Zdravím, opě se mi stalo, že má klisna má popraskané kopyto.
Kupodivu je to zase to samé, jako když se nám to stalo posledně. Kopytáře už jsem obědnala ale vzhledem k tomu, že je opravdu nejlepší v našem okolí, tak musím počkat ke konci měsíce.
Posledně měla kobylka vodorovnou prasklinu, která se jí nakonec ulomila, tentokrát má ale praskliny svislé, jednu kousek u patky, druhou v prostředku.
Kopyta moc nemažu, na radu bývalé majitelky jsem je jen pravidelně kropila vodou. Měla bych tedy začít kopyta mazat? Napadlo mě, využít prozatím jen obyčejný olivový olej, možná ho smíchat s vazelínou, nebo se sádlem, nejbližší jezdecké potřeby mají mazání na kopyta strašně drahá a přitom mi přijde, že kompinace oleje s vazelínou uudělá obobný výsledek.
Kobylce jsem alespoň koupila Premin HOOFCARE, který jí přimíchávám do krmiva, když já měla lámavé nehty na rukou, taky mi pomohlo hlavně jíst víc určitých vitamínů, tak usuzuji že by to mohlo pomoci.
DominikaP

XXX.XXX.10.196
Osobně bych začala kopyta mazat.2x týdně pravidelně.
Používám mast od Euroriding a jsem spokojená.
http://www.equiservis.cz/VYBAVENI-PRO-KONE/CHEMICKE-PROSTREDKY/TUKY-A-OLEJE-NA-KOPYTA-STANDARD/Euroriding-Mast-na-kopyta-Euroriding-Mast-na-kopyta-1-0-zelena.html?gclid=CNW9ouqh4scCFUFmGwodI8gKnA.
NaomiNat

XXX.XXX.153.63
Mojí kobylce kopyta takto praskají když jí spadne podkova (kobylka je jen kamarád pro druhého koně, kvůli zranění je nejezditelná). Je kovaná na předky, takže jakmile je bez podkovy, začne se jí toto také dít...
Začala jsem jí kopyta mazat Leovet gelem a jsem spokojená, dřív měla s kopyty mnohem větší problémy a od té doby skoro nic - doporučuji
lenacia
napsal(a):
Zdravím, opě se mi stalo, že má klisna má popraskané kopyto.
Kupodivu je to zase to samé, jako když se nám to stalo posledně. Kopytáře už jsem obědnala ale vzhledem k tomu, že je opravdu nejlepší v našem okolí, tak musím počkat ke konci měsíce.
Posledně měla kobylka vodorovnou prasklinu, která se jí nakonec ulomila, tentokrát má ale praskliny svislé, jednu kousek u patky, druhou v prostředku.
Kopyta moc nemažu, na radu bývalé majitelky jsem je jen pravidelně kropila vodou. Měla bych tedy začít kopyta mazat? Napadlo mě, využít prozatím jen obyčejný olivový olej, možná ho smíchat s vazelínou, nebo se sádlem, nejbližší jezdecké potřeby mají mazání na kopyta strašně drahá a přitom mi přijde, že kompinace oleje s vazelínou uudělá obobný výsledek.
Kobylce jsem alespoň koupila Premin HOOFCARE, který jí přimíchávám do krmiva, když já měla lámavé nehty na rukou, taky mi pomohlo hlavně jíst víc určitých vitamínů, tak usuzuji že by to mohlo pomoci.
Já kdysi šílela, že má kobyla svislou prasklinu, volala jsem kopytáře.Přijel, zhlédl a řekl, že je to jen povrchová prasklina.Taky, že byla.Nešílím, pokud kůń může chodit a při chůzi se mu to nerozevírá apod.KOupila jsem mazání na kopyta a je to k ničemu.Když se to namaže na suchá kopyta, ranní rosa a tím pádem vlhkost nemůže do kopyta venkem, ale jen plochou chodidla a pod.Když je sucho, kopyta se namočí na chvíli v lavoru, když je mokro, zbytečně by se v nich uzavřených držela voda a mohl by nastat problém.Nemažu, nepoužívám, nešílím.
gitule vrtule
napsal(a):
Já kdysi šílela, že má kobyla svislou prasklinu, volala jsem kopytáře.Přijel, zhlédl a řekl, že je to jen povrchová prasklina.Taky, že byla.Nešílím, pokud kůń může chodit a při chůzi se mu to nerozevírá apod.KOupila jsem mazání na kopyta a je to k ničemu.Když se to namaže na suchá kopyta, ranní rosa a tím pádem vlhkost nemůže do kopyta venkem, ale jen plochou chodidla a pod.Když je sucho, kopyta se namočí na chvíli v lavoru, když je mokro, zbytečně by se v nich uzavřených držela voda a mohl by nastat problém.Nemažu, nepoužívám, nešílím.
Taky bych nešílela, nicméně při poslední prasklině se nakonec kus kopyta ulomil, takže raději volám. Ono stejnak jsem měla kopytáře naposledy v červnu, takže stejnak korekturu potřebuju, a pokud je to povrchové tak se to storuhne a bude to v pohodě.
Přemýšlela jsem, a asi se to muselo stát během těch hrozných veder. Sice jsem kobču sprchovala, a i kopyta kropila, ale v lavoru se nemáčely.
Nicméně se mi v ledničce chladí vazelína s olivovým olejem, pro případ potřeby.
lenacia
napsal(a):
Taky bych nešílela, nicméně při poslední prasklině se nakonec kus kopyta ulomil, takže raději volám. Ono stejnak jsem měla kopytáře naposledy v červnu, takže stejnak korekturu potřebuju, a pokud je to povrchové tak se to storuhne a bude to v pohodě.
Přemýšlela jsem, a asi se to muselo stát během těch hrozných veder. Sice jsem kobču sprchovala, a i kopyta kropila, ale v lavoru se nemáčely.
Nicméně se mi v ledničce chladí vazelína s olivovým olejem, pro případ potřeby.
Právě proto my strouháme každých pět týdnů-má to své výhody-rohovina nepřeroste moc, nejsou takové změny v poloze kloubů a šlach, když je míň rohoviny na úpravu a jediná nevýhoda je, že mě to ročně stojí 8.000, protože kopytář si s cestou bere za strouhání 800Kč.Oni ale praskliny nemusí souviset přímo se suchým kopytem, pokud se ovšem netáhnou od korunky dolů.Mojí kobče se provalil korunkou před dvěma lety abces, pak to odrůstalo rok, díra podélná zůstala na kopytě, asi 4cm dlouhá, necouraly jsme se nikde moc dlouho, spíš jsem jí šetřila a za ten rok skoro se to v odrostu dostalo 1-2cm nad hranu kopyta, tak to kopytář celé odstrouhal, aby se někde o něco nezaseklo a nerozervalo to zbytek kopyta a byl klid.
gitule vrtule
napsal(a):
Právě proto my strouháme každých pět týdnů-má to své výhody-rohovina nepřeroste moc, nejsou takové změny v poloze kloubů a šlach, když je míň rohoviny na úpravu a jediná nevýhoda je, že mě to ročně stojí 8.000, protože kopytář si s cestou bere za strouhání 800Kč.Oni ale praskliny nemusí souviset přímo se suchým kopytem, pokud se ovšem netáhnou od korunky dolů.Mojí kobče se provalil korunkou před dvěma lety abces, pak to odrůstalo rok, díra podélná zůstala na kopytě, asi 4cm dlouhá, necouraly jsme se nikde moc dlouho, spíš jsem jí šetřila a za ten rok skoro se to v odrostu dostalo 1-2cm nad hranu kopyta, tak to kopytář celé odstrouhal, aby se někde o něco nezaseklo a nerozervalo to zbytek kopyta a byl klid.
No to je ten problém, my máme trhlinu prakticky po celé délce, jenom tam, dke už od korunky roste nová rohovina prasklina není.
Jako až na tohle jedno kopyto, kde se jí to dělá má kopyta pěkná, pořádná a klidně si můžu s kopytářem chvíli počkat.
U nás je maximum 8 týdnů. Letos se začala štípat kopyta i kobyle, co je má fakt ukázková, v podstatě se oštípala tak, že po 8 týdnech už kovář neměl co strouhat :D
Předloni kobyle prasklo kopyto od spoda až ke korunce, my byly vyplašené, ale kobyla nekulhala, tak chodila aspoň na krokovky. Kovář pak prohlásil, že to je jen povrchové, že kdyby to bylo fakt prasklé, tak si na kopyto skoro nestoupne a nenechá si na něj sáhnout.
Já se taky prasklin celkem bojím, jak to jednou vyjede až nahoru člověk už se toho nezbaví. Při letošním počasí jsme chodili co nejčastěji do potoka, nebo alespoň máčeli hadicí...namazáním opravdu zamezíte vstupu vody z rosy, která alespoň po ránu trochu ty kopýtka nazásobí vodou...pokud teda není koník v boxe, tam asi moc té rosy nepozbírá.
Ono to letos s rosou tak žhavé nebylo. U nás v podhůří, kdy se normálně drží rosa i do 11 hodin, nebylo do půl srpna i v 7 ráno po rose ani památky a to ani na autě stojícím ve stínu, kde jsou normálně vidět aspoň zaschlé kapičky ani ve vysoké trávě.
Jindy se ráno vraceli koně s rousy promočenými rosou, letos fakt nic a to se nechávali na nejvlhčí pastvině...
Takže my mažem a je to na kopytech i znát.
mgtka
napsal(a):
Já se taky prasklin celkem bojím, jak to jednou vyjede až nahoru člověk už se toho nezbaví. Při letošním počasí jsme chodili co nejčastěji do potoka, nebo alespoň máčeli hadicí...namazáním opravdu zamezíte vstupu vody z rosy, která alespoň po ránu trochu ty kopýtka nazásobí vodou...pokud teda není koník v boxe, tam asi moc té rosy nepozbírá.
Jak říkám, já jsem ji nikdy nemazala, teď sem si to mazání udělala pro případ potřeby, i když pochybuju, že se ta sucha vrátí.
Je ale vážně trochu divné, že se jí to dělá pořád na tomhle jenom kopytě. Nejdřív vodorovné, teď svislé.
Mám kobylku pastevně ustájenou, v boxe být ani nemůže, už jen z důvodu č. jedna: Hodinaří (a hodinaří občas i když je uvázaná).
Ale místo kde jsem teď je přecijenom dost daleko od ideálu dobrého ustájení,
například momentálně se jí snažím co nejčastěji to jde dokrmovat Hoofcare, jenže taky tam nemůžu každý den, ale není tam nikdo kdo by jí ho dával denně místo mě, nikdo, jsem tam někdy častěji, než majitelka ostatních koní.
Jenže jiné pastevní v dojízditelné vzdálenosti není momentálně k mání, ale všude mám nahozené udičky, a jakmile se něco uvolní, tak se stěhujeme.
barevnalentilka
napsal(a):
Ahojte,
nemáte nějaké nové tipy, jak na svislé praskliny?
mgtka - Pomohl ten bitotin?
Pokud není poškozená korunka (úraz), tak bývá příčinou u velmi povrchových prasklin (do 1 mm) sucho - tyto praskliny nevadí, u hlubších prasklin je chyba ve způsobu úpravy kopyta, tj. nevyváženost která vede k nepřirozenému pnutí uvnitř rohoviny. Náprava u takových kopyt závisí na tom, jaká je deformace kopyta a jestli je kůň kovaný nebo naboso.