Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.9.2015 17:52
Psočka

XXX.XXX.92.2

Jak po obsednutí přiježďujete koně ? Na jaké pobídky koně učíte? A jak postupovat, když mám jenom jednoho koně?

17.9.2015 18:49
stacey

XXX.XXX.194.90

Pokud jsi dostatečně zkušená na to, aby si koně kvalitně přijezdila, tak si na tyto otázky dokážeš odpovědět sama.
Pokud to nedokážeš, tak si domluv trenéra a prokonzultuj je s ním. Nebo dej koně někam na výcvik.

Navíc existuje velké množství knih, kde je hezky a srozumitelně popsán základní výcvik mladého koně. Ale i tak zsatávám názor, že koně má přiježďovat jen zkušený jezdec či trenér.

17.9.2015 18:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Psočka napsal(a):
Jak po obsednutí přiježďujete koně ? Na jaké pobídky koně učíte? A jak postupovat, když mám jenom jednoho koně?

Je vidět, že o koních nic nevíš, než hledat rady na netu, kterým stejně bys asi nerozuměla, radši si zaplať lekce u trenéra, jinak to nevidím.Jeden kůň je taky na houby, potřebuje partnera, jinak bude asociál.

17.9.2015 19:32
Psočka

XXX.XXX.1.239

Kůň není můj, ale kamarádky. Já bych si sama netroufla přijezdit koně. Pomáhala jsem s obsedáním dvou a přiježďovala vždy majitelka. Ale vždycky jsem šla první já s koněm a pak ta jeho majitelka. Tak by mě zajímalo, jak to funguje, když je jenom jeden kůň. S kamarádka si chce koně přijezdit sama. Jezdí od mala, ale koně ještě neobsedala a ani nepřiježďovala.

17.9.2015 20:01
mgtka

XXX.XXX.92.145

No tak ji řekněte, že toho může ještě litovat...ono umět jezdit a umět naučit koně je hodně velký rozdíl-není to myšleno zle, já bych taky do toho nešla ani omylem.

17.9.2015 20:03
kallisto

XXX.XXX.135.38

O tom že to chce profíka nebo zkušeného jezdce není pochyb. Ušetří to fůru času a jezdci i koni nervy (a za ty prašule to fakt stojí). Když se ví jak, je to vcelku jednoduché. Ale sama si dělám svou kobylu a vidím, jak pomaleji a s chybkami to jde byť jezdím vcelku obstojně a již 12 let. Ale dá se. Jen člověk musí na to mít náturu, být mega trpělivý, koukat na toho koně, snažit se číst, jít krůček po krůčku ještě pomaleji než pomalu, protože mladé zvíře se dá zkazit velice snadno. Klidný, povahou flegmatický koník může být výhodou (to já nemám, tak vím o čem mluvím)

Nicméně snad pomůže třeba aspoň toto:
http://www.equichannel.cz/vycvik-mladeho-kona-uvod
a další následné články viz dole.

18.9.2015 08:49
stacey

XXX.XXX.194.90

Tak samozřejmě, že se to dá i bez trenéra. Nebo bez toho, aby byl jezdec kdovíjak zkušený.
Ale jak píše Kallisto, kde to pomalu a ztuha. I když záleží na to, co od koně jezdec očekává. Pokud stačí, že se kůň umí rozejít, zastavit a zatočit, někdy i zacouvat, tak na to netřeba kdovíjaké dovednosti, že?

18.9.2015 10:36
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Psočka napsal(a):
Kůň není můj, ale kamarádky. Já bych si sama netroufla přijezdit koně. Pomáhala jsem s obsedáním dvou a přiježďovala vždy majitelka. Ale vždycky jsem šla první já s koněm a pak ta jeho majitelka. Tak by mě zajímalo, jak to funguje, když je jenom jeden kůň. S kamarádka si chce koně přijezdit sama. Jezdí od mala, ale koně ještě neobsedala a ani nepřiježďovala.

Netroufneš si přijezdit, ale obsednout ano?Takže funguješ jako rádoby pytel, kterej se udrží na koňském hřbetě.Takže kamarádka radši tebe používá jako trenažer, protože když tě kůń zvalchuje, jí to bude jedno.To je majitelka za všechny prachy a koukám, že píšeš, že vždy jsi šla ty, takže jí rukou prošlo pěkných pár koní na obsednutí koukám.Když je jen jeden kůň, fungovat to moc nebude i když si lidi myslí, že ano.Samotnej kůň bez druhého stejného jedince je většinou asociál, kde hrozí, že se něco potento.Nejdřív píšeš, že vždy jdeš ty první a pak ta majitelka a nakonec o ní píšeš - Jezdí od mala, ale koně ještě neobsedala a ani nepřiježďovala.- tak si asi nerozumíš, co vlastně tady píšeš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2015 12:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

gitule vrtule napsal(a):
Netroufneš si přijezdit, ale obsednout ano?Takže funguješ jako rádoby pytel, kterej se udrží na koňském hřbetě.Takže kamarádka radši tebe používá jako trenažer, protože když tě kůń zvalchuje, jí to bude jedno.To je majitelka za všechny prachy a koukám, že píšeš, že vždy jsi šla ty, takže jí rukou prošlo pěkných pár koní na obsednutí koukám.Když je jen jeden kůň, fungovat to moc nebude i když si lidi myslí, že ano.Samotnej kůň bez druhého stejného jedince je většinou asociál, kde hrozí, že se něco potento.Nejdřív píšeš, že vždy jdeš ty první a pak ta majitelka a nakonec o ní píšeš - Jezdí od mala, ale koně ještě neobsedala a ani nepřiježďovala.- tak si asi nerozumíš, co vlastně tady píšeš.

Podle mě je to docela srozumitelné. Slečna pomáhala s obsedáním několika koní v jiné stáji, kde bylo více koní pohromadě. Zřejmě na ně ani nesedala, jen jela na starším zkušeným koni - vodiči a remonta s majitelkou za ní. Teď chce pomoci radami kamarádce, která má svého koně na samotce. A kamarádka není stejná osoba jako majitelka koní té jiné stáje. A neví, jak koni vysvětlit pobídky, když před ním nepojede vodič.

Kamarádka může mít nezávislý sed, být citlivá, empatická, umět koně učit ze země, zacházet třeba i se zkaženými koňmi, ale zřejmě jí chybí základní informace ohledně obsedání. Nebo ví co a jak, jen se tu tazatelka ptá, aby zjistila, jestli to nejde ještě jinak. Odkaz na seriál na equichannelu tu už je, tak další ucelenější informace jsou třeba na equitv.cz, partnership Zuzky Prokopové. A spousta dalších článků se dá na webu najít, mně se ale nejvíc líbí seriál Výcvik mladého koně pro rekreační účely na equichannel.

18.9.2015 12:33
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podle mě je to docela srozumitelné. Slečna pomáhala s obsedáním několika koní v jiné stáji, kde bylo více koní pohromadě. Zřejmě na ně ani nesedala, jen jela na starším zkušeným koni - vodiči a remonta s majitelkou za ní. Teď chce pomoci radami kamarádce, která má svého koně na samotce. A kamarádka není stejná osoba jako majitelka koní té jiné stáje. A neví, jak koni vysvětlit pobídky, když před ním nepojede vodič.

Kamarádka může mít nezávislý sed, být citlivá, empatická, umět koně učit ze země, zacházet třeba i se zkaženými koňmi, ale zřejmě jí chybí základní informace ohledně obsedání. Nebo ví co a jak, jen se tu tazatelka ptá, aby zjistila, jestli to nejde ještě jinak. Odkaz na seriál na equichannelu tu už je, tak další ucelenější informace jsou třeba na equitv.cz, partnership Zuzky Prokopové. A spousta dalších článků se dá na webu najít, mně se ale nejvíc líbí seriál Výcvik mladého koně pro rekreační účely na equichannel.

To je vcelku jedno, protože z toho stejně vyplývá, že ani jedna o koních skoro nic neví a nerozumí ani tomu, co mají potom dělat.Chce to trenéra, ale většinou každej prachy šetří a pak je plná inzerce koní, co jsou nezvladatelní, neumí nic, jsou nebezpeční jak sobě, tak ostatním zvířatům i lidem.

18.9.2015 12:43
katkaa1

XXX.XXX.187.26

gitule vrtule napsal(a):

Toto mi pripomína našu strednú jazdeckú školu, tam vždy kone obsadali prváci lebo tréner bol názoru, že tým koňom je to aj tak na začiatku jedno koho šlahnú o zem
A prváci sa aspoň naučili lepšie držať a keď kone prestali vyvádzať tak si ich brali na výcvik tréneri a skúsenejší jazdci :).

18.9.2015 13:14
canis lupus

XXX.XXX.210.60

No, jde to i bez trenéra, ovšem chce to mít už nějaké zásadní vědomosti. Například umět poznat, kdy se kůň bojí a kdy jen zkouší. To není vždycky jednoduché.

18.9.2015 13:26
Psočka

XXX.XXX.1.239

gitule vrtule napsal(a):
To je vcelku jedno, protože z toho stejně vyplývá, že ani jedna o koních skoro nic neví a nerozumí ani tomu, co mají potom dělat.Chce to trenéra, ale většinou každej prachy šetří a pak je plná inzerce koní, co jsou nezvladatelní, neumí nic, jsou nebezpeční jak sobě, tak ostatním zvířatům i lidem.

Já neříkám, že vím všechno o koních. Já jsem se pouze zeptala.
Jinak tu kobylu má od mala a dobře jí zná. A ještě mi řekněte, kde na to ty prachy brát, protože tady trenéra na 1 hodinu pod 500 neseženu. Nebo jo, ale umí toho asi tolik, co já. Já si myslím, že se to dá i bez trenéra, když někdo s koněm pracuje od mala, tím pádem ho zná a umí slušně jezdit, tak by to problém být neměl. Budete rekreační koník na vyjížďky možná rekreačně na trail.

Já psala, že jsem pomáhala s obsedáním 2 koní. Jezdím u sousedů a tam má ty koně ta majitelka, co jsem jí pomáhala. Koním se věnuje přes 20 let. A několik jich obsedla a přijezdila. Tohle je kamarádka, co má koně u sebe doma. A ta žádného koně nepřiježďovala.

Nic jsem nepsala, že jsem jí toho koně pomáhala obsedat, obsedla si ho sama.

18.9.2015 13:30
Psočka

XXX.XXX.1.239

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

S koňmi pracovat umí, ale nemá ty zkušenosti. Hlavně jsem se chtěla zeptat já, jak se to dělá jinak. Takže moc děkuji za reakci a pochopení.

20.9.2015 11:25
alfi pav

XXX.XXX.30.254

katkaa1 napsal(a):
Toto mi pripomína našu strednú jazdeckú školu, tam vždy kone obsadali prváci lebo tréner bol názoru, že tým koňom je to aj tak na začiatku jedno koho šlahnú o zem
A prváci sa aspoň naučili lepšie držať a keď kone prestali vyvádzať tak si ich brali na výcvik tréneri a skúsenejší jazdci :).

Náhodou, i Alois Podhajsky ve své knize Jezdectví píše, že na remontu v prvním roce výcviku patří spíše jezdec, který obsedání moc nerozumí a nemá žádné velké ambice z koně udělat hned dokonalé zvíře. Jde podle něho de facto jen o to, aby si kůň zvykl nosit váhu na hřbetě a naučil se chodit v nové rovnováze ve všech chodech. Kůň ani v prvním roce ani nezačíná práci na dvou stopách.
Až v druhém roce remontního výcviku na koně sedá jezdec, který už opravdu něco umí a ví co a jak po koni chce a ten s ním pak pracuje víc do hloubky

Nemám ze své hlavy, kdo by si chtěl počíst, tak se to jmenuje "L Equitation, les secrets de son enseignement a l Ecole Espagnole de Vienne" (v překladu: Jezdectví, tajemství jeho výcviku ve Španělské škole ve Vídni) a vyšlo to v roce 1968 v nakl Odege ve Francii. Dnes velmi drahá a těžko sehnatelná kniha, která pravděpodobně existuje i v jiných jazycích.

Obsedat může i relativně nezkušený jezdec. Musí tak ale činit pod dohledem znalejší osoby, aby se vyvaroval problémů, které se potom budou těžko řešit.

20.9.2015 11:59
kallisto

XXX.XXX.135.38

Alfi toto jsou velice nebezpečná slova byť vím jak byla myšlena a souhlasím s nimi. Oni si je tak teď vyloží všichni kteří houby umí, že vlastně můžou obsedat.

Relativně nezkušený jezdec na obsedání remont i tak musí být jezdec který perfektně ovládá své tělo, nebude se koně držet za hubu, nebude mu hrkat zadkem do zad, držet se nohama při různých excesech které mladí koně dělají. Bude si umět poradit v mnoha situacích, kdy se kůň bojí, odmítá poslušnost, nabírá sílu a zjišťuje co vše si může dovolit atd. A to je jezdec s mnoha zkušenostmi (nemusí být z obsedání)

Nezkušený jezdec v tomto slova smyslu znamená, že to nemusí být jezdec na úrovní Grand Prix, ale musí to být "Jezdec". Ne začátečník. Rok výcviku je pro koně strašně moc.

Vím jak si to myslela, jen bych nerada, aby si to teď kde kdo vyložil přesně naopak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík