Evíktes

XXX.XXX.128.163
Ahojky, měla bych dotaz na jednu věc - hledala jsem v diskuzích a na toto téma jsem nic nenašla. Mám zájem o koupy chladnokrevné kobylky - cca 16 let, která skoro celý život tahala v lese a pracovala na poli. Nynější majitelka kobylku obsedla a začala s ní pracovat (ze hřbetu prý poslouchá na pobídku a co se týče ze země, tak nerespektuje člověka). Chci se zeptat, jestli je vůbec takový koník vhodný na občasné ježdění, nebo spíše jako společník (kobylka by určitě byla jako společník k mému koníkovi, ale občas bych chtěla svézt na ní človíčka). Moc děkuji za Váš názor a rady A ještě poprosím, jak pracovat s takovýmto starším koníkem, aby respektoval osobní prostor
Kobyla, která svůj dosavadní život tahala, že nerespektuje člověka?A jak myslíte, že jí kočí vodil a ovládal?
Pravděpodobně nynější majitelka praktikuje moderní pojetí"vyprsím se na koně vprostřed kruhovky a on bude běhat kolem" To pracovní kůň určitě nechápe, je to pro něj zbytečné.
Jinak by pro vás taková kobylka mohla být ideální, pokud se snese s vaší.Občasnou klidnou vyjížďku určitě ustojí. Výhodou těchto koní bývá, že opravdu poslouchají na hlasové pobídky.Případně potažení otěží.Takže nepotřebují extra jezdce.
Osobní prostor bych si hlídala při čištění, aby se netlačila.Případně při vodění, zpočátku voďte na udidle nebo štajgru, aby vás nevláčela.Časem se možná sehrajete i na stájovku.
Jinak práce typu lonžování a bezcílné vodění a točení po ohradě povětšinou starší pracovní kůň opravdu neocení.
Klid ve výběhu, bezpečné vodění odněkud někam, plus běžná péče, a pak práce.Což pro ní budou vyjížďky.Víc bych nenacvičovala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja si myslím, že pokiaľ máte problém s vodením koňa, nemáte ešte dostatok skúsenosti na to, aby ste sa stali majiteľom zvieraťa, ktoré vás pri trochesnahy odtiahne kam chce. Kone sú zvieratá silné a môžu ublížiť, aj keď nechcú. Skúste sa ešte niekde pri koňoch vzdelávať, nájdite si nejakú jazdeckú školu, alebo súkromníka, trochu na sebe popracujte, a potom si vyberiete určite vhodnejšieho spoločníka bez toho, aby ste museli pýtať na internetovom fóre.
Evíktes
napsal(a):
Ahojky, měla bych dotaz na jednu věc - hledala jsem v diskuzích a na toto téma jsem nic nenašla. Mám zájem o koupy chladnokrevné kobylky - cca 16 let, která skoro celý život tahala v lese a pracovala na poli. Nynější majitelka kobylku obsedla a začala s ní pracovat (ze hřbetu prý poslouchá na pobídku a co se týče ze země, tak nerespektuje člověka). Chci se zeptat, jestli je vůbec takový koník vhodný na občasné ježdění, nebo spíše jako společník (kobylka by určitě byla jako společník k mému koníkovi, ale občas bych chtěla svézt na ní človíčka). Moc děkuji za Váš názor a rady A ještě poprosím, jak pracovat s takovýmto starším koníkem, aby respektoval osobní prostor
Pokud se chce někdo dobrovolně nechat odvézt do nemocnice, je to jeho věc.Nevím, proč chcete zrovna koně, kterej nerespektuje člověka ze země.Když se jí znelíbíte, půjde přes vás jednou a budete ráda, když si v nemocnici poležíte pár měsíců a postavíte se zpátky na nohy.Respekt k člověku ze země by měl umět každý kůň, tak proč ne chlaďas?Až vás převálcuje a něco se jí nebude zdát, protože vás nerespektuje, tak budete dělat co?Jak chcete na kobyle někoho vozit, když vás ze země nebude respektovat?Zastavíte s ní na vodítku a ona prostě půjde dál, protože chce?Osobní prostor by tento kůň měl dávno znát, jak se s ním pracovalo předtím?To se jí ptaly, zda jí můžou dát chomout a zda chce jít ten den pracovat?Já bych do toho nešla, co se pak může stát tomu, kdo jí bude sedět na zádech a vás prostě ona nebude brát a respektovat?Radši vozte na svojí kobyle, která vás respektuje a na společníka si kupte poníka.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Souhlasím s tony-jcb. Jak pracovní kůň, který pracoval celý život s člověkem ze země může nerespektovat člověka? Co to je za blbost? Chlaďasi jsou opravdu velice vychovaní a slušní koně, vždy je to o lidech ne o koních...
hellen
napsal(a):
Je docela možné, že kobyla celý život pracovala s muži, a tudíž nerespektuje pouze ženy, které mají obvykle jemnější přístup. Oni chlapi se s tím v lese obvykle moc nemažou.
...jednoho takového doma mam. Vycházíme spolu bezvadne, ale uz se mi stalo, ze na nej sedla holcina, která ma větší zkušenosti než ja a on si proste šel kam chtel.