Ahoj,
moc ráda bych se zeptala co mám dělat.Chodím jezdit na koně a koník na kterém jezdím (western) má už patnáct let, ale v poslední době (pár měsíců) hrozne zhubnul. Má propadlý kohoutek a dopínám ho na patnáctou dírku! Majitelé mu dávaji více jídla a výživové doplnky, ale změna žádná. Prosím poradíte mi co mám dělat?
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Odčervení, zuby, změna jídelníčku, nemoc, změna stájových kolegů, neúměrný výdej energie a jeho příjem, nevhodné krmivo,...
Co kůň žere a jaký má program?
15 rokov nie je žiadny vysoký vek na to aby už mal vyzerať ako starček. Ak sa v jeho kŕmení a režime nič nezmenilo a kôň začal chudnúť treba sa zamyslieť nad zdravotným problémom. V prvom rade odčerviť (poriadnym prípravkom NIE Telmin a podobné blbosti) a dať skontrolovať zuby. Keď budú spravené tieto dve veci a naďalej bude chudnúť tak je nutné zavolať veterinára nech spraví rozbor krvi.
Maigalen
napsal(a):
Ahoj,
moc ráda bych se zeptala co mám dělat.Chodím jezdit na koně a koník na kterém jezdím (western) má už patnáct let, ale v poslední době (pár měsíců) hrozne zhubnul. Má propadlý kohoutek a dopínám ho na patnáctou dírku! Majitelé mu dávaji více jídla a výživové doplnky, ale změna žádná. Prosím poradíte mi co mám dělat?
Nechat udělat koprologii a odčervit účelově, dle výsledků.Nechat zkontrolovat zuby zubařem.V patnácti to není žádný staroch ještě.Jakou náplň práce kůň má denně či v týdnu?Kolik času tráví pod sedlem a jak náročná práce je to?Je ustájený jakým stylem?24/7?Pokud ano, je na toto ustájení zvyklý?Nechala bych seno neomezeně.Výživové doplňky možná bych přidala ječmen s kukuřicí v poměru 1:2, dále bych přidala pivovarské mláto a pivovarské kvasnice, které výborně fungují ve střevech, nebo místo daných doplňků bych doporučila směsi - HORSAL W1 a HORSAL SQUAB.Tyto směsi obsahují dané látky.Vynechala bych pečivo, pokud přidáváte. Navíc pokud u něj nastala změna- je samotný, změna ustájení, či změny ve stádě, může se stát, že ho ostatní koně šikanují a on se nedostane k dostatku kvalitního krmení.Toto bych si taky ohlídala.
Změny ve stádě jsou. Přibyla kobyla a poník (obě kobyly), ale nedovolují si na něj. Jinak ustájení je stejné. Žere seno, trávu a večer chleba s nějakými granulemi a majitelka mu dává řepné řízky, ale ty už dává tak rok zpátky Program není náročný tak dvakrát, třikrát týdně na hodinu a půl do lesa.(krok, klus a někdy i cval) Ostatní ho od jídla neodstrkují, ale je hodně vybíravý. Na zuby se zeptám kdy je byl někdo kontrolovat.
Moc děkuji za rady doufám, že Justinkovi pomůžou
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Nějakými granulemi? - JAKÝMI A KOLIK?
řepné řízky - KOLIK?
Chleba bych rozhodně z krmné dávky vyhodila. Rozhodně udělat zuby, pokud nejsou a koprologii skrz odčervení. V tuto dobu musí jít kůň váhově pomalu nahoru, ne naopak, to je špatně..