Verdula

XXX.XXX.90.7
Ahoj chtěla bych se zeptat jak starý kůň by měl být kdybych ho využívala převážně k rekreaci? Chtěla bych ho jak na jízdárnu tak i na vyjížďky, ale i třeba nějakou tu práci ze země.
Budu ráda za každou odpověď.
Verdula
napsal(a):
Ahoj chtěla bych se zeptat jak starý kůň by měl být kdybych ho využívala převážně k rekreaci? Chtěla bych ho jak na jízdárnu tak i na vyjížďky, ale i třeba nějakou tu práci ze země.
Dle vašich zkušeností s koňmi klidně jakýkoliv kůň, když se otrkaj, sou většinou raději za pěknou vychajdu do přírody než za práci na jízdárně.
Verdula
napsal(a):
Napíšu to asi blbně, ale starej podle mně může být dost, pokud je zdravý a vitální.Známá jezdila do loňska krokové vycházky na 26 leté krásné kobyle, prostě v klidu, žádný honění a když kobča chtěla, tak si zaklusala, ale nenutila ji do ničeho.Já si na rekreačku koupila 10 letou kobču, je to dámička, už neblbne, jako mladá, stará taky není, dle mého názoru ideální věk.Pro mě je jedinečná, dala mi školu jako žádný jiný kůň, ale nikdy bych jí nevyměnila, ani neprodala.
Asi to není o věku, ale o zdraví a povaze, fyzické stavbě atd. Záleží také na vašich zkušenostech, zda si poradíte s mladým nezkušeným koněm nebo zda budete umět usměrnit starého koně se zažitými návyky a třeba i zlozvyky. Máte-li velké kopce, pak bych nevolila přiliš starého koně, asi by to mohl zvládat hůř než mladší. Máte-li velké nároky (já třeba ano i na tu rekreačku), tak bych také volila mladšího, ale především stopro zdravého koně.
Na práci ze země je to totéž. Umíte-li mladého něco naučit, pořiďte mladého. Umíte-li přeučit třeba staršího rozmazleného či pokaženého (spíš narazíte na staršího hůř ovladatelného), pak jděte do staršího. Je to o tom, na co se cítíte a co vám vyhovuje.