Zubadlo pre kona tupšieho na papuľu :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2015 18:40
Anuska33

XXX.XXX.137.134

Dobrý deň,
chcem sa spýtať tých čo už majú niake skusenosti s tupšími konmi na papuľu aké zubadlo je najvhodnejšie :) jazdím 15 ročného koňa ktorý bol neprofesionálne jazdený na páke, cukaný a tak.. je jemný na holene a je dosť temperamentný.. neviem akým štýlom bol učený od malička, ale viem že je taký aký je :) asi pred cca 2 rokmi keď som s ním začala pracovať to bola katastrofa.. na koň bol problem normlne jazdiť, rozbiehal sa, neustále vyhadyoval hlavu smerom nahor, a mal dosť problémove zastavovanie... no po dvoch rokoch je tam jasná zmena.. začala som s ním pomaly najprv jemne iba krok potom klus a nakoniec aj cval.. zastavovanie som ho tiež dlho učila.. no nikdy som mu do úst nedala páku :) no a jasná zmena tam je krok je už uplne super.. klus je o niečo horší a v cvale s ním viem najlepšie asi iba ja.. to ma mrzi ale nevadí aj tak to berem ako pokrok... čo a týka ohybnosti je celkom ohybný :) a toho zastavovanie :) noo je to také že ked na nom jazdím iba ja je to celkom super y kroku do zastavenia fajn :) z klusu do kroku okwj :) ale y cvalu do klusu je to ťažke :) ako ja to berem ako veĺký pokrok u toho konika aj tak :) napr. si na neho sadnem už aj na nakrčaku a v pohode ho zastavíím, viem že je to určité riziko ešte zvlát u takehoto problemovjšieh koňa ale tak nevadí :) :)snažím sa s ním robiť aj zo zeme aj na lonžke a tak :) ale rozmýšlala som o troška ostrejšom zubadle... zatial mam olivku :) ktorá, si myslím že je dobrou volbou skor pre kone jemne na hubu a nie taketo problemovejie ale ja som rada že sa naučil aj na tom :) ale myslím si že troka ostrejšie zubadlo zlou volbou nebude pokial sa s nim bude zaobchadzať jemne :) aké by ste mz poradili zubadlo pre takýto typ koňa ? :).

13.10.2015 08:06
Ghaudi

XXX.XXX.123.132

Ahoj, já měla upně "tlamatého" koně. Pořád si nechával hlavu položenou v otěžích, ale zas nikam nespěchal. Přechpdy byly tragedie, automaticky se do otěže položil a spadnul "na předek". Udidlo jsem měnila třeba jen na skákání. Nakonec se vše změnilo čase (horizont dvou let), když jsem prostě jezdila a zkoušela a nyní čím méně ruky tám líp. Hlavně jsem ho naučila dělat přechody na hlasovou pomucku zasyčením. Zná to z lonže. Opravdu nevím jak umíš jezdit, ale rozhodně se snaž si koně rámovat mezi stehna a sedem mu určovat co má dělat. Jediné co můžeš s udělam udělat je dát stihlo, nic víc. Dáš mu ostřejší a za měsíc můžeš dát ještě ostřejší až se nakonec dopracuješ k páce.. Ale jesli na tom trváš pořiď si udidlo 2x lomené ze kterého se stane tyčka když se kuň opře. Ale upozorňuji, že ruka u tohoto udidla musí být 100% jinak mu tu tyčku z toho budeš dělat ty rukou a ztratí to význam.

13.10.2015 08:12
Anuska33

XXX.XXX.20.65

Ja rozmýšlam nad snehuliakom... a veľa siom čítala a tak.. a aj kamaratka mala takýto problem a kon celkom pekne na to šiel.. takže asi toho snehuliaka... ruku budem mať jemnu to je jasne.. ale ja nechcem žiadne paky ani nič.. a zubadlo budem striedať raz za čas :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2015 12:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do budúcna nejaké skúsensti, nie niaké, také slovo neexistuje.

A zubadlo, pokiaľ funguje plus-mínus aj na tej olive by som možno zmenila len na iný typ stihla, možno niečo tenšie. Olivy bývajú často dosť hrubé. Myslím si ale, že u tohto koňa nie je hlavný problém zubadlo, ale celková neprijazdenosť, kým neovládam 100% zastavenie, nemôžem postupovať vysšie. Vyskušajte si, či je kôň schopný zastaviť len pomocou vášho tela a jeho pozície. Bežný prijazdený kôň z klusu do kroku prejde pokojne na myšlienku-jazdcovi stačí pomyslieť na zastavenie, zasadnúť, mierne sa zakloniť a nemusí ani použiť oťaž a kôň kráča. Ak toto pod vami nerobí, chýba niekde nejaký medzičlánok a treba sa vrátiť na začiatok. To zmena zubadla neurobí, pretože časom na tú páku( čo v podstate snehuliak je) otupí a vy sa budete diviť, že je kôň stále rovnako tupý.

13.10.2015 13:33
mgtka

XXX.XXX.22.113

On by možná za zvážení stál nějaký pelham, ale na dvě otěže zapnutý.
Teda já bych to neuměla, ale pokud vy to zvládnete pracovat se dvěma otěžema, mohlo by to být efektivní.
Tu spodní otěž mít jen na mírné korekce, jinak mít horní otěž jakoby klasické stihlo.

13.10.2015 14:19
Anuska33

XXX.XXX.137.134

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Do budúcna nejaké skúsensti, nie niaké, také slovo neexistuje.

A zubadlo, pokiaľ funguje plus-mínus aj na tej olive by som možno zmenila len na iný typ stihla, možno niečo tenšie. Olivy bývajú často dosť hrubé. Myslím si ale, že u tohto koňa nie je hlavný problém zubadlo, ale celková neprijazdenosť, kým neovládam 100% zastavenie, nemôžem postupovať vysšie. Vyskušajte si, či je kôň schopný zastaviť len pomocou vášho tela a jeho pozície. Bežný prijazdený kôň z klusu do kroku prejde pokojne na myšlienku-jazdcovi stačí pomyslieť na zastavenie, zasadnúť, mierne sa zakloniť a nemusí ani použiť oťaž a kôň kráča. Ak toto pod vami nerobí, chýba niekde nejaký medzičlánok a treba sa vrátiť na začiatok. To zmena zubadla neurobí, pretože časom na tú páku( čo v podstate snehuliak je) otupí a vy sa budete diviť, že je kôň stále rovnako tupý.

Zastavovanie z klusu do kroku ovlada aj ked ho zastavím len sedeom... takže zas až tak neprejazdený zle neni :)a ja si myslím že pokial sa bude pracovať s tym zubadlom jemne neotupz to kona -.

13.10.2015 18:02
koně

XXX.XXX.205.252

Než toho sněhuláka bych spíše volila pelham.Můžete ho mít i zapnutý spojkou, čímž není úplně na ostro a stačí vám jedna otěž.Nebo dvě otěže, jak píše mgtka.
Pelham má podbradní řetízek, a ramena se mu nijak neklinkají.Na rozdíl od sněhuláka, který i s řemínkem pořád "klepe" rameny.
Případně na koně temperamentního, který má tendence "se obracet" a tím utíkat před otěží se mi velmi osvědčila fuga.Ta působí na týl a kobylka na ní chodila velmi pěkně.
Máte li klidné ruce, můžete zkoušet, co vašemu koni bude lépe vyhovovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík