Dep

XXX.XXX.37.60
Tak dle mého názoru ho to nijak fyzicky neničí. Jde o to, jestli psychicky, pokud ho to nebaví. Frís je spíš do drezury, do zápřahu, na okrasu. Rozhodně ne do skoků. Jako do metru skáče každá koza, ale nepočítala bych s ním na nějaký velký parkury.
Úplně si ani nedovedu představit barokní plemeno v parkurovém kolbišti :).
××××

XXX.XXX.176.146
I já mám fríského valáška, není teda barokního typu, ale už spíše sportovního. Musím říci, že menší skoky kolem 80 cm ho baví, víc jsme nezkoušeli zatím.
××××

XXX.XXX.176.146
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každý kôň, ktorý sa pripravuje postupne a s rozumom niečo preskáče, relatívne bez ujmy na zdraví. Otázka je, či má zmysel trápiť sa s kočiarovým plemenom nad skokmi.

Ja tomu celkom nerozumiem, keď chcem skákať, kúpim si teplokrvníka(alebo plnokrvníka). Keď chcem kočiarového koňa, tak chcem kočiarového koňa a nebudem seba a koňa trápiť skákaním.
napsal(a):
Ja tomu celkom nerozumiem, keď chcem skákať, kúpim si teplokrvníka(alebo plnokrvníka). Keď chcem kočiarového koňa, tak chcem kočiarového koňa a nebudem seba a koňa trápiť skákaním.
Naprostý souhlas.
Na skákání je spousta jiných plemen. Nechápu, proč si lidi pořídí fríse (kočárového koně) a pak ho nutí skákat.
Já ji nenutila jen mě to zajímalo :) neporizovala jsem si ji do skoků ale strašně ji to baví takže mě zajímalo co na to klouby a podobně...
Pokud to koně baví, vidím nějakou gymnastiku a kavalety, jako fajn zpestření práce s koněm, mimochodem nevidím důvod proč by kůň, který jezdí drezuru, neměl občas něco přeskočit.
Opravdu kavaletová práce a nižší gymnastické řadičky z toho může těžit každý kůň bez ohledu na disciplínu. Na kavaletách s koně velmi pěkně uvolňují, vyžaduje to pozornost od koně jezdce. Na drobných skůččích lze zas třeba pěkně probrat línější koníky, navíc pokud se tato práce dobře provádí, tak přirozeně motivuje koně i k práci hřbetem.
Samozřejmě musím raději zdůraznit, že je to myšleno pod dohledem trenéra a v rozumné intenzitě, přřizpůsobené koni i jezdci