Moravský teplokrevník, český teplokrevník ještě ze starších linií Furioso, Przedswit, Dietward. Těch znám několik a jsou to vyrovnaná zvířata, trošku mouchy snězte si mě, ale umí máknout, zdraví ( ovšem všichni z jedné stáje, takže těžko říct, z jaké části ovlivněno původem a z jaké výchovou), z dražších pak nějaký cob. Ono když ten kůň bude charakter, tak je to úplně jedno co je to za pleneno ( pokud má správnou nosnost), znám A1/1 po dostihovém tréninku, co vozí začátečníky a haflinga, co i s dobrým jezdcem vezme čáru.
Ono tam ani nejde o to, že by mal byť pre muža, skôr že bude pre začiatočníka.. preto treba vyberať podľa možnosti kľudnejšie zviera, staršie, skúsené. Keďže jazdec má 193 cm tak niečo vyššie, minimálne tých 168-170 cm pod to by som nešla.
A plemeno závisí od toho čo by s ním jazdec neskôr chcel robiť, flákať sa po lese, skákať parkúr, či westernovať?
No vidíte, to jsem chtěla ještě dodat, je to kůň na courani lesem (louky), nic víc. Nevím já jsem na ty menší plemena Haflinga, Hucul, Fjord a ta vysoká mám v hlavě, že nejsou tak odolni. Vůbec nevím proč. Máme koně venku celý rok, hliněný vybeh s přístřeškem pres noc a pastva přes den.
xoxo

XXX.XXX.34.244
Starokladrubský kůň. Vysoký, statný, vhodný jak na rekreaci, tak do zápřahu a hlavně to často bývají mírní a klidní koně. Samozřejmě by to chtělo koupit si min.10 let starého valacha nebo klisnu a zaplatit si dobrého trenéra :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Berticek: urcite mate v tomhle pravdu, ale na tyhle plemena pri zadanych pozadavcich zapomente. Je na vyber jiste spousta koni, ktera se pro mladeho jezdce budou hodit vic. Pripadal by si jak vosa na bombonu. Ja bych taky urcite volila neco vyssiho, urcite nad 160 cm.
Jak uz bylo receno - ani tak ne podle plemene, ale podle charakteru a sympatii ;) a pokud budete volit s rozumem, nejlepe ze stejneho rezimu, do jakeho budete ustajovat, tak by problem byt nemel (predpokladam, ze se vyhnete typum plnokrevniku, achalum, atp.).
Mensi robustni kone maji casto mnohem vetsi nosnost nez vysoke uslechtile typy, ale pri takovem vyskovem rozdilu je treb myslet i na to, v jake pozici bude mit jezdec teziste. Vysoky jezdec na nizkem koni ma teziste prilis vysoko a tak narusuje rovnovahu kone a hlavne i tu svoji. Neni to tedy jen otazka estetickeho vnimani, ale i pohodli jezdce a kone. Tezky jezdec muze jezdit na malem koni, vysoky jezdec ne.
Poohlédněte se po norikovi.Vyberete li nějakého se spíše čtvercovým rámcem, tzn, kratším hřbetem, takový by mohl být pro vašeho muže ideální.Mívají v kohoutku plus mínus 160cm, ale zase jsou širší, takže se na nich větší člověk s delšíma nohama dobře složí.A když vám povahově vyhovuje prakůň typu fjord, tak s norikem nesáhnete vedle
Byla tu někde diskuse a tom, jak spoustu těchto chlaďasů využívají lidé na rekre a jako rodinné koně.Zkuste pohledat.
My máme, kromě jiného, noričku a ta je naprosto rodinná a všestranná.Může jít na rekre vyjížďku, někdy zapřáhneme a jedem na rodinný výlet, je schopná povozit dítě na madlech, odejde s mužem rytířský turnaj, šlape v průvodech, v davech, provozu, zrovna jako je spolehlivá v terénu.Prostě ideální rekreační parťák.