Dodávateľ sena sa opozdil z dovozom už 4 dni ho náhaňam že seno potrebujem naozaj súrne ale stále len výhovorky, raz nebol čas, raz nemal vodiča atď. Tak sa dnes stalo to najhoršie zatiaľ prvý krát odkedy kobylu mám že sme zostali už bez sena, mám tam možno 1-2 kg fakt drobky zo zeme. Viem toľko ísť na lúku a popásť ju tam ale viem tak že táto tráva už nieje taká bezpečná, kobyla dostávala počas roku trávu ale pastvinu nemáme, ale dostávala ju pravidelne už od jary sme ju navykali tak asi 3-6 kg denne podľa toho či sme sa šli pásť alebo dostala len pokosenú, niekedy viacej niekedy vôbec nedostala. Teda ako dlho sa môžem s ňou ísť pásť na lúku tak aby jej to neublížilo? Zatiaľ dostala kúsok sena na ráno, na to sme šli na lúku asi 20 minút a zas dostala trochu sena.
Začala jste dvaceti minutama, tak bych šla pak zase třeba na půl hodiny, po pastvě bych se mrkla na trus, další den třeba už 3/4 hodiny a pokud bude bez problémů tak i výrazněji prodlužovat.
Klidně pokud i po té půlhodince bude OK, zašla bych 2x denně a mezitím ji dát dost času aby vše strávila a sledovat změny.
Já vždycky na jaře stresuju, běhám osahávat kopyta a hledat na louce ho*na a zatím vše OK
Tak ja by som miesto pasenia obvolala radšej koniarov z okolia a zohnala nejaké seno aspoň do vriec alebo malé balíky na pár dní to doveziete aj autom. Osobne si neviem predstaviť, že by som počkala kým mi dôjde seno a potom rozmýšľala čo teraz.. ale ak chodila na trávu tak by sa nemalo stať nič teraz už nie je tráva taká ako na jar.20 minút pasenia je nič z toho sa určite nenažerie. Ešte môžete prípadne primiešať k senu čo máte slamu 50:50 a rýchlo začať zháňať seno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Problém není, že by ze složení té trávy chcípla nebo schvátila/ tč alespoň u nás není pod jinovatkou, spíš prší, teploty jsou kolem 5-8, takže fruktany o/.
Problém je v tom, že aby se trochu najedla, muslea by se pást tak 16 hodin denně.
Doporučuji:
1. sama si okamžitě snižte příjem stravy na 1/5 obvyklých porcí, až do chvíle, než té kobyle seženete seno. Půjde vám to tak rychleji.
2. Kobyle přidejte 4-5x denně mezi pasením kopici slámy a vedle kbelík s vodou a do kýble po půl kile granulovaného sena.
3.Zavolejte nejen koňákům, ale i do nejbližších ZD, agronoma, jestli vám nemohou pomoci trochou sena, v krajním pádě senáží/ navykat postupně/, nebo to objeďte, oběhněte ovčáky, králíkáře.
4.Volejte kohokoli, kdo má auto s károu a jeďte pro alespoň jeden velký balík sama- s rizikem, že s e váš dodavatel jen vymlouvá a žádné seno už nemá.
5 tam, kde můžete popásat, udělejte provizorní ohrádku, do pásek, na pár tyčí a posunujte/ sami jsme takhle půjčovali přenosný zdroj alespoň 2x a možná je vaše kobyla zvyklá v oplůtku bez elektriky/. Dejte na ni pláštěnku, jestli máte, jestli ne, půjčte si, kupte/nejen pro komfort, ale ušetří si pár kalorií.Tam, kde smíte, přisekávejte, kobyle přihazujte. Lepší je místo, kde nesekali třetí trávu, ještě lepší, kde ani otavu/vyšší podíl zralé vlákniny/.
6 můžete celkem bez rizika přidat postupně namočené řepné řízky / pokud je problém s IR tak nemelasované/ a panák řepkového oleje..postupně zvýšit až na velký panák 2x denně, ale to tak během 10ti dnů. Můžete přidávat i granule vojtěškové, začínat zas na hrstce- prostě všechny změny ve smyslu "velmi často zvýšit o velmi málo". Nasypat můžete mrkev, klidně kilo, dvě během dne-z nejbližšího marketu. Můžete jí vařit semínko/to je další tuk, tak ne s olejem hodně a naráz/- a pozor, jen do rozmočených granulí, které jsou "na rašelinu", ne na tuhé/obturace jícnu/.
7.sledujte koně- peristaltiku, bobky, počet dechů...
Všechny uvedené body začněte dělat současně, hned.Vezme vám to celé dny, stihnete se tak vyčůrat.Vy nepracujete?
Máte teda nervy jak špagáty.Váš kůň se moc nemá.
Po letošním létě se skoro nedivím... U nás každý rok sena hafo, pan majitel dělá kvalitní, otavy jsou třeba i pak za rok v létě krásně voňavé a zelené, seno je bez nějakých odpadků a podobných věcí, balíky na fest utažené a za krásné ceny. Takže o stálé zákazníky z okolí není nouze. Letos ale většina slyšela ne, seno není, stačí mi akorát pro vlastní potřebu, dodávky se dočkali jen ti nejvěrnější a v srpnu, když bylo vidět, že ani otavy nevyrostou všude, odmítal už i králíkáře s žádostí o malý balík. A to prosím poslední týden v srpnu měl klidně 3! telefonáty o seno za den.. Prostě není, družstvo kolem ani nedělalo otavy.
Žofré, není pro koně teď bezpečnější nějaká starší přerostlá tráva, než to zelené?
Držím palce ať zakladatelka honem rychle seno sežene.
Ja milujem inak všetky reakcie kde ľudia narážajú na to že to všetko som už dáááááááááávno neskúsila. Skúsila, obvolala každého. Čo sa týka granulovaného sena to som už v inej diskusii riešila že to nieje dobré takto dávať lebo hrozí kolika, ktorej sa snažím vyvarovať a preto sa radšej radím v tejto diskusii. Slamu nemám, kobyla si ju spod seba zožerie takže máme piliny a neviem o tom že by to kôň žral aj keď podľa mňa miznú rýchlo tak neviem ona asi hej. Toto nieje prvý krát keď som v ustavičnom strese- čo asi z môjho príspevku dostatočne nevyznelo sa ospravedlňujem. Viete ja som úplne v pohode vôbec nestresujem a nekukám každých 5 minút z okna keď začujem traktor či náhodou ten k*t bezhraničných rozmerou mi to seno náhodou už nenesie. Jasné úplne v pohode... A ani mu nevolám v jednom kuse a on mi v jednom kuse sľúbi že seno donesie... už nemám ani silu volať... čiže sprosté príspevky si nechajte pre seba ja mám toho dosť na nervoch aj bez toho, a nie nečakala som ani do poslednej chvíle kým seno nebude avšak s týmto pánom to takto stále funguje, buď mi to seno donesie hneď ako zavolám alebo v posledný deň keď mi seno končí ale teraz sa stalo prvý krát že mám od stresu chuť zvracať... kobyla deň prežila úplne v pohode dokonca bola prežratá ešte večer žuvala z toho sena čo som nazbierala avšak aj keď sľúbil nepriniesol, tak som k nemu šla (btw je to družstvo) a nabrala som si na noc a na dnešný deň s tým že mi už po stý raz veľa vážne sľuboval že dnes ráno o siedmej mám seno doma, je pol desiatej a seno nikde... na dnes mám nemám ani chuť mu volať ale budem tak robiť po tom čo sa ukľudním alebo si večer zas pôjdem pre ďalšie... inak seno má.

Kapička: zelené už moc zelené není a fruktanu bych se právě tyto dny u nás nebála, nevím, kde je serafina a jakého má koně, každopádně viz výše moje úvahy: "Problém není, že by ze složení té trávy chcípla nebo schvátila/ tč alespoň u nás není pod jinovatkou, spíš prší, teploty jsou kolem 5-8, takže fruktany o/.
Problém je v tom, že aby se trochu najedla, muslea by se pást tak 16 hodin denně"
Neřešíme, co je bezpečnější/ aby nedošlo seno a nemusela se KD měnit skokem ve všech položkách/, ale co je možné a relativně bezpečné, proto píšu viz výše" Lepší je místo, kde nesekali třetí trávu, ještě lepší, kde ani otavu/vyšší podíl zralé vlákniny/"
serafima: doporučuji méně emocí, víc píle a snahy pochopit psaný text, náhodou mám čas psát vám, co máte dělat, když vám pro vaše hobyzvíře došlo žrádlo. Hloupé příspěvky? "Pro hlupáka každý hloupý ", praví klasik
V diskuzi na granule ze sena jsme vám určitě nepsala, že po těch granulích dostane koliku. Pro koně je stran koliky riziková jakákoli náhlá změna KD /složením, ale možná i objemem/. Proto pokud vidím, že s emi zásoby sena tenčí, zvyšuji úsilí toto sehnat a zatím pomalu a postupně snižuji jeho dávky a nahrazuji částečně a vzestupně něčím jiným/ slámou, sennými nebo vojtěškovými granulemi, řízky, lněnm semínkem, sekanou trávou.../ Seno soudnému člověku nedojde, ale dochází, takže má čas na to reagovat, i v té KD..
Váš stres mě nebere, pokud vám někdo něco po stý raz sliboval a zas nic, není to asi žádné překvapení, je to téměř jistota. Je malá pravděpodobnost, že by nikdo v okruhu 50km od vás neměl seno ani slámu, chce to přemýšlet nad více kontakty a větším skladovacím prostorem / i půjčeným, najatou garáží atd./.Chápu maléry, které se stanou-vyhoření, špatný odhad, náhlý nepředvídatelný problém. Stresovat se předvídatelnými opakujícími se situacemi považuji za zvláštní a neefektivní reakci.Stresovat se v oblasti hoby též. Já nemám spolehlivý přísun mravenců-co naplat, nebudu chovat mravenečníka, on by byl chudák.
Mám kone doma a neexistuje aby som mala zásobu sena menej ako jeden mesiac. Serafimka sa môže rozčuľovať koľko chce ale pre mňa je to proste nezodpovednosť nechať to dôjsť až do takej krajnej situácie že nie je vôbec. Je super, že sa jej to tentokrát s odretými ušami podarilo zvládnuť a snáď sa z toho aj poučila a nabudúce objedná seno skôr
Tento rok to bylo se senem opravdu špatné...měli jsme přislíbené seno jako každý rok od našeho stálého dodavatele a stalo se nám to samé, co zadavatelce...sliboval, že seno bude, stále mi po telefonu dával termíny, ale nikdy nedodržel...protože už jsme byli se senem na štíru, musela jsem koupit jeden balík sena od místního družstva, kde seno normálně nekupuji, protože je totálně hnusné, klackovité a skoro vždy plesnivé...měli jsme ale štěstí na balík, protože byl jakž takž ucházející, od půlky balíku byl i krásně zelený...a okamžitě jsem začala shánět po okolí, protože jsem potřebovala seno i s dopravou, nebylo lehké sehnat, ale sehnala jsem...na poslední chvíli, teď na konci října(vždy si seno zajišťuji už v srpnu, ale bohužel náš dodavatel to dotáhl až do října de..l..., díky neustálým výmluvám, že má moc práce, že nemá volný vlek, že nemá řidiče, ať vydržím, že seno mi na 100% doveze). Zajela jsem na farmu asi necelých 16 km od nás, kde mi známá řekla, že mají krásné seno pod střechou a že by mi ho určitě i dopravili, že je to docela velká farma a taky že jo...měli akorát posledních tolik balíků, kolik jsem potřebovala...nádherné seno, suché,130 cm průměr za cenu 350, - kč a doprava 600, - kč...takže nádhera a s pánem jsme se domluvili, že už od teď budu brát seno jen od něj..a teď, když už máme seno složený doma, tak se ozval původní dodavatel, a když jsem mu řekla, že už seno nechci, že mi kvůli němu nebudou zvířata o hladu, že jsem sehnala jinde..tak se mohl pos.at, že mi ty balíky držel a teď je kvůli mě neprodá...to že mi je sliboval přivést 2 měsíce mu divné vůbec nebylo, i když jsem ho stále urgovala...na jednu stranu zadavatelku chápu, že když se setká s dodavatelem deb..em, moc se toho nedá dělat, ale na druhou stranu být Vámi, ihned jednám...přinejmenším kupte, jak už tu někdo uváděl, aspoň balík slámy, který budete řízeně krmit, několik menších dávek denně(voda nonstop samozřejmostí), nebo udělejte zatím prozatimní menší ohradu z ohradníku na staré trávě, kde se bude kobyla pást a vy ji tam dáte třeba k tomu 3 menší kupičky slámy, aby si sama vybrala, co si dá...a okamžitě shánějte seno... i za cenu, že si v práci vezmete volno a opravdu se zajedete podívat do okolí třeba 40-50 km...čím později budete řešit, tím horší to bude...někteří zemědělci už seno opravdu nemají..je už dost pozdě...kolik balíků potřebujete?
Už mi priniesli hneď ten deň keď sľúbil ( po piaty krát) síce o pár hodín neskôr ale priniesol, toto sa mi stalo prvý krát že som ho musela naháňať pre seno až tak dlho ale nechce sa mi to celé rozpisovať ako to máme, určite to nieje niečo čo som od neho čakala že sa stane- že by to bolo bežné alebo normálne. Inak čo sa týka sena u nás to bola tiež bieda ešte aj kvôli tomu že trávu čo skosili prvý krát brali rovno kravám bez balíkovania čiže z prvej kozby nebolo nič, z druhej tiež nie pretože nebola skoro žiadna tráva a keď urobili tretiu tak skoro všetko zhnilo ešte na lúke. Inak ohradu si robiť nemôžem ale môžeme sa tam chodiť pásť, kobyla elektrický ohradník nerešpektuje nech ho spravím akokoľvek nemá problém ho pretrhnúť ohradu musíme mať drevenú.

Nojo, letos si na nedostatek sena budou stěžovat všichni. Já ho budu tahat přes půl republiky - až pojedu k našim na návštěvu, pojedu s vlekem a ještě takhle navozím pár balíků. Měla jsem to stejně - z první seče jsem naplnila seník nádherným senem, jenže pak jsme přijali do podnájmu k našim 2 kobylám ještě jednoho koně a rázem jsou počty jinde...(kort když se přikrmuje skrz celé léto), tak to teď honím taky, kde se dá, a v našem kraji se prodává kolem 700 Kč, což mi přijde pakárna. Ze severu vozím za 250 Kč a cestu bych tam měla tak jako tak, tak jen se holt bude jezdit s vozíkem.
Problém je u lidí, kteří nemají kde skladovat. A že jich takových znám. Zastřešení není a když se nechvává seno venku přes celou zimu, tak ty jarní balíky jsou už dost nekrmitelné :( zastřešit to pořádně nelze a ono ikdyž to stojí na paletách, tak si to nasává... takže rozumím těm, kteří mají spolehlivého dodavatele a ten jim vozí, "když dochází". Riziko takových situací, v jaké je teď zadavatelka, je tam ale letos velké. Kolem mě je spousta koňáků, kteří slyšeli "NE" od stálých dodavatelů a plašili, kde sehnat... (teda, snad teď už je každý zásobený...)
K tomu nespolehlivému dodavateli - argument, že teď už seno neprodá, je planá. Jestli ho má kde skladovat, tak si počká do jara a bude prodávat za xnásobek. Kort letos, když je toho fakt málo a spousta lidí má zásoby "na knop"...

Tak hlavně, že to dopadlo a je poučení pro příště.
Vím, o čem to je, nejprve jsme neměli skoro žádné skladovací plochy a je to, jak píše hhippie. A dodavatel je taky "do týdne dovezu čili za 14 dní mi zavoláte, kde to vázně a já pak možná do dalších čtrnácti dorazím" a je z větší dálky, tak zas aby nejel s jednou koulí... Najali jsme ve vsi garáž a pak ještě přikoupili přístřešky, kde se koně odstěhovali.
I ty králíkáře jsem obíhala...a ZD staré volně ložené zásoby na hůrách.
Jen jsem tedy začalal běhat v okamžiku, kdy jsem načala poslední kouli- je pak víc času i na tu postupnou změnu KD.
A se senem to bylo jako letos myslím před 2?roky...málokdy je to ideál, někdy nenaroste, někdy shnije. U dodavatele, který si cení své dobré jméno, bych pak čekala, že bude varovat včas a pokrátí dodávky všem starým a nové nevezme...pokud se chová jako debyl, hledám jiné, neříkám, že je to lehké.Náš dodavatel letos taky nikomu novému neprodá-vyváží i za hranice.
Pokud bych měla cca trvalý stres a žádné nebo velmi mizerné seno, musím ty koně zrušit, hlavně kvůli nim.
Dovolím si napsat z hlediska výrobce a prodejce sena.
Seno samozřejmě děláme hlavně pro náš skot a koně, a abych byla přesná, tak skot krmíme senážemi a poníky nejhorším senem (nemyslím plesnivým, ale z nejvíc vymetaných trav, tedy z toho, co se v 1. sečích sekalo v poslední etapě). Senáže tedy skladujeme venku a seno pro poníky také, protože se nám většinou už do stodoly nevejde.
Ostatní seno je tedy na prodej. Nejraději máme odběratele, který sice chce seno dovézt, ale má své skladovací kapacity alespoň na část spotřeby a je možné mu vozit seno k uskladnění rovnou z louky. Odpadne nám skládání do stodoly a vytahování ven (bohužel na seno můžeme využít pouze stodolu s nízkou podjezdovou výškou, takže tam balíky (180-200ks) taháme ručním paletovým vozíkem..., takže takový odběratel zaplatí cenu sena a dopravu má zdarma.
Pak máme odběratele s malým úložným prostorem, ale přece jen se mu tam vlek balíků vejde - tomu vozíme balíky postupně (ročně 2-3 fůry). Ostatní si jezdí s OA a přívěsem pro 1-3 balíky (dle velikosti přívěsu a jeho nosnosti) k nám, nehodláme celou zimu dělat rozvážku.
Máme stálé zákazníky a je vyzkoušeno, že plná stodola zhruba jejich potřeby pokrývá. Občas se ozve i někdo jiný, komu dodávka sena "vybouchla". Malé množství pokryjeme z rezerv. Teď několik let zpět ale byla velká poptávka a tolik sena jsme neměli pro všechny. Ale vysvětlili jsme to našim odběratelům, v zimě jim dávali místo sena senáž (v té rezervě byla) a tak nakonec všichni koně měli co žrát, protože na jaro pak zbylo víc sena než jindy. Zafungovala solidarita.
Ovšem nelze to dělat tak, že by se chovatel nestaral včas. Kdyby nám tenkrát ten zoufalec neřekl už začátkem zimy, že potřebuje krmení (ačkoli jindy od nás nebere - jsme daleko), a ozval by se až k jaru, zbyla by na něj jen ta senáž, v létě nutná zkrmit do 2 dnů balík (tolik koní neměl).
Prodáváme seno za stejné peníze, ať je ho hodně nebo málo. Kolega prodal za hranice, rovnou naložil kamiony a má to bez starosti a za lepší peníze. Ovšem, nemá jistotu, že když bude "za kopečkama" trávy dost, bude moci obchod zopakovat. To my sice musíme naskladnit stodolu, ale máme jistotu, že si ji zákazníci "rozeberou".
Ja taktiež dodávateľovi volám v momente keď mi zostáva posledná guľa sena (tú mám na dva týždne), v priebehu tohto roku mi stále nosil tak ako som zavolala hneď v ten deň (čo ma dokonca aj v období zberu úrody nesmierne potešilo keďže minulí rok mi povedal že až o dva týždne lebo nemá čas), naposledy že by som ho musela naháňať to sa myslím stalo niekedy začiatkom tohto roka ale ako som vravela nikdy nie až tak že by sme zostali úplne bez sena lebo stále to bolo tak že už keď som povedala je to súrne v ten deň seno bolo, toto bolo prvý krát u kobyly sa v rámci tejto diety jednalo o jeden deň keď sme ešte vlastne aj nejaké seno mali ale nie dosť na celý deň, počas dňa sme sa boli tri krát pásť dostala asi 30% dennej dávky sena (plus už na noc mala normálnu dávku dokonca o kilo viac) a ešte k tomu dostala 2 kg mrkvy plus asi 2 kg jabĺk a hrušiek ( dostáva to aj normálne ale nie až také množstvo), kobyla je prežraná (tlustá) aj napriek tomu že dostáva kontrolované dávky sena, nedostavá žiadne jadrové krmivo pretože energiu čerpá zo vdzuchu a dostáva už len jabĺčka, mrkvičky toľko aby som jej do toho mohla primiešavať minerály a vitamíny. Čiže toho že by jej ten jeden deň nejak náramne ublížil som sa neobávala a radšej som bola ochotná ju zobrať na trávu než to riskovať s tými granulami pretože na tú trávu je už za ten rok viac menej zvyknutá zatiaľ čo granule nedostávala nikdy.A za ďalšie toto som bola ochotná spraviť len ten jeden deň, ak by mi večer nebol ochotný dovoliť si ísť nabrať to seno tak by som ho šla a ukradla a basta (ale to by sa nestalo snaží sa byť nápomocný ako to len ide). A niečo takéto sme skúšali už aj počas roka keď sme asi dva krát boli na celodennom výlete kde dostala seno ráno a potom až večer ale to bolo v priebehu leta keď bola tráva dlhá a skôr suchá čiže vtedy som to tak neriešila.
Ještě dodám - jak už jsem psala "z druhé strany" - představte si, že my ani nemáme čas každý den, jak si kdo vzpomene, naložit mu seno , natož odvést!
V zemědělství jsou prostě období, kdy se dělá od slunka do slunka na polích a není čas vozit někomu seno, proto doporučuji, jak už tady uvedli jiní, udělat si alespoň malý přístřešek na skladování sena... a nekupovat balíky po jednom. Popř. pokud si pro balíky jezdíte, nevolejte dodavateli ve chvíli, kdy jste ráno dokrmili předešlý balík. I dodavatel je jen člověk a nemá vždy možnost vám vyhovět...