Zdravím,
včera u mě byla veterinářka naočkovat koně, když už jsem ji tu měla, tak jsem se jí zeptala na názor výrustku/boule na oku. Již když to měla kobyla čerstvé, tak u mě byla jiná veterinářka a podezřelé jí to nebylo, že pokud by se to zvětšovalo, tak by to řešila. Boule je pořád stejná, nemění velikost, tvar, barvu. Nachází se ve vnějším koutku oka, velikost cca 1-1.5 cm, prorůstá z bělima, je to pigmentovaná a, mapované. Podle názoru veterinářky je to téměř na 100% nádor. Řešení: Zajet na kliniku, nechat udělat testy a poté začít s chemoterapiemi či rovnou nechat vyoperovat oko. Mé dilema je takové, léčili jste toto někdo? Jaká byla úspěšnost? Cena za chemoterapie se prý pohybuje okolo 25 tisíc, i více, podle počtu ozáření. Jde mi o to, že jestli je vysoké riziko, že se nádor nevyléčí či se vrátí a kobyla bude muset podstoupit další chemoterapie, další bolesti (zatím to vypadá, že ji to nebolí, ale podle slov veterinářky, to má posléze rychlý průběh s velkými bolestmi), tak jestli není lepší jí rovnou bolesti nezbavit vyjmutím oka, nebo chemoterapie risknout a doufat v uzdravení a nenávratnost. Je to klisna hafligna,8 let.
Díky za zkušenosti.
Zdravím,
otevírám opět tuto diskuzi, jelikož se situace tročku pozměnila. Po akutním zhoršení druhého oka, jsme kobylku odvezli na kliniku, kde zjistili nádor na obou očích. Jediné řešení bylo odřezat nádor. Kobylka je nyní už u mě, dostává 2x denně cytostatika,3 denně antibiotika. za cca týden, pokud budou testy v pořádku, vysadí se antibiotika a nasadí kortikoidy, po dalších 10 dnech se vysadí vše a dle slov veterinářky: děj se vůle boží. Má otázka zní, máte někdo nějaké doporučení co udělat navíc? Dnes jsem začala k tomu všemu přidávat i homeopatika - arnicu a staphysagriu, na jaře mám podávat pampelišky. Něco dalšího? Problémovější je pravé oko, kde dle slov veterinářky nějaké z napadených buněk zůstaly, takže je riziko návratu. Chci pro ni udělat nyní i do budoucna co nejvíc - takže jí nyní co nejvíce ulevit a pokoušet se co nejvíce eliminovat návratnost.
Díky za rady.
terezka1995
napsal(a):
Zdravím,
otevírám opět tuto diskuzi, jelikož se situace tročku pozměnila. Po akutním zhoršení druhého oka, jsme kobylku odvezli na kliniku, kde zjistili nádor na obou očích. Jediné řešení bylo odřezat nádor. Kobylka je nyní už u mě, dostává 2x denně cytostatika,3 denně antibiotika. za cca týden, pokud budou testy v pořádku, vysadí se antibiotika a nasadí kortikoidy, po dalších 10 dnech se vysadí vše a dle slov veterinářky: děj se vůle boží. Má otázka zní, máte někdo nějaké doporučení co udělat navíc? Dnes jsem začala k tomu všemu přidávat i homeopatika - arnicu a staphysagriu, na jaře mám podávat pampelišky. Něco dalšího? Problémovější je pravé oko, kde dle slov veterinářky nějaké z napadených buněk zůstaly, takže je riziko návratu. Chci pro ni udělat nyní i do budoucna co nejvíc - takže jí nyní co nejvíce ulevit a pokoušet se co nejvíce eliminovat návratnost.
Díky za rady.
Dobrý den,
omlouvám se že vám nedám žádnou radu, ale poprvé v životě čtu o tom že má kůň nádor přímo v oku, mohu se zeptat, koník po té operaci normálně vidí? A cytostatika se dávají vnitřně? Děkuji za zodpovězení otázek a přeji vám moc moc úspěchů v léčbě.
Ano, zrakova funkce zůstala zachována. Cytostatika i antibiotika dostává přímo do oka - cytostatika ve formě roztoku (kapek) a antibiotika v, masti". Bohužel je prý toto onemocnění caste a typicke pro haflingy, ojediněle se objevuje u appaloos. Děkuji, dnes jsem obdržela kompletní správu z histologie a není moc potěšující, tzv. sebemenší náznak návratnosti se musí rešit, ale otázka zůstává, jestli se bude dát nějak vyresit
terezka1995
napsal(a):
Ano, zrakova funkce zůstala zachována. Cytostatika i antibiotika dostává přímo do oka - cytostatika ve formě roztoku (kapek) a antibiotika v, masti". Bohužel je prý toto onemocnění caste a typicke pro haflingy, ojediněle se objevuje u appaloos. Děkuji, dnes jsem obdržela kompletní správu z histologie a není moc potěšující, tzv. sebemenší náznak návratnosti se musí rešit, ale otázka zůstává, jestli se bude dát nějak vyresit
To je mi moc líto , zázraky se ale dějí a třeba se to koníkovi nevrátí, je dobré že normálně vidí, to je velké plus. Jinak je to tedy zajímavé, opravdu jsem o tom nikdy neslyšela, že by na toto určité plemeno trpělo, člověk je zase moudřejší. Moc vám a koníkovi držím palce.
petrklíč
napsal(a):
To je mi moc líto , zázraky se ale dějí a třeba se to koníkovi nevrátí, je dobré že normálně vidí, to je velké plus. Jinak je to tedy zajímavé, opravdu jsem o tom nikdy neslyšela, že by na toto určité plemeno trpělo, člověk je zase moudřejší. Moc vám a koníkovi držím palce.
Můžeme jen doufat, levé oko by snad mělo být do budoucna v pořádku, u druhého oka je to buď a nebo, nádor byl hluboký a veterinářka nemohla již dál řezat kvůli riziku prasknutí oka :-/ Já jsem o tom také nikdy neslyšela, takže jsem taky poučená do budoucna. Právě mi říkali, že hraje hodně aspektů k vytvoření nádoru - jednak plemenná dispozice, nadmořská výška, intenzita slunečního záření a věk - čím mladší, tím horší. Takže ideálně toto plemeno opravdu co nejvíce chránit před slunečním záření - maska s UV filtrem, a držet co nejvíce ve stínu :).