vacina

XXX.XXX.45.88
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na problém ohledně cvalu. Můj první problém je, že při cvalové pobídce se mi často vysunou paty nahoru, jak se snažím koně "nadzvednout" a tudíž mi vypadnou třmeny, takže skoro vždy cválám bez třmenů. Zkrátka asi nedokážu udržet patu dole.
A druhý asi ani ne problém, jako spíš estetická vada. Když cválám, tak trenérka vždy říká "houpej", ale když se podívám, jak přitom vypadám, připadá mi to dost krkolomné. A když vidím různá videa nebo lidi, kteří cválají, tak ve většině případů sedí skoro nehnutě, krásně jdou s pohybem koně a vypadají naprosto uvolněně a jako by to nebyla žádná námaha a mě dělá občas problém koně ve cvalu udržet. Nemáte prosím nějaký typ, radu nebo zkušenosti s těmito problémy?
Děkuji moc za rady.
Keď sa chystáš nacválať musíš ostať vystretá, trocha akoby si sa chcela až zakloniť a nohy spustiť dolu, sed musí byť hlboký, uvoľnený. Jazdci ktorým sa nohy posúvajú hore sú väčšinou v predklone, niekedy sú na vine aj príliš krátke strmene.
Nie je správne ak nasilu "hojdáš" koňa mala by si ísť s pohybom, uvoľniť panvu a holene mať zľahka priložené. Na zlepšenie sedu je veľmi dobré cválať práve bez strmeňov, ja to ale trénujem iba na lonži, aby sa jazdec mohol sústrediť len na seba.
vacina

XXX.XXX.45.88
Já samozřejmě nedělám něco podle příručky, když vím, že kůň jde jinak. Snažím se splynout s pohybem a v celku se mi to daří. Jen obdivuji ty, kteří jedou ve cvalu úplně bez hnutí, mám pocit, že sice cval vysedím, ale vršek těla se mi pohybuje až moc dopředu a dozadu, jako by zůstával nepatrně za pohybem koně. A když se snažim sedět rovně, mírně zakloněná, tak zase ztuhnu nemohu cval vysedět. Pouze jsem se ptala, jestli někdo nemá nějaký tip, fígl:)
Jinak katko, děkuji za radu:).
Když máš videa, vlož je, to je na posouzení mnohem lepší než jen popis.
Koukala jsem teď na svoje a taky tam poněkud plandám. Kromě toho, že jsem teď dlouho netrénovala a tím pádem nejezdila v pracovním cvalu tak si taky myslím, že na to má vliv počasí :D Jak dlouho pršelo, tak je jízdárna dost mokrá, koni se v tom hůře chodí, dá mu více práce nohy vytáhnout a více "drncá" ;-).
Člověk se prostě musí vyjezdit.
Jinak to nejde.
Ze začátku nefunguje vůbec nic, postupně se chytáte, někomu jde sed, někdo má dobrou ruku, jiný předpisově paty, druhý perfektně přiložené holeně.
Nikdo to nedokáže zvládnou hned a naráz.
Vám prostě nejde tak úplně cválání. Tak to trénujte a jednoho dne nastane ten okamžik, kdy to prostě půjde
A pokud umíte cválat bez třmenů, tím lépe. Přestaňte je chytat a prostě cválejte.
Pokud nepůjdete s pohybem koně, spadnete.
Pokud půjdete s pohybem, bude to krásné poježdění a můžete se chlubit, že umíte cválat bez třmenů.
Tento problém, co máte Vy, mají jezdci, kteří přeskočili při učení lekce, kdy se cválá bez třmenů na lonži.
Kdy Vám vodiče koně dělal trenér a Vy jste se měla soustředit jen na sebe a svůj sed ve cvalu.
vacina

XXX.XXX.45.88
Děkuji moc sisi:)
Asi máte pravdu. Ale vzhledem k tomu, že šance si zacválat mám jednou týdně na jízdárně s dalšími pěti žáky, tudíž si obcválám jedno kolečko, než dojedu zase za ostatní. Tak to trvá už dlouho. "Cválám" už asi půl roku, ale bohužel pouze tímto způsobem a nevidím moc zlepšení.
Je pravda, že jsem nikdy necválala na lonži. Pouze když byl jeden kůň velmi energický, vyhazoval a kozloval, tak byla trenérka tak hodná a vzala mě na lonž, protože jí bylo jasné, že by to skončilo pádem:).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Úplně vím, o čem mluvíš. Začínala jsem stejně, tedy... dlouho :) to je holt daň za ježdění v oddílech. Tak pokud máš pocit, že by ses chtěla vyjezdit rychleji, asi nezbyde nic jiného, než si zaplatit hodiny ještě někde jinde a jít cestou individuálních jízd. Ono jednou týdně je spíš ježdění udržovací, než na naučení se...
Tedy pokud je možnost nějaké jiné jízdárny, zkus se domluvit, zda by Tě nevzali na začátku na lonž, na upevnění sedu a vysvětlení si drobných nejasností, které Tě trápí. Na té lonži se jde kupříkladu moc pěkně naučit třeba to cválání se třmeny, protože se člověk nemusí soustředit na to, aby školního koně ustrkal a nevypadával mu z toho cvalu.. soustředí se jen na to, jak udržet zadek v sedle a nohy u koně ;) a na rytmus, postavení těla...prostě na to všechno, na co při tom, když máš jedno kolečko na docválání lotu, není čas ;)
Jdeš na to dobře - přemýšlíš a máš snahu. Tak pokud máš možnost, investuj do sebe a ježdění pod trenérem zintenzivni ;).
emmourek

XXX.XXX.94.238
sisi58
napsal(a):
Jinak to nejde.
Ze začátku nefunguje vůbec nic, postupně se chytáte, někomu jde sed, někdo má dobrou ruku, jiný předpisově paty, druhý perfektně přiložené holeně.
Vám prostě nejde tak úplně cválání. Tak to trénujte a jednoho dne nastane ten okamžik, kdy to prostě půjde
A pokud umíte cválat bez třmenů, tím lépe. Přestaňte je chytat a prostě cválejte.
Pokud půjdete s pohybem, bude to krásné poježdění a můžete se chlubit, že umíte cválat bez třmenů.
Tento problém, co máte Vy, mají jezdci, kteří přeskočili při učení lekce, kdy se cválá bez třmenů na lonži.
Kdy Vám vodiče koně dělal trenér a Vy jste se měla soustředit jen na sebe a svůj sed ve cvalu.
Naprosto souhlasím, mě to taky hned nešlo vše hlídat najednou... Paty, holeň, ruce, sed apod... A třeba každou jízdu člověk může zkoušet trénovat jednu věc a pak na to nabalovat další, až se proste kompletně naučí všechny a krásně cválá. Jinak ten den, když na to už přijdeš (vacina) prostě poznáš, ale někdy to může trvat dlouho... :).
emmourek

XXX.XXX.94.238
sisi58
napsal(a):
Jinak to nejde.
Naprosto souhlasím, mě to taky hned nešlo vše hlídat najednou... Paty, holeň, ruce, sed apod... A třeba každou jízdu člověk může zkoušet trénovat jednu věc a pak na to nabalovat další, až se proste kompletně naučí všechny a krásně cválá. Jinak ten okamžik, když na to už přijdeš prostě poznáš, ale někdy to může trvat dlouho... :).
vacina

XXX.XXX.45.88
Dobře, bohužel možnosti by byly, ale finance a čas ne. I když se snažím co nejvíc mohu, tak nemohu odbývat školu. Takže se budu snažit vydělávat na další individuální hodiny (které jsou dost drahé:/ ) a budu se muset smířit s tím, že to asi ještě nějaký čas potrvá. Děkuji moc všem za rady. A hhippie děkuji za milá slova, jsem ráda, že tento problém nesdílím sama:).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele, nezoufej. I takovýmhle způsobem se dá to "někam dotáhnout" akorát to chce víc trpělivosti a snahy.
My to měli tehdá v oddíle tak, že začátečníi jezdili v sobotu a protože byly v sezóně skoro každou druhou sobotu parkur.závody, tak jsme nejezdili skoro vůbec nebo krokovali závoďáky. Chodili jsme na služby, kydali, krmili, čistili...ale nejezdili. Pak, když už jsme uměli alespoň klusat a jakštakš se udrželi ve cvalu, jsme byli uznáni za zkušenější a předáni do rukou velmi starého pana trenéra, jehož "výcvik" byl sice velice jemný, milý, ale neúčinný. Vlastně tam jen stál a usmíval se, chválil, ale nic nenaučil.. (pán byl stará škola - "nánosník je jen taková paráda k ničemu", atp. ), Řekla bych, že až tak po dvou letech jsem se konečně dostala do skupiny trenérky a začala se opravdu učit jezdit. Ale pak už to šlo rychle. Jakmile má člověk dohled, a alespoň krapet individuální přístup, a možnost jezdit alespoň 2 - 3x týdně, začne být progres vidět. Tehdá to naštěstí nebylo o penězích, ale o snaze - kdo chodil a makal, ten jezdil. Za ten samý měsíční příspěvek. A když byl šikovný a vyjezdil se, mohl si sedat na lepší a lepší koně, o konkrétního se starat, začít závodit, do závodů byl obsazován podle toho, jak to klapalo... starší se už dostali pod dohledem i k trénování mírně pokročilých... cvičitelák v dospělosti na sebe nenechal dlouho čekat Tohle je právě výhoda oddílů - člověk si projde všemi stupni výcviku a má možnost se naučit to i dál předávat. Škoda, že už jsou teď spíš raritou
vacina

XXX.XXX.45.88
Ano, máte úplnou pravdu:) Děkuji. Já docházím obden, makám skoro celý den, chodím, kdykoli mám volnou chvíli (samozřejmě protože to tam miluji, ne kvůli penězům nebo jízdě, čekala jsem spíš, že to majitelce dojde, že jsem skoro jediná, kdo tam takto dělá) nedělám si pomalu přestávky na jídlo, ale je mi to k ničemu. Majitelka je moc hodná, jsme jako kamarádky a spoléhá na mě, ví že si umím poradit. Bohužel jak už jsem řekla, nenabídne mi třeba, jestli si nechci když jsem dnes celý den dělala jen na chvíli zajezdit, třeba jen půl hodky. Ale jak říkáte, to je spíš minulost. Dnes se všechno motá jen kolem peněz
vacina
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na problém ohledně cvalu. Můj první problém je, že při cvalové pobídce se mi často vysunou paty nahoru, jak se snažím koně "nadzvednout" a tudíž mi vypadnou třmeny, takže skoro vždy cválám bez třmenů. Zkrátka asi nedokážu udržet patu dole.
A druhý asi ani ne problém, jako spíš estetická vada. Když cválám, tak trenérka vždy říká "houpej", ale když se podívám, jak přitom vypadám, připadá mi to dost krkolomné. A když vidím různá videa nebo lidi, kteří cválají, tak ve většině případů sedí skoro nehnutě, krásně jdou s pohybem koně a vypadají naprosto uvolněně a jako by to nebyla žádná námaha a mě dělá občas problém koně ve cvalu udržet. Nemáte prosím nějaký typ, radu nebo zkušenosti s těmito problémy?
Děkuji moc za rady.
Co já vím, tak jsem se dobře naučila cval do kopce na koni.Samozřejmě ne huntovat ho, ale takovej menší kopeček vycválat s koněm kratší vzdálenost.Přijdeš na to, že musíš podsadit zadek a do kopce je to asi na naučení nejlepší-samozřejmě nehonit koně dvacetkrát.Ale já se naučila.
Tohle se bohužel spraví jen ježděním, ježděním a zase ježděním... Když jsem cválal poprvé, děsně jsem tomu ubohýmu koni drncala do zad - nějaké houpání nebo "vytírání" sedla bylo hudbou budoucnosti. Jezdila jsem taky nepravidelně, takže to trvalo docela dlouho, než přišel takový ten "aha" efekt. Takže nezoufat a jezdit, jezdit, jezdit.
Já, jako začátečník, ještě cválat neumím. Jednou se teda ale podařilo, kobča si nacválala do kopce (ne sama, ale pobídla ji majitelka, resp. pobídla svého koně a šla i ta kobylka pode mnou, koně má naučené na hlasové pobídky). Já se zatím učím klusat a cval jsem ani nečekala, byla to taková léčba šokem. Abych řekla pravdu, přišlo mi to lepší než klus a takové přirozené, hlavní bylo asi to, že jsem si hned neuvědomila, že kobyla cválá a prostě jsem se přizpůsobila jejímu pohybu, nedrncala jsem jí do zad a ani netahala za hubu (až za pár vteřin jsem si uvědomila, že to už není klus, ale cval , nějak jsem nad tím nepřemýšlela). Ale chtěla jsem tím říct, že nejlepší je asi když to člověk nečeká, tím pádem nemá strach jaké to asi bude a neztuhne (a já jsem strachoprd tak trochu, kdyby mi majitelka řekla, že zkusíme cval, ještě v terénu, tak bych do toho nešla, i když nejsem žádné dřevo).