Průkaz koně - ano nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pussyna

29.10.2015 12:25
pussyna

XXX.XXX.224.26

Dobrý den, pár měsíců zpět jsem si koupila mladou kobylku. Je to kříženec a nemám k ní žádné papíry. Mám k ní jen očkovací průkaz. Někde jsem četla, že modrý průkaz je od roku 2005 povinný. Tak se chci zeptat jak to je. Jestli bych ho měla vyřídit, popřípadě jak a nebo jestli stačí jen ten očkovací průkaz. S kobylku chci jen na rekreační ježdění. Žádný chov, nebo sportovní ambice. Díky za rady.

29.10.2015 13:24
aggitta

XXX.XXX.249.59

Otázce nerozumím. Víte, že je něco - tedy v tomto případě modrý průkaz koně - povinné a stejně:
a) kupujete koně BEZ průkazu
b) špekulujete, jestli je opravdu povinný. Je PRO VŠECHNY koně, i osly, i valachy, i neplodné, chromé, atd OPRAVDU A DOOPRAVDY ZE ZÁKONA POVINNÝ!
Že ho dosavadní majitel nemá? Nedodržel zákon, stejně jako zloději, podvodníci a pod.
Průkaz je povinný od roku 1998, koně narození 1998 a později už povinnost mít vystravený průkaz mají v roce narození, nejpozději do 8 měsíců věku. Starší koně si museli postupně průkazy dodělat. Takže pokud je vaše kobylka mladá, měla mít průkaz koně vystavený chovatelem a šmytec!
Vyřídit - pozvat inspektora chovu koní, zaplatit cestu, čip a samotný průkaz - dohromady si nachystejte cca 1000 Kč - 2000 Kč dle toho, jak to k vám má inspektor daleko.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2015 14:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ten očkovací průkaz vypadá jak, co všechno v něm je? Jestli to nakonec není právě ten "modrý" průkaz koně. On v současnosti nemusí být modrý. Je v něm jméno koně, evidenční číslo, případně číslo čipu, základní popis, rodiče, na obrázku koně vyznačeny víry a znaky, měli by tam být zapsáni předchozí majitelé a chovatel. Většina listů je ale pro záznam očkování a některých prodělaných nemocí. Popravdě jsem neslyšela, že by se vydával samostatně jen očkovací průkaz. V minulosti zřejmě jo, ale máte mladého koně.

29.10.2015 14:43
aggitta

XXX.XXX.249.59

Na průkazu koně je vždy, ať už je modrý či nikoliv, nápis PRŮKAZ KONĚ. Takže si ho splést se starým očkovacím průkazem, používaným do roku 1997 pro záznamy očkování a přesuny koní, to asi nejde.

pussyna

29.10.2015 14:49
pussyna

XXX.XXX.224.26

Je to nazvane Zdravotni prukaz kone. Je tam - identifikace kone (jmeno, identifikacni cislo, datum a misto narozeni, pohlavi, plemeno, barva, vyska, vyzeh, cislo cipu, majitel, chovatel..), graficky popis kone (barva, znaky,...), zmeny majitele, vakcinace, korektury kopyt, odcerveni, jestli byla provedena kastrace, apod...Ale nic neni vyplnene, jen ockovani. Jsem jakoby "prvni majitel", mam ji primo od pani, kde se narodila.

pussyna

29.10.2015 15:21
pussyna

XXX.XXX.224.26

Ano, to je presne ono.

29.10.2015 15:36
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

pussyna napsal(a):
Dobrý den, pár měsíců zpět jsem si koupila mladou kobylku. Je to kříženec a nemám k ní žádné papíry. Mám k ní jen očkovací průkaz. Někde jsem četla, že modrý průkaz je od roku 2005 povinný. Tak se chci zeptat jak to je. Jestli bych ho měla vyřídit, popřípadě jak a nebo jestli stačí jen ten očkovací průkaz. S kobylku chci jen na rekreační ježdění. Žádný chov, nebo sportovní ambice. Díky za rady.

Když je to pár měsíců zpátky, tak pokud vůbec netušíte, co je modrý průkaz, tak pochybuju, že v dané lhůtě od koupě jste vůbec koně přepsala na sebe, takže kdyby se něco pos... tak to odnese předchozí majitel.Navíc si musíte založit hospodářství, nahlásit ho a po obdržení deníků tam napsat své koně, kteří se na daném hospodářství nachází.Když netušíte základní věci, ani si nechci představit, zda vůbec tušíte ostatní, pro koně velmi důležité věci, které je třeba zařídit, dodržovat apod.

pussyna

29.10.2015 15:41
pussyna

XXX.XXX.224.26

Zařizovat hospodářství musím i když koně nemám doma? Mám ho pastevně ustájeného u známého, ten má hospodářství a další 4 koně. Čím a jak mám začít, abych ten průkaz vyřídila?

29.10.2015 16:25
polárka.15

XXX.XXX.171.253

pussyna napsal(a):
Zařizovat hospodářství musím i když koně nemám doma? Mám ho pastevně ustájeného u známého, ten má hospodářství a další 4 koně. Čím a jak mám začít, abych ten průkaz vyřídila?

Ne, rozhodně vy zakládat hospodářství nemusíte ani vést evidenci koně - to musí zařídit a vést ustajovatel, kde koně máte, spíš mi mě zajímalo, jakou dedukcí došla gitule na to, že máte koně doma a je třeba toto dělat...

Jinak koně přepsaného na sebe ve Slatinicích máte?

pussyna

29.10.2015 16:32
pussyna

XXX.XXX.224.26

Nemám. Jak říkám, mám jen ten zdravotní průkaz koně, kde jsou vypsaná pouze očkování, které kobyla má. Toť vše. Proto se ptám, jestli stačí tedy jen tento "průkaz" nebo to nic neznamená a je potřeba si vyřídit jiný, řádně vypsaný? Vůbec se v tomto papírování nevyznám.

29.10.2015 16:32
aggitta

XXX.XXX.249.59

polárka.15 napsal(a):
Ne, rozhodně vy zakládat hospodářství nemusíte ani vést evidenci koně - to musí zařídit a vést ustajovatel, kde koně máte, spíš mi mě zajímalo, jakou dedukcí došla gitule na to, že máte koně doma a je třeba toto dělat...

Jinak koně přepsaného na sebe ve Slatinicích máte?

Ten kůň pro Slatiňany neexistuje smajlík

29.10.2015 16:33
aggitta

XXX.XXX.249.59

pussyna napsal(a):
Nemám. Jak říkám, mám jen ten zdravotní průkaz koně, kde jsou vypsaná pouze očkování, které kobyla má. Toť vše. Proto se ptám, jestli stačí tedy jen tento "průkaz" nebo to nic neznamená a je potřeba si vyřídit jiný, řádně vypsaný? Vůbec se v tomto papírování nevyznám.

Nestačí co máte, musíte mít řádný Průkaz koně.

29.10.2015 16:43
hellen

XXX.XXX.41.114

To, co mate, je jen jakysi denicek, do ktereho si majitel muze prepsat udaje z prukazu kone napr. pokud nechava prukaz u ustajovatele, ale chce mit pro prehled neco doma. Neni to oficialni dokument a je vam to naprosto k nicemu :).

29.10.2015 17:21
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

pussyna napsal(a):

Známý ho musí zapsat do hospodářského deníku a musíte mu odevzdat průkaz koně, kdyby mu přišla kontrola.Navíc už v tom průkazu máte bejt dávno napsaná jako majitel.Koukám, že známý o tom ví taky kulový, když vás neinformuje a nepožaduje doklady koně a další vyřizování.

29.10.2015 17:25
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

pussyna napsal(a):

To je tak, když si koupí koně někdo, kdo vůbec netuší, co by měl ke koni dostat apod.Zavolejte si inspektora, který vám koně popíše a vystaví nový modrý průkaz, kde budete zapsaná jako majitel, až ho pošlete do Slatiňan, kde vás tam dopíšou.Váš známý tomu papírování taky nerozumí, nebo prostě nemá hospodářství nahlášené, že se nebojí kontroly?To je katastrofa tohle.

29.10.2015 18:12
aggitta

XXX.XXX.249.59

gitule vrtule napsal(a):
To je tak, když si koupí koně někdo, kdo vůbec netuší, co by měl ke koni dostat apod.Zavolejte si inspektora, který vám koně popíše a vystaví nový modrý průkaz, kde budete zapsaná jako majitel, až ho pošlete do Slatiňan, kde vás tam dopíšou.Váš známý tomu papírování taky nerozumí, nebo prostě nemá hospodářství nahlášené, že se nebojí kontroly?To je katastrofa tohle.

Mě to připadá, že ustajovatel právě po majitelce koně (zadavatelce dotazu) chce předložit Průkaz koně. A ta se zde snaží najít argumenty proti tomuto požadavku, chtěla by slyšet, že Očkovací průkaz by mohl ustajovateli stačit. Bohužel - nestačí, kůň není nikde registrovaný, je potřeba načipovat a požádat o vystavení Průkazu koně.
A PK se bude vystavovat přímo na majitelku koně a nic už přepisovat ve Slatiňanech na ústřední evodenci koní nebude muset.

PS: Očkovací průkaz může být užitečný u hříbat, které ještě nemohou mít průkaz koně, ale chcete mít někde evidované očkování. Po vystavení průkazu koně je poté očkovací průkaz zbytečný.

29.10.2015 18:21
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

aggitta napsal(a):
Mě to připadá, že ustajovatel právě po majitelce koně (zadavatelce dotazu) chce předložit Průkaz koně. A ta se zde snaží najít argumenty proti tomuto požadavku, chtěla by slyšet, že Očkovací průkaz by mohl ustajovateli stačit. Bohužel - nestačí, kůň není nikde registrovaný, je potřeba načipovat a požádat o vystavení Průkazu koně.
A PK se bude vystavovat přímo na majitelku koně a nic už přepisovat ve Slatiňanech na ústřední evodenci koní nebude muset.

PS: Očkovací průkaz může být užitečný u hříbat, které ještě nemohou mít průkaz koně, ale chcete mít někde evidované očkování. Po vystavení průkazu koně je poté očkovací průkaz zbytečný.

Jen bych nechtěla komisaři vysvětlovat, proč si kupuju koně, když jde o černou plemenitbu určitě, navíc koupeného před měsíci, nemám tucha ani, co bych ke koni měla dostat za doklady.Zda vůbec má dotyčná pořádnou smlouvu o koupi apod.Udivuje mě, komu všemu se koně prostě prodají jen s vidinou-prodám černotu, zbavím se jí a můžu dělat další černý hříbata.Tohle už by se mělo zarazit konečně.Navíc majitelka je total laik už jen podle toho, co píše a honí.

29.10.2015 18:34
aggitta

XXX.XXX.249.59

Já se často setkávám s tím, že hříbata i koně bez původu (sleduji tedy ceny shetlandů a minipony) stojí stejně nebo víc než když prodávám svoje koně s PP, po importovaných rodičích, s výstavními výsledky (tedy s kvalitním exteriérem). Ale pokud nabízím své odchovy o třebas ty blbé 2 tisícovky víc (tedy o to, že kůň má čip a vystavené doklady), tak se kupec neozve.
Bohužel nemůžu rok čekat na kupce, který by mi zaplatil odpovídající, tedy vyšší cenu... Někdy je lepší "vrabec v hrsti, než holub na střeše". Já si ani tak nestěžuji (nikdo mne nenutí odchovávat hříbata), já se jen divím všem těm šetřílkům...

HellienTa

31.10.2015 10:33
HellienTa

XXX.XXX.106.46

Tak bych se přidala s dotazem, který je podobný jaký zadala zadavatelka. Asi před měsícem jsem si koupila 15ti letého poníka, křížence welshe a hucula. (Otec plemenný hřebec welshe). Ten od koho jsem poníka kupovala, byl můj lehce známý, poník byl ale zanedbaný a já hledala společníka k mému, tak jsem se s nimi domluvila na odkupu. (Chtěla jsem mu i pomoci z těch otřesných podmínek). Sepsali jsme smlouvu, podepsali a já poníka zaplatila. Průkaz mi neukázali, ale věřila jsem jim, že ho mají. (Ano, moje chyba, jsem hold blbá důvěřivá). Tak mi tedy druhý den poníka dovezli a vylezlo z nich, že k němu je jen Zdravotní průkaz, protože se dřív knížka nedělala a bla bla (taky si ho koupili jako hříbě jako naprostí laici). No a k tomu zdr. průkazu mám ještě připouštětí papír matky poníka (píše se tam datum připuštění, jméno hřebce, jméno matky, datum ohřebení apod)
Takže, asi by bylo způsobilé zavolat inspektora a veškeré papíry, čipování a knížku vyřídit, však? Taktéž se mi rodí v hlavě otázka - za celých 15let nebyl očkován, takže naočkovat nebo ne? Jelikož by si dcera někdy chtěla vyjet hobby závody, tak mě čelá ještě spousta vyřizování
.. Ach já husa důvěřivá.
A protože tomu moc nerozumím, chci se optat. Mohl ten hřebec (Peer 508), který je i psaný na internetu v jakési evidenci welshů, připouštět huculku..? (Pokud to vůbec huculka byla, v připouštěcím listu je psáno typ pony a býv. majitelé tvrdí, že to byla huculka, ale kdo ví)
Doufám, že jsem jméno hřebce uvedla správně, pro přip.list bych musela běžet až domů smajlík
Snad se na mě nevrhnete, vím co má kůň mít za různé papíry atd, ale když jsem slepě důvěřovala a před podepsáním nezkontrolovala, je to moje hloupá chyba..
Tak prosím, víc rad než kritik smajlík
Dekuji a přeji krásný den.

31.10.2015 10:54
hellen

XXX.XXX.252.11

HellienTa napsal(a):
Tak bych se přidala s dotazem, který je podobný jaký zadala zadavatelka. Asi před měsícem jsem si koupila 15ti letého poníka, křížence welshe a hucula. (Otec plemenný hřebec welshe). Ten od koho jsem poníka kupovala, byl můj lehce známý, poník byl ale zanedbaný a já hledala společníka k mému, tak jsem se s nimi domluvila na odkupu. (Chtěla jsem mu i pomoci z těch otřesných podmínek). Sepsali jsme smlouvu, podepsali a já poníka zaplatila. Průkaz mi neukázali, ale věřila jsem jim, že ho mají. (Ano, moje chyba, jsem hold blbá důvěřivá). Tak mi tedy druhý den poníka dovezli a vylezlo z nich, že k němu je jen Zdravotní průkaz, protože se dřív knížka nedělala a bla bla (taky si ho koupili jako hříbě jako naprostí laici). No a k tomu zdr. průkazu mám ještě připouštětí papír matky poníka (píše se tam datum připuštění, jméno hřebce, jméno matky, datum ohřebení apod)
Takže, asi by bylo způsobilé zavolat inspektora a veškeré papíry, čipování a knížku vyřídit, však? Taktéž se mi rodí v hlavě otázka - za celých 15let nebyl očkován, takže naočkovat nebo ne? Jelikož by si dcera někdy chtěla vyjet hobby závody, tak mě čelá ještě spousta vyřizování
.. Ach já husa důvěřivá.
A protože tomu moc nerozumím, chci se optat. Mohl ten hřebec (Peer 508), který je i psaný na internetu v jakési evidenci welshů, připouštět huculku..? (Pokud to vůbec huculka byla, v připouštěcím listu je psáno typ pony a býv. majitelé tvrdí, že to byla huculka, ale kdo ví)
Doufám, že jsem jméno hřebce uvedla správně, pro přip.list bych musela běžet až domů smajlík
Snad se na mě nevrhnete, vím co má kůň mít za různé papíry atd, ale když jsem slepě důvěřovala a před podepsáním nezkontrolovala, je to moje hloupá chyba..

Každý kůň musí mít průkaz. Je to jako občanka u člověka, bez něj zkrátka koník neexistuje v evidenci. Váš známý je bohužel pitomec a vy teď budete mít zbytečné vyřizování a placení.
Očkování u nás není povinné, ale bez něj můžete mít koníka leda tak doma na zahrádce. V nájemních stájích, na veřejných akcích a zkrátka všude, kde kůň přijde do styku s dalšími koňmi, ho po vás budou chtít.

ychtyla

31.10.2015 13:08
ychtyla

XXX.XXX.181.165

Nepřestává mě fascinovat zdejší šlendrián. Jak je vůbec dneska možný koupit "neexistujícího" koně?! Čekala bych, že v okamžiku přihlášení neevidovanýho koně se začne Ústřední evidence koní, komisaři, plemenný knihy a nevím kdo ještě velmi důrazně ptát odkud se zvíře vyjevilo a velmi důkladně množiči domluví. Ideálně dvojnásobnou výší pokuty než byla prodejní cena a jelikož kupující taky nese svůj podíl, tak i tam je jistý manévrovací prostor. Když nemám dejme tomu ty dva litry navíc na koupi prověřeného zvířete s původem, nebo jinak i ty výše zmíněný dva tisíce jsou pro mě horentní sumou, tak dost pochybuji, že má na další výlohy. Ne nadarmo se říká, že pořizovací cena je ta nejmenší položka...

31.10.2015 13:20
aggitta

XXX.XXX.249.59

HellienTa napsal(a):
.. Ach já husa důvěřivá.

Začnu původem koně - ano, Peer mohl připustit "huculku", zejména když byla vedená jako pony typ. On sám má víc jak 50% krve welsh pony, potomek tedy víc jak 25% krve a KDYBY MU VYSTAVILI PP, byl by býval váš kůň welsh part breed. Ovšem papíry se včas nevyřídily a nyní by se musela koni udělat DNA (a musela by žít jeho matka), takže sice pony nepochází z černé plemenitby, ale stejně nesplnil podmínky a původ se mu neuzná.

Průkaz koně - ano, musíte, pokud nechcete jako předchozí majitel kašlat na zákony, koni nechat vystavit.

Rozhodně naočkovat - když nemá očkování zapsané v Očkovacím průkazu a PK nemá, na 100% nebyl nikdy očkovaný, takže primovakcinace dle schématu vašeho veterináře.
Vozím koně i ze zahraničí a taky nenaočkované (i když rodokmen samozřejmě mají), z 9 importovaných koní byl jen jeden očkovaný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík