Zdravím...u kobyly jsem minulý týden a dnes zaznamenala, divné, chování. Jednou jsem ji našla na pastvě, ležela, ale ne normálně s hlavou zvednutou, ale úplně natažená...hned jsem k ní letěla, jestli je v pořádku, ona zvedla hlavu, dál leží a kouká na mě...zůstala jsem celou dobu u ní, žádné náznaky koliky neměla..ani si troufám říci neměla z čeho...nemohla se přežrat ani hrušek, co máme ve výběhu, tu část jsem uzavřela právě proto, aby se tohle nestalo..po 15 minutách vstala a šla se pást, jako by se nechumelilo...říkám si, asi byla unavená, i když tři dny teď měla volno a jen se pásla...a dnes jsme jeli na vyjížďku na cca 2,5 hodiny...vrátili jsme se v půl třetí..kobyla v pohodě, plná elánu ještě lítala po výběhu...a v pět jsem přišla krmit, kobyla došla do stáje, čuchla do kýble s večeří, dvakrát žvýkla, nechala to být a najednou sebou plácla do slámy a ležela...chvíli normálně, pak se celá natáhla...pak vstala, lehla si na druhý bok, položila hlavu na slámu a začala tiše oddechovat...byla jsem tam s ní ještě tak 20 minut, protože tohle prostě normálně nedělá, že nežere a najednou si lehle a spí...ale vypadala v pořádku, tak jsem pak jela domů. Mám z toho ale blbý pocit...může to být tím, že by byla březí.byli jsme v květnu a červnu na připouštění, po prvním skoku sono po 16. dnu, kobyla nebyla březí, a na podruhé jsem to ani nezjišťovala, protože kobyla i přesto, že říjila jak blázen, tak hřebce nechtěla, akorát jednou se jim povedl skok z ruky, ale museli kobyle podržet nohu, aby držela..což se mi nelíbilo, takhle jsem to nechtěla..to je jedno...prostě si myslím, že se nezadařilo, když ten skok byl nucený...ale teď si říkám, jestli přeci jen...jestli jí třeba nezmáhá vyjížďka, jestli tam má opravdu prcka.
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Za sebe bych domů teda nejela a hned to řešila, nevidím problém v tom, že si lehla ve výběhu, to je v celku normální, ale že nechá v kýblu žrádlo a jde si lehnout je divný...
canka
napsal(a):
Zdravím...u kobyly jsem minulý týden a dnes zaznamenala, divné, chování. Jednou jsem ji našla na pastvě, ležela, ale ne normálně s hlavou zvednutou, ale úplně natažená...hned jsem k ní letěla, jestli je v pořádku, ona zvedla hlavu, dál leží a kouká na mě...zůstala jsem celou dobu u ní, žádné náznaky koliky neměla..ani si troufám říci neměla z čeho...nemohla se přežrat ani hrušek, co máme ve výběhu, tu část jsem uzavřela právě proto, aby se tohle nestalo..po 15 minutách vstala a šla se pást, jako by se nechumelilo...říkám si, asi byla unavená, i když tři dny teď měla volno a jen se pásla...a dnes jsme jeli na vyjížďku na cca 2,5 hodiny...vrátili jsme se v půl třetí..kobyla v pohodě, plná elánu ještě lítala po výběhu...a v pět jsem přišla krmit, kobyla došla do stáje, čuchla do kýble s večeří, dvakrát žvýkla, nechala to být a najednou sebou plácla do slámy a ležela...chvíli normálně, pak se celá natáhla...pak vstala, lehla si na druhý bok, položila hlavu na slámu a začala tiše oddechovat...byla jsem tam s ní ještě tak 20 minut, protože tohle prostě normálně nedělá, že nežere a najednou si lehle a spí...ale vypadala v pořádku, tak jsem pak jela domů. Mám z toho ale blbý pocit...může to být tím, že by byla březí.byli jsme v květnu a červnu na připouštění, po prvním skoku sono po 16. dnu, kobyla nebyla březí, a na podruhé jsem to ani nezjišťovala, protože kobyla i přesto, že říjila jak blázen, tak hřebce nechtěla, akorát jednou se jim povedl skok z ruky, ale museli kobyle podržet nohu, aby držela..což se mi nelíbilo, takhle jsem to nechtěla..to je jedno...prostě si myslím, že se nezadařilo, když ten skok byl nucený...ale teď si říkám, jestli přeci jen...jestli jí třeba nezmáhá vyjížďka, jestli tam má opravdu prcka.
Pokud nežrala, tak se moc neděje, ale pokud ani nepije, asi bych nejela domů a řešila to, minimálně prohmatáním pupku, zda není nafouklý a tvrdý břicho, změřila bych teplotu v konečníku.To lehání a vstávání a lehání mi vnucuje prostě koliku, nebo náběh na ní.Tím nechci strašit a pokud máte někoho, kdo jí ve stáji zkontroluje minimálně každou hodinku, dvě, aby neležela dlouho na jedné straně apod.Nevím, tohle by mi nedalo spát
Teď jsme s manželem přijeli ze stáje...nemohla jsem doma vydržet, jeli jsme tam...kobyla stála, povolenou nohu...jakmile jsme vešli dovnitř, tak si lehla...na jednu stranu, pak vstala, lehla si na druhou...nechce ani seno, dech má klidný, nepotí se, vyhodila jeden bobík, abych to napsala slušně, normální, nesmrdí, lesknou se...když jsme odcházeli, kobyla ležela, jednu nohu nataženou dopředu...ale byla úplně v klidu, jakoby odpočívala...za hodinku jedeme znovu na kontrolu...pokud bude něco divné, bude se válet, vstávat lehat, volám veterináře.
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Snad to bude dobrý, určitě dejte vědět, jak jste na tom.
Jsem z toho celá v prd.li...Kobyla už jednou, kdysi dávno, měla koliku, těžkou koliku...ještě nebyla moje, jen jsem se o ní chodila starat, a stalo se, že majiteli nedovezli seno a koně byli jeden den bez sena, takže měli jen slámu pod sebou...kobyla se nafutrovala slámou a kolika byla na světě...bylo to už zlý, nechtěla už ano chodit, lehla a už nevstávala..já se totálně zhroutila, sekla sebou...až přijel veterinář, píchnul nějakou injekci a kobyla se zmátořila...jenže teď to na koliku nevypadá...až tam pojedeme zase, poslechnu si břicho, jak pracují střeva a okouknu vodu, jestli ubylo, jestli kobyla pila...když měla tenkrát tu koliku, byla zpocená, rychle dýchala, vstávala, lehala furt do kola, válela se...teď klidně ležela, vůbec se nepotila, ani se neohlížela po břiše, že by jí bolelo...zkontrolovala jsem i kopyta, jestli třeba něco, ale nehřejí, naomak jsou v pohodě...napadlo mě, jestli jsem ji třeba nepřetáhla na vyjížďce, ale je zvyklá, navíc z těch 2,5 hodin, co jsme jeli, tak hoďka byla určo v kroku, protože jsme přejížděli přes vesnice a šli kus třeba po silnici...navíc cestou domu ještě rvala jak pitomá, jsem ji musela usměrňovat, byla plná energie...ještě mě napadá, nemůže to být reakce na změnu žrádla...dostává čtvrtku malé plastové odměrky granulí Energys Relax(kobyla tloustne i ze vzduchu, takže víc dostávat ani nemůže) a teď jsem přikoupila musli směs od Dr.Popov...tak jsem jí to začala míchat dohromady tu čtvrt odměrku...třeba jí to nesedí...krmím tím tak 10 dní...
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Jestli jste míchala postupně, tak by to mělo být v pohodě...Navíc pokud vím, Popov má složení, zabraňující" kolikám... Sama ho krmím, dřív jsem je měla taky na Energysu...
A před těma 10ti dny, když jste začala krmení míchat jste změny nepozorovala?
Právě, ještě jsem četla, jak je ten Popov skvělý, tak si říkám, že to kobče dopřeji(protože Energys je kvalitou nic moc, což všichni víme). Ano, ty granule jsem dala půl na půl s tím musli, a jen čtvrt odměrky...změnu jsem žádnou nepozorovala, snad jen trochu víc energie...šmejdím tady po internetu celou dobu, a koukla na video s MVDR. Švehlovou o kolikách...říká tam, že kolika může dokonce vzniknout i při problémech s plodem hříběte...jestli je kobyla opravdu březí a teď se něco posr.lo...jinak nic z toho, co tam říkala, a co jsem četla, tak s tím kobyla nepřišla do styku..přejedení slámou, náhlá velká dávka krmení, nedostatek vody, pojídání hlíny a písku...snad to není kolika a kobyla je jen unavená...jdu se pomalu obléct a vyrazíme se na ní zase podívat...dám vědět.
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Držím palce...ja bych stejně ale volala veta, jsem v tomhle posera...budu cekat.
Spadl mi kámen ze srdce...přišli jsme, kobyla stála u sena, žrala, koukala jsem na vodu, měla upito, takže se i napila...našli jsme další bobík, úplně normální...20 minut jsme tam s ní seděli, koukali na ní...už žádný lehání, v klídku si žrala seno, povolenou nožku..asi to fakt byla jen únava, nebo možná zaražený prdíky...každopádně jí ještě tak za hoďku a půl skočím ještě okouknout, abych měla v duši klid..upřímně, šla jsem tam s telefonem v ruce, protože jsem myslela, že opravdu budz muset hned volat veterináře, že to bude fakt kolika...děkuji Ludmilk za podporu, i tobě Gitule.
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Tak to jsem moc ráda:).
No třeba jí fakt bylo kapku šoufl... Někdy mě napadá, kolik takových stavů prostě nevidíme, protože si to koně prožijou v noci, a ráno třeba vypadají jen trochu jetě, nebo ani to ne.
Ale co mám odpozorované od klisen, ony většinou dobře vědí, co dělají a co jim pomůže.
Tož zaplaťpánbu dobré... zcela chápu; když mi minule ta moje dělala to samé, vyšilovala jsem stejně a lítala do stáje taky tak.
Ono... lepší zbytečně, než pozdě. Žejo.
Ještě bych dodala: přítomnost (i čerstvého) kobyláku ještě neznamená, že kůň nemůže jít do koliky. Ono záleží na tom, kde přesně ta kolika (zacpání) je.
Nu, když pije a jeví zájem o žrádlo, je asi už dobře. Tohle se prostě čas od času stává.
Nevěřím na ta protikoliková žrádla a tak - zejména ne u koně, co měl jedinou koliku za bůhvíkolik let.
Věnovala bych tu péči spíš kvalitě toho, co dostává teď, event. přidala složku s dietetickým účinkem (mrkev, otruby v přiměřeném množství například)... ale to už je věc názoru ;-).
canka
napsal(a):
Spadl mi kámen ze srdce...přišli jsme, kobyla stála u sena, žrala, koukala jsem na vodu, měla upito, takže se i napila...našli jsme další bobík, úplně normální...20 minut jsme tam s ní seděli, koukali na ní...už žádný lehání, v klídku si žrala seno, povolenou nožku..asi to fakt byla jen únava, nebo možná zaražený prdíky...každopádně jí ještě tak za hoďku a půl skočím ještě okouknout, abych měla v duši klid..upřímně, šla jsem tam s telefonem v ruce, protože jsem myslela, že opravdu budz muset hned volat veterináře, že to bude fakt kolika...děkuji Ludmilk za podporu, i tobě Gitule.
Není zač, já mám kobču, co prodělala dvě koliky, když byla u původního majitele, taky se bojím, aby nebyla ta třetí kolika u mě, mám pastevko s přístřeškem, tak nějak nevím kam do stáje bych jí šoupla, ale ve vesnici jsou hodní lidé se starými stájemi, takže by se domluvit dalo v pohodě.Znám to, není to nic příjemného, jak si člověk neví rady.Jsem ráda, že to dobře dopadlo a snad už to bude v pohodě všechno
Fakt jsem z toho byla vyplašená, ale vše už je ok. Pravda, že radši budu každou hodinu u kobyly, než něco zanedbat. Dneska už normálně baštila, po výběhu se honila s kozama, byla zase v pohodě. Hrozně se mi ulevilo. Opravdu to vypadá, že to byla jen únava. Co se týče složení krmení, hlavní složkou je od jara do podzimu celodenní pastva, večer seno a v zimě samozřejmě seno, ale musím dávkovat, protože kobyla je fakt koule a postavit jí k balíku, tak snad praskne Jinak opravdu krmím jen tou hrstičkou granulí Energys a teď nově i to musli. Jinak vždycky 2-3 jablíčka a dva suchý rohlíky...víc nic...a v zimě přidávám pivovarský kvasnice.
Stále ale přemýšlím, z čeho jí mohlo být špatně...napadlo mě, co spadané listí? Vždycky, když kobylu pustím do výběhu, tak první co teď na podzim dělá je, že jde vyluxovat spadaný listí. Může to být třeba příčina? Ale to by zase tak v poklidu neležela a nechrupkala, kdyby jí z toho bolelo břicho...no asi na to nepřijdu. Ale je pravda Gitule, že určitě nevíme, co si kolikrát koníci večer prožijí ve stáji, když s nimi nejsme...to je pravda.
Nechám jí teď udělat ten test na březost z moči, jestli se to přece jen nepovedlo, a třeba to mohlo být z toho..jak to vůbec s tímhle je? Vím, že vzorek moči odnesu na nejbližší KVS a ty to zašlou na vyšetření do laboratoře do Prahy, ale co k tomu potřebuji? Myslím, že nějakou žádanku od veta?