Vynervovaný mezi cizími koňmi.. bojí se cizích koní?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mimikuta

1.11.2015 20:42
mimikuta

XXX.XXX.106.46

Vždy když jedu s valáškem kolem nějaké stáje, nebo ohrady s koňma, které nezná, tak nasadí úprk.. začně zrychleně dýchat, vykulí oči a je připravený k okamžitému úprku. Vždycky mám co dělat, aby mě neodtáhl, protože většinou slezu ze sedla, abych ho uklidňovala, to je lepší než když na něm sedím..I když jsem ho seznamovala s kamarádčinou kobylkou, tak se vzepnul a začal semnou cválat pryč - pak asi po 5ti minutách, kdy jsem ho tedy donutila za ní dojít se najednou choval jako by ji znal x let a už si s ní vyjasňoval pravidla (kousal jí, kopal apod) a to přitom na začátku dělal, jakoby ho měla sežrat.. už nevím co dělat, znám fajn louku, ale jede se tam kolem pastviny kde jsou koně a on vždy magoří, i když s náma jede kamarádka s kobčou, která je má na háku.. Je to hrůza. To se bojí koní?
Jinak mám ho doma s dalšími dvěmi koníky, takže na kontakt s koňmi je zvyklý. Jen bych s ním chtěla vyrazit na huberta, ale bojím se co bude.. už jednou byl na závodech a dobrý, dokud se nazačali sjíždět koně..

2.11.2015 00:25
helas

XXX.XXX.12.12

Myslím, že:
1/ mu dáváš nejasné signály, kerým nerozumí. Když z něj slezeš v okamžiku, kdy se "něco děje", utvrdíš ho v tom, že bylo čeho se bát (ať to bylo cokoli). A nejspíš se toho i ty sama předem obáváš a kůň to vycítil. Tudy cesta nevede.

2/ není zvyklý na větší počet koní (lot). Chová se přirozeně: jako kdybys člověka, který celý život žije někde na samotě s pár lidma, najednou vyklopila doprostřed New Yorku.

Náprava:
Cíleně koně navyknout na tyto situace; postupně. Třebas začít tím, že půjdete kolem cizích koní s jeho kámošem ze stáda, který se neleká. On jeho chování napodobí.
Je ale nutné postupovat po malých krůčcích - nikdy nepřekonat jeho (ani svou) hranici možného.

Určitým řešením je taky párkrát tamtudy jít s koněm na ruce, resp. dojet poblíž, slézt z něj JEŠTĚ DŘÍV, než ta zběsilá situace nastane, Chvilku v klidu popást, pak projít kolem těch koní, zase popást... prostě v klídku, pohoda, o nic nejde.

On jen říká, že něco není dobře, že se bojí a tys ho nepodržela (to není trestné; jen je třeba to předvídat). Neví, jestli má chránit sebe, tebe, jak se má chovat. To je celé.
Když zjistí, že o nic nejde, uklidní se to. Musíš ale pomalu a rozumně, postupně. Máš koně ve velmi malém stádě a není žádný div, že je překvapen, když vidí větší a navrch cizí stádo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík