Jaké žrádlo na přibrání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2015 20:44
33janinka33

XXX.XXX.18.136

Ahoj mam 15 letou kobcu a nejak mi pohubla ted pred zimou. Kazdy rok mi trochu zhodi jak zacne byt trava mene kvalitni a je ji malo. Senem uz prikrmujeme mesic ale nenechavam ji ho nonstop ale davkuji. Kobca je 24/7 ve vybehu s pristreskem. Mam k ni ponika ale ten je naopak vypaseny. Oba jsou pravidelne odcervovani. Kobci se trochu rysuji zebra a opadla ze svalu letos se sni minimalne pracovalo takze je to mozna i tim ze vypada pohuble. Proto me napadlo davat ji nejake krmivo po kterem pribere a potrebovala bych poradit. Pres leto je hezky kulata ale vzdx na zimu pohubne a ani senem to nedozeneme. Prosim o radu.

3.11.2015 07:18
anobbona

XXX.XXX.84.98

Vím, že mi to budeš vyvracet, ale ten kůň má nedostatek toho nejpotřebnějšího co potřebuje - sena.

3.11.2015 07:56
33janinka33

XXX.XXX.18.136

Ano ja vim ale ona je tak celou zimu a to dostava pak seno nonstop ed jim davam jen davky protoze jeste muzou trochu travy pozrat. Myslela jsem nejake doplnkove krmivo navic k tomu senu aby ji to pomohlo. Pripada mi ze ze sena vubec nepribira.

3.11.2015 08:12
koně

XXX.XXX.205.252

Jestli zhubne před zimou, tak to už potom nedožene.
Měla by mít seno nepřetržitě, k dispozici, pořád.
K tomu pak můžete zvolit jádro.Pokud ho doteď vůbec nedostávala, začněte opatrně.Po menších dávkách.
Záleží, jaké krmivo je pro vás nejsnáze sehnatelné a skladovatelné.Můžete přikrmovat cukrovarskými řízky, kukuřičným, nebo ječným šrotem, otrubami pšeničnými nebo jinými, mačkaným ovsem, někdo krmí vojtěškové granule.Statkových krmiv je výběr, záleží na oblasti.
Samozřejmě solný liz a minerální doplněk.
Do žrádla ještě přidávat, zpočátku po lžíci, olej, nebo lněné semínko.
Nebo vyberte granule, je veliká nabídka.Hodíte doporučené dávkování a odpadá vám starost s mícháním, máčením, poměry a skladováním.
Podstatou krmné dávky však zůstává seno, neomezeně.

3.11.2015 09:53
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Ja som zas nikdy nebola zástancom mať kone iba na sene nonstop. Všetky čo poznám a sú takto kŕmené majú akurát tak veľké bruchá a žiadne svaly. Seno je samozrejme základ, ale naozaj sa ním nepotrebujú futrovať do prasknutia. Ak váš kôň chudne treba mu seno dávkovať aspoň 3x denne a pridať vhodný jadrový príkrm, ak to chcete mať lacnejšie a máte možnosť skladovať viac druhov krmiva tak na začiatok môžete vyskúšať takú klasiku: ovos + jačmeň, prípadne trocha kukurice. Ak máte koňa niekde ustajneného alebo sa vám nechce miešať a skladovať krmivo tak vyberte nejaké hotové granule, alebo musli. Výborné sú tiež vojtěškové pelety, alebo cukrovarské rezky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2015 14:53

Na druhej strane, zime ešte nie je takmer žiadna, takže nevidím dôvod, prečo by kôň, ktorý má nejakú tú trávu a k tomu seno nevyzeral dobre. Takže by som sa zamyslela aj nad celkovým manažmentom-má prístup k senu, prístrešku, nešikanuje ho niekto? Ako aj nad zdravotnyým stavom- nemá bolesti, žalúdočne vredy, nie je začervená, čo zuby?
Väčšina koní totiž prikombinácii pastva a seno majú skôr opačný problém, než nedostatočný výživný stav.
Napriek tomu, že koňa mám vyžratého aj zo sena, dostáva ako príkrm dve hrste repných rezkov( po namočení), hrsť ovsa- kvôli zamiešaniu minerálky a ľanové semiačko. V prípade, že by mu toto nestačilo, pridala by som ešte pufrovanú kukuricu.
Prečítala som si ešte raz zadanie zadávateľky a pripomenulo mi to kobylu z ustajnenia, ktorá má podobný problém-keď nepracuje, tak až toľko nežerie a hodne opadne. Paradoxne, čím vysšia záťaž, tým s väčšou chuťou žerie a lepšie vyzerá. Avidieť to na nej už hneď týždeň po ubratí práce.

3.11.2015 19:38
33janinka33

XXX.XXX.18.136

Pristup k senu ma v zime nonstop ted jen davkuji jelikoz je jeste trochu travy kterou jeste spasaji. Ponik je uplny opak prave vypada jak koule a to ji mnohem mene a pomaleji nez ona ale asi to lepe vyuzije to zradlo. Pristresek mame stim ze jsou pastevne a o sikanovani se da mluvit ale prave naopak ona sikanuje ponika. Vypada ze bolesti ani problem se zuby nema zere normalne, ma chut k jidlu a nic ji z huby nevypadava. Zuby byly kontrolivane 2 roky zpet. Odcervivani jsou oba pravidelne. Asi bych v tom nehledala zdravotni problem. Zacnu jim tedy davat seno ve vetsich davkach ale neverim ze tim senem se spravi uvazuji o tech repnych rizkach nebo tech vojteskovych peletach.

3.11.2015 22:35

Jasně, že jen o senu to není. Mám na ustájení plňase, který vypadá jak žebřiňák. Jenže ono když nemá pořádné jádro a k tomu hromadu práce, tak prostě nemá z čeho být kulatý. Přesně, jak už bylo řečeno - z přemíry sena jsou prostě jen velká břicha. A ono upřímně - kůň s vylezlými žebry a kyčlemi s velkým břichem vypadá snad ještě hůř :( takže určitě k tomu zvýšenému množství sena nějaký kvalitní příkrm. Pokud to s kobylou není zlé, ale jen se Vám prostě nezdá v optimální kondici, a nemáte chuť investovat do návštěvy krmiváře, zkuste si tu vyhledat krmení hubených koní - řeší se to tu každou chvíli - vyzkoušet nějaký doporučený tip. Ono toho budete muset vyzkoušet třeba vícero, než najdete něco, co funguje. Určitě s těmi změnami pomalu a po malých dávkách..a neměňte moc často, ať můžete vůbec zaznamenat případný úspěch. A taky s rozumem, co se množství týče - kůň není prase, aby se krmil šrotem na kila... jsou i různé směsi přímo dělané pro koně potřebující nabrat. Ale ty zase stojí daleko víc, než když člověk zvládne najít optimální poměr surovin, které koníkovi sednou.
PS: Zuby nejlépe dělat jednou ročně ;).

4.11.2015 11:26
rebeks

XXX.XXX.208.14

Na přibrání z toho nejlevnějšího je fajn vojtěška. Mělo by stačit přidat tak 1-2 kg. Ideálně dodat i s pšeničnými otrubami pro srovnání fosforu a vápníku (do 0,7 kg). Dál je možné přilepšit olejem (cca 1-2 dcl max cca 0,5 l ) nebo namletým lněným semínkem (cca 150 g). Z těch dražších variant je nejsnažší vybrat hotovou směs pro koně, co potřebují nabrat/nasvalit. Základ je seno. Jinak při hodnocení výživoné kondice se nikdy nehodnotí břicho, ale právě partie jako žebra, hřeben krku, hřbet, kořen ocasu,...

5.11.2015 17:41
33janinka33

XXX.XXX.18.136

A je mozne aby na to melo vliv i pocasi?pripada mi ze ji ty zebra lezou vice kdyz je hnusn a destivo? Ale to je nejspis hloupost a moje domenka.

5.11.2015 20:13
sisi58

XXX.XXX.218.3

33janinka33 napsal(a):
A je mozne aby na to melo vliv i pocasi?pripada mi ze ji ty zebra lezou vice kdyz je hnusn a destivo? Ale to je nejspis hloupost a moje domenka.

Snad je to tím, že suchá srst je načechraná.
Takže když je srst mokrá, je víc přilepená a víc se žebra rýsují.
Dává to smysl?

Přidejte reakci

Přidat smajlík