Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Holie98

5.11.2015 09:36
Holie98

XXX.XXX.197.114

Ahoj,
mám kobylku se jménem Hravá Holka, je to A1/1 a chtěla bych zjistit, zda má v rodokmenu araba (což má určitě) a kolika % zastoupení v krvi ho má. Je regostrovaná a ex dostihák, takže má svůj rodokmen na webových stránkách.
Moc těm zkratkám tam nerozumím. Vím, že u jména je zkratka barvy, ale nevím co znamená
DP = 6-2-4-0-0 (12) DI = 5.00 CD = 1.17
Je to jen pro zajímavost :)
díky za pomoc! :)

http://www.blacktypepedigree.com/horse/Hrava_holka_CZE-413432
http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=42978.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.11.2015 09:56

Nie somsi istá, či niekto reálne tie % počíta, ale vzhľadom na to, ako ďaleko tie araby v rodokmeni sú, predpokladám, že to nebude ani v percentách, ale v promilách.
Skratky DP a DI sú dosage profile, resp dosage index. Neviem, či existuje aj nejaké vysvetlenie v čestine, na wikipedii je to celkom dobre vysvetlené v angličtine. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dosage_Index
Tak niečo málo k tomu som našla na tbdiamond. Ale keby ste zadali tnto dotaz do skupiny na FB dostihakov, určite vám niekto ochotne vysvetlí, čo presne tie skratky znamenajú.
http://www.tbdiamond.cz/chefsderace.htm.

5.11.2015 10:57
rebeks

XXX.XXX.208.14

Naopak si myslím, že toho araba tam bude tak 50%. Když vznikal anglický plnokrevník, tak se křížili dovezení arabi s místními teplokrevnými klisnami. Za krátko se křížení ukončilo a byli vybíráni již zkřížení jedinci do dalšího chovu. Později se plemenná kniha zcela uzavřela, takže přes 200 let tam již žádný arab přidaný přímo není. Kdyžtak mě opravte.

5.11.2015 13:37

Počiatok plnokrvníka pochádza z araba, ale tým, źe je to už nikoľko desiatok, možno stoviek generácií ďaleko, tak to percentá robiť nebude. Ale môžem sa mýliť.

5.11.2015 13:42
rebeks

XXX.XXX.208.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Počiatok plnokrvníka pochádza z araba, ale tým, źe je to už nikoľko desiatok, možno stoviek generácií ďaleko, tak to percentá robiť nebude. Ale môžem sa mýliť.

Ale ano, bude. Když skřížím araba a teplase, tak mám koně s 50% arabské krve a když ho připustím zase koněm s 50% arabské krve, tak výstup bude mít opět 50% krve arabské

5.11.2015 13:52
aggitta

XXX.XXX.249.59

rebeks napsal(a):
Ale ano, bude. Když skřížím araba a teplase, tak mám koně s 50% arabské krve a když ho připustím zase koněm s 50% arabské krve, tak výstup bude mít opět 50% krve arabské

Není pravda, těch 50% je vlastně jen PRAVDĚPODOBNOST, že má i tento potomek 50 % genů araba a 50% jiných genů. Ve skutečnosti mohl otec dát do spermie pouze nearabské geny a matka do vajíčka také. A to jsme jen u 2. generace potomstva.
Tím, že se koně šlechtí a vybírají, se vybírají jedinci, kteří mají a projevují žádané geny. Kdyby šlo tenkrát angličanům o převodné křížení jejich koní na araby, vybírali by do chovu koně s projevenými znaky araba. Po pár generacích by se jejich plemeno pak od araba vlastně nelišilo.
Oni vybírali podle rychlosti, takže hledali genotypy, které fungují a dávají rychlé a vytrvalé koně. Kolik z toho bylo arabských genů, se už nedá říct. Leda rozborem DNA, nikoli úvahou u stolu.

Holie98

5.11.2015 13:53
Holie98

XXX.XXX.197.114

Základy genetiky jsem měla na vysoké... Nechci ty procenta počítat, to bych se nedopočítala :D Jen jsem se Vás chtěla zeptat, zda se to někde na těch stránkách píše... ;)
Ale jelikož jsem tam ani nikde nenašla plemeno v těch rodokmenech, tak se obávám, že se to nedovím :).

5.11.2015 13:57
rebeks

XXX.XXX.208.14

Plemeno bude vždy A1/1.

Holie98

5.11.2015 13:58
Holie98

XXX.XXX.197.114

Proč by bylo vždy A1/1 když by to mohl být arab? To už se nesmí připouštět arabem? :).

Holie98

5.11.2015 13:59
Holie98

XXX.XXX.197.114

Snad mě chápate :D Ona je prej čistokrevná A1/1, ale chová se občas jako Arab a vykazuje i trochu znaky.. Malá hlavinka a tak :) Znáte to :D Mě je to jako v celku jedno, ale kamarádka ve stáji to nahodila, tak jsem se zkusila dopátrat, ale nedopátrám se :D.

5.11.2015 13:59
rebeks

XXX.XXX.208.14

Asi těch 200 let už ne

5.11.2015 14:07
rebeks

XXX.XXX.208.14

aggitta napsal(a):
Není pravda, těch 50% je vlastně jen PRAVDĚPODOBNOST, že má i tento potomek 50 % genů araba a 50% jiných genů. Ve skutečnosti mohl otec dát do spermie pouze nearabské geny a matka do vajíčka také. A to jsme jen u 2. generace potomstva.
Tím, že se koně šlechtí a vybírají, se vybírají jedinci, kteří mají a projevují žádané geny. Kdyby šlo tenkrát angličanům o převodné křížení jejich koní na araby, vybírali by do chovu koně s projevenými znaky araba. Po pár generacích by se jejich plemeno pak od araba vlastně nelišilo.
Oni vybírali podle rychlosti, takže hledali genotypy, které fungují a dávají rychlé a vytrvalé koně. Kolik z toho bylo arabských genů, se už nedá říct. Leda rozborem DNA, nikoli úvahou u stolu.

Já nejsem genetik, ale to už jste poznali
Každopádně, pokud by se arab choval na rychlost (jako, že se chová) a bude to jediný předpoklad pro chov, tak pak ti arabi už moc jako arabi ani nevypadají. Takže i A1/1, který nebude připomínat araba, může mít za tu dlouhou dobu chovu arabských genů hodně, nebo ne?
Podobný případ je třeba shagya-arab. Taky arabští otcové a místní matky, ale chovný cíl byl jen toho araba zvětšit, takže velká část z nich pořád vypadá a chová se dost "arabsky".

5.11.2015 14:17
aggitta

XXX.XXX.249.59

rebeks napsal(a):
Já nejsem genetik, ale to už jste poznali
Každopádně, pokud by se arab choval na rychlost (jako, že se chová) a bude to jediný předpoklad pro chov, tak pak ti arabi už moc jako arabi ani nevypadají. Takže i A1/1, který nebude připomínat araba, může mít za tu dlouhou dobu chovu arabských genů hodně, nebo ne?
Podobný případ je třeba shagya-arab. Taky arabští otcové a místní matky, ale chovný cíl byl jen toho araba zvětšit, takže velká část z nich pořád vypadá a chová se dost "arabsky".

Sama si odpovídáš - "arabi, co se chovají na rychlost už až moc jako arabi nevypadají".
Každé plemeno, tedy populace zahrnutá do množiny plemeno, obsahuje mnoho jedinců, vzájemně si podobných, ale individuálně odlišných. Je tam prostě variabilita, která se ještě vejde do toho, jak má to plemeno vypadat. Nejjednodušší je třebas velikost, přesto se i čistokrevní jedinci občas narodí menší, než stanovuje standard plemene, nebo naopak větší. Furt jsou čistokrevní, ale jsou nestandardní. Jak je možné, že se rodí? Protože plemeno je souhrnem živých jedinců a má tu variabilitu, která se může hodit, když se změní podmínky, nebo se změní chovný cíl.
Co bude, když začneš připařovat jen ty malé jedince? Postupně vytvoříš jiné plemeno, jakousi zmenšeninu původního plemene. Bude totožné geneticky s původním? Nebude, protože přednost dostal jiný fenotyp, tedy jiné geny.
Tak ani A1/1 není 50% arabem, je novým plemenem, které má sice předky arabské, ale už se nedá říci, kolik genů má jednotlivé zvíře.

5.11.2015 15:52

Použijem ako príklad psa-čivava a vlk majú tiež spoločných predkov, ale čivava nemá 50, ani 20% spoločných génov s vlkom.
Obávam sa, že percentuálny podiel araba v krvi plnokrvníka nikoho nezaújima, preto sa to ani nikde neudáva. Podstatný je iba pôvod dohladateľný k arabským zakladateľom.určitesú ale laboratóriá, kde vám to dokážu zistiť.
Plemená kniha A1/1 je uzavretá, takže nie je možné pustiť do nej araba. Aj A1/2 musí mať minimálne 51% podiel plnokrvníka. Plnokrníci sa nemôžu ani inseminovať a pre zápis žriebäťa do plemennej knihy je potrebný test paternity, takže neprichádzajú do úvahy ani nejaké pochybnosti ohľadom rodičovstva.
A je fakt, že trebárs dostihový arab v FR, či Rusku plnokrvného araba z knižiek nićím nepripomína. To ale nepripomína ani arab z pôvodných krajín ako napríklad sýria.

6.11.2015 09:46
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Hravá Holka je čistokrevný anglický plnokrevník narozený ve stáji v Kyselovicích. Temperament má po rodičích a malou, drobnou stavbu těla po matce. Všichni potomci z klisny Helina byli drobnější, ale sama Helina byla nejrychlejší dvouletek svého ročníku a její další dcera Hřivna startovala ve Velké Pardubické. Nemáte araba, ale potomka ze špičkové rodiny.

6.11.2015 16:00
majkulka

XXX.XXX.237.148

Koukala jsme na původ, arab tam nikde není =D.

Holie98

9.11.2015 04:06
Holie98

XXX.XXX.197.114

cestovatel napsal(a):
Hravá Holka je čistokrevný anglický plnokrevník narozený ve stáji v Kyselovicích. Temperament má po rodičích a malou, drobnou stavbu těla po matce. Všichni potomci z klisny Helina byli drobnější, ale sama Helina byla nejrychlejší dvouletek svého ročníku a její další dcera Hřivna startovala ve Velké Pardubické. Nemáte araba, ale potomka ze špičkové rodiny.

Děkuji moc :) Ona je miliónová, ale sama se v dostihu neprosadila, kvůli zádům a hlavně kvůli povaze. Nemá vůbec vůli vyhrávat. Když ji někdo předběhe, hned to vzdává a už si běží svým klidnějším tempem... Ono když se podíváte na ty videa z dostihů, tak je to vidět ;).

Holie98

9.11.2015 04:13
Holie98

XXX.XXX.197.114

majkulka napsal(a):
Koukala jsme na původ, arab tam nikde není =D.

Jo díky :d Tak chování odkoukala od našeho Arábka :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík