Zdravím, zase sem lezu s dotazem :)
V rodině mám asi začínající koňařku, je jí 6 let, spíše drobnější (120 cm). Ráda bych jí koupila sedlo, které ji bude sedět a trošku vést. Ale jsem úplně mimo po jakém posedlí se koukat. Neporadili byste?
Případně nějaké typy, vychytávky?
Zatím jezdí v mém, W. Isabella 16,5", bez opěrek, bez třmenů. Učí se koně vést v kroku, na lonži ve vyšších chodech. Na oko vypadá sed hezky.
Děkuji.
U nás v JK i pro ostatní děti si nemůžou vynachválit Wintec Pony Start (http://www.equiservis.cz/vybaveni-pro-kone/sedla-a-doplnky-k-sedlum/sedla-detska-a-pony/sedlo-wintec-pony-start.html?force_sid=8ac5f9b7e52947b2b634771cf2d999b4). Prý vede děti k hezkému sedu, i s tím děcka skáčou, snad jsem viděla i 90 cm. Fakt sedí na dost koní, neviděla jsem, že by se přetáčelo, dělo na hřbetě most nebo se houpalo. Dávaj ho i na velké koně. A když je dítko drobnější, tak v tom jezdí klidně i v 11-12 letech.
Souhlasím. Tyto sedla se dělají ve 3 velikostech - tedy přesně tyto ve dvou - 15 a 16, a podobné menší 10 palců. Mají zespoda na suchý zip podsedlové polštáře, dají se tedy silou odtrhnout a přilepit blíž či dál od středu sedla a tím se vytvoří buď vyšší užší nebo plošší šírší komora sedla. Sedlo se dá proto napasovat jak na kulatého minishetlanda, tak na koně s výrazným kohoutkem.
Na fotce jsou trochu vidět ty podsedlové polštáře...