Zaujímalo by ma či tí čo učíte jazdiť kone začiatočníkom nejako vyväzujete, alebo ich nechávate od začiatku takpovediac "trápiť" :) keď som sa ja učila jazdiť pamätám sa, že kone sme skoro stále mali vyviazané pevnými vyväzovačkami, až neskôr keď už sme vedeli jazdiť lepšie sme začali jazdiť bez nich. Nikdy potom som sa s tým už ale nestretla a ja to tak tiež nerobím, ale momentálne ku mne chodí jedna slečna ktorej to jazdenie ide tak nejak horšie, s koňom si nie vždy rozumejú a kôň doslova zneužíva to, že je to začiatočníčka a robí si čo chce (myslím tým že je vyťahuje oťaž, neustále zmenšuje/zväčšuje kruh, po zastavení sa vytočí). Samozrejme je to tým, že mu nedá ešte 100% pomôcku a dievčina je potom strašne so seba nešťastná a deprimovaná že jej to nejde a tým, že ju musím neustále napomínať začína byť už aj značne znechutená. Nechcem aby sa na jazdenie vykašľala preto rozmýšľam či by jej to vyviazanie mohlo pomôcť aspoň na istú dobu kým sa trocha nezlepší, alebo tým urobím ešte väčšie zlo, lebo sa to všetko nenaučí poriadne? (Na koňa teraz nehľadím, tie dve hodiny týždenne zvládne inak ho vôbec nevyväzujem ani na lonžovanie.).
Já se učila na nevyvázaném koni. Těžko říct, co z toho mám.
Teď ve stáji, kam chodím, vyvazují pevnýma vyvazovákama, když se člověk na lonži učí klus. Vyvazováky nejsou nijak na pevno, kůň nemusí chodit s hlavou v pozici ani zdaleka se blížící kolmici. Spíš je to aspoň nějaké zarámování, když otěže většinou plácají volně. Občas na nějakého koně nasadí gogue, ale nijak pravidelně a spíš pod ty, co už koně napobízí. Jak jezdec zvládne lehký klus bez drncání a nevypadávají mu otěže, tak se jezdí bez vyvázání jen s martingalem ( ve stáji je asi nějaká martingalová uchýlka, maj ho snad všichni ).
A ještě teda osobní zážitek, na koni s pevnýma vyvazovákama jsem nikdy nejela, tak nemůžu sloužit. Na koni s gogue jsem jezdila a bylo to těžší než když vyvázáný nebyl. Instruktor vždycky dbal na to, aby koníček používal i zadní nožičky, což bylo s vyvázáný koněm těžší než když jsem mohla jezdit na dlouhé otěži. Ovšem když se mi ho povedlo napobízet, tak to byla paráda. ( ale nedá se to srovnat s tím, když jsem za rok stejného výsledku dosáhla bez udělátek...)
Taky záleží na koni, jak je zvyklý chodit. Jesli mu fakt jenom chybí ta jistota v podobě kontaktu mezi jezdcem a hubou nebo je zmatenej celkově.