Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Frišenka

15.11.2015 12:51
Frišenka

XXX.XXX.167.152

Ahoj
Mám osmiletou kobylku, se kterou mám takový problém a to poklusávání.
Na jízdárně to dělá jen ve chvíli, kdy ji beru více na otěž, ale to ještě chápu, je to nervák a taky cvaká zubama. Na vyjížďce ale poklusává více -když chce dohnat koně a nebo je mu schopná ''vlézt až do zadku''. Máte někdo s tímto nějaké zkušenosti, popřípadě jak to řešit?
Předem děkuji za odpověď. ☺.

15.11.2015 13:09
andreasuch.

XXX.XXX.230.172

Zkus ji moc nepobízet a víc držet na otěži

15.11.2015 14:48
Íháček

XXX.XXX.236.80

andreasuch. napsal(a):

No tak to je rada nad zlato. A až bude mít plechovou držku tak jí dáme páku že? Pokud je kobyla nervák tak to chce v prvé řadě hodit ji do klidu. Čili otěž zkracovat velmi pozvolna a vždy zároveň s holení. Ideální jezdit spíš na delší otěži. Když začne poklusávat tak udělat třeba kroužek nebo ustupování nebo něco čím se zaměstná. Jestli spěchá za koňma tak jezdit první. Nevyhledávat situace které ji nervují. A samozřejmě přiježďovat co nejvíce na holeň a trénovat zpomalování a zastavování.

15.11.2015 14:52
kallisto

XXX.XXX.135.38

andreasuch. napsal(a):

Prosim te ty rad ohledne jizdy na koni az se naučíš aspon cvalat.

15.11.2015 16:27
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

No já nevím, zároveň s holení.. Pokud je kůň nervák a neví, že holeň je i zastavující, tak akorát po pobídce holení vezme roha, pokud slečna nebude brát zpět otěž div koni hubu neutrhne. To je tošku kontraproduktivní. Rozhodně bych jí pomůcku zastavování od holeně učila na jízdárně, ale ne v terénu. A když začnou zdrhat koně, tak mít volnou otěž je cesta do pekel. Tyhle základy se nervní kůň musí učit v ohraničeném prostoru.

15.11.2015 16:46
Íháček

XXX.XXX.236.80

EquisvetCz napsal(a):
No já nevím, zároveň s holení.. Pokud je kůň nervák a neví, že holeň je i zastavující, tak akorát po pobídce holení vezme roha, pokud slečna nebude brát zpět otěž div koni hubu neutrhne. To je tošku kontraproduktivní. Rozhodně bych jí pomůcku zastavování od holeně učila na jízdárně, ale ne v terénu. A když začnou zdrhat koně, tak mít volnou otěž je cesta do pekel. Tyhle základy se nervní kůň musí učit v ohraničeném prostoru.

Zadavatelka píše že pracuje i na jízdárně tak nevím kde jste vzala že jezdí jenom do terénu. A když se zkracuje otěž tak je to vždy s holení jinak kůň půjde po předku nebo v případě nerváků zrychlí. A použít holeň nemusí vždy znamenat pobídku ke zrychlení. Otěž bez holeně je k ničemu. A o volné otěži tady taky nepadlo slovo pouze o delší což je sakra rozdíl.

15.11.2015 18:34
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Já to myslela tak, že pokud je na vyjížďce s dalšími koňmi a její kobyla vyšiluje, když jí utečou, tak je nesmysl jakkoli povolovat otěž nebo pobídnout holení (byť ve smyslu zastavení). Mám zkušeností s takovými koňmi dost a dost a vím, jak to dopadá. Proto jsem psala, že je lepší koně učit, že holeň je i na zastavování na jízdárně, ale rozhodně ne, když je kůň v amoku venku. Souhlasím, že v takovou chvíli pomáhá spíš koně zaměstnat, dělat ty různé obraty a osmičky a pohrávat si v hubě. Ale jak se dotkne holení, tak může používat otěž a sed jak chce, takový kůň má v tu chvíli v mozku vymetýno a holeň bude vnímat jen jako pobízející vpřed.

15.11.2015 18:51
Íháček

XXX.XXX.236.80

EquisvetCz napsal(a):
Já to myslela tak, že pokud je na vyjížďce s dalšími koňmi a její kobyla vyšiluje, když jí utečou, tak je nesmysl jakkoli povolovat otěž nebo pobídnout holení (byť ve smyslu zastavení). Mám zkušeností s takovými koňmi dost a dost a vím, jak to dopadá. Proto jsem psala, že je lepší koně učit, že holeň je i na zastavování na jízdárně, ale rozhodně ne, když je kůň v amoku venku. Souhlasím, že v takovou chvíli pomáhá spíš koně zaměstnat, dělat ty různé obraty a osmičky a pohrávat si v hubě. Ale jak se dotkne holení, tak může používat otěž a sed jak chce, takový kůň má v tu chvíli v mozku vymetýno a holeň bude vnímat jen jako pobízející vpřed.

Proto jsem psala že má jezdit první a vyhýbat se stresovým situacím dokud kobylu nenaučí být v klidu. A pokud jsou ostatní jezdci bezohlední tak radši jezdit sama. Taky jsem jezdila na koni který toto dělal takže vím jaké to je.

15.11.2015 19:32
sisi58

XXX.XXX.218.3

Čím krmíte?
Vysaďte na nějakou dobu oves, na zkoušku. Týden by měl stačit.
Když mé kobyle přidám 2 hrsti mačkaného ovsa denně, je to za týden jiný kůň. Bezva na rychlejší ježdění, ale otrava na ošetřování.
Oves může být i v různých kupovaných krmných směsích (mysli, granule).
Některé koně oves prostě nenechá v klidu

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2015 19:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele, podle zadání problému, slečna moc velký jezdec nebude. Těžko jí radit zaměstnat koně ustupováním..kort když jede nejspíš s dalšími koňmi (nebude se jim chtít čekat).
Jezdila jsem v oddíle býv. dostiháka, který to tak prostě měl skoro celoživotně. Vždy byl o ruch výš než ostatní, i pod zkušenými jezdci. Posupně s lety se uklidňoval, ale v těch fakt "rychlých a nervózních" létech nejvíc fungoval pevný sed s velice jemnou holení (na vyjížďce téměř nepobízející). V rámci lotu koní nefungovalo nic - jen tohohle koně nehecovat, jezdit ne jako první - to na většinu nerváků nefunguje, ale jako druhý za klidným nekopavým koněm, za kterého se může zapíchnout (bacha na zášlapy, nejlíp dávat zvony vedoucímu koni na zadky). Nevím, jak je na tom slečna s rukou, ale my jsme nakonec přešli na hackamore. Neměl nic v držce, za co by se mu rvalo (postupně díky tomu praní s provozními děcky, aby zpomalil, měl hubu úplně tupou), takže neměl, proč se hecovat. A na hřbet naprostého kliďase, aby neřešil předem situace, které se nedějou, ale reagoval až na nastalé situace.
S nervováním na place by to asi chtělo někoho zkušeného na zem, kdo vám to pomůže postupně odbourat. Každopádně to bude nejspíš na dlouho, velmi pomaličku.. je potřeba koni ukázat, že o nic nejde, že se nebude dít nic závratného, z čeho by se měl nervovat. Zase - je třeba, abyste byla klidná hlavně Vy, jinak není reálné nerváka-koně do klidu dostat...

15.11.2015 20:24
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Frišenka napsal(a):
Ahoj
Mám osmiletou kobylku, se kterou mám takový problém a to poklusávání.
Na jízdárně to dělá jen ve chvíli, kdy ji beru více na otěž, ale to ještě chápu, je to nervák a taky cvaká zubama. Na vyjížďce ale poklusává více -když chce dohnat koně a nebo je mu schopná ''vlézt až do zadku''. Máte někdo s tímto nějaké zkušenosti, popřípadě jak to řešit?
Předem děkuji za odpověď. ☺.

Výmluva typu-chápu kobylku, je to nervák ti nepomůže ve chvíli, kdy s tebou bezhlavě přetryská louku a něco se vys.re a obě skončíte kdesi.Dokud jí nemáš zvládnutou a nevynervovanou na jízdárně, nechodila bych ven.Cvakání zubama se projevuje jak?Vlézt koni jinému do zadku se vám jednou nevyplatí, až ten kůň jí napálí do plecí zadníma.Pokud chceš jezdit venku, měla by to být klidná vyjížďka s normálními jezdci, kteří pochopí, že ti kůň nefunguje a je nervní.Je třeba klidných vycházek a klidným koněm a dobré přiježdění koně.Co na to trenér říká?Ostatní jezdci ví, že máš problém a přesto kolem vás klušou a ty pak máš problém ji udržet?

15.11.2015 21:12
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Jo, to bude asi jako kdysi u nás. Když někdo měl nerváka koně, nikoho to nezajímalo, pokud ho dotyčný nezvládl, tak byl za pako, co neumí jezdit a žádné prosby o ohleduplné chování nezabíraly. Prostě my chcem letět a ty si nějak poraď.. S takovýma lidma je domluva těžká

Frišenka

15.11.2015 22:10
Frišenka

XXX.XXX.167.152

Jezdím už poměrně dlouho a myslím si, že klidná jsem taky.
Kobyla je na hubu jemná, ale když už nakluše a chci ji vzít zpátky, tak jak už jsem psala začne cvakat zubama a rolovat se. Nakonec ji teda cca. po 4-5 klusových převedu zpět do kroku uklidní se a po chvilce zase. Taky jsem uvažovala o hackamore, ale bojím se, aby to nebylo příliš ostré.

Frišenka

15.11.2015 22:22
Frišenka

XXX.XXX.167.152

gitule vrtule napsal(a):
Výmluva typu-chápu kobylku, je to nervák ti nepomůže ve chvíli, kdy s tebou bezhlavě přetryská louku a něco se vys.re a obě skončíte kdesi.Dokud jí nemáš zvládnutou a nevynervovanou na jízdárně, nechodila bych ven.Cvakání zubama se projevuje jak?Vlézt koni jinému do zadku se vám jednou nevyplatí, až ten kůň jí napálí do plecí zadníma.Pokud chceš jezdit venku, měla by to být klidná vyjížďka s normálními jezdci, kteří pochopí, že ti kůň nefunguje a je nervní.Je třeba klidných vycházek a klidným koněm a dobré přiježdění koně.Co na to trenér říká?Ostatní jezdci ví, že máš problém a přesto kolem vás klušou a ty pak máš problém ji udržet?

Já nemám problém kobylku udržet, když už tada začne poklusávat nebo se něčeho lekne vzít ji zpátky (je jemná),
ale když nakluše vezmu ji do kroku uklidním a za chvilku znova. Na jízdárně, když začnu zkracovat otěž za nakluše, ale pak je klid.

Frišenka

15.11.2015 22:27
Frišenka

XXX.XXX.167.152

Ještě jedna věc kobyla se pa, k když ji beru zpátky roluje. Jinak děkuji za reakce.

16.11.2015 08:30
kallisto

XXX.XXX.157.94

Frišenko braním zpět za otěž se neposuneš dál. Tento kůň musí reagovat na sed (a hlas), pak se ti nebude rolovat. Roluje se protože ji brzdíš otěží. Otěž můžeš maximálně vydržet, čili ji zadržíš na místě kde je, ruka netáhne zpět, jen zastavíš pohyb dopředu s krkem koně.

Vše je ale práce na měsíce. Kobyla je nervní, nemá z práce pod sedlem klid. Prošla jsem si něčím podobným. Základ je ji uklidnit, že se nic neděje. Začni na jízdárně, na zahozené či dlouhé otěži, v klidu v kroku. Klidně celou lekci. Cvič zastavování pouze na sed v jednom a tom stejném bodě (několik i desítek lekcí, vždy pár opakování). Různé obraty, kruhy, krokem přes kavalety atd. Celá lekce pro ni musí být absolutně klidová. Až dosáhneš tohoto, zkus naklusat. Pracuj vždy jen do té doby, než cítíš, že kobyla začíná nervačit a bude poklusávat. Pak se vrať zase do kroku a u konči hodinu v klidu. Tímto se budeš posouvat, klusových částí bude přibývat, ze začátku naklušeš třeba jen pár jízdáren. Později stejně přidáš i cval. Neustále upevňuj zpomalení a zastavení sedem. Vyplatí se to, věř mi, pomáhej kobyle tím, že to bude v jedné lekci vždy na stejném místě, aspoň ze začátku. Dbej na dobré vykrokování před i po práci.

Za klid ji vždy pochval, stačí i slovně, používej stejná slova s příjemnou intonací hlasu.

To stejné v terénu. Základ je projít vycházku v kroku v klidu. Až bude naprosto klidná, zkus někde naklusat. Ona musí zjistit, že se nic neděje a že za klid ji pochválíš.

Vlastní zkušenost, vyplatila se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík