Ahoj, mám dotaz.Už x let chodim do jedne staje, do ted jsem tam jezdila za praci..Lonzovala jsem, zametala, krmila, cistila, jezdila pomahat na zavody a tak dále, proste vsechno.Pricemz jsem to teda mela zadarmo, ale trenerka(majitelka staje)nas nijak netrenovala, obcas se na nas podivala a rekla, ale jezdily jsme samy, rekla nam treba at zacvalame kolo v lehkym na jizdarne, tim to haslo a obcas nas vzala nekam na hobiky.Ted se naskytla prilezitost, ze bych si mohla pronajmout kone.Basnila o tom, jak je to vyhodne, ze mate prakticky svyho kone a muzete si s nim delat co chcete a chodit za nim kdy chcete.Tak jsme to s rodicema zvazili a pronajali jsme si ho.Ale ted je vsechno uplne jinak, makam porad, sama jezdit nesmim a musim s nim delat, co ona mi nadiktuje, navic kdyz prijdu dyl, protoze mame dlouho skolu, tak mi vynada, ze mam chodit driv.Mne je 15, zajimalo by mne, jestli nekdo ma zkusenost s pronajmem, kdyz neni plnolety.Chapu, ze me nenecha jezdit samotnou, je to nebezpecne, protoze se mi muze vzdycky neco stat, ale mrzi me, ze mi neni umozneno, co rikala.budu rada, kdyz napisete, jak to mate vy.Dekuju
Určitě je vždy dobré, když jsou smlouvy nejen ústní, ale i písemné. V takové smlouvě by mělo být uvedeno, za kolik se služba poskytuje a co vše obsahuje.
Pokud teď nejsi spokojená, určitě to řekni rodičům, pokus se jim detailně vylíčit situaci. Připravte si předem, jaké podmínky byste potřebovali (přeci nemůžeš odejít ze školy kvuli ježdění dříve, to dá rozum) a všichni si dohromady s trenérkou sedněte a domluvte se na pravidlech. Je podle mě potřeba, aby u toho byli rodiče, protože oni platí a tak je bude respektovat.
To, že trenérka vychvalovala, jak to pro tebe bude skvělé, značí, že je to primárně skvělé pro ní. Takže by se měla snažit udržet si tebe jako platícího klienta.
No pravda je, že koni musí někdo "šéfovat" - a ten někdo je vždy majitel, pokud není jasně stanoveno něco jiného.
Není prostě možné chtít po koni, aby fungoval podle režimu "dělej si s ní co chceš" dvěma lidem. Vždycky musí někdo říct co ano a co ne, musí být jasné, kdy pracoval více a následuje tedy např. den, kdy by měl jít jenom na lehkou procházku ven - a naopak.
Popsanou situaci bych asi řešila tak, že bych (prostřednictvím rodičů) změnila dohodu o polovičním pronájmu na dohodu o úhradě jednotlivých jízd. A řekněme i s finančním odlišením vyjížďky do přírody a jízdárny.
Pak by už měl jakýkoli spor ustat.
A jak jsem to měla: kdysi jsem pronajala koně celého. Moc šikovné dívce, z nekoňácké rodiny.
Kůň zůstal ve stáji a celé to měla na povel trenérka.
Takže dívka si vyzkoušela, jakou zodpovědnost unese, její rodiče, co to finančně obnáší (výbavu měli s koněm, ale jinak si hradili úplně všechny výdaje).
Fungovalo to rok k všestranné spokojenosti. Pak rodiče děvčeti koně koupili - a věděli, do čeho jdou.
Děvče už je dneska dospělá žena, ale o kobylku se pořád zajímá, jak se jí daří a podobně. Koneckonců. kus společné cesty spolu prošly.
A ještě bych dodala: rodiče děvčete nesledovali výdaje nijak ostře, ani to neměli zapotřebí. Co žádali, byl její prospěch ve škole a plnění prací, které měla doma. Jakmile se nedařilo, dostala zarach - ke kobylce směla, to ano (to byla její povinnost, starat se o ni), ale nesměla na závody, například.
Bylo to přísné, ale spravedlivé a hlavně z toho děvčete vyrostla bezva ženská a koňák.
My spolu právě žádnou smlouvu nemáme, nic takového nám ani nenabízela, je jasné, že jí nebudu drtit hodinu a půl na jízdárně, když 5 dní nebyla, to my jsme stejně nebyly dosud zvyklé moc na jízdárně makat, na jízdárně jsme max 1týdně, pokud vůbec..to sezení by bylo asi nejlepší, ale to se mi moc nechce, protože jednou jsem s ní už měla větší problém, tak jsem to řekla doma, todiče za ní došli a ona si mě pak zavolala a řekla mi, že už nejsem mimino a mám si to sní řešit osobně..což je pravda, ale já na tohle nemám, to je i ten problém, že já se bojím otevřít si na ní hubu..
Vicki, fakt, že nejsi schopná si na někoho otevřít hubu, tě spíš šlechtí.
Argument paní, že si to s ní máš vyříkat sama, kulhá na obě nohy jednoduše proto, že to neplatíš ty, ale tví rodiče. Takže oni nejen že mají plné právo vědět, jak se ti u koní daří, ale je dokonce tvá povinnost jim říkat, jak to tam probíhá.
Jistě; tyhle situace se časem opravdu musíš naučit vyřešit sama, stejně jako každý dospělý. Ale to trvá.
Navíc tvůj vztah s paní majitelkou koně není rovnoprávný: ona je dospělá a ty ne, ona je majitel koně a ty ne.
Tady opravdu pomohou jen jednoznačná pravidla - bez ohledu na to, jsou-li řečena ústně či písemně. Slušní lidé dodržují oboje.
Opravdu si myslím, že změna domluvy z pronájmu na placené jednotlivé jízdy je vhodná cesta v tomto případě. To neublíží nikomu - koneckonců znám jen tvůj pohled na věc, paní sem zřejmě nepíše. Takhle by to prostě fungovat mohlo.
Jen marně přemýšlím, k čemu je takovýhle poloviční pronájem dobrý. Očividně to ale zásah chce, protože nejsi spokojená, takže to svou funkci nejspíš neplní.
vicki
napsal(a):
Jezdím už 4roky a zkušennosti mám, protože jsem sem tam jela na půjčeném sportakovi, takze jsem z toho leccos pochytila:).
Děvče, z čeho že to usuzuješ, že jezdíš dobře? Samotný kůň tě jezdit nenaučí. Žádný. A co jsem pochopila z tvého popisu, nikdo tě vlastně pořádně netrénuje.
Vlož nějaké video při jízdě, docela by mě zajímalo, jak jezdíš.
vicki
napsal(a):
Ahoj, mám dotaz.Už x let chodim do jedne staje, do ted jsem tam jezdila za praci..Lonzovala jsem, zametala, krmila, cistila, jezdila pomahat na zavody a tak dále, proste vsechno.Pricemz jsem to teda mela zadarmo, ale trenerka(majitelka staje)nas nijak netrenovala, obcas se na nas podivala a rekla, ale jezdily jsme samy, rekla nam treba at zacvalame kolo v lehkym na jizdarne, tim to haslo a obcas nas vzala nekam na hobiky.Ted se naskytla prilezitost, ze bych si mohla pronajmout kone.Basnila o tom, jak je to vyhodne, ze mate prakticky svyho kone a muzete si s nim delat co chcete a chodit za nim kdy chcete.Tak jsme to s rodicema zvazili a pronajali jsme si ho.Ale ted je vsechno uplne jinak, makam porad, sama jezdit nesmim a musim s nim delat, co ona mi nadiktuje, navic kdyz prijdu dyl, protoze mame dlouho skolu, tak mi vynada, ze mam chodit driv.Mne je 15, zajimalo by mne, jestli nekdo ma zkusenost s pronajmem, kdyz neni plnolety.Chapu, ze me nenecha jezdit samotnou, je to nebezpecne, protoze se mi muze vzdycky neco stat, ale mrzi me, ze mi neni umozneno, co rikala.budu rada, kdyz napisete, jak to mate vy.Dekuju
Ntrénuje, ale jezdím se kokat na závody(pomáhat), sleduju ježdění, trenérky" a chodím jí stavět skoky, jezdím s ní na mikitary..někomu to stačí.
Pokud vím, tahle diskuze se měla týkat vašich podmínek, pokud máte pronajatého koně.ROzhodně se to nemělo týkat ježdění, tu ironii si nechte, do stáje jsem chodila 4krát týdně, jezdím 4 roky, to je samo o sobě dost, a neřekla jsem, že se na mě trenérka nikdy ani nepodívala.Navíc licence je o základních zkouškách jezdce, což by měl umět každý, a kdo se nenaučí za 4 roky jezdit, tak fakt nevim, navíc když na ty závody jezdí a vidí, jak se to asi dělá.PŘestaňte se do mě navážet, proč hned ty útoky když jsem napsala, že bych licenci zvládla?To mi závidíte jako co?SAma trenérka mi to nabídla, já si to nevycucala z prstu, tak pššt..
vicki
napsal(a):
Těžko soudit, když je tu vyjádření jen jedné strany a druhá k tomu nemůže nic říci.Např. proč se tak stalo apod., pokud ale máte sepsanou smlouvu o pronájmu, je třeba si uvědomit, že za koně zodpovídá stále majitel, takže za tím bych viděla to ježdění pod dozorem.Proč předtím to tak nebylo netuším.Lepší by bylo, než to řešit tady si promluvit s pronajímatelkou a vysvětlit, tvé pozdní příchody apod.Tady když nikdo neví, jak to ve skutečnosti mezi vámi je apod.tak těžko soudit.Navíc neznáme ani smlouvu vaší, kde můžou být uvedené i podmínky, za kterých je pronajatý koník. Navíc dle toho, co čtu není kůň toho, kdo ho pronajal?Je jiných majitelů?S nima je smlouva sepsaná, nebo jak to teda je?Koně nemůže pronajmout někdo, komu nepatří, protože majitel to odskáče, pokud se něco stane.Takže bych tu uvedla na pravou míru, jak to konkrétně je ve skutečnosti apod.
A majitelé toho koně ví o tom že ho máte pronajetého? Na mě to působí tak že si trenérka chtěla přilepšit do vlastní kapsy. Pokud kůň není její tak vám ho pronajmout nemůže. Pokud nemáte žádnou smlouvu tak jí platíte vlastně za nic. Ona si vezme peníze za koně který není její a bůhví jestli o tom majitelé ví a trénovat vás vlastně nemusí protože jí nijak nedokážete že ste si něco domluvili. Nejlepší by bylo domluvit si jasné podmínky pronájmu a sepsat to. Nebo se domluvit přímo s majiteli koně. Jinak bych od toho radši šla úplně a sehnala si pronájem jinde ale u polovičního pronájmu vám nikdo nedovolí dělat si s koněm co chcete a kdy chcete vždy rozhoduje majitel. A trénovat vás zadarmo asi taky nikdo nebude.