Dobrý den,
zachránili jsme jednoho koně před jatky. Kdysi dávno měl velkou hodnotu, na čemž nezáleží, ale byl zdravý. Pak se něco událo v jeho životě (je to na dlouho, tak jen zkráceně) - měl úraz nohy - nějaký velký trn v noze a veterináři aby mu to pročistili údajně, tak po vytažení trnu, mu to díru v noze ještě nějak víc vyvrtali a pak mu ji proplachovali, dělali to tak 3 měsíce... Pak kůň začal mít problémy a dodnes je má - nedokáže zatahnout penis - normálně s ním čůrá, ale nezatáhne ho, visí mu nonstop vytažený. Krom toho má postiženy i zadní nohy. Stál téměř 2 roky jen ve stáji, do výběhu moc nechodil, skoro vůbec. Zadní nohy z vnitřní strany o sebe šoupal. My jsme v první řadě ho začli dávat na celý den do výběhu a začli jsme na něm opatrně jezdit na krokovky, teď už i klusem i cval, ale vždy jen krátké vycházky a s lehkým jezdcem (bylo to na doporučení veterináře, že kůň musí mít pohyb). Ještě před tím dostával injekčně B12. Ze začátku musel nosit chrániče na zadní nohy, protože jak blbě chodil, tak měl strašné boláky do krve od toho šoupání o nohy. Nemohl se otáčet na místě nebo na malém prostoru, protože mu ty nohy fakt moc nefungovali, při otočce padal, nebo nejmíň se uplně zapotácel. Momentálně kůň chodí tak, že o sebe nohy už vůbec nešoupe, ani ve výběhu ani pod jezdcem, chrániče již nepotřebuje, po těch injekcích dokonce funguje i penis, ale jen tak, že se dokáže stopořit (je to hřebec), což předtím nešlo... Bohužel ho pořád nedokáže zatahnout. I pod sedlem chodí mnohem líp, má radost a chuť do života, má jisrku a chce běhat. I já pocitově, když na něm sedím, cítím, že ta chůze je mnohem lepší. Nevím, jestli s tímto problémem souvisí to špatné ošetření po úraze, co jsem psala na začátku, třeba ani ne, ale připadá mi to, jakoby mu převrtali nějaký nerv nebo něco, ale opravdu nevím, nebo se to stalo jen tak z ničeho nic? Píši jen to co vím, to co mi řekl bývalý majitel a veterinář. Kůň byl kdysi šampionem a dopadl jak dopadl. Chtěla bych mu pomoct a to taky dělám, ale chtěla bych mu pomoct víc. Zaslouží si to. Vetrinář mu dělala nějaká vyšetření, ale nedokáže mi říct víc. Na kliniku řekl můj vet, že je to asi zbytečné, že tam mě udělají jen rentgeny a bude mě to stát 20 tisíc a víc... Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Moc děkuji za jakoukoliv radu.
Byl u něho fyzioterapeut nebo chiropraktik? Pokud ho nikdo takový neprohlédl, doporučuji. Není to drahé a myslím, že v některých případech dokáží z mého pohledu "malé zázraky". Nebo naopak řeknou, kde co správně nefunguje.
Takže pokud nechcete vézt koně na kliniku /což by bylo asi opravdu nákladné/ - i když rentgeny by tam rozhodně 20tis. Určitě jim lze zavolat, případně poslat e-mail a problematiku probrat. Oni Vám budou jistě schopni nastínit co by s koněm v takovém případě dělali /jaké vyšetření/ a co by to finančně zhruba obnášelo:)
Nevím, zda jsem přehlédla, ale nikde nevidím věk koníka, pokud je to nějaký hodně starý koník, pak asi klinika odpadá...
Je to Fríský kůň,13 let. Chiropraktik tu byl, ale problém je v tom, že kůň zatím nedává zadní nohy, kvůli tomu, co se mu ty 3 měsíce dělo, takže ho to postupně učíme, ale je to na dýl. Momentálně jsme ve fázi, kdy konečně mi tu nohu dá a nechá mi ji pár minut z´vedlou, což je obrovský pokrok, protože když jsme ho dovezli, tak jen při letmém dotyku na zadní nohu nás zkopal... takže jak bude ve fázi, kdy bude držet nohu bez problémů, tak sem chiropraktik dojede znovu.
Aké vyšetrenia robil váš veterinár a ako dlho ho máte? Ak neviete čo mu je tak je veľmi ťažké "nasadiť" správnu liečbu. Osobne si myslím, že RTG pri koňovi ktorému neviem čo je a padá na zadné nohy zbytočné nie sú a 20.tis by rozhodne nestáli. Ja by som stav koňa minimálne skúsila konzultovať s klinikou, ak môžem doporučiť na pohybové problémy tak MVDr. Žert. A pokiaľ investovať nechcete tak by som ho len šupla na rok na pastviny a nič s ním nerobila (teda myslím jazdenie, nie zdvíhanie nôh). Niekedy je čas najlepší lekár.
No ono to není zas až tak jednoduché... Za prvné, nevím kde mě vezmou do stáda na pastviny Hřebca, za další musí byt dekovaný a přikrmovaný, protože jsme ho dovezli ve špatném výživovém stavu, za další má svoje záchvaty - prostě si někdy lehne uplně na bok, zavře oči a cukají mu zadní nohy. Veterinář mě řekl, že to má nějaký nervový záchvat, tak jak u člověka křeč... Bývalý majitel mluvil o spavé nemoci, ale to jsme nikde nenašla a podle mě je to blbost... Máme ho 2 měsíce a za tuto dobu se opravdu podstatně zlepšil. Já jen hledám někoho, kdo má nějakou zkušenost s něčím podobným... Uvidím jak se bude projevovat dál a co s ním udělá naše chiropraktička a pak bych ho na tu kliniku vzít zkusila..
Příběh koníka, který zde popisujete je opravdu smutný, to už tak někdy dopadá. Vím, že každý narozený tvor si zaslouží život a zdraví, ale jste si jistá, že tím, že jste takového koně zachránila jste udělala dobře? Nechci být hnusná, ale balancuji na hranici, kdy možná ty jatka byly lepší volba, není to jen zranění nohy, je to něco horšího. Porušené nervy se už zpátky do zdravého stavu nevrátí. Celkový stav koně, myslíte, že je dobrý natolik, že kůň netrpí jak psychicky tak fyzicky?
To, že lehne na zem, cukají se mu zadní nohy, to může svědčit i o epilepsii a je klidně bohužel možné, že už to jeho srdíčko nezvládne a on se už nepostaví. Není to jen oddálení?
Je mi jasné, že o takové variantě slyšet nechcete, vrazila jste do něj tolik lásky, nadějí, peněz, svých sil a vzdát se rozhodně nechcete.
Je tolik zdravých koní, kteří by potřebovali pomoci... to zachraňování všeho co je někdy opravdu není namístě a opravdu to tomu zvířeti nepomůže, tak jak si člověk myslí.
Mohu se zeptat? Bavíte se o chiropraktičce, o jaké? Myslíte tím Moniku Plachou či někoho jiného?
Já Vám dám taky jednu mou zkušenost. Kobylka, bývalá parkuračka - závodila ovšem chvíli a z těžké životní situace šla od své majitelky pryč. Tak jak se o ni nová majitelka starala se raději vyjadřovat nebudu. Vrátila se zpátky zbídačená, zanedbaný zdravotní stav, zánět oka, kdy hrozila infekce a úhyn zvířete, takže se oko vytáhlo. Nějakou dobu trvalo, než se kobča naučila s jedním okem, ale jinak vše bylo OK. Pak přišlo období, kdy z ničeho nic začala vyvádět tak, že člověka přizdila, kolikrát jsme měli strach, aby doslova někoho nezabila, byla úplně v afektu. To se uklidnilo a nějakou dobu byl klid. Pak začala dělat to, co tady popisujete Vy. Stála klimbala se, lehla a byla mimo, cukala s sebou - diagnostikovaná epilepsie. Teď ťuk ťuk se drží. Už v prvopočátcích tohoto jsme uvažovali, že ji necháme uspat, aby z ničeho nic zranila nebo přizabila, nedejbůh... dítě? Teď je zase v pohodě, ale zase začala pod jezdcem padat, prostě jde kavaletu, tři cvalové, zavrávorá a je na zemi i s jezdcem, vždy situace přes kopírák stejný. Po konzultaci s veterináři a zkušenosti dalších lidí právě tím zánětem, vyjmutím oka se mohl spustit nějaký nervový zkrat, který toto vše vyvolává. Jak co se týká té epilepsie, to vrávorání, lehání apod. Právě teď sami přemýšlíme co s tím, bohužel nemůžeme ani vyloučit to nejhorší...
A dělali jste rozbory krve? Pokud má takové jakoby křeče /cukání nohou a špatný pohyb/ pak by mohl být mimo jiné na vině i nedostatek hořčíku, případně dalších min. a a vit. Naše stará 25 l. kobyla nedávno prodělala těžkou močovou koliku, po ní měla velmi špatný pohyb nohou a jakoby jí nohy i cukali... pícháme jí dlouhodobě denně B, pak dostává do jídla hořčík a c vit + piv. kvasnice, MSM a dojíždí na ní pan chiropraktik. Zlepšuje se každým dnem. Při kolice si /při válení na zemi/ způsobila několik blokád zad i krku, měla vytočenou pravou kyčel a díky tomu nemohla skoro chodit. V našem případě je nutné jí stále udržovat záda v teple, dekujeme jí nonstop /před kolikou dobře nasrstěná, nedekovaná/ a záda nahříváme 2x denně. /do polštářků jsme dali pšenici, ty pak ohřeju v troubě, kobyle obložím celá záda, hodím přes to další deku a hodinku jí tak nechám stát. Jednak se jí to evidentně líbí a po prohřátí se i lépe hýbe:)
píšete: Nemohl se otáčet na místě nebo na malém prostoru, protože mu ty nohy fakt moc nefungovali, při otočce padal, nebo nejmíň se uplně zapotácel.
Tohle přesně dělala po té kolice naše kobyla. Po prvním zásahu chiropraktika se to o cca 70% zlepšilo.
Jo a v prvním příspěvku jsem nedopsala větu... rentgeny na klinice by určitě 20tis nestály...
Děkuji všem za odpovědi. Kůň určitě není v takovém stavu, že by mu bylo psychicky nebo fyzicky nějak špatně... Je radostný, řehtá na kobylky, prohání se s valachama v ohradě, vždy se těší ven na procházku.. Nemyslím si že je na to ho uspat, to určitě ne. A já jsem tu měla už dost koní, co mě veterináři řekli - uspat, uspat, uspat... Povím vám, že kobylku, co 3 veterináři chtěli uspat, vypadala jen kost a kůže, byla na tom hodně špatně, tak mi po dlouhém šetření jeden veterinář zachránil a to tak, že rok po uzdravení mi dala zdravé hříbě a teď v sobě nosí druhé. Je v perfektní kondici, plná života a elánu a těší se na každou vyjížďku... A máme tu opravdu dost koní, kteří měli jít uspat nebo na jatka a všechny jsme dali do pořádku. Já jsem srdcař a bojuji do poslední chvíle, až vidím, že to nejde, tak samozřejmě nejsem hloupá. Už jsme na klinice 4 koně měli a jeden tam byl dokonce hospitalizován a pokoušeli se ho zachránit do poslední chvíle, až jsme my uznali za vhodné, že už to prostě nepůjde... Krve jsme mu brali před týdnem, vše má v pořádku právě, ani na špatné srdíčko nic nepoukazuje...
Uživatel s deaktivovaným účtem

No ono je to také ošemetné, na jednej strane zachraňujete koňa, na druhej strane sa vám vlastne do toho ani ktoviekoľko peňazí investovať nechce...
Ja by som určite skúsila konultovať s viacerými veterinármi, ideálne klinika, ako už niekto vyššie písal, popíšte stav, určite vám povedia, aké sú možnosti-aj cenovo.
To ležanie na zemi a cukanie by mohlo byť spôsobené aj epilepsiou, epilepsia môže súvisieť so stresom aj s nervovými poruchami... Asi su hlasím s polárkou, dala by som koňovi mesiac-dva a potom by som sa prípadne rozhodla, či by nebolo vhdnejšie ho spať.
1. fotka před 8 lety
2. fotka ve výběhu nyní na podzim
3. fotka na procházce nyní na podzim
Jak říkám - je docela živí a těší se životu, ty záchvaty měl 2 zatím, trvali tak 5 minut... a opravdu se zlepšuje.

Při tom úraze nohy, nemohl si udělat něco s páteří? Potíže se zvedáním zadních nohou nemusí být následek jen špatných zkušeností po ošetřování. Stejně tak nemožnost zasunutí penisu, dřívější odírání do krve při chůzi, teď to lehání a cukání zadníma...
Být to člověk, tak řeknu, že mu asi vyhřezává ploténka. Nebo že má naštíplý obratel a nervy vystupující z páteře utiskuje nějaký posun nebo zlomek kosti, nebo degenerativní onemocnění nervů apod. Jestli majitel nechce rentgen, určitě bych aspoň zavolala chiropraktika. I když i ten pravděpodobně doporučí rentgen.
Můžu se zeptat, ta "záchrana" před jatky se odehrála kdy?
Tak spavá nemoc existuje a jmenuje se to narkolepsie a u koní se vyskytuje. Kůň prostě ve stoje i v pohybu usíná...
špatná koordinace a držení zadních nohou může a s největší pravděpodobností ukazuje na ataxii
záchvaty co popisujete, kdy kůň leží na zemi a cuká sebou, tak jsou k vidění u ataxických koní
s tím by také mohlo souviset ochrnutí penisu.
Záchrana před jatky proběhla v polovině září. Nohy už zvedáme pomalu. Chiropraktička tu byla a dojede opět v neděli, tak uvidíme co se bude dít. Na tu ataxii se podívám a zusím se i zaměřit a ty záda. Opět mnohokrát děkuji za pomoc. Pokud by jste mi k tomuještě mohli něco npasat k é ataxii, jak se to dále projevuje, jak seto léčí a tak, byla bych ráda. Rentgen tedy dělám, budu se snažit co nejdřív. Kůń v tohle stavu se nachází přibližně 2 roky už... já jej ale mám terve od té poloviny září.

centena
napsal(a):
Záchrana před jatky proběhla v polovině září. Nohy už zvedáme pomalu. Chiropraktička tu byla a dojede opět v neděli, tak uvidíme co se bude dít. Na tu ataxii se podívám a zusím se i zaměřit a ty záda. Opět mnohokrát děkuji za pomoc. Pokud by jste mi k tomuještě mohli něco npasat k é ataxii, jak se to dále projevuje, jak seto léčí a tak, byla bych ráda. Rentgen tedy dělám, budu se snažit co nejdřív. Kůń v tohle stavu se nachází přibližně 2 roky už... já jej ale mám terve od té poloviny září.
Ataxie je příznak různých nemocí, poúrazových stavů. Projevuje se menší či větší nekoordinovaností pohybu, většinou právě zadních nohou. Od občasného brkání po nemožnost ovládat nohy. Příčin je mnoho, úrazy a deformity páteře, nádory, infekční i neinfekční záněty míchy, mozku...

centena
napsal(a):
Normálně bych řekla utratit, ale když se to zlepšuje... Třeba prodělal nějakou infekční nemoc, která napadá i míchu a mozek, postupně se z toho dostává. On i výhřez ploténky apod.se při léčbě zlepšuje. Jak jsem psala výše, ataxie je projev, ne nemoc. Podobně jako třeba horečka. Takže dohledat o co jde by mohlo být opravdu drahé. Možná by tu nějaký veterinář nebo poučený laik mohl prozradit, jestli by mělo dělat aspoň krevní testy. Já bych šla do rentgenu páteře, pro můj pocit, jestli to má cenu je spíš otázka na veterináře. Netuším, co víc dělat, aby to nestálo desetitisíce.
Držím vám oboum pěsti!
A na jatká ho chceli dať kvôli tomuto stavu? Len rozmýšľam či predchádzajúci majiteľ nevedel niečo viac napríklad, že je to neliečiteľné a preto ho tam zobral.. predsa len ak je to plemenník a mohol by mať nejakú chovateľskú hodnotu tak by ho nikto na jatká neposlal ešte ani keby bol nejazditeľný.
katkaa1
napsal(a):
A na jatká ho chceli dať kvôli tomuto stavu? Len rozmýšľam či predchádzajúci majiteľ nevedel niečo viac napríklad, že je to neliečiteľné a preto ho tam zobral.. predsa len ak je to plemenník a mohol by mať nejakú chovateľskú hodnotu tak by ho nikto na jatká neposlal ešte ani keby bol nejazditeľný.
Ono to bylo uplně jinak ale, prostě toho koně zabavila exekuce původnímu majiteli, rok ho nechali stát v boxe, pak ho v aukci prodali jednomu pánovi, který zkupuje koně za pár korun a prodává je na maso... takže tak.
napsal(a):
Http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci3.php.
Děkuji, tohle už ´jsem si i našla a přečetla. je tam mnoho příčin, no uvidíme.

Nemyslím, že by lajka byla schopna dobře vyšetřit neurologicky koně a správně zhodnotit výsledek.
Základní vyšetření se dělá cca takto:
https://fvl.vfu.cz/informace-o-fakulte/sekce-ustavy/klinika-chorob-koni/pedagogicka-cinnost/ke-stazeni/neurologicke-vysetreni.pdf
Na ataxii/různého stupně a příčin / je vyšetření zde:
https://www.youtube.com/watch?v=YiQanDonZQo&featurc=related
Pokud lajka i najde, co je při vyšetření zvířete "špatně", určitě nenajde, od čeho to asi je a už vůbec nenajde, co s tím dál/ pokud něco dělat lze/.
Osobně bych využila síť k hledání majitelů koní, kteří měli jakýkoli neurologický problém a mohou doporučit veta specializovaného na neurologii a rehabilitačního rovněž s velkými zkušenostmi s takovýmito stavy.
Hlavně- na koně, který má neurologické problémy nejasného původu a dokonce "záchvaty" s pádem, nepatří podle mého jezdec, žádný, ani desetidekový.
Hlavně z důvodů bezpečnosti toho jezdce, ale i pro toho koně. Rehabilitace a pohyb jistě, smysluplný, zkušeným poučeným pracovníkem a na ruce. I při ošetřování je třeba zvýšená pozornost-může dojít k vážnému úrazu člověka a krom lidské tragédie bude majitel platit dle NOZ i trvalé následky v řádu milionů, v nejhorším.
Na koni chodí na vycházky z 99% majitel koně... bylo nám řečeno že potřebuje kůň pohyb, který mu opravdu pomáhá, na lonž nemůže, na kruhu chodí špatně. Pokud dýl jak 4-5 dní nejde na vycházku, je mnohem horší. Takže klidně poraďte jak koně "vyjezdit a rozchodit bez jezdce, bez kruhu, bez lonže a já se přizpůsobím... KLidně budu ráda za uplně každou radu...
Centeno upřímně, nějak se mi nechce věřit, že koni který má problém se sám pohybovat, koni který má problém na kruhu, koni který plete nohama a v obratech padá...pomůže, když na něj sedne jezdec a vyvede ho ven a už vůbec ne to, že tohle doporučil veterinář. Ono koně snesou hodně, člověk by měl mít rozum.
Tak mi poraďte něoc jiného, lepšího, už jsem psala že budu ráda. Já už jsem dala do pořádku minimálně 10 koní. Já neubližuju a už vůbec ne záměrně, mě je uplně jedno, jestli tady bude chodit jen ve výběhu a nikdy už nebude nic dělat... Já nepotřebuju aby jezdil. Já mu jen chci pomoct tak už to pochopte. Proboha člověk potřebuje radu a místo toho aby mě někdo kloudně poradil, tak píšete jen co dělám špatně a co kdyby jste, když jste tak chytří, napsali, co můžu udělat dobře, aby se měl kůň líp. Já jsem ho dovezla ve stavu, kdy kůň sotva chodil, padal při každém kroku, měl sedřené sešoupané nohy, viditelně kulhal a nemohl ani stát skoro a momentálně je kůň ve stavu, kdy kůň chodí rovnoměrně, nohy o sebe už nešoupe vůbec, stojí bez problémů, postaví se na zadní, skočí mi na kobylu, stopoří se mu penis (což dřív nebylo absolutně reálné), bez problémů kluše cválá po ohradě, honí se s koňma a už vůbec nepadá a to ani při obratech. Takže pořád si myslíte že mu přitěžuji? Zatím jsem ho vytahla z nejhoršího. A to nemluvím o tom, že byl zasvrabený totál celý...
Můžete mi prosím odpovědět, jaká chiropraktička u Vás byla? Protože pokud by byl nějaký problém s páteří, s plotýnkama, v bederní části, nedejbůh míchou apod. tak by to měla přece poznat?
Ono koně zvládnou hodně a pokud není opravdu zle nebo koně otupí bolest, tak nedává zbtečně moc věcí najevo, že se kůň zlepšil zvenčí, neznamená, že se zlepšil zevnitř.
Celkem se Vám divím, že na něj někdo sedáte, kor tím, čím si prošel a v jakém stavu byl a v jakém stavu je. Čím jinak mu nahradit pohyb? Třeba procházkami na ruce. Je ovšem otázka, zda regulovaný pohyb ve výběhu nestačí - ale to hodnotit opravdu nemohu a ani nikdo z nás.
Opět se budu opakovat, ale pokud kůň byl rok v takovém stavu, vy ho teď dva měsíce dáváte dokupy, tak je to dle mého kontraproduktivní a prodlužujete jen koni trápení, je to sice šlechetné, ale ale...
Ještě mě tak napadlo, krve jste dělali?
Krve jsme dělali vše má v pořádku po této stránce, byla u nás jedna fyzioterapeutka a veterinářka a jedna chiropraktička a chodí k nám náš veterinář, který mu dělal vyšetření a píchal mu i B12-ky. Jména zveřejňovat nebudu, to se na mě nezlobte, víte jak to je... No každopádně tedy počká ještě jak dojede znovu ta naše chiropraktička, jak t bude vypadat nyní, když už nám zvedá i nožky.

Ideální by bylo koni umožnit pohyb v režimu 24/7 na velké pastvině s možností kdykoli si odpočinout v nastlaném přístřešku. Ataxické projevy se zmírňují, pokud má kůň možnost pohybu, ale u takto postiženého koně by to měl být pohyb řízený koněm samotným. V malém výběhu se kůň nevypohybuje, je třeba velký prostor s možností pastvy, v zimě kupičkování, s cílem nutit koně k pohybu.
napsal(a):
Ideální by bylo koni umožnit pohyb v režimu 24/7 na velké pastvině s možností kdykoli si odpočinout v nastlaném přístřešku. Ataxické projevy se zmírňují, pokud má kůň možnost pohybu, ale u takto postiženého koně by to měl být pohyb řízený koněm samotným. V malém výběhu se kůň nevypohybuje, je třeba velký prostor s možností pastvy, v zimě kupičkování, s cílem nutit koně k pohybu.
Děkuji, uděláme ten rentgen, veškeré vyšetření a když to bude takto, tak se pokusíme koníkovi najít domo, tak aby měl co potřebuje. klidně ho i darujeme jako společníka, hlavně aby se měl dobře
Pokud chcete opravdu odborníka po fyzioterapeutické stránce, tak si pozvěte Eima či Žežulkovou, ať to má aspoň nějaký smysl.
Tadyto nezveřejňování jmén nechápu, ale je to Vaše věc. Nejde o hanění jmen a lidí, ale o pomoc...
Nejlepší by opravdu bylo 24/7, ovšem mám strach, zda by koník v takovém prostředí hlavně přes zimu a horka zvládl bez pravidelného, skoro neustálého dohledu.

Snažila jsem se a poradila vám toho celkem dost-nejsem vet.
Klidně vám to zopakuji:
.
Dala jsem vám konkrétní linky na neurologické vyšetření /autoři jsou veti/ a na vyšetření na wobblera-ataxii.
Poradila jsem vám najít veta a fyzioterapeuta se zkušenostmi a specializací na neurologické problémy, doporučila jsme hledat přes majitele takových koní.
Poradila jsem vám na koně nesedat a napsala jsme vám proč, poradila jsem vám pohybovat na ruce-nemluvila jsem o lonžování na jedné lonži dokola..
Poradila jsem vám přemýšlet i v souvislostech NOZu, zejména pokud počítáte koruny.
To vše k tomu, aby se kůň měl líp.
Kloudněji vám poradí právě ti odborníci na základě těch vyšetření a zhodnocení výsledků-i negativní nález je nález s informační hodnotou.
.
Po vaší reakci nemám chuť dále hledat za vás jména specialistů, možné příčiny stavu /mnoho /, vhodná dostupná vyšetření/jistě více/ a dle možných nálezů možné vhodné způsoby rehabilitace /taky jistě mnoho možností/, to vše v ekonomy versi.Vzalo by mi to hafo mého času, přivodilo nejspíš vaši další nelibost a stejně by to bylo doširoka pojaté "coby -kdyby".
Podotek:zkuste/ pokud přesně nevíte/ zjistit co nejlépe co nejvíc o tom úrazu-mechanismus, teplotu v den D na místě, způsob úrazu, pokud někdo viděl, jestli kůň ležel, jak se zvedal, jak se dostal do stáje atd./ a následné léčbě/veškerou medikaci, zejména jaká antibiotika jak dlouho kůň měl, pokud-některá jsou neurotoxická/
Radit vám sedat na to zvíře opravdu nebudu-nemyslím si, že je to vhodné.
Hodně štěstí.
Zdravím, před dvěma lety jsem s podobným problémem uspávala svého 25 let starého plnokrevníka. Nepovedlo se obnovit vtahování dovnitř. Tj. - nateklé, tvořily se rány, ačkoli jsme se opravdu snažili, čistili, masírovali. Vše bylo marné. Na operaci byl kůň starý. Nechala jsem ho dožít a ve fázi kdy už zjevně chtěl odejít jsem ho ještě v důstojném stavu uspala.

centena
napsal(a):
Tak mi poraďte něoc jiného, lepšího, už jsem psala že budu ráda. Já už jsem dala do pořádku minimálně 10 koní. Já neubližuju a už vůbec ne záměrně, mě je uplně jedno, jestli tady bude chodit jen ve výběhu a nikdy už nebude nic dělat... Já nepotřebuju aby jezdil. Já mu jen chci pomoct tak už to pochopte. Proboha člověk potřebuje radu a místo toho aby mě někdo kloudně poradil, tak píšete jen co dělám špatně a co kdyby jste, když jste tak chytří, napsali, co můžu udělat dobře, aby se měl kůň líp. Já jsem ho dovezla ve stavu, kdy kůň sotva chodil, padal při každém kroku, měl sedřené sešoupané nohy, viditelně kulhal a nemohl ani stát skoro a momentálně je kůň ve stavu, kdy kůň chodí rovnoměrně, nohy o sebe už nešoupe vůbec, stojí bez problémů, postaví se na zadní, skočí mi na kobylu, stopoří se mu penis (což dřív nebylo absolutně reálné), bez problémů kluše cválá po ohradě, honí se s koňma a už vůbec nepadá a to ani při obratech. Takže pořád si myslíte že mu přitěžuji? Zatím jsem ho vytahla z nejhoršího. A to nemluvím o tom, že byl zasvrabený totál celý...
Nemyslím si, že pre koňa, ktorý ma neurologickÝ problém so zadnými nohami a nedokáže chodiť na kruhu je optimálne, aby skákal na kobyly. Myslím si, že RTG veľmi nepomôže, ak je problém vyššie, to by možno chcelo magnetickú rezonanciu, ale tá je tuším najbližšie vo viedni. Ale pokojne koňa vezmite na kliniku, základné vyšetrenia mu spravis, RTG zbyotčne robiť nebudú a keby aj,20.000 stáť nebude.
Chceli ste rady-dostali ste ich tu niekoľko a to aj dosť kvalitných.
Pracovať bez jazdca sa dá predsa na ruke, človek za hodinu prejde krokom cca 5km, pokiaľ má kôň chodiť, tá hodina na ruke mu stačí.