Zdravím, potřebovala bych poradit s chováním mé klisny. Klisně je skoro 5let a vlastním jí od odstávčete. Od mala je ve stádě a je naučená veškerým návykům. Do nedávna to byla úžasná klisna a teď zkouší kousat a napadat lidi :( nikdo jí nic neudělal a má stále stejný režim. Ve stádě je hříbě, které se narodilo v červnu a dá se říct, že od té doby se začla horšit. Pořád se šklebí, jak se někdo přiblíží. Napadá děti i dospělé :( Dítě prošlo jen kolem boxu a málem ho pokousala :( Nikdy jsem se nesetkala s takovou změnou chování. Prosím nestalo se Vám něco podobného? Jak jste to popř. řešili? Už si nevím rady :(.
lunin
napsal(a):
Zdravím, potřebovala bych poradit s chováním mé klisny. Klisně je skoro 5let a vlastním jí od odstávčete. Od mala je ve stádě a je naučená veškerým návykům. Do nedávna to byla úžasná klisna a teď zkouší kousat a napadat lidi :( nikdo jí nic neudělal a má stále stejný režim. Ve stádě je hříbě, které se narodilo v červnu a dá se říct, že od té doby se začla horšit. Pořád se šklebí, jak se někdo přiblíží. Napadá děti i dospělé :( Dítě prošlo jen kolem boxu a málem ho pokousala :( Nikdy jsem se nesetkala s takovou změnou chování. Prosím nestalo se Vám něco podobného? Jak jste to popř. řešili? Už si nevím rady :(.
Hříbě, je její?Kde je hříbě, když je ona v boxe?Ve vedlejším boxe?Takhle od pc to vypadá, že ho přijala za své, pokud tedy opravdu jí nikdo neubližuje apod, když napadá lidi.Proč to řešíte až nyní, když už chování je pět měsíců změněné?Co jste zatím zkusili, aby se její chování vrátilo do normálu za tu dobu, co změna nastala?Neubližoval někdo hříběti z lidí apod?Těžko soudit od pc.Ale napadá mě jen toto.
Hříbě její není. Jak je chvíli od matky, tak jde po něm taky. Jinak stojí vedle sebe v boxu, ale mezi sebou mají mříže. Jinak jsem zkoušela více práce ze země. Procházky atd...když je na vodítku, tak je to dobré, ale jakmile je třeba na pastvě, tak vyjede. Zaklopí uši a rozběhne se a člověka by zadupala. V boxu jí vyčistím v pohodě, ale jakmile jsem před boxem zase začne :/ Kdybych to neřešila, tak jsem nebudu psát o radu :).
lunin
napsal(a):
Hříbě její není. Jak je chvíli od matky, tak jde po něm taky. Jinak stojí vedle sebe v boxu, ale mezi sebou mají mříže. Jinak jsem zkoušela více práce ze země. Procházky atd...když je na vodítku, tak je to dobré, ale jakmile je třeba na pastvě, tak vyjede. Zaklopí uši a rozběhne se a člověka by zadupala. V boxu jí vyčistím v pohodě, ale jakmile jsem před boxem zase začne :/ Kdybych to neřešila, tak jsem nebudu psát o radu :).
Přikláněla bych se k tomu, že je z hříběte vystresovaná.Možná bych uvažovala o jejím odděleném výběhu, aby hříběti nakonec vážně neublížila.
Do 2 let byla se 2-mi staršími kobčami a teď jí mám ustájenou kousek od baráku, kde je ze 4-mi kobylami skoro stejného věku. S hříbětem se setkala poprvé. Ze začátku jí strašně zajímala a chtěla být pořád u ní a pak se to otočilo. Mají veliký prostor a je pořád venku. Jen na noc chodí do boxu. Všimla jsem si, že dřívě byla ve stádě na posledním místě a teď se mi zdá, že se jí zvedlo EGO. Posunula se výše ve stádě. Když je hříbo u mámy, tak si na ní nedovolí.
lunin
napsal(a):
Do 2 let byla se 2-mi staršími kobčami a teď jí mám ustájenou kousek od baráku, kde je ze 4-mi kobylami skoro stejného věku. S hříbětem se setkala poprvé. Ze začátku jí strašně zajímala a chtěla být pořád u ní a pak se to otočilo. Mají veliký prostor a je pořád venku. Jen na noc chodí do boxu. Všimla jsem si, že dřívě byla ve stádě na posledním místě a teď se mi zdá, že se jí zvedlo EGO. Posunula se výše ve stádě. Když je hříbo u mámy, tak si na ní nedovolí.
OK, myslela jsem si to, že nevyrostla s vrstevníky, tedy neprožila si normální hříběcí dovádění, nezná co to je hříbě...
Jasně, když byla mladá se staršími, byla "otloukánek", z těch po změně situace jsou největší mrchy (normální sebevědomá klisna nebude soustavně ubližovat hříběti). Zjistila, že konečně je na světě kůň, co se jí bojí a teď zkouší, koho ještě může ovládat, "přeprat".
To, že začala napadat i lidi, znamená, že nemá v hlavě srovnáno, že člověk není součástí koňského stáda. Myslela jsem si, že pochází z malého stáda, že možná byla jedináček v rodném stádě stejně jako pak byla samotným hříbětem ve vašem stádě?
Na hříbě u mámy si nedovolí - bojí se té matky.
lunin
napsal(a):
No teď se právě, ale bojím, že se chování už nezmění. Nevím jak to mám řešit. Když jdu k ní, tak jsem už nejistá. Nevím co od ní mám čekat. Strašně mi vadí to vyhrožování, jak klopí ty uši
Hříbě zůstane ve stádě trvale?
Je šance dát hříbě pryč a naopak udělat jinou změnu ve stádě - přidat dospělého koně?
Ano, je pravda, že delší dobu nejezdila. Před nedávnem byla jezdit a byla nadšená. Jenže od dva dny co šla opět pod sedlo už nechtěla udělat ani krok a měla zaklopené uši. Prostě nechce spolupracovat Možná to souvisí i s tím, že vlastně je jen na pastvě a nic nedělá. Nejhorší je, že chodím z práce když je už skoro tma, tak mohu jezdit jen o víkendu.
lunin
napsal(a):
No teď se právě, ale bojím, že se chování už nezmění. Nevím jak to mám řešit. Když jdu k ní, tak jsem už nejistá. Nevím co od ní mám čekat. Strašně mi vadí to vyhrožování, jak klopí ty uši
No a co teda hodláš dělat v tomhle případě je důležitý je teda srovnat a to co nejdřív, nebo to bude ještě horší, nakonec skončí na inzerci jako nezvladatelná apod.Pokud k ní jdeš nejistá co ti zase provede, ona už to ví, koně nejsou blbý a tím, že ti na just zase něco provede se prostě její ego zvedá a ty pro ní jsi nula.Takže bych jí jasně ukázala, že přesto vlak nejede a bude poslouchat.Hotovo.Jak s ní chceš pracovat dál a co s ní chceš dělat?Prostě jí ukaž, kdo je pánem.I kdybys jí měla 20minut honit dokola v kruhovce bez přestávky kolem sebe
No bude na prodej, ale možná zůstane právě ve stádě, kde by ho měl nový majitel ustájeného. Pravdou je, že kobyla po mě vyjela poprvé když jsem krmila malou na pastvě, tak se potom přihnala jak uragán a vyloženě mě chtěla vyhnat pryč. Zase i když předtím nejezdila když nebyla obsedlá, tak se také takhle nikdy nechovala, tak nevím, zda to bude tou prací. Když jezdila, tak stejně max 1-2týdně, tak si nemyslím, že byla, tak zaměstnaná.
Ono pohoda ve stádě, zachování welferu koně obecně a pravidelná péče jezdce s tím související práce dělá opravdu hodně.
Vidím to na jednom valachovi u nás. Byl v pohodě, poté se změnilo stádo, majitelka přestala jezdit, několik měsíců nic nedělal, do toho měl zranění nohy, najednou byl protivnej, startoval kopytama i zubama jak po lidech ve výběhu, tak po koních okolo sebe, když nějaký prošel. Do stáda přišel druhý valášek, s tím si pořád hráli, majitelka začala s ním zase něco dělat a hle, kůň najednou normální.
Kobyla zpohodlněla, zvykla si nic nedělat - "jednorázové" ježdění byla super změna, ale podruhé proč by to dělala? Nechtělo se jí, viděla Vaši obavu, byla navrch a vyhrála.
Je to blbá rada - ale jediná možná - nebojte se jí. Ukažte, že Vy jste šéf, kterého ona bude poslouchat. Ne mlácení, okřikovnání, ale Vaší důsledností v činech, Vy to chcete, tak to prostě bude. Nebude ani od věci přivolat si odborníka přes komunikaci ze země. Kůň musí rozlišit, že stádo a vy jste dva ostrovy a k tomu také uzpůsobit chování.
Je to teď taková blbá doma, konečně přijde zima, možnosti práce jsou sníženy, ale počkat až do jara nic neděláním je proti Vám. Nebavím se o denním ježdění, ale celková manipulace s kobylkou. Namotivovat a stanovit si hranice.
lunin
napsal(a):
No bude na prodej, ale možná zůstane právě ve stádě, kde by ho měl nový majitel ustájeného. Pravdou je, že kobyla po mě vyjela poprvé když jsem krmila malou na pastvě, tak se potom přihnala jak uragán a vyloženě mě chtěla vyhnat pryč. Zase i když předtím nejezdila když nebyla obsedlá, tak se také takhle nikdy nechovala, tak nevím, zda to bude tou prací. Když jezdila, tak stejně max 1-2týdně, tak si nemyslím, že byla, tak zaměstnaná.
Nedostatek práce je jen doplňujícím faktorem.
Je tam žárlivost na to, že hříbě má tvou pozornost.
Vyjela na hříbě a najednou zjistila, že se jí bojíš i ty.
Vlastníš jen tuto klisnu?
No nerada bych, aby to došlo, tak daleko. Kobyla je moje srdeční záležitost, ale tohle mě veelmi zklamalo Věřila jsem jí naprosto ve všem. Vypiplala jsem si jí a dalo mi to dost práce a teď to přijde v niveč Zkusím jí brát více pod sedlo a do kruhovky také. Holt jí nastane úplně jiný režim než byl doposud. Doufám, že se to vyřeší :).
lunin
napsal(a):
No nerada bych, aby to došlo, tak daleko. Kobyla je moje srdeční záležitost, ale tohle mě veelmi zklamalo Věřila jsem jí naprosto ve všem. Vypiplala jsem si jí a dalo mi to dost práce a teď to přijde v niveč Zkusím jí brát více pod sedlo a do kruhovky také. Holt jí nastane úplně jiný režim než byl doposud. Doufám, že se to vyřeší :).
Pokud je to tvoje srdeční záležitost, tak právě kvůli tomu bych se snažila zachránit situaci a prostě ukázala, že u mě jí teda chování neprojde, co nyní má.Vyřeší se to tehdy, pokud se k problému postavíš čelem a začneš ho řešit.Ne jí řezat apod.ale prostě jí dát jasně najevo, že přes tebe její vlak nepojede a hotovo.Ona se probere.Pokud si sama v práci s ní nevěříš, není na škodu si zavolat odborníka, byť na jednu, dvě hodiny.Když jsi si jí vypiplala, tak pár stovek tě zabít nemůže, přeci ti za to ten kůň stojí.Víš, jak jste spolu pracovali apod.Tak řešení jí prodat je dost nerozumné, když nastane problém.Tebe tento fakt posílí, že musíš něco řešit, když to vyřešíš, tak váš vzájemný vztah se upevní a naopak pak budete obě pohodářky.Nestahuj gatě, když brod je ještě daleko, bych ti mohla vyprávět, co jsem si s mojí frajerkou zažila a nevzdala jsem to, i když mi říkali-dej jí do salámu.Chtěla jsem jí, měla jsem jí a musela jsem nejednou řešit problémové chování.
lunin
napsal(a):
Problém není v kobyle, je problém ve vaší komunikaci. Pokud budeš opravdu chtít - dokážete to obě dvě. A souhlasím, ten režim se opravdu musí změnit.
Navíc kobyla narostla, zesílila, zesílilo i její ego. Je teď mladý dospělý a zkouší.
Ano, teď už mám jen jí. Zatím bude jezdit o víkendy, jelikož kvůli práci to je v týdnu nemožné. Hlavně musí také zhubnout.Vypadá jak meloun na šťopkách Jinak Vám všem co přispěli příspěvky děkuji moc za rady. Zkusím se zmátořit a začít s ní pracovat a vše vrátit zpátky, tak jak to bylo
polárka.15
napsal(a):
A nemohlo třeba i nesedět sedlo? Přece jenom když tak hrozně nakynula, do toho spadla ze svalů je možné, že sedlo nesedělo, potom ta reakce proti, když se mělo jít jezdit znovu... ale to jsou pouze všechno možné spekulace...
Hodně zdaru!
Zřejmě jsi v diskuzi přehlédla informaci, že hříbě není této kobyly.
Taky mám pětiletou klisnu, kterou vlastním od odstávčete, a v situaci, kdy by začala napadat lidi a odmítat pohyb pod sedlem, bych usuzovala na vážný zdravotní problém a nechala jí udělat komplet vyšetření vč. neurologického.
svatka
napsal(a):
Zřejmě jsi v diskuzi přehlédla informaci, že hříbě není této kobyly.
Taky mám pětiletou klisnu, kterou vlastním od odstávčete, a v situaci, kdy by začala napadat lidi a odmítat pohyb pod sedlem, bych usuzovala na vážný zdravotní problém a nechala jí udělat komplet vyšetření vč. neurologického.
Když už si tady všichni vykáme a není zde nepsané pravidlo, že si tykáme všichni jako jedna velká parta kamarádů, tak bych to nechala u toho vykání
Kdybyste četla více diskuzí, tak byla jedna velká a obsáhlá diskuze o tom, jak zadavatelka řešila, zda její kobyla je či není březí a prostě si vsugerovala že je a k tomu i přistupovala ke kobyle, ono to s tím dost silně totiž souvisí
Pro info zde:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2972283/poradite#a2993907.
ozzy23

XXX.XXX.53.52
Tak Vas ( gitulevrtule) bych chtel videt, jak si vychovavate a napravujete kone pouze domluvou, aniz byste trestala a on z vas vyciti a pochopi, ze vy jste sef?!?
ozzy23
napsal(a):
Tak Vas ( gitulevrtule) bych chtel videt, jak si vychovavate a napravujete kone pouze domluvou, aniz byste trestala a on z vas vyciti a pochopi, ze vy jste sef?!?
Se můžem sejit k nápravě koně není třeba násilí a zlomení ducha koně, ale to spousta lidí stále nechápe, že , ale nemám čas polemizovat o tomto s lidmi vašeho mínění
ozzy23

XXX.XXX.53.52
Ale mate a rada lidi s timto minenim komentujete
ozzy23
napsal(a):
Běžte do háje s těmito názory. Já s Gitulí souhlasím. Jestli myslíte, že koni vysvětlíte dominanci tím, že ho zmlátite, tak je mi vás líto.
ozzy23

XXX.XXX.53.52
A to je presne ten problem vas zamindrakovanych konacek, ktery po dotazujicich se zde na foru vzdy vyjedou jak vzteklej pes na retezu u boudy, jen kvuli tomu, ze nesdili vas nazor, a nebo neni zastancem vasich praktik. Napsal jsem snad, ze kone mlatim? Vite vubec, co jsem za cloveka, ze me litujete?
Jsou zde lidi, jako napr. aggitta, od ktere si nazory a pouceni vzdy rad prectu, ale hlavne nikomu nic necpe, tak jako vy devcata. Snazi se poradit a podelit s dlouholetou praxi.
ozzy23
napsal(a):
A to je presne ten problem vas zamindrakovanych konacek, ktery po dotazujicich se zde na foru vzdy vyjedou jak vzteklej pes na retezu u boudy, jen kvuli tomu, ze nesdili vas nazor, a nebo neni zastancem vasich praktik. Napsal jsem snad, ze kone mlatim? Vite vubec, co jsem za cloveka, ze me litujete?
Jsou zde lidi, jako napr. aggitta, od ktere si nazory a pouceni vzdy rad prectu, ale hlavne nikomu nic necpe, tak jako vy devcata. Snazi se poradit a podelit s dlouholetou praxi.
Ani trochu nejsem zamindrakována, u koní se pohybuji dvacet let a bohužel na lidi, kteří si myslí, že tím, že koně zlomí, tak vyhrají, narážím velmi často. Nechci říct, že to je váš případ, ale evokuje to váš příspěvek.
ozzy23
napsal(a):
Slyšely jsme slovo Boží-Amen
ozzy23

XXX.XXX.53.52
Holky s vama je to fakt tezky. Tak jinak, kdyz jsem tady pred rokem psal, ze jsem poridil poncla a ten chudak je uplne sam, tak jste malem udaly. Kdyz jsem mu druhy den privezl ovci, do doby nez mu sezenu partaka, tak sem byl nejvetsi pitomec. Dnes mam kone 3. Zadny hektary za barakem, ani statek s krasnyma boxikama a mozna i mycim koutem. Zivim 4-clenou rodinu, takze nemam cas travit u koni tolik casu jako nektere z vas. Lasku ale rozdavam na vice stran, manzelka, deti, psi, atd. Z nekterych z vas mam ale pocit, ze miluji jen toho sveho kone a maximalne tak samu sebe. Zadne zvire u me netrpi i kdyz vsechny vychovavam jen tak po laicku. A nevim gitule, jestli je idalni pes zavrenej v kotci a pak resit jakej bude nejlepsi k diteti. Nasi 3 psi s nami ziji v dome a vsichni byli vychovavani metodou cukru a bice, jestli tomu rozumis. Deti se po nich vali, kousou do usi, ale porad je to jen zvire, ktere nikdy nevis co udela. A stejne je to i u koni, dcera od 4 let jezdi sveho ponika sama, dnes je ji 7 a porad je to malej spunt, se kterym si kobyla kdyz ma svuj den dela co chce. Ale jak ji pomuzes ty jako rodic? Sveho kone, ktereho si jezdis a trenujes, si das do poradku sama. At uz trestem nebo domluvou, ale zazilas tvrdohlavyho poncla s tvym ditetem v sedle, kdyz proste neposlechne? V prvni rade je tu strach o tve dite a az potom v tu dobu "pitomej kun". Bud zakrocis ze zeme ty, kun se lekne a shodi nebo to nechas na diteti, ktereho uz na jizdarne ucili neposlusneho ponika, kteremu sedis na hrbete okamzite potrestat. A tim ted myslim trest, ktery je v moci 7-lete holky. Nechci byt zbytecne dlouhy, jen jsem tim vsim chtel dat najevo muj pristup k veci. Je to u me jasne dane, rodina, deti, az potom zvirata. At uz kone nebo psi... nikdo u nas netrpi. Prece i diteti date obcas na zadek?!? A nikdo vam nerekne, ze jste si ho nemel porizovat, kdyz ho ted nezvladate, tim ze ho trestate. Zvirata jsou tu pro nase poteseni, ne my pro jejich. Ti co deti maji, jiste chapou, vy, co zatim mate jen ty sve kone, casem me jiste pochopite!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen k úvaze:
Také mám lidi před zvířaty.
Ale nikdy jsem neměla "zvířata pro děti". Žijí s námi králíci, slepice, kočky, andulky, morče, koně. Petové jsou poslední čtyři komodity, králíci a slepice jsou zvěř užitková.
Ani užitkové zvíře nemůže moje dítě kousat do ucha- pokud bych tedy nepřijala, že jde o oboustrannou radost a hru s tím, že pak tedy může zvíře kousat do ucha dítě. Jinak je to tomu zvířeti zřejmě nepříjemné a zvíře je "taky člověk" -vychovávám proto v takovém případě dítě, ne to zvíře, ať už R+ nebo R-víc musí pracovat a větší odpovědnost má mít ten chytřejší.
...Chci totiž děti naučit vnímavosti k druhým a jejich pohledu na svět, i ke zvířatům.Nebude budit kočku a tahat ji z pelechu, kdy si zamane..proč by mělo?Nemyslím, že se u vás mají koně špatně.Mohou se mít líp /to u mě taky/, jistě, téměř vždy se mohou mít i hůř.Podle mě je to o tom, aby se petová zvířata měla nejlíp, jak je to v mé péči možné bez toho, aby to bylo na úkor můj nebo mé rodiny nebo jiných lidí, mám je přece pro radost a já nemám radost z toho, že se objekt mé lásky cítí špatně -ono jde s píš o to, že část lidí to nevidí.
Pokud vozím malé děti na našich fjordkoulích a dítě do koně kope, protože se prostě v přechodu neudrží nebo v zápalu nechá strhnout, zatahá za hubu, protože prostě ten sed stabilní není a nezávislá ruka taky není- neřeším, neřeší to ani koně, já jim občas nerada udělám totéž-koně jsou trpěliví a tolerantní a děti mají rádi, dítěti jen nedám do ruky otěže od udidel, ale stájofky a průběžně se učíme jemnější pomůcky. Pokud by ale dítě pokopávalo nebo tahalo schválně, bude se mnou mít problém /nebudu ho vozit, páč to dělám s vědomým rizikem a naprosto o své vůli, na svých soukromých petech a ty mám proto, protože je mám ráda/.Totéž i jakýkoli dospělý. Uznávám, že kde jde majiteli o chleba a zvíře-koně užitkové, je nutná větší tolerance, ale i tak stojí za přečtení Mark Rashid, jaké změny udělal na agroranči a proč a s jakými výsledky.
Pokud bude mé dítě nebo já potřebovat koruny nebo jídlo, koně prodáme nebo sežereme.Pokud mi kůň okulhá a jeho síla bude jediná možnost, jak dovézt dřevo z lesa, abychom zítra nezmrzli, půjde pro dřevo.Ale pokud jsem se připravovala na kjornug, tak prostě nejedu.
...Poník a dítě: no, člověk, který mě hodně naučil, razil názor, že na poníkovi, který není spolehlivě ovladatelný a vstřícný, nemá dítě co dělat. Poník pro dítě nemůže mít své dny a dělat si, co chce.Cca.Dítě byx se mělo učit, jak se s koněm domluvit-ne silou. Neposlušnost je totiž velmi často nedorozumění-proč za to trestat, ať to ten chytřejší a výše postavený/dítě/ vysvětlí koni srozumitelněji, ne větší silou.Řvát na Španěla dál česky jen víc nahlas moc nepomůže, k dobré pohodě a souladu To, že s eněco většinově dělá, nemusí znamenat, že je to dobrý způsob..Prodala jsem dva fjordy cca pod děti- fungují na váhu a na tlak, na BB-dodnes, už je to dva roky. Kupující měla obavy, jiní fjordi jí v oddíle, který za to bral peníze, děti vozili jak špinavé prádlo, protože mají silné krky a děti málo síly.Není to o síle, přece.Samozřejmě něco jiného je nepředvídatelná situace, kdy se zvíře vyděsí-neposlušnost je něco jiného než panika.Mimořádku nelze zcela vyloučit.S tím se rodič posazující dítě na koně musí smířit, ale určitě by honeměl posazovat na každého. Hodně lze v přípravě koně udělat ze země nebo na jedné i dvou lonžích-není nutno sedat.
Ani za dítě ani za sebe nemohu ručit 100% a ano, dám na zadek stejně jako potrestám koně- vetšinou hlasem nebo jednou dobře mířenou, pokud jde o jasnou neposlušnost ohrožující bezpečí nebo zdraví člověka, je to jedna z metod R-.Ale určitě je něco špatně, pokud je u mě zvíře delší dobu a tyhle situace nejsou čím dál výjimečnější."Tvrdohlavý poncl" dítěti nepatří, a ono jemu.Nedávám/už/ sebe ani své děti na "tvrdohlavé koně". Není důvod.Učím se, učím ty zvířata, učíme se dohromady a nikdo z nás není tvrdohlavý..

Žofré, ráda čtu Vaše příspěvky - je v nich vždycky hodně pravdy! Díky.
Mám to nastavené naprosto stejně.
ozzy23
napsal(a):
Holky s vama je to fakt tezky. Tak jinak, kdyz jsem tady pred rokem psal, ze jsem poridil poncla a ten chudak je uplne sam, tak jste malem udaly. Kdyz jsem mu druhy den privezl ovci, do doby nez mu sezenu partaka, tak sem byl nejvetsi pitomec. Dnes mam kone 3. Zadny hektary za barakem, ani statek s krasnyma boxikama a mozna i mycim koutem. Zivim 4-clenou rodinu, takze nemam cas travit u koni tolik casu jako nektere z vas. Lasku ale rozdavam na vice stran, manzelka, deti, psi, atd. Z nekterych z vas mam ale pocit, ze miluji jen toho sveho kone a maximalne tak samu sebe. Zadne zvire u me netrpi i kdyz vsechny vychovavam jen tak po laicku. A nevim gitule, jestli je idalni pes zavrenej v kotci a pak resit jakej bude nejlepsi k diteti. Nasi 3 psi s nami ziji v dome a vsichni byli vychovavani metodou cukru a bice, jestli tomu rozumis. Deti se po nich vali, kousou do usi, ale porad je to jen zvire, ktere nikdy nevis co udela. A stejne je to i u koni, dcera od 4 let jezdi sveho ponika sama, dnes je ji 7 a porad je to malej spunt, se kterym si kobyla kdyz ma svuj den dela co chce. Ale jak ji pomuzes ty jako rodic? Sveho kone, ktereho si jezdis a trenujes, si das do poradku sama. At uz trestem nebo domluvou, ale zazilas tvrdohlavyho poncla s tvym ditetem v sedle, kdyz proste neposlechne? V prvni rade je tu strach o tve dite a az potom v tu dobu "pitomej kun". Bud zakrocis ze zeme ty, kun se lekne a shodi nebo to nechas na diteti, ktereho uz na jizdarne ucili neposlusneho ponika, kteremu sedis na hrbete okamzite potrestat. A tim ted myslim trest, ktery je v moci 7-lete holky. Nechci byt zbytecne dlouhy, jen jsem tim vsim chtel dat najevo muj pristup k veci. Je to u me jasne dane, rodina, deti, az potom zvirata. At uz kone nebo psi... nikdo u nas netrpi. Prece i diteti date obcas na zadek?!? A nikdo vam nerekne, ze jste si ho nemel porizovat, kdyz ho ted nezvladate, tim ze ho trestate. Zvirata jsou tu pro nase poteseni, ne my pro jejich. Ti co deti maji, jiste chapou, vy, co zatim mate jen ty sve kone, casem me jiste pochopite!
Se mi zdá, že až moc mě žereš, když máš přehled, na co se na webu ptám, jaké mám názory :-D Pes zavřenej v kotci a pak se ptám, kterej je nejlepší k dítěti?Ale notak, nepřeháněj to, vypadá to, jako bych neudělala krok, abys nestál za mnou a nehltal, co kam písnu, na co se zeptám, komu odpovím apod.Lepší bude vynaložit tento čas pro něco příjemnějšího určitě
edwina

XXX.XXX.40.41
Poníka musí nutně vychovávat a přiježďovat dospělí jezdci (anebo pokročilí junioři), aby zůstal vhodný pro malé, začínající děti. Proto na toho našeho sedám a opravuji, co se pod dětmi "pokazilo". Zastávám názor, že není vhodné pořizovat pro samostatné ježdění dětí (myšleno v terénu) poníky s nízkou KVH, raději poníka většího, aby na něm mohl jet i lehčí dospělý (nebo starší zkušené dítě), s KVH alespoň +130 cm. Ti menší budou prima na lonžování, procházky s vodičem, jízdárenskou práci, když cvičitel stojí na středu a může ze země zasáhnout. Jinak spojení "tvrdohlavý poník" neodsuzuji. Oni jsou chytří, leckdy až vychytralí, mají osobnost a vlastní názor. A dobře poznají, kdy pracovat musí a kdy ne. Třeba nebudou s dítkem kozlovat přes půl louky, umí vynalézat i jiné způsoby, jak odmítat práce (pasení se za jízdy, loudání se ve všech chodech, vyhýbání se tvrdým cestám apod.). Poníci nejsou stroje a je jim jasné, jak moc je jejich malý jezdec (ne)zkušený. A ano, dítko to beztak silou nevyřeší. Nám se nejvíc osvědčil "zásah shůry", aneb když se dítě dostane do takové "patové" situace, vypomůže dospělák. Je-li to důsledně provozováno, poník jako moudrý tvor na to přistoupí a výrazně zlepší své chování.
ozzy23

XXX.XXX.3.93
Kazdy nazor, kazdy pribeh je zajimavy a na kazdem urcite neco je. Myslim, ze od toho tohle forum bylo zrizeno, aby se ruzne zkuseni a vzdelani lide podelili o sve zkusenosti a postrehy. Bohuzel se zde najdou taci, kteri si mysli, ze bylo zrizeno jen kvuli nim, a ze kone mohou vlastnit pouze ony.
Vrtule: Nevedel jsem, ze si tykame... a ano, tak nejak jsi mi " padla do oka". Pes v kotci a vhodne plemeno k diteti? Tak si precti co pises na tebou zalozenem tematu ohledne psu...
ozzy23
napsal(a):
Kazdy nazor, kazdy pribeh je zajimavy a na kazdem urcite neco je. Myslim, ze od toho tohle forum bylo zrizeno, aby se ruzne zkuseni a vzdelani lide podelili o sve zkusenosti a postrehy. Bohuzel se zde najdou taci, kteri si mysli, ze bylo zrizeno jen kvuli nim, a ze kone mohou vlastnit pouze ony.
Vrtule: Nevedel jsem, ze si tykame... a ano, tak nejak jsi mi " padla do oka". Pes v kotci a vhodne plemeno k diteti? Tak si precti co pises na tebou zalozenem tematu ohledne psu...
Na psovi v kotci není nic špatného, lepší, než na řetězu u boudy, navíc nebyl pes sám, byli tam dva, ale nemusím přece vysvětlovat člověku tvého ražení, že tam nebyli psi 24 hodin doufám , někteří lidé také mají koně v boxech zavřené a je to špatné?Naše holky naštěstí jsou ve výběhu s přístřešky, ale najednou není co vytknout, tak psy v kotci se hodí koukám :-DDDD odsuzovat mě a hledat chyby-hmmmm to je umění.Ale lidé tohoto rázu mě fakt nedokáží rozhodit-záporný názor, taky názor.Jen nechápu to navážení se do mě-že by sympatie?Sledování mých příspěvků tak dravě?Teda, ještě za chvíli vyloudí adresu a telefon :-DDDD Ale jo, já to beru, pokud máš potřebu vypustit páru, našel jsi zdroj svého hněvu, posluž si.Přece mě tohle fakt nemůže rozházet

Hhippie:Díky: Ono se to vyvíjí, ale v mém vývoji od cíle k cestě a větší toleranci jiných nározů a osobností než vlastní mi pomáhá přibývající věk, ale taky dary naprosté nešikovnosti, fyzické slabosti a strachu z koní- já nemohu zadat téma"jak usedět kozlujícího koně", protože na takového prostě nemohu vlézt, od páté zlomeniny už mě pády fakt nebaví a že to není o typu sedla, uždení a KD- no, to vím taky od té doby.
edwina:osobnost, chytrost a vlastní názor pro mě není synonymum tvrdohlavosti. Taková situace je pro mě výzva k možnostem motivace spíš než o možnostech donucení.Ale já se plácám na louce většinou na zemi se svým chlupatým praponěm, pokud bych vedla jezdeckou školu, je mi jasné, že rodiče i děti sledují většinou jiná kriteria než já. Jedno šikovné děcko jsme nedávno sami nasměrovali do oddílu klasického- v okamžiku, kdy položilo otázku, kdy se bude učit skákat a kdy bude cválat..
ozzy23

XXX.XXX.3.93
Ale reagujes docela pohotove... Je to blbej pocit ze?
edwina

XXX.XXX.40.41
Pro Žofré: Já tomu také tvrdohlavost neříkám (podle mě je to spíš inteligence a schopnost šetřit silami, vlastní hlavně primitivním plemenům koní, kteří se více ptají, zda je člověk důvěryhodný vůdce, který po nich může žádat práci, anebo ne), ale hodně lidí to za svéhlavost či neochotu pokládá.
Zajímalo by mě, jak motivovat poníka, který v zimě stojí v režimu 24/7 na holém výběhu (samozřejmě se senem po větší část dne), aby se s děckem-začátečníkem nepásl při krokování na louce. Nejlépe, aby to ani nezkusil, protože když švihne prudce hlavou, samozřejmě malého jezdce "přetáhne", tudíž odměnu ve formě trávy z tohoto (pro lidi nežádoucího) chování má skoro pokaždé. Nějakou nenásilnou metodu nejlépe. Ne přidat "řemení" (pevně utažený nánosník, který zabrání otevření huby, vyvazovačky...), na louce jen klusat, aby se pást nestihl, nejezdit na trávě, ale jen po lese apod. Terén charakter prověří nejlépe. Pokud si tam dítě ovšem řídí poníka samo.
Jízdárna je proti tomu bezpečný prostor, kde příliš rozptylovacích faktorů není. Cvičitel má dost možností zasáhnout. Často poníci šlapou jen díky tomu, že uprostřed stojí s bičem a výhružně po nich kouká .

Souhlasím.
Svou bývalou fjordkouli jsem měla naučenou na Ne!Nesmíš!-na hlas, je prodaná, tak jsme převzala naši starou a už to umí taky-ony jsou drženy poněkud hladomorně, takže louka láká vždy- no, s tou původní jsem jezdila ven i travou po pás, v takové pasece, asi 50m- a to bylo opravdu drama-ona šlapala, ale měla "zeléné myšlenky" a já hlasem korigovala-nikoli stopro.
Ta původní byla navíc irka- IR, čili stálý hlad.
Pomohly mi dvě věci: nacvičit "ne, nesmíš" a současně "Můžeš" a obé spravedlivě střídat, pokud kobyla poslechla na Ne při nasedání, kde já se často sápala o krk a sklonění by mě poslalo dolů, jakmile jsem se usadila, následovalo "můžeš"- braly jsme to obě jako fér.Po přejetí travnaté paseky dostala pochvalu a mrkev-nebo jsem ji klidně na chvíli zastavila a "můžeš". Taky je třeba naučit "končíme", což není to samé jako "jedem"-prostě jen odtrhnout pysk a zvendout hlavu, stát do dalšího pokynu.Odtrhnutí mi stačilo s utrhnutím posledního sousta na cestu, nežádala jsem ihned.
Stará, pokud ji nechám popást, je pak trochu Off na další práci, takže chválím a pamlskuji mrkví a popasení je až závěr.
Prodaná původní "zlobila" děti v novém místě, protože ony jsou hodné a koně ani květinou a nejsou důsledné-takže pak chodila ven s nnylonovým náhubkem, pokud to bylo o loukách. Jako volím povrch podle kopyt, volím u fjordkoulí taky trochu podle hlavy-jejich..A byla tu norička, co s euměla pást ve cvalu
Pokud mají fjordkoule vožení dětí dost, přijdou za mnou na střed a zeptají se, jestli bych "to"nesundala...na ukázání vzdechnou, ale jdou zas. Pokud nerozumí, zastaví se-tak jsou naučené- a já zkusím poradit dítěti, kde je asi problém a kudy ven.Bič nemám, maximálně tušírku, někdy nic.
jj, jsou chytří.
edwina

XXX.XXX.40.41
Děkuji. Vyzkouším střídavou metodu "můžeš" a "nesmíš". S dospělákem se pony samozřejmě nepase, dokonce to ani nezkouší (při "zelených myšlenkách" stačí na jeho tázavé lehké ťuknutí do otěže odpovědět sevřením prstů a žádné švihnutí hlavy dolů se nekoná, byť je otěž dlouhá), takže se to špatně odnaučuje. Dítko nadšeně kouká po krajině, komentuje, co kde lítá, poníkovu "otázku" zaspí, a když má kůň hlavu v trávě, už je pozdě reagovat, resp. jemně už se odtrhnout nenechá. Nylonovým náhubkem mu pravidelně vyhrožuje můj muž. Problém nastává jen v zimě a výhradně na loukách; stojí-li pony v létě na travnaté pastvině a jezdí-li na vyjížďky do lesa (kde je větší chládek a žádná chutná lákadla), je naprosto vzorný.

To žofré: jj, taky jsem zlámaná z oddílu. Naštěstí mě strach nepostihl, takže jsem se dál sápala na kdeco a dost mě to dodnes baví, zkoušet nové koně a lézt na magory :) Každopádně když byli v zahraničí fakt zabijáci, tak jsem se uměla zabejčit a nenechala se vyslat na úplně všechno. (třeba když nebylo reálné stíhat jezdit každodenně ve 3 lidech cca 40 koní - což fakt nešlo - tak třeba několik dní stáli, ale dostávali stále stejně žrádla... takže po pár dnech se z jednoho mladého hřebce stávalo monstrum, které se sebou s jezdcem v hale mlátilo o zeď, aby ho sundalo... to jsem fakt neměla za potřebí ). Se svými krasolesojezdcemi jezdím sice i jízdárnu, ale k oboustranné pohodě, aby se učily, byly příjemné a co nejjemnější v rámci jejich možností. A doufám, že jednou, třeba, moje holky (dcery) přejmou příjemně naježděného koníka pro sportovní začátky... takový sny matky-jezdce :D
Add malí poníci (edwina) - nemyslím, že by se nedali udělat poníci i s menší kohoutkovou výškou pod sedlo, ale je to spousta práce a času - hlavně práce na dvou lonžích (neumím). Ale třeba moje shettynka (metr vysoká), byla naprosto 100% s vodičem pro jakékoli dítě a při ošetřování, ale jakmile byla na jízdárně na lonži (madla, začátky voltiže - malé děti do 5 let neberu do sedla - většinou ani na Wintecu start nedosáhnou pod bočnice, takže mi přijde nesmysl, je trápit v sedle), dobře věděla, kdy se dítě nedrží a jakmile udělalo nějaký pohyb v klusu s rukama mimo madla, popoběhla nebo hodila krapet zadkem a čekala, kdy zbuchnou. Nakonec jsem jí už na lonž pod děti nebrala. Bez děcka poslouchala na lonži na slovo, ale jakmile měla dítě na sobě, tak byla hodně vyčůraná, potvůrka Do sedla na samostatné ježdění jsem bohužel neměla nikoho. Natožpak někoho, kdo by jí "přikopal".
ozzy23
napsal(a):
Ale reagujes docela pohotove... Je to blbej pocit ze?
Samozřejmě, že jsem reagovala, přece nemůžu dopustit, aby jsi se nedočkal odpovědi na své otázky :-D jsem slušně vychovaná, tudíž jsem odpověděla.Blbej pocit to opravdu není, jen už se na nic neptej, abych nemusela znovu pohotově reagovat a odpovídat na další hloupé otázky.Přeji klidný zbytek neděle