Ratana

XXX.XXX.183.100
Tak nám Ministerstvo zemědělství opět vydalo vyhlášku (už po kolikáté!) že se smí střílet po celý rok černá zvěř, prý je zase přemnožená. Což o to, ale ono se smí střílet i do březích bachyní a do mláďat. To je taková zrůdnost, že normálnímu člověku to hlava nebere. Homo sapiens 21. století si neví jiné rady s přemnožením černé zvěře, a to ji bouchá každý rok od ledna do prosince. Proč si sem stěhujeme nějaké zubry či divoké koně, když nestačíme na obyčejná prasata? Obyčejný rozum mi říká - a co ta ostatní zvěř v lese a na polích, když se tam beztrestně může střílet celý rok? Nejspíš utečou k sousedům a bude pokoj, pokud to tak půjde dál, nebudeme tu mít žádné živé tvory a budeme je muset vozit za velké peníze z ciziny. A co lidi, ti tak musí zapomenout na nějaké vycházky do lesů, pokud nechtějí riskovat zranění nebo dokonce smrt. Kdo to těm ministerským úředníkům vůbec dovolil? Jakoby nestačily běžné podzimní hony.
Myslivec nejsem. Ale pozoruji přírodu. Víte proč ubyli zajíci, koroptve, bažanti a pod? Protože prase je všežravec a žere rádo živočišné bílkoviny. Zajíčky, ptačí mláďata atd., zvládne i srnče.
Takže naopak - pokud se něco hodně razantního neudělá s černou zvěří, ideálně zmasakrovat na 5-10% současného stavu, nebude za chvíli v naší přírodě nic jiného než ta prasata.
Až vám prasata dokonale přeryjí výběh koní či dokonce zahradu, možná změníte názor. Nebo až potkáte rudl prasat při večerní jízdě autem a zničíte si ho. Ono se to dobře kritizuje, pokud bydlíte tam, kde prasata ještě tak moc přemnožená nejsou.
Ratana
napsal(a):
Tak nám Ministerstvo zemědělství opět vydalo vyhlášku (už po kolikáté!) že se smí střílet po celý rok černá zvěř, prý je zase přemnožená. Což o to, ale ono se smí střílet i do březích bachyní a do mláďat. To je taková zrůdnost, že normálnímu člověku to hlava nebere. Homo sapiens 21. století si neví jiné rady s přemnožením černé zvěře, a to ji bouchá každý rok od ledna do prosince. Proč si sem stěhujeme nějaké zubry či divoké koně, když nestačíme na obyčejná prasata? Obyčejný rozum mi říká - a co ta ostatní zvěř v lese a na polích, když se tam beztrestně může střílet celý rok? Nejspíš utečou k sousedům a bude pokoj, pokud to tak půjde dál, nebudeme tu mít žádné živé tvory a budeme je muset vozit za velké peníze z ciziny. A co lidi, ti tak musí zapomenout na nějaké vycházky do lesů, pokud nechtějí riskovat zranění nebo dokonce smrt. Kdo to těm ministerským úředníkům vůbec dovolil? Jakoby nestačily běžné podzimní hony.
Vždyť je to pravda, černé zvěře je všude dost... sice nejsou tolik vidět jako třeba srnčí ale ono stačí někde potkat rozryté pole či louku... a to chcete aby se nadále množili až by jich bylo tolik že by se dostávali čím dál víc mezi lidi (a to jsem kolikrát slyšela že i mladá bachna má už selata takže se množej opravdu rychle) ? Já teda rozhodně ne... a jak už psal/a aggitta divoké prase si troufne na zajíčka, bažanta... a co tihle chudáci? Těch tolik není jako prasat... je vidět, že o téhle problematice moc nevíte jinak by jste takhle nereagovala a rozumný myslivec nebude střílet do míst kde si není jistý co se tam nachází...
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás byl nedávno hon na černou. Předem se dovezlo obilí, aby se prasata stáhla k místu honu. Podle stop myslivci odhadovali přítomnost až tří set kusů, při honu jich odstřelili 98. Divočáci jsou přemnožení.

Ratana
napsal(a):
Mno... ono nejdřív si o té problematice něco zjistěte. Černá zvěř je přemnožená, zdecimovala veškerou drobnou zvěř (protože prasátko fakt není býložravec), její lov fakt není nic obyčejného, protože je dost chytrá... navíc na těch podzimních honech se loví hlavně ta drobná:D Prasata se nejvíc střílejí na čekanou. A při naháňkách. Že jste si toho dodnes nevšiml(a) ukazuje, že to v tom lese zas až tak nebezpečné není.
Problémem divokých prasat je to, že v posledních letech se rozmnožují celoročně. Jo, bývaly doby, kdy se dobou lovu prakticky zamezilo střílení březích bachyní, ale to už dávno pryč a ono ta bachyně jaksi nemá na sobě napsáno, že je březí...

Neviem ake kto má skusenosti s čiernou ale keby ste žili kde ja tak by ste ich mali plné zuby stretnete ich večer aj cez deň, a všade aj pri ceste, sú to stáda o počte 30-40 kusov a ničia všetko čo im príde do cesty.
Pokiaľ viem na slovensku sa loví celoročne iba diviča a lanštiak
A čo iná zver? na slovensku sa loví iba zver ktorá sa dá konzumovať ale čierna sa množí neuveriteľne rýchlo niektoré bachyne mali mlade 2x za rok,
a aggitta má pravdu čierna si trufne aj na inú zver a dokonca zežere aj menšieho psa keď im stojí v ceste, to mám overené.
ff12345

XXX.XXX.172.226
Prase dokáže bez problémů rozpárat i velkého psa a jestli se mám klepat při každé procházce po lese nebo zavřít oči nad pár mrtvými prasátky, asi si radši vyberu to druhé.
Mimochodem, v chovu hospodářských zvířat se dějí 100x horší věci, ale to vám až tak nevadí, protože masíčko je masíčko, že

Čo to má společné s koňmi? asi to že sú zničené nielen výbehy a pastviny nehovorim o pestovaných krmovinach, a ešte si ich niekto zastáva
ff12345 má pravdu je ich všade moc keď ich pár padne je to jedno, a hospodarske zvieratá tie trpia omnoho viac, ale každý je zvyknutý že sa maso kupuje v supermarketoch a je uplne jedno akym sposobom sa tam dostane.
aggitta
napsal(a):
Myslivec nejsem. Ale pozoruji přírodu. Víte proč ubyli zajíci, koroptve, bažanti a pod? Protože prase je všežravec a žere rádo živočišné bílkoviny. Zajíčky, ptačí mláďata atd., zvládne i srnče.
Takže naopak - pokud se něco hodně razantního neudělá s černou zvěří, ideálně zmasakrovat na 5-10% současného stavu, nebude za chvíli v naší přírodě nic jiného než ta prasata.
Až vám prasata dokonale přeryjí výběh koní či dokonce zahradu, možná změníte názor. Nebo až potkáte rudl prasat při večerní jízdě autem a zničíte si ho. Ono se to dobře kritizuje, pokud bydlíte tam, kde prasata ještě tak moc přemnožená nejsou.
Nechci se zastávat divočáků, ale zajíci, koroptve, bažanti apod., jak píšete, ubyli hlavně díky "modernímu" zemědělství, dřív byla různá políčka, ne x hektarů řepky nebo kukuřice v jednom kuse. Taky za své vzala automobilová doprava. Mimochodem 5o% srnčat zahyne díky zemědělské technice, ne díky prasatům. Samozřejmě, prase sežere na co přijde...ale přemnožení prasat je díky špatné legislativě a i myslivost není co bývala.
Jen tak na okraj, myslivec nejsem, pouze milovník přírody.
peggi16
napsal(a):
Nechci se zastávat divočáků, ale zajíci, koroptve, bažanti apod., jak píšete, ubyli hlavně díky "modernímu" zemědělství, dřív byla různá políčka, ne x hektarů řepky nebo kukuřice v jednom kuse. Taky za své vzala automobilová doprava. Mimochodem 5o% srnčat zahyne díky zemědělské technice, ne díky prasatům. Samozřejmě, prase sežere na co přijde...ale přemnožení prasat je díky špatné legislativě a i myslivost není co bývala.
Jen tak na okraj, myslivec nejsem, pouze milovník přírody.
Moderní zemědělství včetně velkých polí, pěstované řepky a kukuřice je tu už skoro 50 let, ale přemnožení divočáci tak posledních 10 let. A co tu bylo bažantů ještě kolem roku 2000, koroptve, zajíci... a teď zajíce vídám tak 3x za rok (bohužel vysazené mysliveckým sdružením, jinak by nebyli vůbec, jestli se rozmnoží, pochybuji) a bažanty nebo koroptve už nejsou vidět. Takže pochybuji, že by to moderní zemědělství až teď po desetiletích "konečně zlikvidovalo" drobnou zvěř, a co se týče posekaných srnčat - jsou revíry s velmi obětavými myslivci, kteří fakt poctivě procházejí porosty před posekáním se psy. Přesto v těchto revírech stavy srnčí zvěře stagnují. Přibývá jelenů a sik, tedy zvěře, která má mláďata větší a nejsou tedy prasaty konzumována, přitom tato mláďata se rodí ve stejné době jako srnčata.
aggitta
napsal(a):
Moderní zemědělství včetně velkých polí, pěstované řepky a kukuřice je tu už skoro 50 let, ale přemnožení divočáci tak posledních 10 let. A co tu bylo bažantů ještě kolem roku 2000, koroptve, zajíci... a teď zajíce vídám tak 3x za rok (bohužel vysazené mysliveckým sdružením, jinak by nebyli vůbec, jestli se rozmnoží, pochybuji) a bažanty nebo koroptve už nejsou vidět. Takže pochybuji, že by to moderní zemědělství až teď po desetiletích "konečně zlikvidovalo" drobnou zvěř, a co se týče posekaných srnčat - jsou revíry s velmi obětavými myslivci, kteří fakt poctivě procházejí porosty před posekáním se psy. Přesto v těchto revírech stavy srnčí zvěře stagnují. Přibývá jelenů a sik, tedy zvěře, která má mláďata větší a nejsou tedy prasaty konzumována, přitom tato mláďata se rodí ve stejné době jako srnčata.
Občas čtu Myslivost a tam jsou statistiky úhynu srnčat. Tak jsem jen psala, co jsem se tam dočetla - nicméně i fotky mluví za své. U nás zatím divočáci přemnožení nejsou, ale srnčí zvěře ubylo pořádně. V lese je to samý smrk, čili mrtvý les, co tam má ta zvěř žrát?
Jasně, velké lány zavedli komunisté, čili už je to dávno...ale třeba i u nás na horách byli bažanti, koroptve...dokonce i já si to pamatuju. Řepka se nikdy nepěstovala v takovém množství jako teď (a pro srnčí zvěř, která žere jen řepku, protože široko daleko nic jiného není, je řepka toxická, způsobuje úhyn). Navíc nemůžete srovnávat dnešní moderní stroje se stroji před třeba 15 lety. Dneska jsou sakra rychlejší a větší, zvěř nemá šanci utéct.
Těch obětavých myslivců není zas až tolik, kdyby jich bylo dost, přežilo by víc srnčat. Co jsem zatím slyšela, na nějaké oznámení o seči z vysoka kašlou.

Zdravím. Mám tátu myslivce v myslivecké jednotě, kde je s černou zvěří opravdu velký problém.
Abych reagovala na úbytek drobné a pernaté, jistě je to kombinace obojího. Dřívější remízky a meze dávaly hodně ochrany malým divokým zvířatům. Ty postupně mizejí a do toho se zvyšuje populace divočáků... opravdu neudržitelná situace.
Vše vzniklo taky vícero faktory (až tolik o tom nevím, protože nejsem osobně myslivec, ale hodně jsme to rozebírali doma). Jak už říkala aggitta - myslivci už nejsou, co bývali. Nejsou tolik aktivní (lov ani péče o zvěř). Tedy se nesloví tolik kusů, kolik je třeba. Špatně nastavený systém, kdy se dlouho nesměli, až na výjimky, lovit starší kusy. A tím, že budeme nechávat žít kance a bachny, které se množí několikrát ročně, asezonně, populaci fakt nesnížíme... obmýšlené podávání "antikoncepce" nebylo myslím z etických důvodů realizováno?
V mém rodném městě (velkém městě) je velmi hustá populace divokých prasat. Díky své inteligenci se přizpůsobili životu ve městě a přišli na to, že myslivci jsou aktivní jen v noci a nad ránem. Proto začli vylézat za potravou s ranními pejskaři - vědí, že to po nich nikdo nestřílí (ani nemůže, že..). Takže trochu neřešitelná situace. A těch pár mladých, ještě nepoučených, co se sloví, nás nezachrání... mírné zimy taky hrají pro ně - mají celoročně dostatek potravy, aniž by museli navštěvovat krmeliště, na kterých je někdo může střelit (po vystřelení se tam neukážou několik dní).
...a tak by se dalo pokračovat...
Ještě pořád máte pocit, zadavatelko, že je nějaké nastavení z Ministersta špatně? Já vlastně mám - že pořád není dost razantní a redukující.
V těch statistikách bylo pojednáno o srnčí zvěři, která je u nás jaksi početnější než sika. Mimochodem sika tu nemá co dělat, není původní, dřív byli chováni pouze v oborách, až někdy ve 30.letech min.století se dostali do volné přírody.
Jinak sika žije spíš v lesích, na polích jsem siku v životě neviděla.
Hhippie - že myslivci nejsou to co bývali, jsem psala já.
Jinak máte docela pravdu. Můj otec býval u myslivců a vše bývalo jiné, bylo víc zvěře, pernaté...dnes je štěstí vidět srnčí, aspoň u nás. Všimla jsem si, že přibylo divočáků, aspoň dle rytí a stop. Nicméně u nás, i kdyby vystříleli prasata dojednoho, stavy srnčího se už nezvednou - tentokrát ne díky zemědělské technice a místnímu vlaku (i když obojí se tu taky podepsalo, ale přece jen žiju na horách, kde nejsou lány), ale díky lesnímu hospodářství. Úživnost pro zvěř žádná.
Většinou, když se něco přemnoží, přijde na to choroba, u prasat třeba mor. A choroba, jak známo, taky umí decimovat stavy.

Nojo, tady je nepůvodních druhů... a spousta z nich dělá neplechu. To je ještě ten sika zlatej...
EU chce opět meze zavádět jak jsem se doslechla kvůli "splachování" vody z polí do vesnic. Pokud se tak bude dít určitě ubude i těch posekaných srn, které si raději ulehnou do meze, kde budou mít i trochu rozhled.
Největším problémem u těch prasat jsou podle mě velmi mírné zimy, kdy i slabé kusy snadno zimu přečkají.
mgtka
napsal(a):
EU chce opět meze zavádět jak jsem se doslechla kvůli "splachování" vody z polí do vesnic. Pokud se tak bude dít určitě ubude i těch posekaných srn, které si raději ulehnou do meze, kde budou mít i trochu rozhled.
Největším problémem u těch prasat jsou podle mě velmi mírné zimy, kdy i slabé kusy snadno zimu přečkají.
Meze by byly fajn, ale chtělo by to i různorodost plodin (třeba v Rakousku to jde).
U té sklizně jde spíš o to, že malá srnčata zalehnou, přitisknou se k zemi a nehnou se. Stačilo, kdyby byla větší, ale to by se muselo sklízet pozděj a to je třeba taky problém. Srna porodí většinou někde na louce, na poli...na mezi ne.
peggi16
napsal(a):
Hhippie - že myslivci nejsou to co bývali, jsem psala já.
Jinak máte docela pravdu. Můj otec býval u myslivců a vše bývalo jiné, bylo víc zvěře, pernaté...dnes je štěstí vidět srnčí, aspoň u nás. Všimla jsem si, že přibylo divočáků, aspoň dle rytí a stop. Nicméně u nás, i kdyby vystříleli prasata dojednoho, stavy srnčího se už nezvednou - tentokrát ne díky zemědělské technice a místnímu vlaku (i když obojí se tu taky podepsalo, ale přece jen žiju na horách, kde nejsou lány), ale díky lesnímu hospodářství. Úživnost pro zvěř žádná.
Většinou, když se něco přemnoží, přijde na to choroba, u prasat třeba mor. A choroba, jak známo, taky umí decimovat stavy.
Ono záleží na lokalitě kde chcete vidět srnci... třeba u nás na vesnici je jich mraky na polích a loukach hlavne teďka pres zimu neni problém vidět tak 30 kusu najednou...
lidule
napsal(a):
Ono záleží na lokalitě kde chcete vidět srnci... třeba u nás na vesnici je jich mraky na polích a loukach hlavne teďka pres zimu neni problém vidět tak 30 kusu najednou...
Psala jsem o mém okolí, před několika lety bylo srnčí u nás docela dost. Mimochodem polní srnčí žije trochu jinak než srnčí v lese. V lese je to o jedincích a ne o tlupě jako na polích. V zimě se sice pár kusů dá dohromady, ale jinak žijí osamoceně (krom srn a srnčat).
Cituji: "Jinak sika žije spíš v lesích, na polích jsem siku v životě neviděla".
Přijeďte se podívat na Plzeň-sever, jsou tu k vidění - na polích - 30-100 kusová stáda sik.
Tedy přesně do dne, dokud není povolen jejich odstřel, pak jako kdyby znali kalendář, zmizí do lesa, a k vidění jsou zase až když se střílet už nesmí. Prostě nejsou hloupí a jakmile postřehnou, že po nich lovci jdou, schovávají se.
Ale je potřeba umět je odlišit od srnčí zvěře - nejen že jsou o něco větší než srnčí (což na poli v dálce nemusíte rozpoznat), ale pohybují se poněkud jinak než srnčí zvěř.
peggi16
napsal(a):
V těch statistikách bylo pojednáno o srnčí zvěři, která je u nás jaksi početnější než sika. Mimochodem sika tu nemá co dělat, není původní, dřív byli chováni pouze v oborách, až někdy ve 30.letech min.století se dostali do volné přírody.
Jinak sika žije spíš v lesích, na polích jsem siku v životě neviděla.
PS: černá zvěř tu taky nemá co dělat
aggitta
napsal(a):
Cituji: "Jinak sika žije spíš v lesích, na polích jsem siku v životě neviděla".
Přijeďte se podívat na Plzeň-sever, jsou tu k vidění - na polích - 30-100 kusová stáda sik.
Tedy přesně do dne, dokud není povolen jejich odstřel, pak jako kdyby znali kalendář, zmizí do lesa, a k vidění jsou zase až když se střílet už nesmí. Prostě nejsou hloupí a jakmile postřehnou, že po nich lovci jdou, schovávají se.
Ale je potřeba umět je odlišit od srnčí zvěře - nejen že jsou o něco větší než srnčí (což na poli v dálce nemusíte rozpoznat), ale pohybují se poněkud jinak než srnčí zvěř.
Bydlím na opačném konci republiky a siku jsem tu nikdy neviděla. Když jsem cestovala někde autem, vždy byla na polích srnčí zvěř, tu zas dobře poznám.
Sika se umí přizpůsobit, tak je možné, že u vás žijí i na polích.
Zvířata určitě blbá nejsou, rychle se učí...
Abychom se vrátili k tématu - co já vím, zatím se preferoval odstřel černé zvěře do určité hmotnosti, tedy odrostlých mláďat. Čímž se myslivci snažili eliminovat možnost, že odstřelí dospělé, březí. Jenže takto se redukovala jen část přírustku a dospělá zvířata prostě vrhla brzo další mladé. Bohužel černá zvěř se rozmnožuje už celoročně, nelze stanovit období, kdy nehrozí březost dospělých samic.
Problém byl i při odstřelu - když lovcům při honu vyběhne v leči x prasat, jak rychle odhadnout, které je 15 kilové? Natož když běží větší zvíře, jestli běží kňour nebo bachyně...
Pokud jsou nebo budou možnosti odstřelu rozšířeny, tak sice budou stříleny i březí kusy, ale při honech budou moci střelci odstřelit vše, co z křoví honci nebo psi vyženou.
Možná, Ratano, nakonec bude v lese, co se týče střelby, bezpečněji - pokud budou hony takto při redukci černé zvěře úspěšnější, bude se střílet jen při nich, zatímco nyní, ta 15 kilová prasata, se střílela celoročně z posedů, protože jen tam měl myslivec šanci v klidu počkat až v rudlu prasat najde jistou ránu na prase vhodné velikosti. Takže holt na podzim v sobotu do lesa na procházku nikdo chodit nebude, když tam myslivci mohou mít hon... to vlastně bylo i dosud.
aggitta
napsal(a):
Abychom se vrátili k tématu - co já vím, zatím se preferoval odstřel černé zvěře do určité hmotnosti, tedy odrostlých mláďat. Čímž se myslivci snažili eliminovat možnost, že odstřelí dospělé, březí. Jenže takto se redukovala jen část přírustku a dospělá zvířata prostě vrhla brzo další mladé. Bohužel černá zvěř se rozmnožuje už celoročně, nelze stanovit období, kdy nehrozí březost dospělých samic.
Problém byl i při odstřelu - když lovcům při honu vyběhne v leči x prasat, jak rychle odhadnout, které je 15 kilové? Natož když běží větší zvíře, jestli běží kňour nebo bachyně...
Pokud jsou nebo budou možnosti odstřelu rozšířeny, tak sice budou stříleny i březí kusy, ale při honech budou moci střelci odstřelit vše, co z křoví honci nebo psi vyženou.
Možná, Ratano, nakonec bude v lese, co se týče střelby, bezpečněji - pokud budou hony takto při redukci černé zvěře úspěšnější, bude se střílet jen při nich, zatímco nyní, ta 15 kilová prasata, se střílela celoročně z posedů, protože jen tam měl myslivec šanci v klidu počkat až v rudlu prasat najde jistou ránu na prase vhodné velikosti. Takže holt na podzim v sobotu do lesa na procházku nikdo chodit nebude, když tam myslivci mohou mít hon... to vlastně bylo i dosud.
No hony nejsou jenom v sobotu, můžou být i v pátek... jinak skupinku myslivců nahánějící prasata je možno potkat i ve všední den manžel s tchánem jsou též myslivci takže když se domluví a vědí kde by mohla prasata být tak využívají každé příležitosti co se jim naskytne... ono to není jen tak jednoduché je střelit ani při honech sama jsem se několika honech byla a viděla pěkné stádo prasátek cca 20metrů odemě moc pěkná podívaná...
Já jsem to myslela tak, že pokud bude černá zvěř méně hájená, tedy povolen odstřel i březích zvířat, bude lov o něco efektivnější. Třebas teď dle vyprávění musejí opravdu pečlivě vybírat, na co střelit, aby to byl malý kus a netrefili dospělý, zatímco pak prostě postřílej co vyleze, pokud možno všechny, a dovolí si ránu do tlupy a pod., takže pak snad bude rychleji sloveno, co se slovit má.