Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2015 16:28
Vanetka

XXX.XXX.238.164

Kobyla je venkovně ustájena a ve vedlejším výběhu byl donedávna ustájen hřebec. Kobyle už se delší dobu zvětšuje břicho, má jiné chování a po práci se drží dále od stáda. Bohužel veterináře nemáme v blízkosti a břicho už má velmi velké. je možné že je březí? (nikdo neví zda u hřebce byla nebo ne)

lina225

21.12.2015 16:34
lina225

XXX.XXX.45.83

Ano je. Nebo taky může být tlustá. Můj valach taky vypadá jak těhotná kobyla, ale kdybych opravdu chtěla vědět zda náhodou něco nevyplodil, asi se neptám na internetu.

21.12.2015 18:39
Íháček

XXX.XXX.236.80

Řekla bych tak padesát na padesát ale jasnovidec tady nikdo není. Jestli to chcete vědět jistě tak zavolejte veta. To že není v blízkosti není žádný argument. Až bude kobyla zraněná nebo nemocná tak budete dělat co?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2015 20:24

Poradí se na netu přece

21.12.2015 22:08
Vanetka

XXX.XXX.39.8

Nechci ho volat jen abych zjistila zdá mám březnu kobylku samozrejmě kdyz
se ji neco stane tak ho zavolam.

21.12.2015 22:09
Vanetka

XXX.XXX.39.8

21.12.2015 22:34

No, a nepovažujete to třeba za poměrně důležitou informaci ve smyslu úpravy krmení kobyly a vůbec jejího celého managementu (vytížení, práce, atp.)? Taky si rozmyslet, jestli tam, kde je, jsou schopni zabezpečit vše pro rodící kobylu a následně kobylu s malým hříbětem... je toho poměrně dost, co by bylo dobré vědět, pokud by byla kobyla březí...
Zkuste ještě přehodnotit Váš postoj - těch "pár korun" v porovnání se stresem, zda a kdy to přijde, mi přijde opravdu zanedbatelné...

22.12.2015 07:12
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Vanetka napsal(a):

A Vám je úplně jedno, zda je březí nebo ne? Co když nastanou nějaké komplikace, to chcete přijít i o kobylu? A co krmení? Pokud je březí, tak potřebuje své určité krmné specifika, nehledě na to, co zde psala hhippie. To mi přijde jako další nepovedený fór...

22.12.2015 07:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, a nepovažujete to třeba za poměrně důležitou informaci ve smyslu úpravy krmení kobyly a vůbec jejího celého managementu (vytížení, práce, atp.)? Taky si rozmyslet, jestli tam, kde je, jsou schopni zabezpečit vše pro rodící kobylu a následně kobylu s malým hříbětem... je toho poměrně dost, co by bylo dobré vědět, pokud by byla kobyla březí...
Zkuste ještě přehodnotit Váš postoj - těch "pár korun" v porovnání se stresem, zda a kdy to přijde, mi přijde opravdu zanedbatelné...

"Tele se tygra nebojí, protože je tele".
Zadavatelka ví nejspíš o KD břeží kobyly, jejím odčervovacím plánu a tomtéž u hříběte málo až nic, krom možných problémů při porodu a následné vhodné péče o fyzično i welfare obou. Na tom není nic špatně, věděla jsem před pár lety úplně to samé.
Špatné je to, že zadavatelka má slušnou pravděpodobnost, že březí kobylu má, a vůbec jí naprostý nedostatek vlastních znalostí, na kterých možná závisí dva živí tvorové a jejich osudy, nezneklidňuje.
Jistě svého koníška lovískuje.

Lina225

22.12.2015 08:13
Lina225

XXX.XXX.131.91

No jo, tak to dopadá, když si koně pořizují lidé, kteří na to nemají peníze nebo rozum.

22.12.2015 09:10

Měla jsem si dát práci s informacemi.
Vanetko, to, že někdo něco dělá a vždy to tak dělal a je starý a zkušený hospodář nemusí znaměnat, že to dělá dobře, někdy je to zbytečně kruté ke zvířatům- nějak pokročily znalosti i možnosti všude, taky babička právala na valše a občas nějaké dítě umřelo na záškrt, teď je automatka a očkování.
Nedostatek peněz se dá částečně nahradit úsilím vlastním, ale aby to bylo napřeno správným směrem a ne k dalšímu nesmyslu, je třeba se nejprve učit- na netu je možností dost, ale většinou to nejsou diskuze, hledejte články vetů, krmivářů, v komunitách diskuzí musíte chvíli být, abyste poznala, jakou hodnotu má čí rada.
Stan kobyly: zootechnik v okolí asi bude, ke kravám? Sáhnout do kobyly, jako sahá do krav?Ještě raději alespoň poslech a pohmat na břiše kobyly-"kope" tam něco?Ozvy srdíčka?
Pokud ano, tak šup a načíst KD březí kobyly, hřebení... atd.

Kokcidiosu králíků zcela neodstraníte ani zabitím samice, musíte vydezinfikovat kotce. Nemyslím, že jde kokcidiosa vymýtit úplně, ale snažte se jí omezovat vhodné podmínky/ časté čištění kotců, žádné vrstvy hnoje a moče, králíčatům preventivní podávání sulfadimidinu do vody nebo do tlamky, lepší i v létě seno, šťavnaté jen po hrstkách, nezapařené, k úvaze jsou granule s kokcidiostatiky průběžně. "Svrab" uší nafotit, mast dle veta, eventuelně eliminovat postiženého jedince a zas-čistota chovu, kotců, cajků, vyvážené krmení, zdravotní stav všech zvířat...

22.12.2015 11:34
aggitta

XXX.XXX.249.59

Vanetka napsal(a):
Kobyla je venkovně ustájena a ve vedlejším výběhu byl donedávna ustájen hřebec. Kobyle už se delší dobu zvětšuje břicho, má jiné chování a po práci se drží dále od stáda. Bohužel veterináře nemáme v blízkosti a břicho už má velmi velké. je možné že je březí? (nikdo neví zda u hřebce byla nebo ne)

OK, tady ti lidi nadali, že musíš nutně vědět, zda máš kobylu březí a to ihned.
Nesouhlasím. Hele, pokud má kobylu kulatou, tak asi hlady nestrádá. Že pracuje? No a, v zápřahu může pracovat třebas den před porodem, vy, co máte děti, jste 2 měsíce před porodem ležely v posteli? Ne, pohyb těhulkám, i čtyřnohým, svědčí. Takže klisna i pod sedlem může také chodit až do porodu, ale s citem, krátce, pomaleji, bez skoků.
99% amatérsky držených koní má normálně tak málo práce, že to březí klisna zvládne v pohodě.
Takže pokud se o klisnu dobře starám, jezdím rekreačně, klisna je ustájena venkovně, tak si myslím, že když už má výrazně velké břicho, na nějaké sono kvůli riziku dvojčat je pozdě. A jiné vyšetření není potřeba.
Rozhodně ať do ní nesahá někdo, kdo jinak rektálně vyšetřuje jen krávy!
Klisně bych sledovala vemínko - není to potřeba denně, ale tak 2x týdně. Ideálně osahat, pokud se nenechá, okoukávat. Většině klisen se ke konci březosti před porodem nalije, pokud by se tedy nalilo, nastane klisně mateřská dovolená a amatér si rychle jde načíst věci k porodu. Jinak neplašte, kobyly v zimě chlupatí, málo pracují (máme brzo tmu), senem se naperou rychleji než trávou a tak tloustnutí od podzimu nemusí být jen hříbětem.
V poslední době nadměrná péče o milášky koně vede k obavám, že pokud nebudete vědět, že klisna je březí a nebudete ji dle toho krmit, tak bude strašný průser. To popírá mnoho případů klisen, které se ohřebily, aniž někdo o jejich březosti cokoli tušil. Tím neříkám, že březí klisna má být hladem, ale to nemá být ani ta nebřezí.
Ano, může se stát, že se porod nepovede. Ale riziko je stejné u klisny, co měla během březosti 5x sono a krmila se podle rad výživáře, jako u klisny, krmené klasicky seno +oves + minerálie.
Jedinný rozdíl je, že bych přidala selenový přípravek.

23.12.2015 07:39

Udělala jsme chybu, že jsem si nejprve neprohlédla, jaké dotazy a jakým způsobem zadavatelka zadává. Takže až poté jsem si zkorigovala názor. Podle mého jde o mládě s malými znalostmi a zkušenostmi, ale i s omezenými možnostmi včetně rozhodovacích.

Samozřejmě chápu, že míra úzkostlivosti nebo řešivosti je různá povahou majitele zvířete, ale i tím, jaké má možnosti časové a finanční- celkem chápu, že se ke králíkům v Rabbitu budou chovat jinak než majitel jednoho peta, majitel mnoha kobyl určených k chovu a prodeji hříbat zaměřený na výchovu šampionských matek nebude jako já hloubat, kamže půjde můj jeden koník po prodeji na příštích 20 let a jak se tam bude mít.

Nicméně myslím, že nikomu v Rohanu neuškodí co nejvyšší míra kvalitních vědomostí a nejvyšší pro něj přijatelná míra svědomitosti. Pokud kvalitní vědomosti má, má pak volbu, jestli a které využije.

Takže za mě není ok chov, kde jsou kobyly vedle hřebce a možná březí, možná ne, však ono to dopadne.
Myslím, že je fajn vědět, jestli a proč vytvářet hříbě, které bude žít 30 let. Je fajn vědět něco o odčervovacím plánu včetně březích klisen a hříbat, o KD s ohledem nejen na selen, ale i na vápník a fosfor a jejich poměr a obsah bílkoviny a lysinu, je fajn tušit, že masivně kapající kolostrum je průšvih, je fajn vědět o pupečníkové sepsi a jak ji nejlépe nedostat, jak dlouho by měly trvat porodní fáze a kdy volat veta, jak hříbě odchovávat, jestli korektury a kdy atd.
Je pravda, že 95% hříbat /spekulace, procenta komplikací neznámsmajlík/ bude v pořádku do věku prodeje i bez jakéhokoli řešení výše zmíněného. Nakonec i ta práce s březí klisnou- určitě je ok, ale pokud na tu klisnu kouká někdo, kdo vidí.

Pojem "dobře se stará" je velmi ošidný, protože je subjektivní, málokdo radostně žije s názorem, že se stará špatně, stačí číst diskuze a sledovat fotky prodejců. Lepší
je možná vědět, co by bylo ideální a protože ideály neexistují, vybrat si, co z toho dělat budu a co ne, v konkrétním případě.

Koupili jsme 2 v 1 neplánovaně a termín ohřebení neznali, nakonec ale vyhlídali, hříbě mělo přeložené nožičky, s čímž rychle pomohl právě přivolaný zemědělský ing, který byl blíž než vet, to by možná kobyla ještě zvládla, ale byl chladný den, kobyla prvnička, rodila na 24/7 a uhýbala hříběti při pokusech pít- tak to jsme měli opravdu hodně práce, poprvé pilo s pomocí opakovanou za hodinu /otužilý fjord/.
Společník z druhé části ustájení měl u dvou hříbat kloubní problémy- osteochondrosu u frísky /velmi dobře a brzy zvládnuto díky doc Mezerové, kůň je v pořádku/a septický zánět u noričky, další jedno hříbě mírná vrozená vada, další ok šlo v pořádku do odchovny. Taky jsme viděla, jak vypadala vysokobřezí klisna z chovu jednoho z komisařů plemene-čété- ponekud kostroid, na červy bych se asi vůbec neptala..hříbě se narodilo v pořádku a zdravé, i tak myslím, že trochu víc péče o matku, která v následných letech nějaké zdravotní problémy měla, bylo na místě.

Hezké svátky a ať se daří v novém roce.

25.12.2015 21:18
katulinka

XXX.XXX.154.6

Vanetka napsal(a):

Zkus ji šáhnout na vemínko.. Jestli se ji zvětšuje tak se jí dělá mlíčko a pravděpodobně bude březí..

26.12.2015 09:24
majkulka

XXX.XXX.237.148

katulinka napsal(a):
Zkus ji šáhnout na vemínko.. Jestli se ji zvětšuje tak se jí dělá mlíčko a pravděpodobně bude březí..

Tak to asi nevyjde smajlík Mám dvě březí klisny - jedna končí 9měsíc, druhá 8 měsíc. Jedna prvnička, druhá už hříbě měla. Ani jedné se vemínko nezvětšuje

Arka Sl

28.12.2015 00:24
Arka Sl

XXX.XXX.42.77

Tak suhlasím s temi co psali vyskoušet jestli se nezvetšuje veminko. Taky je dobry vedet jak dlouho k hrebci utekla (teda jestli) nebo alespon tak priblizne. Pokud kobylce sledujete řije tak si počkejte kdy by měla řijit, je pravdopodobný pokud riji nedostane tak ceka mimo to by Vam mělo take pomoct.

28.12.2015 09:52

Koňom sa mlieko tvori až tesne pred pôrodom, takže toto nie je spoľahlivé vyšetrenie. A ruja tiež u kobýl v zime býva veľmi slabá, súviś to s denným svetlom. Na niekotorých kobylách to v zime ani nie je vidieť.
Najspoľahlivejšie riešenie je vet a sono. Všetko ostatńe je tak 50/50.

Přidejte reakci

Přidat smajlík