Nevychovanost nebo agrese?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.12.2015 13:46
husky133

XXX.XXX.99.147

Dostal se mi do rukou 7 lety hrebec, ktery absolutne nerespektuje cloveka. U byvaleho majitele byl sam pouze na uvaze. Pokud se chce odvest na voditku, okamzite se stavi na zadni, nema problem se rozbehnout a cloveka prevalcovat. A pokud tedy stoji v klidu, hladite ho a prestanete byt ostraziti, okamzite kousne. Myslite, ze po kastraci se muze aspon trochu usmernit? Co si v tomto pripade myslite o prirozene komunikaci?

24.12.2015 14:13
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Hřebec není nemoc kastrace sníží hladinu hormonů ale z výchovou to nijak nesouvisí samozřejmně že pár lidí naštvu ale mávání pytlíkem případně mrkvovou hůlkou vám asi taky moc nepomůže ono slovo přirozený nějak nemůžu sloučit s batohem udělátek bez kterých se ke koni nechodí víc než cokoliv jiného pomůže řádně vymezit co si dovolit smí a co ne a u takhle zanedbaný výchovy to uplně po dobrym nebude prostě když si vyšlápne musí dostat výchovnou jak má jinak vědět že se to nemá ?

ff12345

24.12.2015 14:15
ff12345

XXX.XXX.172.226

V první řadě vykastrujte a vyčkávejte. Úprava chování může trvat i několik měsíců. Pokud je ale kůň až takto agresivní, pravděpodobně se samotnou kastrací nesrovná a bude třeba svěřit ho odborníkovi. Přirozená komunikace ano, ale bez zkušeností s tímto typem koní to bude jen plácání ve vodě.

All Star

24.12.2015 14:33
All Star

XXX.XXX.214.238

Nenech si kastrovat Hřebce... O příspěvku od tony-jcb plně souhlasím... Místo kastrace zkus používat hlas a masáže když udělá něco dobře ať dostane pamlsek musí vědět že dělá taky něco dobře.. měl jsem stejný problém... zní to divně ale hodně fakt hodně sem s ním mluvil teoreticky jsem na něho nepřestal mluvit nwm proč hodně koní se mluvou uklidní 2 krokem sem používal masáže jak uší tak nozder lic krku a postupně i zádně se hřbetem s nějakým bylinkovým olejem.. důležitý je strávený čas s koníkem... když u něho budeš každý den fajn ale nesmíš opakovat všechno stejný den začne ho to otravovat ale naopak tam nesmíš být málo a neopakovat to najdi si střed... pokud si z tohohle něco vezmeš tak poznáš že mít hřebce je naprosto super ;).

24.12.2015 14:40
flyhigh

XXX.XXX.250.10

Je to nějaké plemeno? Jak je velký?
Jestli je bez původu, nevidím (opravdu žádný) důvod ho nechat hřebcem. Budou s ním jen doživotní problémy, kam ho dát; aby neutekl, a podobně...
Kastrace ho nezměkčí hned, samozřejmě, ale je to první krok.
A souhlasím s výše uvedeným, taky moc nejedu ve smyslu přirozené komunikace, kór na nevycválaného hřebce, aby se přes vás nakonec neprošel. Chce to být tvrdý, ale spravedlivý, a on nemá šanci než se podvolit šéfovi, což máte být samozřejmě vy :) I to mluvení pomůže, je pravda, že to koně hodně uklidní, pořád o vás ví, zvykne si na hlas a později ho tím můžete nejlépe uklidnit.

24.12.2015 15:16
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Jinak doplním je nevychovaný a agresivní v důsledku toho.

24.12.2015 15:22
husky133

XXX.XXX.99.147

Potreboval by vypustit paru. Nezna zadnou praci, tak uvidime jak si povede na lonzi (mam ho teprve 2 dny) Dnes jsem ho uvazala aby se nechal aspon vycistit, sice male vyrval betonovej sloup, ale budiz, pak uz jen hazel ksichty a vztekle zral plot. Urcite na mrkvove hulky zrovna 2x neverim, ale nekdy ma uplny strach v ocich, tak bych rada volila mirnejsi metodu nez lopatu...u byvale majitelky byl asi 5 let driv ve stade pozdeji ''jen zaparkovan v garazi'' nevim cim si prosel, ale myslim, ze ty jeho utoky jsou na jednu stranu i obrana...Je to hrebec Wpbr cca 165kvh a opravdu je hodne mohutny je s Pp tak i me je ho skoda davat kastrovat, ale zase najit ustajko kde by mohl byt je taky orisek ( prozatim je na patve u znameho).

ff12345

24.12.2015 15:31
ff12345

XXX.XXX.172.226

Pokud nemá úchvatně zajímavý původ, nebo výborné výsledky ve sportu, je takový hřebec k ničemu, i když má pp. Vykastrujte ho a hotovo, ulehčíte tím sobě i jemu. S výchovou se ale opravdu poraďte s odborníkem. Každý rádoby koňák vám poradí srovnat zlobivého koně tvrdou rukou, jenže jeden kůň zlobí z nevychovanosti a jiný ze strachu a od toho se musí odvíjet váš přístup, jinak koně zkazíte ještě víc. Jako laik to opravdu nepoznáte, pozná to jedině člověk, kterému už prošlo několik takových zvířat rukou.

24.12.2015 15:42
husky133

XXX.XXX.99.147

No prave, je o mnohem jednoduzsi do rukou dostat mladeho nevychovaneho kone, u tohoto pripadu (jsem 4 majitel) clovek nemuze typovat. Kdyz rostl jak kul v plote, neni divu, ze se tak chova. U majitele se samozrejmne nepoznalo nic moc. Nebyl tam zadny prostor, vybeh proste nic.

24.12.2015 16:25
keira

XXX.XXX.106.7

Je alespoň krásnej?

Za kolik se vlastně takováhle zlatíčka prodávají?

24.12.2015 16:48
husky133

XXX.XXX.99.147

Vzhledem k tomu, ze majitelka spechala na prodej, byl za 15000, - Skoda, ze je zanedbana socializace. Jedine + bylo ze krasne sam nastoupil do vleku :).

24.12.2015 17:52
flyhigh

XXX.XXX.250.10

Takový jezevčík... :D
Přiznám se, že vážně nechápu, proč ho nechávat hřebcem. Vypadá jako belgik, trochu... :) Na docela tenkých nohách.
Neříkám, že je ošklivý, jen, že wpb se v chovu moc nevyužívají, alespoň v británii ne, většinou z welshů vypadne F1 generace, a F2 se moc nenosí... že už dalším křížením nepokračuje dál ta správná povaha, nebo vzhled, co potřebují. (Pouze co mi říkala kamarádka, která je chová :) ).

27.12.2015 21:13
husky133

XXX.XXX.99.147

A nevíte třeba o nějakém kvalitním trenérovi z Berounska?

28.12.2015 10:08
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Vyřežte ho a rychle, než někomu něco udělá a modlete se, aby se po kastraci zklidnil. I s ním coby valachem budete mít dost problémů při výchově a výcviku, protože kůň hotový v hlavě a braný z nevyhovujících podmínek, bude opravdu mimořádně náročný případ. Na to opravdu musí být velmi zkušený koňák, aby si s ním poradil a to podle všeho, co tu píšete, vy nejste (bez urážky, ale je to tak).

Mít hřebce je sice "super", ale málo lidí, kteří o jejich pořízení uvažuje, si uvědomí fakt, že hřebec MUSÍ být hodné a charakterní zvíře, musí být dobře zvládnutý a musí mít velmi zajímavý původ, protože jinak opravdu nemá smysl ho jako hřebce držet. Plemeníků Wpbr je plno, pochybuju, že o toho vašeho bude zájem jen proto, že má PP...

Do ustájení vám agresivní zvíře a ještě ke všemu hřebce nikde nevezmou, i kdybyste platila zlatem. Je to natolik o hubu, že do toho nikdo nepůjde a navíc se to jako info dost rychle roznese a kůň bude neustajitelný. Už jen to, že bude mít koule, bude pro mnohé nepřekonatelný problém, i když bude na ošetřování zlatý a dobře zvládnutý - vlastní zkušenost.

Sama mám hřebce, budoucího plemeníka dobré krve a velmi temperamentního plemene, a vím co jeho držení, výchova a příprava pro výkonnostní zkoušky obnáší a co nás čeká po jejich absolvování v rámci nutného vysportování výkonnosti, aby prokázal kvality. Není to sranda jak z hlediska výchovy a výcviku (a to mám v okolí lidi, co s hřebci fakt umí a dobře poradí v případě potřeby), tak i z hlediska finančního. Náklady čistě jen na držení takového zvířete se můžou snadno pohybovat kolem 6-8tis na měsíc a to se nebavím o nákladech při sportování, nehledě na to, že si nedovolím odjet nikam na delší dobu a nechat ho ladem bez práce, protože by mohl začít vymýšlet a to jsem na rozdíl od vás začínala s velmi dobrým vstupním kapitálem ve smyslu relativně hodného a na základní péči zvyklého 3.5l pubertálního výrostka.

28.12.2015 10:31
husky133

XXX.XXX.162.247

alfi pav napsal(a):
Vyřežte ho a rychle, než někomu něco udělá a modlete se, aby se po kastraci zklidnil. I s ním coby valachem budete mít dost problémů při výchově a výcviku, protože kůň hotový v hlavě a braný z nevyhovujících podmínek, bude opravdu mimořádně náročný případ. Na to opravdu musí být velmi zkušený koňák, aby si s ním poradil a to podle všeho, co tu píšete, vy nejste (bez urážky, ale je to tak).

Mít hřebce je sice "super", ale málo lidí, kteří o jejich pořízení uvažuje, si uvědomí fakt, že hřebec MUSÍ být hodné a charakterní zvíře, musí být dobře zvládnutý a musí mít velmi zajímavý původ, protože jinak opravdu nemá smysl ho jako hřebce držet. Plemeníků Wpbr je plno, pochybuju, že o toho vašeho bude zájem jen proto, že má PP...

Do ustájení vám agresivní zvíře a ještě ke všemu hřebce nikde nevezmou, i kdybyste platila zlatem. Je to natolik o hubu, že do toho nikdo nepůjde a navíc se to jako info dost rychle roznese a kůň bude neustajitelný. Už jen to, že bude mít koule, bude pro mnohé nepřekonatelný problém, i když bude na ošetřování zlatý a dobře zvládnutý - vlastní zkušenost.

Sama mám hřebce, budoucího plemeníka dobré krve a velmi temperamentního plemene, a vím co jeho držení, výchova a příprava pro výkonnostní zkoušky obnáší a co nás čeká po jejich absolvování v rámci nutného vysportování výkonnosti, aby prokázal kvality. Není to sranda jak z hlediska výchovy a výcviku (a to mám v okolí lidi, co s hřebci fakt umí a dobře poradí v případě potřeby), tak i z hlediska finančního. Náklady čistě jen na držení takového zvířete se můžou snadno pohybovat kolem 6-8tis na měsíc a to se nebavím o nákladech při sportování, nehledě na to, že si nedovolím odjet nikam na delší dobu a nechat ho ladem bez práce, protože by mohl začít vymýšlet a to jsem na rozdíl od vás začínala s velmi dobrým vstupním kapitálem ve smyslu relativně hodného a na základní péči zvyklého 3.5l pubertálního výrostka.

Ustájení momentálně má velice dobře zabezpečené, kastrace je naplánována po novém roce. Nekupovala jsem ho kůly PP nebo chovu. Až se dá dohromady, bude z něj klasický rekreační kůn. Vím, že to bude náročné a právě pro to hledám odborníka aby se ještě více nezkazil. Je to dospělé zvíře, které nikdy nebylo vedeno k nějakému respektu, zjistil co na člověka funguje a že si zvládne vždy prosadit svoji. Za 4 roky života nepoznal nic než uvaz a možná čas od času minizahrádku. Bojí se kartáče, prudkého pohybu...

28.12.2015 10:47
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Musíš na něj jako na remontu takě na trenéra máš fůru času najdřív manipulace čištění a podobně pak v podstatě obsednout.

29.12.2015 09:39
alfi pav

XXX.XXX.30.254

husky133 napsal(a):
Ustájení momentálně má velice dobře zabezpečené, kastrace je naplánována po novém roce. Nekupovala jsem ho kůly PP nebo chovu. Až se dá dohromady, bude z něj klasický rekreační kůn. Vím, že to bude náročné a právě pro to hledám odborníka aby se ještě více nezkazil. Je to dospělé zvíře, které nikdy nebylo vedeno k nějakému respektu, zjistil co na člověka funguje a že si zvládne vždy prosadit svoji. Za 4 roky života nepoznal nic než uvaz a možná čas od času minizahrádku. Bojí se kartáče, prudkého pohybu...

Problém je v tom, že ani odborník nedokáže zázraky a u koně nebude pořád. Sice ho srovná, ale taky se může stát, že fungovat správně bude jen s ním a s vámi nikoli (i to už jsem viděla), takže byste s ním coby majitel měla fungovat právě vy...

Jako první kůň potřebuje, abyste vy měla velmi jasnou představu toho, jak by se měl chovat a stanovila mu jasné, z jeho strany splnitelně, a poté už nikdy v životě neměnné hranice toho, co může a co ještě ne. Nelze mu něco jeden den dovolit a druhý den zakázat. Další bod je naučit ho tyto hranice respektovat, což bude náročnější a je pravděpodobné, že na začátku bude potřeba použít i agresivnější vynucovací prostředky, ale při dodržení pravidla 3+3 (trest do 3 vteřin po prohřešku + peklo po dobu max.3 vteřin a pak to nechat být) byste to měla jakž takž v základu zvládnout i sama.

Nevím do jaké míry to s koňmi umíte, ale v případě potřeby můžu zkusit poradit aspoň po mailu, pokud se vám tedy do toho bude chtít. Pokud ano, pošlete interní zprávu s mailem (kliknout na tu obálku vedle mého nicku) a uvidíme, co půjde dělat.

Adalasik :)

29.12.2015 22:30
Adalasik :)

XXX.XXX.155.247

Mám koně, který se hrozně leká. Hlavně biče, nebo třeba vodítka, když jím nepatrně zamávám ve vzduchu. Když ho lonžuju a jen nad ním mávnu trochu bičem, ani nic necítí, staví se na zadní a splaší se. Co s tím mám dělat?

30.12.2015 07:15
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Adalasik :) napsal(a):
Mám koně, který se hrozně leká. Hlavně biče, nebo třeba vodítka, když jím nepatrně zamávám ve vzduchu. Když ho lonžuju a jen nad ním mávnu trochu bičem, ani nic necítí, staví se na zadní a splaší se. Co s tím mám dělat?

Postupně ho na takové podněty znecitlivit.

Kůň by měl ve vaší přítomnosti klidně stát a nechat s sebou manipulovat - to je základ všeho.

Pokud to zvládáte, vezměte ho do prostředí, kde se cítí dobře a může se na vás soustředit (na začátku stačí i box, ale musí vám v něm věnovat pozornost = žádné žraní a podobně).

Vezměte si předmět, který mu nahání míň strach (bič nebo vodítko) a hlaďte ho s ním po celém těle. On přitom musí klidně stát. Jestliže začne caplovat, vytrvejte a onu věc oddalte až jakmile se uklidní (byť na chvilku). Samozřejmě hodně chválit, odměňovat, a hlavně myslet na to, že mu to přece nic neudělá, že je to v klidu - on to z vás vycítí.
Postupným opakováním byste se měla dopracovat k tomu, že na dotek na těle nebude dělat nic a potom s ním můžete začít mávat kolem něho a přehazovat mu ho lehce přes krk, hřbet, záď. Pozor, nesmí ho to praštit! Jakmile z obou stran klidně stojí, přejděte k předmětu, který mu nahání strach víc a zase stejný scénář. Nic na tom není, chce to jen klid z vaší strany a čas.

Jinak, mávání bičem nad koněm je u lonžování a všude jinde vč.tahu hrubá začátečnická chyba. Nejste kovboj na divokém západě... Bičem nemáte jen tak mávat a už vůbec ne nad koněm a už vůbec ne s ním prásknout. Bič slouží jako vaše prodloužená ruka a má se používat maximálně do výšky kohoutku. Jestliže potřebujete pobídnout, lehkým pohybem zápěstí rozvlníte konec šlahounu a nasměrujete ho pohybem maximálně do úrovně vašeho pasu na místo, které chcete pobídnout tak, aby byla pobídka lehká, ale přesto vyvolala požadovanou odezvu. Pobízí se většinou na třech místech: plece, zhruba střed koně, záď resp. stehno. Navíc se bič nikdy nedrží vysoko jak stožár, ale maximálně vodorovně zhruba kolem úrovně vašeho pasu... Chce to pohyb biče trénovat i mimo koně, jestli si s tím nejste jistá. Bič by měl být natolik lehký, aby vás z něho nebolelo zápěstí a mohla jste ho výše uvedeným způsobem pohodlně používat.

30.12.2015 17:06
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Adalasik :) napsal(a):

Podle všech dotazů, co na ifauně máš tady, nemáš ani potuchy, jak se chovat ke koni atd.Nejdříve bych se něco naučila od zkušených, než to dělat obráceně, jako většina lidí, kteří tu pak hledají pomoc od pc a neví si rady, protože si koupí koně za 15tisíc, kterej byl levnej a až pak řeší to, či ono.Od pc se moc radit nedá a místo času investovaného do psaní dotazů bych se zaměřila na veškerou práci s daným koněm pod vedením někoho zkušeného, který přímo vidí, jak se kůň v dané situaci chová, co děláš špatně a proč tak, či tak reaguje negativně.Ono je jednoduché koupit si koně, protože už nestojí tolik, jako dříve a proto se lidé nesnaží koním porozumět, investovat čas, do výchovy a vzájemnému porozumění a partnerství a pak jdou koně z ruky do ruky a nakonec se vždy svádí vina na předešlé majitele, oni koníka mučili, trápili a já jsem samaritán, který zachránil koníka, ale nevím, co mám teď dělat já.Tím vznikají nevychovaná zvířata, která dokáží ublížit nejen sobě, ale i lidem.Nejdříve začni učit sebe, pak, až budou tvé postoje jasné a bude jim kůň rozumět, co vlastně po něm chceš, můžete spolu komunikovat.

30.12.2015 18:11
alfi pav

XXX.XXX.30.254

gitule vrtule napsal(a):
Podle všech dotazů, co na ifauně máš tady, nemáš ani potuchy, jak se chovat ke koni atd.Nejdříve bych se něco naučila od zkušených, než to dělat obráceně, jako většina lidí, kteří tu pak hledají pomoc od pc a neví si rady, protože si koupí koně za 15tisíc, kterej byl levnej a až pak řeší to, či ono.Od pc se moc radit nedá a místo času investovaného do psaní dotazů bych se zaměřila na veškerou práci s daným koněm pod vedením někoho zkušeného, který přímo vidí, jak se kůň v dané situaci chová, co děláš špatně a proč tak, či tak reaguje negativně.Ono je jednoduché koupit si koně, protože už nestojí tolik, jako dříve a proto se lidé nesnaží koním porozumět, investovat čas, do výchovy a vzájemnému porozumění a partnerství a pak jdou koně z ruky do ruky a nakonec se vždy svádí vina na předešlé majitele, oni koníka mučili, trápili a já jsem samaritán, který zachránil koníka, ale nevím, co mám teď dělat já.Tím vznikají nevychovaná zvířata, která dokáží ublížit nejen sobě, ale i lidem.Nejdříve začni učit sebe, pak, až budou tvé postoje jasné a bude jim kůň rozumět, co vlastně po něm chceš, můžete spolu komunikovat.

Nezlobte se na mě, ale tenhle příspěvek taky nepsal zrovna vyzrálý člověk... Ten by si totiž podobné výlevy nechal od cesty.

Je jedno, jestli si pořídila koně s/bez zkušeností. Nemusí mít v okolí nikoho, koho se ptát a má tedy tápat a tím de facto koni škodit?
Každý člověk jednou začínal a každý se musel učit u prvního koně za pochodu a jediné čím se od sebe tito lidé liší je, jestli mají nebo nemají v blízkém okolí někoho, koho se nemusí stydět obtěžovat svými mnohdy "hloupými dotazy".
Já jsem se taky před 14 lety ptala na začátku u prvního koně na hodně věcí, ale rozdíl byl, že tehdy moc nefrčely internetové diskuze a musela jsem informace horko těžko získávat přímo od koňáků. Jak já se tehdy občas cítila trapně a to jsem za sebou měla v té době už 11let jezdecké praxe... Ne se vším se setkáte jako člen oddílu nebo platící klient jízdárny a je vám umožněno se na řešení dané věci podílet, kór jedná-li se o nezvyklé chování koní.

30.12.2015 18:23
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

alfi pav napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale tenhle příspěvek taky nepsal zrovna vyzrálý člověk... Ten by si totiž podobné výlevy nechal od cesty.

Je jedno, jestli si pořídila koně s/bez zkušeností. Nemusí mít v okolí nikoho, koho se ptát a má tedy tápat a tím de facto koni škodit?
Každý člověk jednou začínal a každý se musel učit u prvního koně za pochodu a jediné čím se od sebe tito lidé liší je, jestli mají nebo nemají v blízkém okolí někoho, koho se nemusí stydět obtěžovat svými mnohdy "hloupými dotazy".
Já jsem se taky před 14 lety ptala na začátku u prvního koně na hodně věcí, ale rozdíl byl, že tehdy moc nefrčely internetové diskuze a musela jsem informace horko těžko získávat přímo od koňáků. Jak já se tehdy občas cítila trapně a to jsem za sebou měla v té době už 11let jezdecké praxe... Ne se vším se setkáte jako člen oddílu nebo platící klient jízdárny a je vám umožněno se na řešení dané věci podílet, kór jedná-li se o nezvyklé chování koní.

Je to můj názor dle otázek vláken, která sem dotyčná dává je absolutně mimo mísu a není na škodu, aby si dotyčný uvědomil, že udělal chybu už jen tím, že si nejdřív koupí něco a pak hledá, pokud chci být dobrý majitel, měl bych umět základy, protože nejde jen o mě, ale i o to zvíře.Dříve se info získávaly kontaktem s těmi, kteří rozumí a myslím si, že řešit na netu chování koní a toho, že si dotyčný neví rady je hloupost.Taky od pc když to nevidíme můžeme jen tápat a typovat, co asi je za jeho chováním, ale stále dokola zde většinou zadavatelé dostanou stejnou radu-najít někoho, kdo tomu rozumí, chovatele, majitele, trenéra apod.investovat čas a peníze, aby se vše urovnalo, ale lidi nějak zapomínají, že vlastnit jakékoli zvíře je časově a finančně náročné a to si neuvědomují.Navíc vždycky když se člověk snaží, tak najde rozumného člověka, který mu pomůže, pokud o to požádá.Je jen na lidech, zda budou, či nebudou řešit dané problémy a zde toho fakt moc nepořeší teda.!Chápu, že ne se vším se člověk setká, ale základy přece jsou pilířem komunikace, na kterých se pak může stavět, pokud neumím základy, jak se chci dorozumět?Stačí pár lekcí v JK, nebo u nějakého slušného koňáka, aby mi to vysvětlil, ale dle vláken co sem dotyčná dává nemá absolutně šajn o ničem.

30.12.2015 18:32
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Ale gitule ona se to doučí nic jinýho jí totiž nezbyde

30.12.2015 20:14
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

tony-jcb napsal(a):
Ale gitule ona se to doučí nic jinýho jí totiž nezbyde

Já vím, taky nám nic jiného nezbylo jenže někteří nechápou, že přes některé věci-jako jsou základy- vlak prostě nejede, pokud neznám.Jako bych se chtěla umět učit plynule mluvit anglicky a neznala slovíčka-taky se nejdříve učím slovíčka a pak skládám věty- no ne Tony?

30.12.2015 21:44
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No nebo přijedeš do anglie a pak se z hladu rychle naučíš tak nějak to bude i tady akorát né z hladu

Kessie

1.1.2016 01:39
Kessie

XXX.XXX.151.22

Já jsem tokového koně řešila bičem (když jsem neměla po ruce bič vytahala jsem ho za ucho) kůň se poté na nějakou dobu sklidnil. Kousání jsem "oplácela" fackou přes čumák. Po pár měsících ze mě začínal mít respekt. Dnes už jsem s koníkem víceméně v pohodě jen občas z něj spadnu když zakozluce. Nicméně kastrace mu samosebou sníží hormony ale jeho chování (kopání a kousání) to neovlivní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík