Tak tu máme další pokus o omezení prodeje zemědělské půdy...
http://www.denik.cz/z_domova/vraci-se-padesata-leta-ano-chce-predkupni-pravo-pro-najemce-pudy-20151207.html
"Zvláštní" je, že takovýhle článek neproběhl ani BaboDnes, ani BakaloAktuálne... Samozřejmě to zvláštní příliš není, když vezmeme zájem těchto pánů, ale to jen tak na okraj.
Mně by to samozřejmě mohlo být fuk, my už jsme si svoje zvládli pořídit. Navíc dnes už v posici toho zemědělského podnikatele jsem. A samozřejmě pokud bych někdy prodával, vymyslím snadné cesty, jak to obejít (například vložit majetek do zemědělsky podnikajícího s.r.o. a budu prodávat to celé). Ale pro lidi, co by si po účinnosti toho komunistického sprasku chtěli pořídit pár hektarů a vlastní koně domů... No, těm bych teda nezáviděl.
Prostě taková malá padesátá léta (ono to začne omezením komu, pak se řekne za kolik a nakonec kdo a co tam má vlastně dělat) - ale co čekat v zemi, kde se omezují práva neposkytnutí výpovědi proti své osobě či je snaha prolomit právo ochrany obydlí...
To byl takový povzdech a co s tím? Pokud se tohle svinstvo dostane příští rok do sněmovny, chtělo by to hromadně oslovit poslance... Oni jsou sice mimo, ale když se jim napíše, občas je to probere (naposledy se takhle podařilo srubnout ten nápad lidoveckého soudruha Kudely, jak by policie mohla o své vůli brát řidičáky.
Jojo, tahle mince má dvě strany - rudou a tu druhou...
Kdo je vlastně ten spekulant? Pro místní vesničany jsme to asi my - koupili jsme si domeček a pár hektarů a "teď se tu roztahujeme". Pro mne je to soudruh Babiš, nejoblíbenější to politik v ČR a zřejmě největší vlastník půdy v ČR...
A kdo to rozsoudí? Jeden svinský zákon? Pche... Zákony tady toho v ČR eště mnoho nevyřešily, že?
A jak říkám, já jsem v pohodě - své už máme, ale jak si dneska někdo nově založí farmu... Když mu k tomu nikdo neprodá pozemky... Fakt se něco takového může zdát někomu v pohodě?
Makki> Nu dobrá - ve Vámi uvedeném případu to třeba připadá jako spekulace mně i Vám. Ale jakým právem má kdokoliv - já, Vy, politik - kecat vlastníkovi do toho, komu to chce prodat? Je to Vaše nebo moje pole? Není? Tak co je Vám či mně do toho, kdo to koupí?
Ono když se říká a), může se příště chtít říci i b). Tedy, když schvalujete mluvit druhým do toho, komu prodávají, nechcete jim také přímo rozkazovat, za kolik mají prodat či jak mají ten pozemek využívat? V tom přeci není rozdíl - a za chvíli tu máme znárodňování, to už tu taky bylo...
Meritum věci je ale prosté - prosťáčkům se nakuká, že "zákon je proti zlým špekulantům", ve skutečnosti ale dopadne pouze na prosťáčky. Zlý špekulanti ho dokážou snadno obejít (nebude složité, aby to s.r.o. co už má pozemky všude možně na nich "tak trochu" hospodařilo), ale prosťáček co si bude chtít pořídit domek a dvě hemelky, tak ten to mít nebude.
A já se znovu ptám - opravdu tohle koňáci chtějí? Opravdu už nikdo nikdy nebude chtít mít nějakou tu farmičku?
A to má být politická diskuze? Myslím, že to není moc vhodné místo...
Jinak ano, můžeme všichni poděkovat Babišovi, jak nám krásně rozkrádá zemi, jak ničí malé firmy, zemědělská družstva, společnosti s naftou apod. na úkor sebe a svých monopolů. A lidi jsou tak blbí, že mu to ještě žerou..
A že nás tady (a nejenom nás) tráví nejen řepkou, je taky vlastně jedno, že... v Polsku ho hnali sviňským krokem, věděli proč..
Hmm, co dělat? No tak nemusíme dělat nic... Když císařpán rozhodne, tak lid poslechne...
Anebo, jestli tu teda máme tu demo-demokracii, tak až tenhle zákon půjde na pořad sněmovny, může každý z nás napsat svému poslancovi. Oni se ti paraziti docela bojí, že příště nebudou zvolení.
Nicméně pohodlnější je samozřejmě pokrčit rameny a večer nadávat v hospodě, to je takové české... Leč obávám se, že to situaci neřeší.
P.S. Taky by pomohlo nevolit soudruha Babiše a tu jejich klaku...
jbb
napsal(a):
Hmm, co dělat? No tak nemusíme dělat nic... Když císařpán rozhodne, tak lid poslechne...
Anebo, jestli tu teda máme tu demo-demokracii, tak až tenhle zákon půjde na pořad sněmovny, může každý z nás napsat svému poslancovi. Oni se ti paraziti docela bojí, že příště nebudou zvolení.
Nicméně pohodlnější je samozřejmě pokrčit rameny a večer nadávat v hospodě, to je takové české... Leč obávám se, že to situaci neřeší.
P.S. Taky by pomohlo nevolit soudruha Babiše a tu jejich klaku...
...krčit rameny a nadávat na ifauně...
Tak nebuďte naivní, cílem tohodle zákona není "potírat spekulanti", ale zajistit, aby se místní zemědělská družstva nemusela bát konkurence. Velké ryby si poradí a malé ostrouhají.
polárka.15> Tak co dělám já, už jsem nastínil:
a) informuji ostatní (i zde)
b) podnikám primární prevenci (oslovil jsem člověka, co má k zemědělské politice jedné ze současných vládnoucích stran blízko)
c) vyzývám k sekundární prevenci, až přijde čas (=oslovit poslance, ale na to je ještě brzo)
d) podnikám terciární prevenci (řeším, jak splnit některé požadavky, aby na mne takovýhle zákon nedopadl - jeden z kroků bude omezit všechny nájmy mých pozemků na jeden rok, déle kolchozníci ode mne nedostanou...)
A co děláte polárko Vy? Tedy kromě toho, že se navážíte na ifauně do lidí, kteří pro to něco chtějí udělat?
Mě by vlastně nový zákon vyhovoval - hospodaříme. Ale jak už jsem napsala - je pozdě, spekulanti už mají vystaráno. Navíc i když bude platit povinnost nabídnout přednostně zemědělci, tak je zde otázka ceny. Jestliže bude mít prodávající domluveného kupce za cenu 30 Kč/m2, tak bude tuto cenu požadovat po zemědělci, a pokud ji dostane, bude spokojen (je mu jedno, kdo ji zaplatil), pokud to bude pro zemědělce moc, může pozemek za tuto cenu koupit jiný kupec, třebas přistěhovaný chovatel koní...
Takže v podstatě zákon už nic moc nevyřeší. Snad jen to, že spekulanti, co s dopisy oslovují staré lidi a odkupují od nich pozemky za 1/3 tržní ceny, už takto nebudou moci tyto lidi okrádat.
Z hlediska mne jako nájemce vidím jistotu v dlouhodobé nájemní smlouvě. Ale není 100%ní. Představte si zemědělce, který bude využívat třeba 50 svých hektarů a 50 v nájmu. Na celé výměře bude mít TTP a pořídí si stádo masného skotu, postaví pro cca 60 krav stáje. A pak těch 50 ha vlastníci ani nenabídnou ke koupi jemu, ale prodaj to spekulantovi. A on na zbývajících hektarech své stádo neuživí, a bude ho muset zredukovat na polovinu. Ale poloviční farma nevydělá dost na splátky úvěru na stavbu stáje. A zemědělec aby si hodil mašli, protože v exekuci přijde o všechen majetek...
No, aggitto - budu velmi nesouhlasit.
K tomu zemědělci - jestliže si někdo pořídí stádo "na 100ha", i když jich má 50 svých, tak bych očekával, že ty zbylé si zasmluvní - třeba dlouhodobým nájmem, třeba předkupním právem. Tedy tak, že se SVOBODNĚ s majiteli dohodne. Svobodně = bez dalšího rudého zákona, který říká lidem, co mají dělat. Protože jestliže jde zemědělec do rizika, že pořizuje stádo na 100ha, i když o ty zbylé ha může přijít - tak je to jeho problém. A do jisté míry, dobře mu tak.
Ono by mu totiž ani nepomohlo, kdyby ty ha navíc měl v předkupu - protože když se zítra vlastníci 50ha rozhodnou že mu to všechno nabídnou, tak na to taky mít nebude, že? A naopak ten "fuj-fuj" spekulant většinou nechce sám hospodařit, ale "jenom" šroubovat nájem.
Takže po čem vlastně voláte? Aby stát chránil soukromého zemědělce před jím samým? A když nepomůže předkup, nechtěla byste rovnou "státem stanovené ceny"? Jaký je v tom rozdíl? Riziko podstupuje v podnikání každý, i ten zemědělec. A pokud nevlastníte výrobní prostředky, tak je to prostě riziko v kterémkoliv oboru.
A k tomu "mě by zákon vyhovoval". Ano - mně vpodstatě taky. Ale stejně jsem proti. Budu trošku ošklivý, ale aťsi - ve třicátých letech v Německu také "skuteční němci" nadšeně aplaudovali Hitlerovi, když škrtil židy... Tu se dalo něco naloupit, tam přišel živnostník o (úspěšnějšího) konkurenta žida, atd... Ostatně, víte že mezi 9/1938 a 3/1939 (tvz. "druhá republika") to v ČR vypadalo podobně? Také židy vylučovali například z advokátní komory! A to nedělali němci, ale "demokratičtí češi". Akorát, že všichni ti, co si tahle pomohli (i ti ostatní) splakali nad výdělkem - třeba protože byli sociální demokraté - a těm Áda zakroutil krkem hned po židech... Řečeno slovy pastora Niemollera... "...když přišli pro mne, už nebyl nikdo, kdo by se ozval".
A tohle je to stejné - teď omezí vlastnictví, komu můžete prodat - jen trošičku. Pak omezí více. Pak řeknou, za kolik můžete prodat (a zase tu bude Vám a možná i mně vyhovovat...). A pak řeknou, co smíte/nesmíte pěstovat a chovat na "vašem" majetku. A milí koňáci, nevím jak je to u Vás, ale u nás by 90% vesnice jistě rádo podepsalo, že na mém (!) pozemku by se měla pěstovat řepka né pouštět koně... (to se "tak nikdy nedělalo" a prý "bereme JZD obživu").
Takže, buď jsme pro soukromé vlastnictví, nebo nejsme. Není možné být tak trochu pro.
Napsala jsem "Mě by vlastně nový zákon vyhovoval", ale ne: "mě zákon vyhovuje, já jsem pro".
A co se týče cen, tak píšu, že aspoň už nebudou spekulanti okrádat prodávající, nepíšu o tom, že aspoň lacino přikoupím další pozemky.
Co se týče nákupu půdy našeho vymyšleného zemědělce, tak ten si může vzít na nákup půdy úvěr. Bude ručit půdou a bude splácet třeba 20 let. Dlouhodobé nájmy bývají max.5 leté - aby to pokrylo závazky AEO a AKEO. Stáj si zemědělec postaví na delší dobu, ale nikdo mu pozemky nepronajme na 20-30 let, že? Ani stát
A pozor - už dnes mi dotační pravidla předepisují, kolik různých plodin musím pěstovat, jaké výměry, že musím mít plochu EFA - to už moc daleko od nařízeného osevního postupu není.
A také mi v podstatě nařídili, že od roku 2016 musím mít polovinu stavu skotu, jinak nedostanu dotace na TTP (loni jsem ještě plnila starý program AEO).
Koňáci v našem okolí mi nevadí - mám komu prodávat přebytečné seno. Od koho si koupí nebo pronajmou pozemky, je mi jedno, dokud mi nepůjdou po mnou obdělávaných hektarech. Proč bych se měla vzdávat pronajatých pozemků, když se jejich obděláváním živím? *
Když jsou na prodej, kupuji, a zatím vždy mi je majitel nabídl prioritně. Když byl spokojen, jak je obdělávám (a vybral si mne jako nájemce - nově pachtýře), bude spokojen i když mi je prodá. V jednom případě jsme nákup nerealizovali, ale máme je v užívání i od nového majitele.
Bohužel státní půda se v našem okrese prioritně nájemcům prodávaných pozemků neprodávala, stát sám porušil, co teď chce přikázat vlastníkům, a prodával obálkovou metodou.
* každému bližší košile než kabát, vy taky nepřenecháte půlku pastviny svých koní jinému koňákovi, nebo jo?
Zákon tedy nic nevyřeší, nezlevní nákup půdy, naopak, spekulující prodávající může postupovat jako dnes - zeptat se nájemce/pachtýře, kolik je ochoten mu za pozemky dát. Pak zkusí realitku nebo odpovědět na nějakou poptávku, která přišla poštou a bude hledat kdo dá víc. Pokud uspěje, tak ať zákon bude nebo nebude, prodá jinému než nájemci, když ho bude zajímat jen cena. A ta zajímá 90% lidí.