A bere se jako nedostatecna pece tohle ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2016 23:10

Mame souseda farmare ktery ma 4 kone ma pro ne hodne mist kde muzou mit ohradnik ale nema nikde pristresek..nikdy je pres noc ani mrazu nebere do staji hrebelcuje je nebo umyva jenom kdyz de poznat uz z dalky ze sou hodne spinavi a v lete sem jim musela tahat pres pul dediny (brala sem vodu z barelu ze zahrady a nemame ji blizko u domu :( )asi 10l vody majitel se nako de*il na mesic ztratil a nechal je tyden o zizni..bez kapky vody ve 40°C..v prubehu toho tydnu co sem kazdy vecer slysela jak kopou do van co tam maji na vodu tak me docvaklo ze ji tam mozna nemaji..(uz je znam a vim ze delaji takovej rachot kdyz maji zamrzlou nebo nemajj zadnou vodu) co na to rikate ?

4.1.2016 06:55
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Nesoudím něco, co doopravdy neznám.

4.1.2016 07:52
keira

XXX.XXX.106.7

Ve 14 letech jsem také viděla týrání v kdečem. Od dětství jsem měla tendenci zachraňovat vše živé a zpětně třeba vidím, že tam bylo vše v normě. Takže bych doporučila to probrat s někým dospělým, zkušeným a místním, komu věříš, že se o koníky dobře stará a kdo se tam může zajít s tebou podívat a zhodnotit to.

Proč vlastně teď píšeš o tom, co se dělo v létě? Jak je o koně postaráno teď?
Nakrmení jsou? Vodu tam teď mají? Aktuálně vzhledem k mrazům s tím také může být problém.

Pokud by to bylo tak, jak píšeš, že by koně byli ve vedrech týden bez vody, tak se domnívám, že by to nepřežili.

Špína samotné koně netrápí, pokud nemají neošetřená zranění nebo dermatitidy v chlupech.

Vcelku není od věci, pokud člověk vidí něco, co se mu nezdá, si to vyfotit, aby pak měl důkazy. V mobilu dnes máme foťák asi každý.

4.1.2016 08:07
kapička

XXX.XXX.77.39

U nás když koním dojde voda v kýble, tak do nich taky kopou a rozhazují je okolo. Takže pro kolemjdoucí jsou to chudáčci týraní. Jenže oni mají o 30 metrů dál napajedlo, ze kterého běžně pijí...
Nikdo je nečistí denně, do stáje se zavírají jen na krmení, jinak jsou venku.
Špatně je pokud koně jsou 24 hodin denně bez přístřešku a vody.

4.1.2016 11:23

Ted presne nevím včera sem u nich nebyla ale podle mich skusenosti budou mit urcite zamrzlou vodu ktera neni vysekana a oni ji neprokopnou..

4.1.2016 11:24

Ps:v zadnem ohradniku nemaji potrubi naa vodu...

4.1.2016 12:41
aggitta

XXX.XXX.249.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ps:v zadnem ohradniku nemaji potrubi naa vodu...

Já také nemám v žádném ohradníku potrubí na vodu smajlík
Koním postačuje, když je napajedlo 2x denně rozmraženo např. dolitím horké vody. Pak nějakou dobu, než znova zamrzne, mají koně vodu k dispozici.
Málokdy se mi k vodě hrnou, že by už před tímto pociťovali velkou žízeň.

4.1.2016 15:01

Tiež nemáme potrubie v žiadnom výbehu a tiež sa občas stane, že kone vodu nemajú a napájadlá cestujú po výbehu.
Tým nechcem nikoho obhajovať. Ale keď tam nie ste každý deň a neviete ako veci fungujú, či nefungujú, je to trochu zbytočná panika. Mám tiež zapraseného koňa, lebo po očistení sa hneď vyváľa, teraz má asi aj zamrznutú vodu-idem tam za hoďku a určite sa hrajú s bedňami na seno-lebo už zožrali a čakajú na večeru. Vyzerá to podobne každé poobedie, s bedňami sa hrajú aj keď v nich seno je. Ak by to niekto ako vy videl z okna trikrát do týždňa, už mám na krku nejakú kontrolu( a vďakabohu, že nie sme v smerike, to už by som iba zamávala odchádzajúcim koňom).
Takže skuuste sa tam s niekým porozprávať, ako to funguje, kedy kone dostávajú vodu, a tak. A riešte to až po tom.

4.1.2016 15:08
sisi58

XXX.XXX.218.3

Ze zákona má mít kůň k dispozici přístřešek, musí být krmen a napájen a to denně.
Pokud tomu tak není, jedná se o týrání, což je trestné.
Ovšem nahlásit někoho můžete na KVS pouze tehdy, pokud opravdu víte, že koně nemají byt a stravu.
Takže buď vypozorovat nebo se majitele zeptat. Vše nafotit. Protože kontrola z KVS se ohlašuje majiteli předem a ten může chybějící dodat, než přijedou.
Sousedům přijeli na poníky, na udání, že mají špatná kopyta, neošetřená zranění, nebezpečné věci ve výběhu(trčící hřebíky, pohozené kramle)a malý přístřešek.
Protože tohle nešlo dát do pořádku ze dne na den, měli sousedé problém.
Ale nalít vodu a dát balík sena, to je za chvíli.
Bez zdokumentování budete za blázna.

4.1.2016 21:48

Uz nekolik let nemají žadny pristresek ani nevim jestli tam vubec nekdy naky meli.. A do staji jdou jenom kdyz se sedlaji a z toho duvodu ze soused nema penize na tenhle jeho mnoholety konicek radsi vzdy odjede aspon na mesic pryc a necha tam kone aby lezeli v bahne ve zbytcich sena a zrali jenom starou zezloutlou travu na ktery se pasou asitak 4 mesice nebo vic.. Jeste nedavno zrali seno ke kterymu se dostali a ted se tam vali nenom zbytky ve kterych je hrozne bahna ze se tam propada noha kdyz se na to slapne a oni tam spavaji...a kdyz prsi nebo chumelí tak sou schovaní jenom pod velkym stromem...

4.1.2016 21:59

Nechci aby mel problemi jelikoz nema moc penez na nake pokuty..(nevim o jakou hodnotu se jedna..) a nechci se potom citit provinile... Nemohla bych spis nak tem konim pomoct ? Muzu jit kdykolik knim do ohradniku a aji s nimi opatrne zachazet..

4.1.2016 22:07
flyhigh

XXX.XXX.250.10

No... Mě to přijde jako trochu zbytečný poplach.
Jak vypadají koně, vidíš jim žebra? Nemají někde otevřené rány? Připadají ti kopyta normální, nebo dlouhá, rozlámaná a podobně?
Co si budem říkat, přístřešek je legálně potřeba, reálně většinou taky, ale zdravá zvířata to nijak neodnesou, že se nemají kam schovat... Bez vody by týden v hicech nevydrželi, někde tam být tím pádem musí, to by zkolabovali.

Dvě věci - zkus tam něco vyfotit, ideálně nejhůř a nejlíp vypadajícího koně, a prostor.
A ta druhá mě tahá za oči celou diskuzi - ohradník je lanko nebo el. páska, která ten prostor ohrazuje; když jdeš za nima, jdeš do ohrady, a ne ohradníku (jdeš ZA ohradník). A vážně nedoporučuji, abys zacházela s cizíma koňma bez dovolení :) I z dobré vůle.

4.1.2016 22:16

Sam majitel me to dovolill muzu s nimi i mirne manipulovat (pozduchnout aby uhly, odvest je za ohlavku o kousek dal aby neprekazeli atd..) Maji tam 2 lanka a nad nimi jeste pasku (elektrickou) to seno meli ohrazeno take dvemi lanky a paskou ale nak je (se) protrhly a kone se potom uz jen krmili..

4.1.2016 22:18

S tou vodou to mozna nebyl cely tyden mozna tak 3-4dny uz nevím ale kazdopadne v celemvvybehu NEMOHLI mit jiny zdroj vody..

4.1.2016 22:18
keira

XXX.XXX.106.7

Chápu, že bys jim chtěla pomoci, ale pokud jim tam nejsi schopná denně dopravit skoro 150 litrů vody a alespoň 50kg sena denně, tak to není ve tvé moci. A dlouhodobě by to asi stejně nefungovalo, dotovat někomu koně.

Pokud chceš znát názor lidí z internetu, jestli dochází k týrání, zítra nafoť koníky a prostor a vlož fotky, bez toho bychom to jen hádali.

S majitelem jsi o tom zkoušela mluvit? Jaký má na to názor? Nechápu, proč by měl proto, že nemá peníze, odjíždět a nechávat tam koně živořit samotné. To mu přeci žádné peníze neušetří.

Mají tam jen 1 strom nebo více? Bahno teď měli koně ve výbězích prakticky všude, tomu se dá těžko zabránit.

4.1.2016 22:21

Rany nemaji a zebra jdou videt jen mirne ted uz jsou v jinem vybehu a maji tam i vice travi takze ted nevipadaji nejhur ale kdyz mel jednoho starsiho kone co mel problemy s ledvinama (uz zwmrel kvuli tem problemum a stari) tak ten míval viditelna zebra az to bylo skarede..

4.1.2016 22:23

Maji jich tam vice ale ty jsou but suche polosuche nebo male jen ten jeden tam maji tak akorat..

4.1.2016 22:24

Pokusim se sem dat fotky co nejdrive ale nevim jestli to stihnu :/.

4.1.2016 22:25
flyhigh

XXX.XXX.250.10

U starších koní je běžné, že i při nejlepší péči mohou vypadat špatně, to nemusí nic znamenat...

Jak už tu je psáno - zítra nám to nafoť a dej to sem - nechceme tě odradit, ale občas se stane, že nekoňák považuje za týrání věci, které jsou pro koně přirozenější a příjemnější, než sterilní box a střecha nad hlavou po celý den. :).

4.1.2016 22:26

S majitelem nemam sanci mluvit jelikoz pokud je tu (vetsinou tak na 3 dny) tak nemam cas a jindy je pryc..

4.1.2016 22:27

Dobre nafotim prostredi kde byli, jsou a jak vypadaji..

4.1.2016 23:28

Upřímně, já teda znám koně, kteří se takto chovají. Pravda, majitelka dává jádro, ale jinak nemají přístřešky v žádném z výběhu a i v tomto čase se pasou - na stařině, žádná extra výživa, ale nevypadají, že by strádali. Ať se to někomu může zdát nevyhovující, koně jsou živí a zdraví, dokonce kobyly rodí a odchovávají zdravá hříbata.
Bez vody v létě je to blbý, ale na to kontrolu veteriny asi fakt neuženeš..

5.1.2016 05:53

Dobre nafotim prostredi kde byli, jsou a jak vypadaji..

Několikrát ověřte, jak se věci opravdu mají, že předkládáte fakta, ne své doměnky.
Pak zvažte své možnosti, síly a rizika.Můžete si najít víc k tématu-přečtěte si na EQ causy Chvojen, Rolinka, Miata, Rousínov - pro začátek.

Pak můžete zkusit kontaktovat majitele /i písemně, to bych tedy udělala s kopií/.
Pokud nebude úspěch a budete chtít pokračovat, držte se tohoto návodu:
http://www.equichannel.cz/tyrani-kone-z-pohledu-prava.

5.1.2016 07:20
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Já bych také ráda viděla fotky těch týraných koníčků, přijde mi to jako zaujatý pohled náctileté slečny, která miluje koníčky a když jsou v bahně, tak to bere jako týrání.

5.1.2016 09:48
kapička

XXX.XXX.5.211

Jak přijde řeč na závíráte/nezavíráte do stáje. Nezavíráme. A to ani v zimě?!? Tak už je náš pan majitel vesnicí považován za týrače. Do toho přidáme, že nesteleme, protože koně nejradši chrní na pastvě a boxy mají jako záchod nebo v létě přes poledne se tam schovávaj před mouchama. To už je týrání i podle půlky koňáků.
Od podzima do jara chodí po pastviních koule obalené bahnem, ono to mokré vyčistit nejde. Seno mají nonstop jenom v mrazech nebo hnusném počasí. Jsou tlustí, tak ať si paběrkují na obrovské pastvině. A s vodou jak už jsem psala. Mají přírodní napajedlo o jehož existenci jsem neměla tušení přes 2 měsíce, co jsem tam chodila pomáhat :-D Ono je tak dobře schované, že když oněm člověk neví a neprochází ohradu důkladně, tak ho nevidí.

Tohle chce fakt fotky. Když si vezmu jak teď v prosinci vypadali koně ve stáji v Praze, tak to byla taky radost pohledět. Bahno, bahno, bahno, ani se jim v tom leckdy nechtělo došourat se k senu.

5.1.2016 12:22

Kapička - krásně jste popsala fungování většiny pastevek. Mám to taky tak. Skoro do puntíku. Na letošek jsem dostavovala pro zimu jeden přístřešek, protože mám na ustájení cizího koníka (A1/1), tak aby zvládl zimu a opravdu se do něj chodí jen venčit. Takže už jsem ho taky přestala nastýlat.
Jinak mě přes léto chodili buzer*vat kolemjdoucí i u ovcí, že je chudáky trízním žízní...z toho vyplynulo ponaučení: "To, že nádoba s vodou není vidět z cesty, ještě neznamená, že zvířata žádnou nemají." To teda asi není případ zadavatelky, ale že je to časté, že jsou lidé všímaví často na nesprávných místech... zatímco "vedle" je artrotická kobyla, která nemá víceméně žádnou péči, víc leží než stojí, protože nemůže na nohy, většinou nemá skoro co žrát a protože je ustájená sama a vedle na pozemku přibyl kůň, kůň převážně stojí, resp. leží v rohu nejblíž u toho nového koně... občas na ní skočí slečna, prožene jí cvalem po silnici a zas nechá pár dní stát (ležet)... toto bych spíš považovala za nevyhovující podmínky. Ne moje obtloustlá zvířata, která v létě stojí na "vykousaném" výběhu a dostávají hrstku sena na příděl, protože by se jinak neunesly Ale např. u té zmíněné kobyly (a to bylo bez přikrášlování, fakt realita ), bych si tipla, že by stejně KVS nic nenašla.. navíc nejsem z těch, kteří by se montovali do fungování někoho jiného. Taky mám ráda svůj klid

5.1.2016 14:48

Ja neřikam ze je to tyrani rikam akorat jestli to je nebo neni nedostatecna pece kazdopadne fotky budou spise takvza dva dny jelikoz nam napadla velka vrstva snehu a vydeli by ste v tom jenom bilou patlaninu..

5.1.2016 15:25
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Ale notak, tolik sněhu nikde není

5.1.2016 15:30
aggitta

XXX.XXX.249.59

Ja neřikam ze je to tyrani rikam akorat jestli to je nebo neni nedostatecna pece kazdopadne fotky budou spise takvza dva dny jelikoz nam napadla velka vrstva snehu a vydeli by ste v tom jenom bilou patlaninu..

Náhodou sníh je skvělý, je vidět, kam koně chodí a tedy odhalí i ta skrytá napajedla...
Nebo podle stop i kolikrát asi u koní někdo byl atd, stačí jen prozkoumat otisky na sněhu...

Lenuuska

5.1.2016 16:18
Lenuuska

XXX.XXX.53.162

Evidentne sem fotky dat nechces a otazka je proc asi? na me to pusobi jako ze se holcicka nudi a tak si tu vymysli pohadky a je reada kdyz se sni nekdo bavi

5.1.2016 17:47
koně

XXX.XXX.205.252

Mame souseda farmare ktery ma 4 kone ma pro ne hodne mist kde muzou mit ohradnik ale nema nikde pristresek..nikdy je pres noc ani mrazu nebere do staji hrebelcuje je nebo umyva jenom kdyz de poznat uz z dalky ze sou hodne spinavi a v lete sem jim musela tahat pres pul dediny (brala sem vodu z barelu ze zahrady a nemame ji blizko u domu :( )asi 10l vody majitel se nako de*il na mesic ztratil a nechal je tyden o zizni..bez kapky vody ve 40°C..v prubehu toho tydnu co sem kazdy vecer slysela jak kopou do van co tam maji na vodu tak me docvaklo ze ji tam mozna nemaji..(uz je znam a vim ze delaji takovej rachot kdyz maji zamrzlou nebo nemajj zadnou vodu) co na to rikate ?

Hodně míst, kde můžou mít ohradník?To znamená, že majitel je nechává postupně vypásat své pozemky? Takže se asi pravděpodobně o koně trošku stará, protože ohradník se sám nepřestaví.
Čisté koně najdete při deštivém počasí a tudíž bahnitém povrchu jen málokde.
Popis napájení je také dost chaotický.Majitel odjede na měsíc.Koně, podle vás bez vody, byli týden.Vy jste je však zachránila.Tím, že jste pro 4koně donesla 10l vody?
Navzdory téhle péči 4koně stále žijí.
Souhlasím s příspěvky výše.Než začnete souseda udávat, nafoťte koně.Výživný stav, prostředí, prostě co se vám nelíbí.Mobil s foťákem určitě máte.
Kondice a celkový vzhled na sněhu vynikne velmi dobře, to se nemusíte bát.

5.1.2016 17:56
mgtka

XXX.XXX.22.107

Já třeba pokud nejdu jezdit tak koně nečistím, nechávám jim jejich "vrstvu" a co se týká léta...no je to divné, ale moji koně přes léto nepijí. Jen jim vždy symbolicky do vaničky dám kýbl vody a za týden vyleju, vyčistím a dám čerstvou.
První léto jsem z toho byla nešťastná, slídila jsem jestli močí normálně. Teď už to nějak nehrotím...asi žijou z rosy, kdo ví.

A to že majitele nevidíš nemusí znamenat, že se tam neukáže, taky určitě chodíš do školy, máš i jiné koníčky, atd. a já třeba taky chodím do práce a proto se v těchto mrazech stává, že koně mají zmrzlo a žížu, ale jakmile přijdu vodu zajistím, koně se napijí a pokračují ve své činnosti (žraní).

5.1.2016 21:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Mgtka - totéž mám s ovcemi - v létě vůbec nepijí. A na Ovcích, kozách ze mne div neudělali tyrana zvířat. Prostě mají evidentně dostatek vody ze šťavnaté pastvy, navíc na horách je jednak ta tráva šťavnatější, druhak nejsou tak vysoké teploty.

9.1.2016 13:54
serafima

XXX.XXX.251.110

Ale toto asi máme všetci kto máme kone vonku a nie v teplom boxíčku celý deň aby čumel do steny- okrem leta lebo vtedy koník na pastvinke zelenej vyzerá samozrejme dobre ale bože chráň aby tam bol aj keď prší alebo fúka, veď zomrie. A inak sneh je super vec aj ľad, moja originál kobyla nemôže mať pri výbehu vedro s vodou lebo v rámci nudy ho automaticky vyleje už som skúšala všetko aby to nerobila ale aj tak to spraví, a tak ju napájam 2-3x denne a minule keď už prišiel čas na napojenie (ona si sama povie) som ešte práve tak na pol hodinu mala prácu a som si povedala že veď tú chvíľočku hádam vydrží a kým som tam došla kobyla do seba tlačila ľad vo veľkom a tak hrozne sa jej to páčilo že sa mi vykašľala na moju vodu a tlačila do seba ľad ďalej :D asi sa jej páčilo ako to chrúme medzi zubami :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík