Westernove jezdeni - kurz pro mirne pokrocileho

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aleachim321

4.1.2016 10:04
Aleachim321

XXX.XXX.26.146

Zdravim, chtěla bych se poradit jak a kde pokracovat se sebou dal. Jezdim pul roku western - "umim" zakldani ovladani v kroku, klusu, cvalu. Jezdim na prikladani. Kone nemam svého. Muj treninkovy je 100%. Pan, kde se ucim, ho mam skvele vycvičeného - posloucha mne snad i telepaticky smajlík

Nicmene nez si poridim svého kone, chtěla bych absolvovat nejaky kurz práce s konem - typu zaklady ze země, seznameni, navazani kontaktu plus zlepsit techniku jezdeni.

Muzete mi poradit trenéra, staj - stredni nebo vychodni Cechy. Myslim, ze panove typu Boranek, Blaha jsou spise az další level. Ted se na to ještě necitim. Jsem zacatecnik a bude mi 40, takze jdu na vse uz spise pomaleji a opatrne smajlík

Dekuji za info, pripadne za vase zkusenosti jak jste prochazeli výcvikem.

edwina

4.1.2016 13:41
edwina

XXX.XXX.40.41

Určitě bych zvolila postup - nejprve navštívit nějaký kurz horsemanshipu jako divák a teprve, když mi trenér z lidského i koňského hlediska sedne (teorie je krásná věc, praxe za ní často pokulhává, zvláště co se "nenásilnosti" prezentovaných metod týče), jela bych k němu na kurz. Dobrý učitel se nehledá snadno, proto bych klidně sáhla po těch nejlepších a nebála se, že na to nemám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2016 15:02

Jezdíte půlrok western a předtím jste jezdila anglii, nebo jezdíte půlrok na koni? Pokud to druhé tak bych doporučila ještě prostřídat při pravidelném a častém ježdění pár dalších koní, navíc v různých stájích a v průběhu minimálně několika měsíců. Teprve pak řešit kurz. V každé stáji se naučíte něco nového nebo aspoň zjistíte, jak to dělat chcete a jak ne. Pokud by stačila průprava jako lonžování, ustupování, ohýbání, couvání ze země, plus k tomu pravidelné ježdění na kvalitních koní pod kvalitní trenérkou v Pardubicích, tak mám tip. Na kurz bohužel ne.

4.1.2016 20:09
ilka

XXX.XXX.30.116

Zdravím, co Olda Novák je kousek od Prahy a má několik druhů kurzú a jezdí i po republice, mrkněte na jeho stránky. Také bych v tomto roce ráda navštívila jeho kurz

4.1.2016 20:11
ilka

XXX.XXX.30.116

Ještě připomínám, koukněte se má tam i videa

4.1.2016 20:33
helas

XXX.XXX.12.12

Výborná stáj na toto je v Probulově. Mají vlastní výuku (i koně, velmi vychované a znalé; celé stádo tak klidných a hodných koní se často nevidí).
Jezdí tam pravidelně trenérka, paní Anna Dzyuba - je skvělá a má přesně ten přístup, který hledáš.
Doporučuju zkusit. Ranch Calamity Jane.

4.1.2016 21:21
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

MOŽNÁ BUDU DIVNEJ ale jestli jseš u člověka kterej má fantasticky přiježděnýho koně a dělal si ho sám nějak nechápu proč běhat po hromadných kurzech když máš od koho se učit

5.1.2016 00:31

tony-jcb napsal(a):
MOŽNÁ BUDU DIVNEJ ale jestli jseš u člověka kterej má fantasticky přiježděnýho koně a dělal si ho sám nějak nechápu proč běhat po hromadných kurzech když máš od koho se učit

Řekla bych, že za účelem sběru zkušeností jsou kurzy apod. na místě. Pokud má být cílem pořízení vlastního koně nebudou zkušenosti s jediným koněm, který je skvěle přiježděný do té míry, že dá jezdci skoro vše "zadarmo" dostačující. Ve chvíli, kdy jezdec zvládá techniku jízdy natolik, že mu dobře připravený kůň šlape jako hodinky měl by dle mého názoru přičichnout i k tomu, jak koně do takového stavu přiježděnosti (a vychovanosti) dostat. Rozhodně předtím, než si pořídí svého vlastního koníka (pokud tedy není natolik v balíku, aby si koupil podobné "dokonalé" zvíře a následně platil někomu aby jej průběžně přiježďoval). Zadavatelce rozhodně zodpovědný přístup k věci schvaluji, když už pro nic jiného tak proto, že se tím snižuje pravděpodobnost, že se v budoucnu stane jedním z těch přispěvatelů ifauny, kteří zde bezradně řeší, že je jejich koník kouše, nenechá se chytit, nedává nohy, nestojí při nasedání, nezastavuje, odmítá chodit sám bez koní... Jasně, každý občas narazí na problém o kterém se chce poradit (ne nadarmo se říká, že víc hlav víc ví), ale pokud člověk vlastnící koně nemá ani potuchy jak koně opravit, když udělá chybu a na jakém principu jej učit nové věci, je to dost smutné.

Aleachim321

5.1.2016 06:45
Aleachim321

XXX.XXX.26.146

Dekuji vsem za rady. Podivame se na vase tipy.

Ještě jsem jezdila na kobylce, ale ta je brezi a tak mi majitel "pujcil" svého. On jezdi od 5ti let (nyní 50) a kone ma všechny opravdu vcajku. Momentalne resi nejake rodinne problémy, a tak mi konika vždy pujci a na jizdarne si jezdim spise sama, on jen dozoruje. Do terenu jezdime spolu a ty kone jsou zlaty i venku. A prave na te jizdarne bych potrebovala pracovat technicky a sama nebo podle videi to nedam. Skoda, ze ne každý co něco umi, to dokaze predat... Mají tam ustajeno asi ještě dalších 10 koni, ale na nich si pracuje každý sam a většinou zacatecnici.

Jinou staj se mi nechce zkouset, mam male deti a tahle je hned vedle ve vsi (hlidani, dojizdeni apod).
Spis by se mi hodil nejaky ten kurz. Nemam ambice byt nejaky zavodni jezdec. Staci rekreacne, ale abych toho kone dokázala zvladnout a aby to byl třeba i jednou partak pro moje deti smajlík
Jak pise katyq, nez si kone poridim, tak k tomu chci pristoupit zodpovedne. Takze diky za vase připomínky.

Aleachim321

5.1.2016 06:56
Aleachim321

XXX.XXX.26.146

Divny nejsi. Ja bych takly byla rdsi, ale pan jakoby neumi vest, predat ty zkusenosti. Vssechno z nej musim dolovat. A rikat věci typu - nezkusíme ještě tohle a tohle. Sam jakoby konstruktivne nic nenavrhne. No bohužel ne každý co něco umi, to umi predat dal. Je to skoda.

5.1.2016 12:52
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Aleachim321 napsal(a):
Divny nejsi. Ja bych takly byla rdsi, ale pan jakoby neumi vest, predat ty zkusenosti. Vssechno z nej musim dolovat. A rikat věci typu - nezkusíme ještě tohle a tohle. Sam jakoby konstruktivne nic nenavrhne. No bohužel ne každý co něco umi, to umi predat dal. Je to skoda.

To chápu že s "fachmanem" je potíž z něj něco dostat za prví mu prostě nedojde že vi to nevíte pro nás je to přeci samozřejmost za druhé už viděl tolikrát svojí práci uplně v kýblu že opravdu potřebuje velký impuls něco předat ( vlastní zkušenost ) takže u koní platí to samí jako jinde kdo to umí to dělá kdo to neumí to učí a kdo ani netuší o co jde to kontroluje je to stařičká poučka bohužel stále platná.

Dessi

5.1.2016 23:56
Dessi

XXX.XXX.191.34

Podivej na toto: http://www.alegroabara.wbs.cz/ z vlastni zkusenosti mohu jen a jen doporucit. Jednou za cas jezdi i do strednich Cech (jinak vychodni Cechy). Trenuje od zakladu...("skola" Vaska Boranka).

edwina

6.1.2016 08:04
edwina

XXX.XXX.40.41

Myslím, že bude potřeba nějaký kurz horsemanshipu (aby to nebylo jen o ježdění), kde vám i zapůjčí koně. Takhle z hlavy mě napadá třeba: http://www.safehorsemanship.cz/akce-kurzy/ nebo http://ranchbystra.cz/novinky/2016/1/4/clanky/individualni-jezdecke-kurzy/. Koně pro výcvik vám půjčí i Zuzka Prokopová: http://www.zuzkaprokopova.cz/vycvik.php. Nejsou to sice střední ani východní Čechy, ale u jednorázového kurzu (vlastně dovolené u koní) by to nemuselo vadit.

edwina

6.1.2016 08:17
edwina

XXX.XXX.40.41

Jinak žádný - dejme tomu týdenní - kurz, kde se naučíte, jak připravit koně pro své malé děti, neexistuje. To je práce na několik let. Kdyby se to dalo naučit za pár lekcí, byl by na světě ráj. Něco jiného je vozit se na spolehlivém přiježděném koni, kterého udržuje někdo jiný, a něco jiného je vycvičit ho sama, či ho alespoň nezkazit, pokud budete mí štěstí a koupíte nějakého dobře připraveného - a že jich k mání moc není a za kvalitní výcvik si připlatíte. Ale takové setkání vás zajisté může inspirovat a někam nasměrovat. Teorie je potřeba, ale není nad roky praxe, nejlépe při rozmanité práci s různými koňmi. Člověk obvykle musí vystřídat víc cest, než získá nadhled a najde si tu svoji. Dnes si lidé nejdřív koupí koně a pak teprve se rozhodují, že by se měli naučit jezdit či se o něj starat. Také to jde, ale je to obvykle o mnoho bolestnější postup, zpočátku plný frustrace a vzájemného nepochopení. Znám několik dvojic, které to dokázaly pekonat, ale i spoustu lidí, kteří to vzdali, na koně zanevřeli, prodali ho a začali se věnovat něčemu jinému.

Přidejte reakci

Přidat smajlík