zz1

XXX.XXX.157.193
Máte taky někdo problém se vztekajícím se koněm? Mám kobylu, při naklusání se šklebí, ale jen při pobídce, ve cvalu skoro pořád. Po skoku je občas těžké navést ji na další, samotné skákání ji baví, jde to vidět, ale jak přijde po skoku opět pobídka do cvalu aby pokračovala, začne se sekat, uši vzadu, když ji dostanu dál jede zase v klidu na další skok. Nemyslím že by to bylo nesedícím sedlem, měnili jsme a dělá to samé, spíš mi to přijde jako neochota poslechnout. Někteří říkají že kobyly to tak mívají. Jak to zlepšit?
zz1

XXX.XXX.157.193
tony-jcb
napsal(a):
Nebudeš to chtít slyšet ale kůň je obrazem jezdce samo že to jde spravit ale bude to víc práce na tobě než na kobče.
Chci slyšet rady. Neříkám že na chování koně nemám podíl, jen přesně nevím jak na toto chování.
Chtěl sem ti jemně naznačit že bez toho aby tě kdokoly viděl s koněm aspon video tak dostaneš spustu učených rad a všechny budou zaručeně fungovat díky tomu že sposta lidí je majitelem křištálové koule. Když tě nevidim tak si můžu domýšlet styl jízdy jak sedíš jak pobídky prostě cokoli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě k tomu napadlo, aniž bych věšteckou kouli použila, jestli jí možná nesedí síla pobídky a to, jak v ní sedíš ve cvalu. Zkusila jsi někdy jezdit s opravdu jemnou holení? Přemýšlela jsi, zda bys jí nechtěla naučit víc na slovní pobídky, na lehké poklepání bičíkem shora zádě? Ono by to nešlo ze dne na den, ale spíš, jestli jsi zkoušela, jak by se na to tvářila? Znala jsem jeden extrém - to není Tvoje kobyla, ale pro příklad "zvláštnosti" citlivosti koně na pobídku - takový voříšek huculózní... "nedalo" se na něm jezdit. Byl ve stáji, kde jsme byli se svými koňmi z oddílu na týden na prázdninách a tohoto nám byl pan majitel ochotný půjčovat. Jenže koník nechtěl chodit - čím víc se pobízelo, tím víc zatvrzele stál. Nepomáhal bič, nic. Já jsem v té době jezdila magora plňase, na kterém člověk musel být sotva znatelný, co se holení týče. A protože mě bavěj paka, na hucula jsem vlezla taky. Jaký byl div, že se mnou chodil. Pravda, nešlo o ideální spolupráci, ale přišla jsem na to, že když ho silnější pobídkou rozejdu (jednou kopnu) a dám hned "nohy od něj" - prostě si sednu do korektního sedu, ale holeně mám jen velmi lehce přiložené - tak ochotně funguje Tím chci říct, že ikdyž si koně najezdíme sami (tenhle případ byl samozřejmě zkažený od kdovíkoho), tak že může být "od přírody" prostě jinak citlivý, takže potřebuje nějaké specifické zacházení... to je jen námět k zamyšlení...
Jak to poznáš, že se jí skákat chce? Že se hrne na skok? A jestli jo - nemůže to být spíš tím, že ho chce mít za sebou?
Takhle popsané to na mě dělá dojem, že výcvik je veden stylem brzda-plyn.
Jo, ono to jde, dokonce jsou z toho mašle... tak do L. Nebo zaštycovanej kůň.
Ono se dost zapomíná, že skokovej výcvik není o výšce skoků, ale o cvalu mezi nima. Pokud ti kůň dává najevo diskomfort (a to podle popisu dělá), je prostě jediná rozumná možnost vrátit se ke kavaletkové práci - nebo ještě dál, k základům - naučit sebe i koně cválat plynule mezi kavaletkami, a pokračovat dál jen tehdy, když bude trvale na pomůckách, v klidu, pravidelně, s ušima dopředu.
Jo, může to trvat rok. Holt je to o prioritách... ;-).
ff12345

XXX.XXX.172.226
Dělá to i pod jiným jezdcem? Zdravotní stav jste kontrolovali (záda apod.)? Dělá to i v terénu?