Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vivule

16.1.2016 19:42
Vivule

XXX.XXX.237.18

Zdravím všechny :) Byla by uzdečka použitelná, kdyby se skládala pouze z lícnice a udidla? nebo je důležité mít i podhrdelník s čelenkou?

16.1.2016 20:15
sisi58

XXX.XXX.218.3

Byla.
Já bych to ale neriskovala, byla jsem u toho, když koni kvůli absenci podhrdelníku uzdečka sklouzla z hlavy, ve velmi nevhodném okamžiku.
Kůň skákal přes příkopu na silnici. Naštěstí nejelo auto.

16.1.2016 22:06
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Vivule napsal(a):
Zdravím všechny :) Byla by uzdečka použitelná, kdyby se skládala pouze z lícnice a udidla? nebo je důležité mít i podhrdelník s čelenkou?

Podhrdelník i čelenka mají na uzdečce svou funkci, tudíž bych neriskovala teda jen lícnice a udidlo. Jak se zachováš v případě, že takovéto uždění nedej bože nějakým neštěstím sklouzne z hlavy koně?

18.1.2016 13:20
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Pokud chcete nejjednodušší uzdečku, můžete pořídit tzv. uzdečku na jedno ucho. Často ji používají westernoví jezdci a nemá podhrdelník, nánosník a čelenka se smrskla na malý kousek kolem jednoho ucha. Ale určitě bych nepořizovala takovou uzdečku koni, který rád mlátí hlavou, dovádí apod.

18.1.2016 14:06
blackmyday

XXX.XXX.33.80

No tak, to že se pohrdelník smrsknul na jednoušku je dokonalý nesmysl.

Podhrdelník má svou funkci, podrží uzdečku na místě při použití stihlového udidla, kůň nemusí být třepač, stačí když se chce zbavit mouchy a už je uzdečka dole.

Při používání páky stačí jednouška/dvouuška bez podhrdelníku, protože při působení na páku se lícnice nepovolují, ale naopak natahují a tímpádem se nátylník víc zaboří do týla.

čelenka má funkci pouze ozdobnou, jinak je víceméně k ničemu

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2016 14:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čelenka nutná není. Dozadu přes uši (čistě teoreticky, protože o uzdečce spadlé na krk jsem ještě neslyšela) uzdečka při správné délce lícnic nesklouzne. A pokud by lícnice byly dlouhé, sklouzne přes uši dozadu i čelenka. Ale spadnutí uzdečky dozadu je fakt jen teorie.

Reálné je sklouznutí dopředu, prostě sundání. Tomu čelenka nebrání, protože je ve směru, kam by uzdečka padala, před ušima. Správně zapnutý podhrdelák ale sundání uzdečky brání - když jezdec spadne a stále drží otěže nebo při vodění za otěže, oboje v případě, kdy jezdce zůstane na místě a kůň rychle couvá pryč. Věřím, že může pomoci sundání uzdečky i při jízdě, pokud by kůň hodně mlel hlavou, i když jakým způsobem si zrovna teď neumím představit. Zamyslím se nad tím doma. smajlík

Ale např. při jízdě na bosalu mnozí používají jen lícnice a bosal nánosník. Já teď jezdím na sidepullu bez čelenky, protože je úzká, podhrdelák mám k nátylníku připevněný jen samodoma zamotaným koženým proužkem, estetika pláče. Podhrdelák jsem už měla sundaný a sundám ho zase, kobylku spíše vedu ze země než na ní jedu, a tak jsem se vrátila k ohlávce pod uzděním.

18.1.2016 14:57
tamtam

XXX.XXX.231.2

Http://www.4horse.cz/www-4horse-cz/eshop/28-1-Potreby-pro-kone/24-3-Uzdecky-endurance/5/31-Uzdecka-jednoreminkova-Endurance-Bridle-One-Strap

ve vytrvaolsti se běžně uzdečka jen z jednoho řemínku nosí, protože čim míň řemínků na hlavě, tim míň možností odření atd.. pravda, často se pod uzdečkou nosí ještě ohlávka (aby nezdržovalo přeužďování při vstupu do veteriny) ale s uzdečkou není nijak spojená.
Sama jsem jezdila dlouhou dobu na uzdečce bez čelenky (kůň měl atypicky širokou hlavu, taky mu byla standardní vel. malá) a nikdy se mi nestalo, že by uzdečka nějak zklouzla.. záleží, co na tom hodláte dělat, jak moc máte vychovanýho koně ( a co dělá v hubě s udidlem), jestli například hrozí že při pádu koně oduzdíte.. ani podrhdelák mi nepřijde nějak nezbytný.
ostatně ve westernu se často používají jednořemínkové uzdečky k bosalu, nebo i k páce, buď bez čelenky nebo s očkem na ucho..

18.1.2016 15:31
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tady bych se dost ohradila. Ve vytrvalosti se běžně jednořemínková uzdečka z dobrých důvodů nenosí. Naopak i u pákových uždění, kde je riziko sundání bez podhrdelníku menší, se podhrdelník nosí. Samozřejmě se sem tam najde jednotlivec, který vyrazí i na uzdečce vhodné pouze na výstavy, jakou jednořemínková je. Ohlávka je většinou s přídavnými lícnicemi k udidlu. Někdy je ohlávka pod uzdečkou, která je zpravidla bez nánosníku.

18.1.2016 16:29
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

blackmyday napsal(a):
No tak, to že se pohrdelník smrsknul na jednoušku je dokonalý nesmysl.

Podhrdelník má svou funkci, podrží uzdečku na místě při použití stihlového udidla, kůň nemusí být třepač, stačí když se chce zbavit mouchy a už je uzdečka dole.

Při používání páky stačí jednouška/dvouuška bez podhrdelníku, protože při působení na páku se lícnice nepovolují, ale naopak natahují a tímpádem se nátylník víc zaboří do týla.

čelenka má funkci pouze ozdobnou, jinak je víceméně k ničemu

Pardon, formulovala jsem větu špatně. Chtěla jsem říct, že u těch jedoušek se čelenka smrskla na kroužek kolem ucha..

18.1.2016 21:01
kallisto

XXX.XXX.135.38

No westernová nebo anglická je podle mě fuk, stačí, aby se kůň podrbal o nohu za uchem a stáhne si uzdečku jedna dvě, pokud na ní není podhrdelník nebo je příliš dlouhý. Proto se měří na pěst...

Přidejte reakci

Přidat smajlík