M.A.R.P.A.

XXX.XXX.168.58
Ahoj všem!
už jezdím pár let a mám nějaké zkušenosti. Nedávno jsem začala jezdit do jedné stáje, která vychovává koně, aby mohli jezdit na vyjížďky i z nezkušenými jezdci. Pomáhám jim jezdit koně, aby byli klidní a vyrovnaní. Prostě pod lidi. Před týdnem jsem se setkala s tím, že jsme jeli na vyjížďku s dvěma koníky (haflingy), kteří nemají ještě tolik zkušeností, protože jsou ve stáji nově nebo se na nich teprve začalo jezdit. Protože ve stáji nepůsobím tak dlouho, tak jsem nevěděla o všech praktikách, které se zde upřednostňují. Dojeli jsme před kravím, kde jsou samé traktory a jiná technika. Prostě "strašáci" pro koně. Koníci tam nikdy před tím nebyli. "Kamarádka" jela na mladém koníkovi, který tam nechtěl jít a já na kobylce, která se také bála. Chtěla jsem jí nechat chvíli koukat na plot a na okolí kravína. Bohužel toto mi překazila "kamarádka", (mimochodem má na starosti výchovu koní ve stáji) která začala koníka vší silovou mlátit bičíkem do slabiny, koník se nevěřícně bránil, křečovitě zvedal hlavu a chtěl se i v jednom okamžiku postavit na zadní. Toto trvalo asi tak 5 minut. Koník dostal nespočet ran. My jsme bohužel s kobylkou jen koukali a když jsem se "kamarádce" snažila vysvětlit, že tak by se to dělat nemělo, tak mi na to řekla, že tam prostě musí jít, jinak bude neposlušný a že ho tam za každou cenu dostane!
Dost mě to začalo vrtat hlavou protože mám úplně jiný názor. Pokud vím, tak s koníkem na kterém jela se skoro před tím vůbec nepracovalo. Nutilo se ho jen do práce a většinou nechtěl ani odcházet z výběhu, protože věděl, že zase bude muset toto trpět... Po této vyjížďce se pustil a bez zastavení tryskal ke koním, takže na něm bylo poznat že je to pro něj vysvobození.
Včera jsem se rozhodla, že se s ním trochu seznámím, vezmu si ho do kruhovky, ukážu mu, že násilí není potřeba apod. Jenže už při vyvádění z výběhu mi koník nechtěl jít. Stál a rozešel se pouze jen na velký tlak vodítka. Vůbec se mu zase nechtělo nikam jít. Asi po půl hodině jsme se dostali k "uvazišti", kde jsem koníka chtěla vyčistit. Koník pořád poposkakoval, byl vyplašený a stále řehtal na svoje kamarády. Počkala jsem chvíli než se uklidní a pak jsem se s ním chtěla vydat na procházku. Už po prvních pár metrech jsem ale přišla na to, že jde tak trochu o "život". Koník na mě stále našlapoval, měl křečovitě hlavu na hoře a naklusával. V jednu chvíli se po mě snažil i vykopnout a postavit na zadní. Nijak jsem ho nebila, pouze jsem ho hlasitě upozornila na což velmi dobře reagoval. Po pár metrech jsem se ale vrátila, protože jsem nechtěla aby mi ublížil. Protože kruhovka je od stáje docela daleko a já byla sama, netroufla jsem si tam jít. Bohužel jsem ho musela pustit a samozřejmě tryskal za kamarádama.
Chci se tímto příspěvkem zeptat na váš názor, jak koni vysvětlit, když někam potřebujeme jít a on nechce? (i v souvislosti třeba s chozením přes břemena, potoky apod.) Nesouhlasím s bitím koně pokud něco nezná... Mám na to svůj názor, takže mě zajímá váš. Předem moc děkuji za odpovědi.
Koně sice dokáží rozpoznat různé lidi, ale pokud ho obden bude někdo řezat, tak k tobě důvěrou a láskou nezahoří, ani kdyby ses rozkrájela. Takovéhle zacházení v něm vypěstuje nechuť ke kontaktu se všemi lidmi.
To, co slečna "kamarádka" provedla je zcela kontraproduktivní vzhledem k tomu, k čemu má koně vychovávat (i vzhledem k oběcně jakémukoli využití koně!). Doporučuji přístě nahrát video na telefon a probrat s jejím nadřízeným, jestli souhlasí s takovými metodami. A pokud ano, tak odejít, akorát tě to tam bude trápit a pro toho koníka stejně nic nezmůžeš.
Pokud kůň někam nechce jít, zásadní je zjistit proč. Zdali se bojí nebo zjistil, že nemusí a dělá si legraci. V drtivé většině případů se bojí. Takže já koně klidně nechám stát, nechám ho koukat, často ho ani nenutím k tomu jít. Jen mu zakážu jít od toho a chci, aby klidně stál. A vzhledem k tomu, že koně docela neradi stojí na jednom místě, tak po čase kůň sám zjistí, že to asi tak nebezpečné nebude a projde kolem toho.
Pokud to jde, jdu na to takticky a první průchod volím směrem domů, to jim jde všechno snáze. Případně, pokud je po ruce, tak za parťákem. Pokud není, pomohlo mi třeba i pokud potokem projel cyklista. Většinou se také koně méně bojí, pokud je člověk převede na ruce, trošku jim přitom imituješ koně. Kůň vidí, že tebe to nesežralo, tak on to asi přežije taky. Samozřejmě za každý pokrok obrovsky chválím slovně i pamlskem.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je, aby kůň byl v klidu, aby nepociťoval negaticní emoce. Jinak si kůň spojí onu děsivou věc s dalšími negativními pocity a příště to bude ještě horší.
M.A.R.P.A.

XXX.XXX.168.58
Tak přesně si to také už dlouho myslím. Ukázat koníkovi, že je to v pohodě a pomalu ho nechat koukat, aby si zvykl a ne hned. S tím natáčením je to takové složité, ráda bych to natočila, ale to už bych tam přístě nemusela ani jezdit a hlavně tam mám ustájenou přechodně svojí kobylku, protože jsem jí zatím nenašla jinou stáj. Budu moc ráda za poslání videa! a moc díky za názor!
M.A.R.P.A.
napsal(a):
Tak přesně si to také už dlouho myslím. Ukázat koníkovi, že je to v pohodě a pomalu ho nechat koukat, aby si zvykl a ne hned. S tím natáčením je to takové složité, ráda bych to natočila, ale to už bych tam přístě nemusela ani jezdit a hlavně tam mám ustájenou přechodně svojí kobylku, protože jsem jí zatím nenašla jinou stáj. Budu moc ráda za poslání videa! a moc díky za názor!
Poslala bych, ale nevím kam ;-)
Pošlu i foto, jak se ten samý kůň koupe ve vodě. Když to viděla bývalá majitelka, nevěřila vlastním očím. Přitom to byla zkušená koňačka, výborná jezdkyně, mnohem lepší než já, toho koně strašně moc naučila, jen mu prostě nedala tolik času a jistoty aby zjistil, že voda nekouše.
Teď bere louže a potoky zcela rutinně a ve větší vodě ho strašně těší hrabat kopytem, moc se mu líbí, jak to stříká
M.A.R.P.A.

XXX.XXX.168.58
Aha rozumim, mě to hned nedošlo Pošli mi ho prosím na email: tt.novak@seznam.cz... moc díky
M.A.R.P.A.
napsal(a):
Posláno
No, natočit to můžeš, ten materiál se vždycky může hodit ;-)
Vedoucí osoba ví, jak ona s koňmi zachází? Myslíš, že by za to byla pochválena?
Pokud ano, je to konečná. Pokud myslíš, že by s tím vedení nesouhlasilo, můžeš začít jemně něco naznačovat. Někdy funguje dělat blbého a nenápadně se vyptávat, dělat hloupou, ptát se na rady a nenápadně občas propustit informaci. "Třeba se zeptat, jak dostat koně k bubákovi, aniž bys ho musela tolik šlehat bičíkem... on se tě zeptá, proč by ho proboha mlátila... a ty řekneš že ty to právě dělat nechceš, ale "kámoška" to tak dělá a ty hledáš, jestli to nejde jinak, bez bití.." a nedávat do toho tón obviňování, ale že o tom přemýšlíš a jdeš za ním pro radu... nebo cokoli tě napadne a je ti vlastní, já v tomhle nejsem veliký taktik :D
Je samozřejmě možné, že dojde k vyhrocení, kdy dotyčná se do tebe naplno pustí, že lžeš... no a tak v tu chvíli je dobré mít důkazy
Ještě mě napadá jedna věc - ptáš se, jak získat důvěru koně.
V první řadě s ním potřebuješ navázat vztah. Pokud už je lidmi zrazený, bude mu vadit i pouhá lidská přítomnost, ohrožuješ ho už jen tím, že jsi poblíž. Takže ambice odvést ho od stáda a dělat s ním nějakou práci je sice pochopitelná, ale obávám se, že předčasná.
Začala bych tím, že příjdu k němu na výběh, vlídně na něj promluvím, podrbu ho, dám pamlsek, chvilku mu budu povídat, jak je hodný koník a pokusím se nepřekročit hranice toho, co je pro něj příjemné, prostě aby od tebe nezačal odcházet. A tohle klidně 2x denně, třeba před a po než odjezdíš vlastní kobylku. Když to bude ok, můžeš po něm začít chtít nějaké jednoduché úkony, kterým se nebude muset bránit, a velice odměňovat. Aby viděl, že ho to nebolí a je pro něj výhodné s tebou spolupracovat. Koně milují i slovní odměnu, mám velice ráda anglická videa, kde používají významné "Goooood boooyyy" :D. My češi často řekneme suše a bezemocí "hodný" a myslíme si, že to stačí ;-)
Vůbec bych ho neodváděla od stáda, pokud tě bude následovat na prověšeném vazáku okolo koní, bude to super. Postupně můžeš kolečko zvětšovat, učit ho třeba na slovní povely zastavit a rozejít. Tím nenásilně posilovat spojení pokyn-provedení-odměna. Koník tě lépe pozná, zjistí, že od tebe nehrozí nebezpečí a navážete vztah.
Až bude pohyb na pastvině ok, dovést do stáje, nasypat mrkev, nechat sežrat, odvést zpět. Až bude tohle ok, tak s ním třeba cestou zpět na výběh obejít statek a zase se vrátit. Přidávat jen takové krůčky, aby by byl pořád v pohodě a nepotřeboval se začít bránit. Pokudmožno předcházet konfliktům. I konflikt, který člověk vyhraje, koně kazí.
Tenhle postup má ovšem 2 blbá ale:
1) Potřebuješ na něj pár dnů času, kdy tě nikdo nebude nutit honem honem na něm rajtovat.
2) Naváže vztah nejen on s tebou, ale i ty s ním. Následně budeš o to víc trpět, když mu někdo jiný bude ubližovat.
edwina

XXX.XXX.40.41
Keira to popsala krásně, ale také to moc nevidím, vzhledem k výše řečenému. Je-li ve stáji zavedená praktika "překopat a přemlátit" kolem bubáka, těžko zadavatelce poskytnou dost času, aby pomalými krůčky vrátila zrazenému koni důvěru. Tady spíš koně násilím zlomí, než že by k nim hledali vztah... Hlavně, ať rychle chodí pod turisty.
M.A.R.P.A.
napsal(a):
Ahoj všem!
už jezdím pár let a mám nějaké zkušenosti. Nedávno jsem začala jezdit do jedné stáje, která vychovává koně, aby mohli jezdit na vyjížďky i z nezkušenými jezdci. Pomáhám jim jezdit koně, aby byli klidní a vyrovnaní. Prostě pod lidi. Před týdnem jsem se setkala s tím, že jsme jeli na vyjížďku s dvěma koníky (haflingy), kteří nemají ještě tolik zkušeností, protože jsou ve stáji nově nebo se na nich teprve začalo jezdit. Protože ve stáji nepůsobím tak dlouho, tak jsem nevěděla o všech praktikách, které se zde upřednostňují. Dojeli jsme před kravím, kde jsou samé traktory a jiná technika. Prostě "strašáci" pro koně. Koníci tam nikdy před tím nebyli. "Kamarádka" jela na mladém koníkovi, který tam nechtěl jít a já na kobylce, která se také bála. Chtěla jsem jí nechat chvíli koukat na plot a na okolí kravína. Bohužel toto mi překazila "kamarádka", (mimochodem má na starosti výchovu koní ve stáji) která začala koníka vší silovou mlátit bičíkem do slabiny, koník se nevěřícně bránil, křečovitě zvedal hlavu a chtěl se i v jednom okamžiku postavit na zadní. Toto trvalo asi tak 5 minut. Koník dostal nespočet ran. My jsme bohužel s kobylkou jen koukali a když jsem se "kamarádce" snažila vysvětlit, že tak by se to dělat nemělo, tak mi na to řekla, že tam prostě musí jít, jinak bude neposlušný a že ho tam za každou cenu dostane!
Dost mě to začalo vrtat hlavou protože mám úplně jiný názor. Pokud vím, tak s koníkem na kterém jela se skoro před tím vůbec nepracovalo. Nutilo se ho jen do práce a většinou nechtěl ani odcházet z výběhu, protože věděl, že zase bude muset toto trpět... Po této vyjížďce se pustil a bez zastavení tryskal ke koním, takže na něm bylo poznat že je to pro něj vysvobození.
Včera jsem se rozhodla, že se s ním trochu seznámím, vezmu si ho do kruhovky, ukážu mu, že násilí není potřeba apod. Jenže už při vyvádění z výběhu mi koník nechtěl jít. Stál a rozešel se pouze jen na velký tlak vodítka. Vůbec se mu zase nechtělo nikam jít. Asi po půl hodině jsme se dostali k "uvazišti", kde jsem koníka chtěla vyčistit. Koník pořád poposkakoval, byl vyplašený a stále řehtal na svoje kamarády. Počkala jsem chvíli než se uklidní a pak jsem se s ním chtěla vydat na procházku. Už po prvních pár metrech jsem ale přišla na to, že jde tak trochu o "život". Koník na mě stále našlapoval, měl křečovitě hlavu na hoře a naklusával. V jednu chvíli se po mě snažil i vykopnout a postavit na zadní. Nijak jsem ho nebila, pouze jsem ho hlasitě upozornila na což velmi dobře reagoval. Po pár metrech jsem se ale vrátila, protože jsem nechtěla aby mi ublížil. Protože kruhovka je od stáje docela daleko a já byla sama, netroufla jsem si tam jít. Bohužel jsem ho musela pustit a samozřejmě tryskal za kamarádama.
Chci se tímto příspěvkem zeptat na váš názor, jak koni vysvětlit, když někam potřebujeme jít a on nechce? (i v souvislosti třeba s chozením přes břemena, potoky apod.) Nesouhlasím s bitím koně pokud něco nezná... Mám na to svůj názor, takže mě zajímá váš. Předem moc děkuji za odpovědi.
Nejlepší je sundat zadeček ze sedla, koně vést a postupně ho seznamovat s předměty a strašáky.Někteří strašáci jsou na dlouho, jiní v pohodě.Záleží hodně, jak nám kůň věří jako vůdci stáda.Hlídat si osobní prostor i u strašáků.Já musela koně udržet i když byl všema čtyřma ve vzduchu, když byl velkej strašák.Lepší s sebou mít lonž aspoň 4 metrovou a tu použít při vedení koníka u strašáků, aby měl koník i ty prostor.Nelíbí se mi řešení tlaku bičem-prostě jdi koni-lepší je postupně, mlácením se více zkazí a důvěra je tatam
M.A.R.P.A.

XXX.XXX.168.58
gitule vrtule
napsal(a):
Nejlepší je sundat zadeček ze sedla, koně vést a postupně ho seznamovat s předměty a strašáky.Někteří strašáci jsou na dlouho, jiní v pohodě.Záleží hodně, jak nám kůň věří jako vůdci stáda.Hlídat si osobní prostor i u strašáků.Já musela koně udržet i když byl všema čtyřma ve vzduchu, když byl velkej strašák.Lepší s sebou mít lonž aspoň 4 metrovou a tu použít při vedení koníka u strašáků, aby měl koník i ty prostor.Nelíbí se mi řešení tlaku bičem-prostě jdi koni-lepší je postupně, mlácením se více zkazí a důvěra je tatam
Přesně tak to vidím i já, protože koni věřím jen pokud věří on mě a podle mě není potřeba to řešit tím, "že ho mlátí ze sedla, aby šel tam kam chtějí"... Důležité je s koněm vycházet v pohodě, aby jsem se k němu ráda vracela a on se mnou rád někam šel