Obsednutí ve vyšším věku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2016 16:11
keira

XXX.XXX.106.7

Koukám na inzerát, kde prodávají desetileté neobsednuté koníky z pastvin. Nechci je kupovat, ale zajímalo by mě, jaká s nima pak může být práce. Už by mohli být klidnější, žádná mladá trdla, ale zase už možná méně tvární a méně ochotní akceptovat, že po nich člověk něco chce.

Máte s obsedáním a přiježďováním takhle "starého" koníka někdo zkušenost?

Sophii

1.2.2016 16:26
Sophii

XXX.XXX.205.245

keira napsal(a):
Koukám na inzerát, kde prodávají desetileté neobsednuté koníky z pastvin. Nechci je kupovat, ale zajímalo by mě, jaká s nima pak může být práce. Už by mohli být klidnější, žádná mladá trdla, ale zase už možná méně tvární a méně ochotní akceptovat, že po nich člověk něco chce.

Všechno jde. U nás se obsedala patnáctiletá kříženka haflinga, do té doby byla jen pastevně chovná kobyla. Ale je to charakter od charakteru, haflingerka je takovej Medojed, a jak víme, Medojedovy je všechno u pr...

1.2.2016 16:42
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

keira napsal(a):

Záleží na koňském jedinci a hlavně na přístupu při obsedání

1.2.2016 16:45
keira

XXX.XXX.106.7

Tak to je jasné, že to jde a že záleží na přístupu. Spíš mě zajímaly konkrétní případy od lidí, co třeba mají zkušenosti s větším počtem obsedaných koníků a mohou statisticky porovnat ;-).

3.2.2016 14:35
stovi

XXX.XXX.112.229

Dá se, ale bude to těžší a půjde to pomaleji. Ale závisí to na tom jak je koník ochotný

ff12345

3.2.2016 16:17
ff12345

XXX.XXX.172.226

Znám obdobný případ, kůň nikdy předtím člověka neviděl. Po několika měsících u odborníka jezditelný, ale jen pro jednoho jezdce. Nekupovala bych.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2016 19:53

S obsedáním staršího koně moc zkušeností nemám, ale když jsem pracovala v Německu, asi 2 měsíce, než jsem "utekla", jsem dělala v takové parkurové "handlířské" stáji. Tam se mi dostali do rukou dva koně ze stejného stáda, kteří byli do 6 let ve výběhu, prakticky polodivocí. Obrovská černá hovada...a po obsednutí zabijáci. Chodili víc nad zemí než po ní :( ale mohlo to být i tím, jaké praktiky se tam používaly: koně se tam nakupovali z aukcí, "udělali" do určitého stupně výcviku za co nejkratší možný čas a posílali do světa. Tedy nějaký individuální přístup a domlouvání nebylo zvykem... musela jsem odtamtud pryč - to, co tam, jsem naštěstí už nikde jinde nezažila ani neviděla .
K tématu jistě patří i tento poznatek: o sedlání koně po dlouhé době:
Řešila jsem možnost koupit kobylu s výborným původem, velice zajímavého exteriéru, cca 11 let starou s tím, že byla pár let používána do sportu, ale pak změnila majitele a ten na ní neměl čas, tak se poslední roky flákala po výběhu. Doporučení od trenérky bylo, abych jí nekupovala. Že je poměrně značné riziko, že kůň si vzpomene na "staré časy" drilu a bude kyselý - nebude mít chuť začít zase pracovat, když se může flákat po pastvině... určitě je to o jedinci - je spousta koní, kteří prostě uvítají spolupráci s člověkem, aby se nenudili ve výběhu. Je ale taky spousta takových, kteří samozřejmě upřednostňují mít veget... podle toho, na jakého koníka narazíte..

Dana 152

3.2.2016 23:52
Dana 152

XXX.XXX.65.16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S obsedáním staršího koně moc zkušeností nemám, ale když jsem pracovala v Německu, asi 2 měsíce, než jsem "utekla", jsem dělala v takové parkurové "handlířské" stáji. Tam se mi dostali do rukou dva koně ze stejného stáda, kteří byli do 6 let ve výběhu, prakticky polodivocí. Obrovská černá hovada...a po obsednutí zabijáci. Chodili víc nad zemí než po ní :( ale mohlo to být i tím, jaké praktiky se tam používaly: koně se tam nakupovali z aukcí, "udělali" do určitého stupně výcviku za co nejkratší možný čas a posílali do světa. Tedy nějaký individuální přístup a domlouvání nebylo zvykem... musela jsem odtamtud pryč - to, co tam, jsem naštěstí už nikde jinde nezažila ani neviděla .
K tématu jistě patří i tento poznatek: o sedlání koně po dlouhé době:
Řešila jsem možnost koupit kobylu s výborným původem, velice zajímavého exteriéru, cca 11 let starou s tím, že byla pár let používána do sportu, ale pak změnila majitele a ten na ní neměl čas, tak se poslední roky flákala po výběhu. Doporučení od trenérky bylo, abych jí nekupovala. Že je poměrně značné riziko, že kůň si vzpomene na "staré časy" drilu a bude kyselý - nebude mít chuť začít zase pracovat, když se může flákat po pastvině... určitě je to o jedinci - je spousta koní, kteří prostě uvítají spolupráci s člověkem, aby se nenudili ve výběhu. Je ale taky spousta takových, kteří samozřejmě upřednostňují mít veget... podle toho, na jakého koníka narazíte..

Promiňte, ale to je blábol! že kůň si vzpomene na "staré časy" drilu a bude kyselý - nebude mít chuť začít zase pracovat, když se může flákat po pastvině...
Od kdy jsou koně tak chytří, že si vzpomínají na dril a že lepší to bude na pastvině..jste úplně mimo a raději si své rady nechte pro sebe! Možná by jste měla změnit trenérku, když pracuje tak že si kůň vzpomene na práci a je kyselý..tady je asi něco špatně ne?

Obsednout se dá v každém věku koně a chováte se k němu stejně jako k mladému koni...naopak je mnohem lepší odsedat koně staršího...už nekouká na vše jako na bubáky.
Obsedala jsem pár koní 7-8-9 i 10ti letých a nebyl problém u žádného...stejně jak s mladším koněm.
Obsedala jsem i koně absolutně neošaného člověkem...ano i to je u nás možné..kůň nikdy neočkovaný, nestrouhaný, nečištěný atd... k tomu 180 cm. hovado..krom času naučení předchozího, obsedání proběhlo stejně jako u normálně odchovaných koní.

koukám, že jediné co máme společného je, že já v Německu v prodejní stáji vydržela 5 dní.

4.2.2016 09:12
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Dana 152 napsal(a):
Promiňte, ale to je blábol! že kůň si vzpomene na "staré časy" drilu a bude kyselý - nebude mít chuť začít zase pracovat, když se může flákat po pastvině...
Od kdy jsou koně tak chytří, že si vzpomínají na dril a že lepší to bude na pastvině..jste úplně mimo a raději si své rady nechte pro sebe! Možná by jste měla změnit trenérku, když pracuje tak že si kůň vzpomene na práci a je kyselý..tady je asi něco špatně ne?

Obsednout se dá v každém věku koně a chováte se k němu stejně jako k mladému koni...naopak je mnohem lepší odsedat koně staršího...už nekouká na vše jako na bubáky.
Obsedala jsem pár koní 7-8-9 i 10ti letých a nebyl problém u žádného...stejně jak s mladším koněm.
Obsedala jsem i koně absolutně neošaného člověkem...ano i to je u nás možné..kůň nikdy neočkovaný, nestrouhaný, nečištěný atd... k tomu 180 cm. hovado..krom času naučení předchozího, obsedání proběhlo stejně jako u normálně odchovaných koní.

koukám, že jediné co máme společného je, že já v Německu v prodejní stáji vydržela 5 dní.

Presne tak, žiadny kôň nemá problém po dlhšom pobyte na pastvine a zrovna športiakom občas takýto oddych prospeje a poznám niekoľko koní ktorých majiteľky ich počas svojej materskej dovolenky vyšupli na pastviny a po roku - dvoch sa normálne vrátili do športu bez problémov a kone na počudovanie nič nezabudli. Všetko je o prístupe. A ak bol kôň zo športu znechutený prestávka mu môže iba prospieť.
A k obsadaniu staršieho koňa si myslím, že problém byť nemusí, avšak treba postupovať ako u remonty a možno ešte pomalšie, predsa len starší kôň sa ťažšie prispôsobuje niečomu novému ako mlaďoch.

4.2.2016 13:16

Dana152: nějaká načuřená :) co člověk, to jiná zkušenost, nemyslíte? Psala jsem ty své. A zprostředkovanou radu od trenérky. Netuším, kde jste s ježděním Vy, ale obávám se, že asi nikdy nedosáhnete na její zkušnosti. Netřeba vypisovat - stejně kdo nechce, neuvěří. Ale netřeba urážet lidi, které neznáte. Tohle je diskuzní stránka - nikdo tu nenajde žádný návod, jak něco udělat. Jen může posbírat různé názory různých lidí a z nich si vybrat nebo se inpirovat.

Asi ani netřeba porovnávat vlastní zkušnosti. Byla jsem ve vícero zahraničních stájí, na tom přece nezáleží. Myslím, že je naopak zajímavé, jaké se kde používají způsoby práce s koňmi, jaké mají ti lidi v koňském světě stanovené hodnoty...prospělo by to všem, podívat se za okraj naší české vesničky..

To, že se koně dávají pro oddych na pastvu i mezi sportovní kariérou, samozřejmě vím. Ale setkala jsem se i s takovým koněm, který právě ani po přestávce neměl o nic větší chuť se sportu věnovat a spolupracovat. Tak z ní byla máma se špičkovým rodokmenem, ale bohužel bez svojí vysportované kategorie.. tedy to, že je to nesmysl, že by se kůň nechtěl vrátit pod sedlo, nemusí být pravda. A jen abyste to zas nenapadla - nemluvím o koni svém. A vím, že se s ním zacházelo velmi slušně a citlivě. To máte stejné, jak když tu všichni vyšilují kvůli tomu, že si chce někdo dát koně do "izolace" bez dalšího koně. Většině koním to nevyhovuje, ale jsou tací, kteří jsou tak spokojení a stresovaní ve stádu. To už si tu taky mnoho lidí potvrdilo od majitelů takovýchto "asociálů".

Přidejte reakci

Přidat smajlík