Dobrý den, mám takový dotaz... jezdím osmiletého koně který má sarkoid, nijak se nezvětšuje a léčí se... mám možnost si ho od majitele odkoupit..ale mám trochu strach kvuli tomu sarkoidu.. Co byste dělali vy?koupili byste ho i tak? jezdecky je vyniající má velmi dobré předpoklady do nížšího sportu.. chtějí za koně cca 20 000.. je to podle vás přijatelná cena za nemocného koně?
Verdandi

XXX.XXX.203.87
Zdravím. Pokud má kůň sarkoid na místě, kde nepřekáží, asi bych se toho v osmi letech nebála. Já kupovala 4letého se dvěma sarkoidy na přední noze a jedním na břiše. Ty na noze po dvou letech samy odpadly a ten na břiše ani po pěti letech nic nedělá. Nikdy jsem do nich ničím nerýpala, neléčila, nedráždila. Jde o to jak ten sarkoid vypadá a jak se chová.
Jessa106
napsal(a):
Díky, za cenné příspěvky jsem rozhodnutá tak na 80% jen jsem potřebovala vědět zda lidi vidí sarkoidy jako velký problém či nikoli.
Je to loterie, o tom žádná. Ale to je každá koupě koně. My taky koupili koně se zdravotní vadou, se kterou by ho řada lidí nekoupila a která ho vcelku kdykoli může poslat do invalidního důchodu. Je fakt, že už se vyskytly chvíle, kdy jsem toho litovala, bála se, jestli už ten invaliďák nepřichází, byť je to mladé zvíře a máme ho chvíli. Ale holt to beru tak, že uděláme maximum co půjde, abychom zabránili progresi, a pak už je to na osudu. Ale na tom je to je vždycky. I když koupíte koně super zdravého, nikdy nevíte, jestli nepříjde kolika, úraz, měsíční slepota, ortopedické problémy, ... takhle už na to alespoň máte slevu :D.
Jessa106
napsal(a):
Díky, za cenné příspěvky jsem rozhodnutá tak na 80% jen jsem potřebovala vědět zda lidi vidí sarkoidy jako velký problém či nikoli.
Za veľký problém by som to považovala pokiaľ by bol v mieste sedla alebo podbrušníka, prípadne na hlave v okolí uzdenia alebo blízko k oku. Inde je to viacmenej estetická vada.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Zrovna řešíme něco podobného, koně tedy nechci kupovat (i když jsem taky trochu přemýšlela, jestli bych si ho v případě nabídky koupila). Zatím ho jenom jezdím, má již zhojené na uších a teď aktuálně jeden velký mezi zadníma nohama, léčí se a vypadá to, že už mu brzy odpadne. Co je ale horší, že lidi ve stáji nějak přišli na to, že ten kůň je hrozba pro ostatní koně (nakažlivost) a už ho tam dál nechtějí, dokonce někteří navrhují uspání. Samozřejmě majitel je proti, ale je to nepříjemné, když si ostatní stěžují. Co myslíte, je takový kůň opravdu tak nebezpečný pro ostatní koně? Je teď sám ve výběhu bez přímého kontaktu s ostatními.
edwina

XXX.XXX.40.41
Také jsem se setkala s tím, že v nájemní stáji koně se sarkoidem odmítli, z důvodu nakažlivosti. Sarkoid se přenáší i hmyzem, takže předpokládám, že oddělený výběh není dostatečná ochrana. Hysterii ostatních majitelů by mohlo zamezit, kdybyste používali přes teplé měsíce repelent a sarkoid mazali (třeba mastí Farnam Swat, která je vhodná i na otevřená zranění a dobře kryje). Osobně jsem koně se sarkoidem koupila, po 3 měsících mazání konopnou mastičkou zmizel a nebylo co řešit. Naši ostatní koně to nechytili. Pokládám to ve většině případů za vadu estetickou, obvykle dobře veterinárně řešitelnou (pasta AW4-Ludes). Takže bych takového koně s klidem koupila, zvlášť když bych ho znala déle a věděla, že to není agresivní forma onemocnění, která by se rozlézala po celém těle. Cena za dobře jezditelného koně se sportovními předpoklady je to víc než slušná.
Nekupovala bych koně s měsíční slepotou, dušného, s letní vyrážkou a kulhavého. Se sarkoidem klidně.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Tak on už je tam kolik let, sarkoidů už měl více (třeba na těch uších), a nikdo paniku nedělal. A najednou to všechny chytlo, o tom hmyzu taky mluvili, což je zajímavý, že zrovna teď v zimě, kdy žádný hmyz nelítá. Veterinář řekl, že by mu ten aktuální měl už během pár dní odpadnout. Je takový kůň nakažlivý už pořád nebo až mu to odpadne, bude zase "zdravý"?
Nanny
napsal(a):
Tak on už je tam kolik let, sarkoidů už měl více (třeba na těch uších), a nikdo paniku nedělal. A najednou to všechny chytlo, o tom hmyzu taky mluvili, což je zajímavý, že zrovna teď v zimě, kdy žádný hmyz nelítá. Veterinář řekl, že by mu ten aktuální měl už během pár dní odpadnout. Je takový kůň nakažlivý už pořád nebo až mu to odpadne, bude zase "zdravý"?
Někde jsem četla že při fázi léčení se infekčnost stává minimální.. když to koní nepůsobí žádné větší problémy normálně s tím žijí údajně bez problému..
Sarkoidy nakažlivé jsou! ovšem ne úplně jednoduše, je to spíš vzácné, ale stát se to může (a o několika případech vím i osobně). Přenáší se krví z místa sarkoidu - tj hmyz by musel nasát krev přímo z něj a hned se přesunout na jiného koně. Případně by museli být koně v kontaktu "krev na krev" třeba vzájemné odrbávání kousanců od hmyzu, nebo třeba nějakých zranění.. takže řešení je sarkoid nějak překrývat, aby se k němu nedostal hmyz a nemohl se nějak rozdrbat..
Většina sarkoidů je ale velmi dobře léčitelná speciálními mastmi (AW4 atd..).
edwina

XXX.XXX.40.41
Přesně tak, přenos se děje krví, jak popsala Tamtam. Proto v podstatě stačí kvalitní repelentní mast, aby byla jistota, že hmyz ze sarkoidu sát krev nebude. To by mohlo majitele ostatních koní uklidnit. Jinak, když sarkoid odpadne (je vyléčený), kůň nakažlivý samozřejmě není.
edwina
napsal(a):
Přesně tak, přenos se děje krví, jak popsala Tamtam. Proto v podstatě stačí kvalitní repelentní mast, aby byla jistota, že hmyz ze sarkoidu sát krev nebude. To by mohlo majitele ostatních koní uklidnit. Jinak, když sarkoid odpadne (je vyléčený), kůň nakažlivý samozřejmě není.
Nezapomeňte na to, že sarkoidy se velice rádi vrací, takže vir má ten kůň v sobě vesele dál. s tím hmyzem si opravdu teda jistá nejsem jak vir roznáší hmyz. Znám tolik lidí, co mají koně se sarkoidy jak dlouho a ani jeden kůň z okolí se "nenakazil".
edwina

XXX.XXX.40.41
Mně se osvědčilo i extrudované lněné semínko na podporu stavu kůže + biotin pro koně. A určitě přidávat minerálku.
Sarkoidy jsou přenosné hmyzem, pokud se pasou koně pohromadě a hmyz sedne na sarkoid a pak na jiného koně, kde má třeba slabou kůži a nebo oděrku a pokud daný kůň má citlivost na papilomavirus a má nějak sníženou imunitu, chytnout ho může. Mám koně se sarkoidem a už bych si takového koně nikdy nekoupila, stojí mě to spoustu nervů. Koupila jsem ho se dvěma malými sarkoidy, během doby co byla u mě se jí udělalo spousta nových a navíc u oka. Kobylu léčíme biorezonancí a je tím virem opravdu prolezlá. Od začátku co jí mam se s tím snažím bojovat, ale zatím marně
petrklíč
napsal(a):
My ho pudíme biorezonancí, ale stále ho kobyla v sobě má, sice už mnohem méně, ale má, bude to na dlouho...
Tak s biorezonancí je to fakt asi na dlouho :D Kdysi jsem na ní chodila ze zámosti zadarmo, absolvovala řadu sezení a pak ukončila s tím, že je to jen plýtvání času. Docela mě pobavilo, když jsem si spočítala, že pokud bych to platila, stálo by to cca 20 tisíc. A přitom efekt žádný.
keira
napsal(a):
Tak s biorezonancí je to fakt asi na dlouho :D Kdysi jsem na ní chodila ze zámosti zadarmo, absolvovala řadu sezení a pak ukončila s tím, že je to jen plýtvání času. Docela mě pobavilo, když jsem si spočítala, že pokud bych to platila, stálo by to cca 20 tisíc. A přitom efekt žádný.
Tak já vím už o více koních se sarkoidy kterým to pomohlo, zkouším co se dá, veterinář mi řekl že už neví co s mým koněm, je tím prolezlá a kdybych měla všechny sarkoidy vypalovat tak by to pro kobylu bylo utrpení, navíc u očí je to dost o hubu. Řeším to delší dobu a zatím bez úspěchu. U ní je třeba zvednout imunitu což se pomocí biorezonance snad mohlo podařit.
Ostropestrec je dobrý, také jsem ho kdysi dávala kobce, ale kobylu se sarkoidem mám také, udělal se ji až poté co jsem ji přivezla, měla ho zevnitř zadní nohy, u veminka, a kvůli hribatum jsem ji ho nechala vyříznout. Museli jsme ji sice kvůli tomu položit, ale od té doby, musíš zaklepat je pokoj, nikde se ji jiný neudělal a ani žádný jny kůň to nemá, a to chodí do stáda každý den.
siposka
napsal(a):
Ostropestrec je dobrý, také jsem ho kdysi dávala kobce, ale kobylu se sarkoidem mám také, udělal se ji až poté co jsem ji přivezla, měla ho zevnitř zadní nohy, u veminka, a kvůli hribatum jsem ji ho nechala vyříznout. Museli jsme ji sice kvůli tomu položit, ale od té doby, musíš zaklepat je pokoj, nikde se ji jiný neudělal a ani žádný jny kůň to nemá, a to chodí do stáda každý den.
To máte velké štěstí, moje kobyla jich má po těle mraky bohužel, něco vypadá jen jako suchá kůže, ale vím že je to sarkoid
siposka
napsal(a):
To mám vět říkal že se ji to vrátit může, nebo vyskočit na jiném místě. Nejhorší je že tomu člověk nijak nezabrání. Snažím se konci držet v dobře kondici, vitamíny, minerálů, dávám lněny olej, ale není to nic co by tomu zabránilo...
To ne, také kobyle dopřávám první poslední a dopadlo to jak to dopadlo, že je to nekontrolovatelný. Tohle je záludná choroba a vždy to kůň bude mít v sobě a stačí trochu víc stresu, oslebená imunita a už to jede...Budu vám držet palce ať se vám to u koníka už nevrátí.
MoBo

XXX.XXX.48.28
Přesně toto mi kdysi řekl vet - psychika. Mám dnes 13letého ČT od odstávčete a kdysi se mu udělal sarkoid mezi předníma nohama, když jsme - po více než třech letech odchovu na výběhu - začali po čtvrtém roce věku pracovat. Už jsem u koní vypiplala a odléčila kdeco, ale toto se mi tehdy stalo poprvé. Popravdě jsem z toho byla dost vyděšená a sestudovala, co se dalo. Sarkoid byl dost velký a koně štval - sám ho začal odírat a likvidovat, navíc jsme tou dobou potřebovali používat martingal... Po konzultaci se třemi různými vety jsem se rozhodla pro operativní odstranění a dlouho se poté bála návratu problému. Klepu, klepu...psst, nic.
MoBo
napsal(a):
Přesně toto mi kdysi řekl vet - psychika. Mám dnes 13letého ČT od odstávčete a kdysi se mu udělal sarkoid mezi předníma nohama, když jsme - po více než třech letech odchovu na výběhu - začali po čtvrtém roce věku pracovat. Už jsem u koní vypiplala a odléčila kdeco, ale toto se mi tehdy stalo poprvé. Popravdě jsem z toho byla dost vyděšená a sestudovala, co se dalo. Sarkoid byl dost velký a koně štval - sám ho začal odírat a likvidovat, navíc jsme tou dobou potřebovali používat martingal... Po konzultaci se třemi různými vety jsem se rozhodla pro operativní odstranění a dlouho se poté bála návratu problému. Klepu, klepu...psst, nic.
Tak to máte opravdu velké štěstí, moje kobyla nemá velké, spíš jen ploché, některé vypadají spíš jako suchá kůže nebo strup, za to jich má ale po těle hodně, jako kdyby tím byla prolezlá, horší jsou ale ty u očí, s tím si opravdu nevíme rady, píchala se BCG vakcína a nepomohlo to. Nyní zkouším od listopadu biorezonanci přístrojem Bicom takže uvidíme. Ano ta psychika je podstatná, můj kůň je vznětlivý a nervově labilnější, takže i to může být příčina. Je ve stálém stádě s valachem a poníkem, žádná změna stáda, vše takové stejné a i tak není psychicky v pohodě . Nezažila si taky pěkné věci ve stádě než jsem jí koupila, byla otloukánek, tam se jí asi ta psychika podělala.
Základní charakteristika sarkoidů u koní.
Sarkoidy patří u koní k nejčastěji se vyskytujícím tumorům kůže a terénní veterinární lékař zabývající se hipiatrickou praxí se s nimi setkává poměrně často.
Sarkoidy můžeme považovat klinicky i patologicky za formu kožní rakoviny, jejichž chování je nepředvídatelné a jejich terapie problematická.
Názor, že sarkoid je „jen bradavice, kterou je potřeba vyříznout“ nebo na ně pohlížet jen jakou na „kosmetickou vadu“, je zastaralý a dávno překonaný.
Výskyt sarkoidů není na pohlaví ani věku závislý, větší tendenci k onemocnění mají plemena s tenčí kůží (quarter horse, arabský plnokrevník), nebyla jasně prokázána dědičná závislost.
Všechny níže popsané formy sarkoidů mají vysokou tendenci k recidivám a při jejich poškození (traumatem, hmyzem, iatrogenně při biopsii, atd.) se snadno přemění v agresivnější typ sarkoidu. Některé typy (okultní) zůstávají nezměněny dlouhou dobu, jiné typy (zvl. fibroblastický) může agresivně růst během dnů až týdnů. Zajímavostí je, že někdy dojde ke spontánnímu odeznění onemocnění, kůň se stane rezistentní k recidivě, tento fakt bude jistě předmětem dalšího bádání.
Vždy je lepší řešit sarkoid, který je malý a lehce dostupný, většina sarkoidů se časem nestane menšími, právě naopak.
Sarkoidy nemetastazují do vnitřních orgánů, tudíž koně přímo na životě neohrožují, ale svou lokalizací a velikostí (v místě podbřišníku, pod sedlem, atd.) mohou vadit mechanicky a snížit tak využitelnost koně.
Dále se budu zabývat jednotlivými typy sarkoidů a možností terapie v našich podmínkách.
Rozlišujeme 6 typů sarkoidů u koní.
1.OKULTNÍ TYP
Manifestuje se jako cirkulární okrsek bez srsti, často hyperkeratózního vzhledu (viz obr.č.1), nahmatáme na něm 1 a více kožních nodulů (2 – 5 mm v průměru), v blízkosti bývá podkožní céva nebo sarkoid leží přímo na této cévě.
Mohou se vyskytovat kdekoliv na těle, nejčastěji je nacházíme v okolí očí, na krku, ve slabinách, v mezinoží. Zvláště u koní se zimní srstí mohou být snadno přehlédnuty. Vyznačují se pomalým růstem, v případě jejich poranění či podráždění hmyzem mají tendence se změnit ve verukozní nebo fibroblastický typ. Tento typ sarkoidu může zůstat bez terapie mnoho let, ale jeho změna na jiný typ vyžaduje okamžitou pozornost a léčbu.
. VERUKOZNÍ TYP
Má podobný vzhled jako bradavice, zesílená kůže s hyperkeratozou (viz obr. č.2), vyskytují se jako soliterní (pendulující nebo přisedlá forma) nebo mnohočetné útvary často kruhovitého tvaru, který obklopuje okrsek změněné kůže (změna pigmentu, alopecie).
Pomalý růst a nízká agresivita tohoto typu je charakteristická, pokud nedojde k jejich dráždění či traumatu, pak se změní na smíšený nebo fibroblastický typ. Nejčastěji se vyskytují na tváři, na ventrálních částech těla, v mezinoží, u klisen v okolí vulvy.
3. NODULÁRNÍ TYP
Jde o dobře ohraničitelnou podkožní lézi různé velikosti, nalézáme je v okolí očních víček, v mezinoží, na předkožce (viz obr. č.3)
Rozdělujeme je dále na typ A – sarkoid není spojen s kůží, kůží nad sarkoidem lze volně pohybovat. Podtyp A1 – není spojen s níže ležícími tkáněmi, je možná chirurgická excize těchto útvarů, podtyp A2 – je spojení s níže ležícími tkáněmi, nodulus má „kořeny“ a chirurgie těchto útvarů je problematická a vyskytuje se často recidiva.
Typ B – je spojený s kůží, se kterou nelze volně pohybovat. Pokud dojde k ulceraci nodulů, mění se na agresivnější fibroblastickou formu.
4. FIBROBLASTICKÝ TYP
Má vzhled „živého masa“ s ulceracemi a exsudací séra, může být ve formě přisedlé nebo pendlující (viz obr.č.4).
Často vznikne po poranění jiného typu sarkoidu, jsou atraktivní pro hmyz, tudíž dochází ke snadnému krvácení sarkoidu, to vede ke snadnému rozšíření na jiné místo na těle nebo dokonce na ostatní koně. Nejčastěji postihují slabiny, třísla, distální části končetin, břicho, mezinoží.
Tento typ nesmíme zaměnit za hypergranulaci, zejména pokud se na stejném místě nacházela otevřená rána.
Je nejméně vhodný na chirurgické odstranění, rychle recidivuje a v mnohem větším rozsahu
5. SMÍŠENÝ TYP
Je přechodný typ mezi verukozní a okultní lézí a fibroblastickou a nodulární lézí, jsou možné i jejich vzájemné kombinace v důsledku poranění určitého typu sarkoidu (viz obr.č.5).
6.MALIGNÍ TYP (MALEVOLENTNÍ)
Je to vzácný typ, mimořádně agresivní s predilekčními místy na čelistech, tváři, loktech, vnitřní straně stehen. Proti tomuto typu zatím neexistuje účinná terapie.
Nanny

XXX.XXX.199.180
polárka.15
napsal(a):
Takže ti, co tvrdili, že je možný přenos z koně na koně jen sděluji, že toto OPRAVDU není možné!
A máte to nějak vědecky podložené? Potřebovala bych to předložit ostatním a přesvědčit je o tom.
polárka.15
napsal(a):
Takže ti, co tvrdili, že je možný přenos z koně na koně jen sděluji, že toto OPRAVDU není možné!
Pozorně si přečtěte třeba příspěvek výše - okopírováno ze stránek http://www.horsevets.cz/clanky/detail/sarkoidy-u-koni
cituji: " 4. FIBROBLASTICKÝ TYP
Má vzhled „živého masa“ s ulceracemi a exsudací séra, může být ve formě přisedlé nebo pendlující (viz obr.č.4).
Často vznikne po poranění jiného typu sarkoidu, jsou atraktivní pro hmyz, tudíž dochází ke snadnému krvácení sarkoidu, to vede ke snadnému rozšíření na jiné místo na těle nebo dokonce na ostatní koně ".
tamtam
napsal(a):
Pozorně si přečtěte třeba příspěvek výše - okopírováno ze stránek http://www.horsevets.cz/clanky/detail/sarkoidy-u-koni
Často vznikne po poranění jiného typu sarkoidu, jsou atraktivní pro hmyz, tudíž dochází ke snadnému krvácení sarkoidu, to vede ke snadnému rozšíření na jiné místo na těle nebo dokonce na ostatní koně ".
Tak to si vyřiďte s paní Švehlovou, že lže
tamtam
napsal(a):
No já si také myslím že to tak je, že se může i přenést na jiná místa na těle. Může to tedy ještě někdo prosím potvrdit jak to je?
polárka.15
napsal(a):
Tak to si vyřiďte s paní Švehlovou, že lže
Neřikám že lže, ale že veterináři nejsou neomylní a každý nemůže rozumět všemu. A tady víc věřím Mvdr. Seitlovi - autorovi článku (a vetovi co ošetřoval koně v našem stádě), vzhledem k tomu že to odpovídá i osobním zkušenostem.
Zdravím, já nejsem takový optimista. Koupili jsem koníka pro radost, plnokrevník 12 let. Je úžasný a neměnila bych. Jenže, přes rok léčíme poměrně kompĺikovaný sarkoid, který se rozrostl během 3 měsíců. Kupovala jsem ho s vědomím, že měl něco jako bradavici, která byla odstraněna - místo - mezi zadníma nohama. V době koupě v pohodě, žádný výstupek, nebo něco podobného. Dnes máme za sebou chirurgické odstranění sarkoidu, které vyvolalo další růst tkáně. V současné době po užití AW4pasty společně s biorezonancí. Modlím se, aby to zafungovalo, zhojilo se a koník byl zase k ježdění nebo alespoň k práci ze země. Léčba mě stála už to samé co kůň. Pokud ho uživím nedám ho pryč ani kdyby už využitelný nebyl. Pokud bych ale kupovala koně jiného, tak si ho důkladně prohlédnu a se sarkoidem, byť malým bych do toho nešla. Je pravda mže objevit se může vždycky, ale pokud ho už má je riziko růstu a komplikací daleko větší. takže za mě -nedoporučuju. Na trhu je koní dost.
Anina
napsal(a):
Zdravím, já nejsem takový optimista. Koupili jsem koníka pro radost, plnokrevník 12 let. Je úžasný a neměnila bych. Jenže, přes rok léčíme poměrně kompĺikovaný sarkoid, který se rozrostl během 3 měsíců. Kupovala jsem ho s vědomím, že měl něco jako bradavici, která byla odstraněna - místo - mezi zadníma nohama. V době koupě v pohodě, žádný výstupek, nebo něco podobného. Dnes máme za sebou chirurgické odstranění sarkoidu, které vyvolalo další růst tkáně. V současné době po užití AW4pasty společně s biorezonancí. Modlím se, aby to zafungovalo, zhojilo se a koník byl zase k ježdění nebo alespoň k práci ze země. Léčba mě stála už to samé co kůň. Pokud ho uživím nedám ho pryč ani kdyby už využitelný nebyl. Pokud bych ale kupovala koně jiného, tak si ho důkladně prohlédnu a se sarkoidem, byť malým bych do toho nešla. Je pravda mže objevit se může vždycky, ale pokud ho už má je riziko růstu a komplikací daleko větší. takže za mě -nedoporučuju. Na trhu je koní dost.
Jj také nejsem optimista a sama veterinářka mě říkala, že jak člověk vidí sarkoid na koni, tak ho nekupovat, já kobylu taky kupovala jen se dvěma a ted jich má hodně. Oni chirurgické odstranění právě moc nedoporučují, jelikož většinou způsobí ještě větší růst, to by se muselo provádět laserem, což se u nás bohužel nedělá. Ta aw4 pasta by vám pomoct měla+biorezonance, ta vám pomůže s imunitou a taky s tím aby se kůn viru zbavil, jelikož ho má v těle. Máte štěstí že máte sarkoid jen jeden, držím vám moc palce.
Ted trochu odbocim od sarkoidu. Ja koupila pred deseti lety kobylku s melanomy kolem konecniku. Vet me zrazoval at nekupuji ze klisna bude mit problemy. Tak nejak mi ji bylo lito a proste jsem koupila. Vsichni rikali rok dva a kobyla bude na onom brehu. Dnes je ji 20 let a tesi se stale dobremu zdravi. Sla jsem do toho s tim ze jsem o problemu vedela.
Na to konto znama koupila za dost velke penize arabku do vytrvalostniho sportu a na chov. Mela ji ani ne rok kdyz se rozhodla kobylu pripustit. A vet po prohlidce konstatoval ze klisna ma obrovsky nador na deloze, ktery tam pred rokem nebyl. Za tri mesice bylo po... ukazalo se ze rakovina metastazovala i na jatra a ostatni organy.
A to delali kompletni vysetreni pred koupi a kun byl zdrav. Takze ja bych konika se sarkoidem klidne koupila
Kdyz o tom vite, kone znate a neni to agresivni forma tak bych nevahala.
22verunka
napsal(a):
Ted trochu odbocim od sarkoidu. Ja koupila pred deseti lety kobylku s melanomy kolem konecniku. Vet me zrazoval at nekupuji ze klisna bude mit problemy. Tak nejak mi ji bylo lito a proste jsem koupila. Vsichni rikali rok dva a kobyla bude na onom brehu. Dnes je ji 20 let a tesi se stale dobremu zdravi. Sla jsem do toho s tim ze jsem o problemu vedela.
Na to konto znama koupila za dost velke penize arabku do vytrvalostniho sportu a na chov. Mela ji ani ne rok kdyz se rozhodla kobylu pripustit. A vet po prohlidce konstatoval ze klisna ma obrovsky nador na deloze, ktery tam pred rokem nebyl. Za tri mesice bylo po... ukazalo se ze rakovina metastazovala i na jatra a ostatni organy.
A to delali kompletni vysetreni pred koupi a kun byl zdrav. Takze ja bych konika se sarkoidem klidne koupila
Kdyz o tom vite, kone znate a neni to agresivni forma tak bych nevahala.
My jsme přesně podle této logiky taky koupili koně s diagnozou, se kterou by ho většina lidí nekoupila a která sice "koně v ničem neomezuje", ale do budoucna zavání velikými problémy. A řeknu vám... když se ty problémy začnou ozývat už rok po koupi u dost mladého koně, tak v tu chvíli tlučete hlavou do zdi...
Děkuji. To chir. Odstranení bylo nutné jako první fáze. Velikost a místo omezilo použití pasty tovnou. S komplikacemi jsem počítala, ale doufala, že nepřijdou. Koník je úžasně trpělivý, nechá si všechno líbit. A já si holt musím projít ohněm s ním, abych si jeho prizeň zasloužila.
Anina
napsal(a):
Děkuji. To chir. Odstranení bylo nutné jako první fáze. Velikost a místo omezilo použití pasty tovnou. S komplikacemi jsem počítala, ale doufala, že nepřijdou. Koník je úžasně trpělivý, nechá si všechno líbit. A já si holt musím projít ohněm s ním, abych si jeho prizeň zasloužila.
Jj někdy se to tak dělá, že se část chirurgicky odstraní a zbytek se vypálí, budu vám moc držet palce, velký plus máte, že si koník nechá vše líbit a je hodný při tom ošetřování, to mít to moje kobyla v tomto místě, bylo by to asi velmi špatné, ona je na to ošetřování horší. Ale má to opravdu v blbém místě při chůzi ho to musí bolet, ale věřím že pomocí masti ho zlikvidujete.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Uživatel s deaktivovaným účtem

petkonera
napsal(a):
Dobrý den, také jsme uvažovali nad koupí koníka, ale má sarkoid. Má ho přímo pod okem. A je mu čtrnáct. Koupili byste ho???
Ne.

petkonera
napsal(a):
Dobrý den, také jsme uvažovali nad koupí koníka, ale má sarkoid. Má ho přímo pod okem. A je mu čtrnáct. Koupili byste ho???
Dejte fotku, uveďte cenu koně....
poraďte se u odborníka, veterináře kožaře, nebo kdo má se sarkoidy zkušenost, za kolik se toho koník zbaví....je to prostě otázka peněz, ktery vynaložíte na odstranění a za kolik koně koupíte a jestli za to ten koník stojí(povaha, je vám milý a.t.d. )ono mít pak koně, co se nedá jezdit a ještě je nemocný...
U nás ve stáji se zbavují sarkoidů kurkumou, do žrádla i mazání....
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/153957619/lipican-valach.php
Řekla bych, že se bavíte k tomto koni.

Hm, tak u bělouše bych se spíš bála melanomůů než sarkoidů.