Adyynka

XXX.XXX.61.214
Zdravím, mám takový problém v lednu jsem podepsala smlouvu s paní která mi pronajímala koně. Dohodnutá částka byla 800, -/měs., ale v polovině ledna jsem onemocněla a nemohla jsem se dostavit a měla jsem nemocenskou. Paní po mě žádá stále peníze za skoro už teď celý měsíc který jsem neodjezdila a já peníze prostě dávat nechci. Navíc mám moje věci (sedlo, uzdečka...) za 12 000, - a odmítá mi je vrátit. Prosím o radu jestli není na to nějaký zákon nebo tak. Protože už po mě chce peníze na Březen a já smlouvy vypověděla protože tohle odmítám. Děkuji za rady.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Měla jsem pronájmů už více, a i když jsem byla nemocná, platila jsem normálně celý měsíc. To byste jedině museli mít ve smlouvě něco o tom, jak to funguje, když budete nemocná, stejně jako o tom, co budete dělat, když třeba onemocní kůň a nebude pojízdný. Taky se ve smlouvě uvádí výpovědní lhůta, takže jestli jste smlouvu vypověděla, musíte platit, dokud výpovědní lhůta neuplyne.
Jestli Vám paní zadržuje kvůli osmi stovkám Vaše věci za tisíce, tak bych radši těch pár stovek zaplatila, sebrala věci a hodně rychle odešla o dům dál. Zákony jsou jedna věc, ale pochybuju, že by se Vám kvůli tomu chtělo soudit, a když s paní není rozumná domluva, tak je lepší to ukončit.
No myslím, že je to hlavně o domluvě, když jsem nabízela částečný pronájem koně, tak za neodchozený celý měsíc jsem peníze nepožadovala, za půl měsíce jsem chtěla tu půlku, ale vždy by měly být rozumné důvody, proč nebylo možné přijít, nemoc, počasí (to bych třeba vynahradila jízdou v jiný den). Zase na druhou stranu, koně musíte živit a platit veta, kováře, ať už jezdíte nebo ne. V případě, že koníka máte v plném pronájmu, chtěla bych celou částku, ať chodíte nebo ne. Když si budete platit nějaké lekce (např.taneční, cvičení...), tak vám taky nevrátí peníze, když nějaké lekce vynecháte. Ale jak píšu, je to na domluvě, tohle je dobré si vyjasnit hned na začátku, ať pak nedochází k třenicím. Ve vašem případě bych asi zaplatila, vzala věci a našla si něco jiného. A tam si domluvila, jak to bude, když nebudete moc přijít.
Effy

XXX.XXX.233.10
Pronájem znamená že kůň je momentálně váš, takže 800, -/měsíc je právně majitelky do té doby než jste smlouvu vypověděla. Nechce vám vrátit váš majetek? Protože jste nezaplatila nebo protože říká že jsou její? Položila bych peníze co dlužím a vzala si svoje věci, pokud je ani tak nevydá, vzala bych je v nestřežené chvíli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Adyynka
napsal(a):
Zdravím, mám takový problém v lednu jsem podepsala smlouvu s paní která mi pronajímala koně. Dohodnutá částka byla 800, -/měs., ale v polovině ledna jsem onemocněla a nemohla jsem se dostavit a měla jsem nemocenskou. Paní po mě žádá stále peníze za skoro už teď celý měsíc který jsem neodjezdila a já peníze prostě dávat nechci. Navíc mám moje věci (sedlo, uzdečka...) za 12 000, - a odmítá mi je vrátit. Prosím o radu jestli není na to nějaký zákon nebo tak. Protože už po mě chce peníze na Březen a já smlouvy vypověděla protože tohle odmítám. Děkuji za rady.
Pokud máte koně pronajatého za měsíční taxu, tak byste měla zaplatit bez ohledu na to, jestli jste jezdila, nebo ne - to není problém pronajímatele, že jste nemocná. Když si pronajmete auto, byt, cokoliv, tak taky nikoho nezajímá, jestli jste pronajatou věc využila nebo ne. Navíc ten kůň potřebuje dostat nažrat, kováře, vet péči atd., i když se na něm nejezdí.
Adyynka
napsal(a):
Na peníze má pronajímatelka nárok.Máte smlouvu a pokud není dáno jinak, tak je vám kůň k dispozici kdykoli, je jen na vás, zda využijete, či nevyužijete možnosti.Pokud by celý měsíc v kuse lilo a nedalo by se jezdit venku, nebude to vaše, ani její vina a přesto by jste měla zaplatit.Ale nejdříve si zkuste pročíst smlouvu, jak to máte sepsané.Nedivím se, že vám nechce vrátit vaše věci, jelikož nejspíš neplníte podmínky smlouvy.Za nemoc a další překážky, které vám neumožní jezdit nemůžete, ale v případě, že by kůň marodil a byl neschopný, by jste určitě platit nemusela.Ale takhle souhlasím s ostatními, že platit by jste měla, ač se vám to líbí, či nelíbí.
Osobně to chápu tak, že nájem (a to ani částečný) není zaplacená lekce a tudíž osobně nevidím důvod, proč by po vás majitelka neměla chtít peníze, ačkoli jste ke koni nemohla kvůli nemoci. Kdyby byl celý váš, tak také odmítnete ustajovateli zaplatit za ustájení proto, že jste byla nemocná a nemohla jezdit?Zvlášť, pokud jste toto před pronájmem neřešili (a není to stanovené ve smlouvě) a pokud to není případ dlouhodobé nemoci - tam by to asi bylo na domluvě. Ale v případě, že tam nemůžete 14 dní kvůli chřipce... No nějak nechápu, co řešíte. Já dala pony kobylu do celého pronájmu, kobyla je momentálně na druhém konci republiky (už asi 8 měs. a ještě by tam měla minimálně do podzimu být), ustájení a veškeré náklady platí nájemce a musím říct, že kdyby mi sdělili, že musím kobyle ustájení zaplatit, protože dítko nemohlo pro nemoc jezdit, tak bych milou kobylu hodně rychle stěhovala zpět. Naštěstí má kobyla super "adoptivní rodinu" a já si nemohu stěžovat.
Byla jsem na obou stranách - kdy jsem měla koně pronajatého já a kdy jsem pronajímala. Upřímně, nikdy bych si nedovolila nezaplatit pronájem, i když kobyla měla absces, nebo jsem byla 2 týdny pryč a nejezdila jsem. Prostě je to ve smlouvě a hotovo. Přitom částka byla podstatně vyšší, platila jsem 4000 Kč/měsíc. V té době jsem byla ještě student a měla mizerně placenou brigádu.
Když jsem nabízela částečný pronájem já, chtěla jsem ne moc vysokou částku, na všem se se mnou šlo domluvit, ať už na dnech docházky, tréninku, opoždění splátky apod. Bohužel, první slečna, co mi docházela patří mezi mé přátele, tudíž jsem s ní neuzavírala smlouvu (má chyba). Prvně vše klapalo, ale holčina pak přestala kobylu zvládat, ta pak pochytila různé zlozvyky pod sedlem. Začalo následné vykrucování - dnes nemůžu přijít jezdit, protože... nebo Chtěla jsem jít jezdit, ale už bylo nakrmeno. Poslední kapka byla, že místo terénu vzala slečna svěřeného koně místo terénu (na kterém jsme byly domluvené) na jízdárnu na průvlečky. Za srpen jsem peníze neviděla, když jsem jí v září dala výpověď a vyžadovala peníze, divila se, proč to chci ukončit a že mi zaplatí za 3 jízdy, které skutečně odjezdila. No, je půl února a peníze nikde . Tím jsem chtěla říct, že majitel platí ustájení za koně za celý měsíc, pokud je vše podloženo smlouvou, nezbývá nic jiného, než platit do konce výpovědní lhůty, nebo se dohodnout s majitelem. Mnohdy jsou i majitelé závislí na poplatku z pronájmu, je třeba uvažovat i takto. Chápu, že se nikomu nechce platit za neježdění z důvodu nemoci, či jiného důvodu, ale zkuste to vydržet. Jak dlouhou máte výpovědní lhůtu?
Tato situace by měla být vyřešena ve smlouvě (stejně jako placení pronájmu v případě, že by byl nepojízdný kůň). Vzhledem k tomu že vám ta osoba zadržuje kvůli pár stovkám věci v hodnotě několika tisíc domnívám se, že rozumná domluva s ní nebude. Na vašem místě bych zatla zuby, zaplatila za leden a únor (březen ne), popadla svoje věci a rychle pryč (co nejdál). A pokud by ani pak nechtěla věci vydat a trvala na zaplacení za březen, zajela bych si tam pro ně se dvěma až třemi statnými kámoši.
Adyynka
napsal(a):
Zkuste podrobněji popsat, co máte konkrétně ve smlouvě.Podle vašeho popisu je situace dosti nesrozumitelná.
Zaplatila jste jeden měsíc, leden.Z toho jste marodila, ale to bych rozhodně neviděla jako důvod k neplacení.
Teď máme půl února.To už jste nemarodila a jezdila, tudíž měsíc únor taky zaplatila?
Pronajimatelka chce peníze předem, už na březen.
Tak asi nějak nepochopila, že už na jejího koně chodit nebudete.Nebo máte ujednanou výpovědní lhůtu Xměsíců předem.
Asi bude chyba v komunikaci.
Pročtěte smlouvu pořádně a podle ní pak můžete postupovat dál.
Vypovědět byste ji měla raději písemně.
To, že nejezdíte, jste nemocná a ke koni nemůžete je situace špatná pro Vás, ale hlavně Vás to neopravňuje neplatit koně proboha! Domluvily jste se na měsíčním placení - stejně jako nájem bytu.
Bydlím v pronajatém bytě, měsíčně platím a je jen můj problém, zda v tom bytě budu každý den nebo budu půlku měsíce bydlet jinde nebo někde budu cestovat.
Kůň není stroj, který hodí status mimo provoz, kdy budete nemocná, nebude žrát, nebude nic a čekat, až se uzdravíte. To není auto, které prostě postavíte do garáže a nejezdíte s ním. Je to živý tvor. A že Vám majitelka koně brání přístupu k Vašim věcem - já se jí nedivím, Vy jste něco porušila, ne ona. Omluvte se jí, zaplaťe to, co máte a vemte si věci. Toto opravdu není slušné chování.
Překvapuje mne, že někdo, kdo si pořídil sedlo a uzdečku za 12 tisíc, má problém dodržet smlouvu a zaplatit nájem 800 Kč/měsíc.
Majitelka koně vám ho pronajala k využití a není její vinou, že marodíte. Zcela jistě tedy mezitím, co jste marodila, nehledala nového nájemce, ale kůň byl připraven pro vás. Nevyužití nájmu neznamená zrušení povinnosti jej platit.
Podobně, když odjedete na dovolenou, tak musíte přesto platit nejen nájem bytu (viz Polárka), ale třebas i elektroměru, musíte platit stejné povinné ručení i za auto, které vyjede z garáže jednou za měsíc stejně jako za to, se kterým se jezdí denně, prostě ne každá platba souvisí se skutečným používáním věci. Nebo když si v půjčovně něco půjčíte se sazbou na každý den, tak půjčovnu nezajímá, že jste to používali 2 dny ale vrátili až 10. den a napočítá vám těch 10 dní placení. Proč? Protože nejde o to, kdy bylo co používáno, ale že vám to k dispozici bylo.
Anuška

XXX.XXX.239.28
Václavovice?
Kathy19

XXX.XXX.162.246
Dobry den, mám problém.
Cca před 2 měsíci jsem přestala platit pronájem koně s tím, že paní mi slíbila, že papíry pošle.. Do ted nic nepřišlo a dnes se ozvala s tím, že chce vše uhradit...
Myslíte že existuje nějaké zpětné zrušení smlouvy k nějakému dni ?
Př. Dnes je 19.8.2016 a já bych napsala že vypovídám nájem ke dni 19.6.2016.
děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A proč jste neposlala hned to zrušení smlouvy? Nebo jste jen čekala na podpis a ona to nepodepsala a neposlala? Ono většinou všechno by mělo být buď oboustranná dohoda (podložená písemně), nebo ošetřeno v původní smlouvě, že stačí výpověď jednostranně.
Zpětně to nejspíš nebude mít žádnou účinnost a paní by měla mít nárok na ty peníze.
Jak se toto přihodilo? Vždyť jestli jste Vy věděla, že koně již nebudete chtít /moct využívat, tak jste to s ní konzultovala a ona o tom tedy byla informována, ne? Od té doby jste u koně nebyla, nejezdila na něm? Za co tedy chce peníze, pokud vše leželo jen na tom, aby Vám poslala podepsanou výpověď z podnájmu koně?
Ale jak říkám - pokud nemáte podepsané to zrušení smlouvy, resp. prokazatelně odeslanou a jí převzatou tuto výpověď s tím, že ty výpodnědní podmínky ale musejí být specifikovány v původní smlouvě, že lze zrušit smlouvu i jen z vaší strany (a není tam žádná výpovědní lhůta - což bych se divila), tak právně by měla smlouva dál platit, tedy Vy byste měla dál posílat majitelce koně peníze a to, jestli ho využíváte, nebo ne, už je Váš problém :(.