Obracím se s dotazem. Koupili jsme kobylku s 8miměsíčním hříbětem, ale nemají modré průkazy. V holandském průkazu má kobylka uvedené datum na podzim roku 2014, že proběhla kontrola identity. Znamená to, že jí byl už někdy vystaven modrý průkaz nebo je možné že bude mít úplně nový. Byla to sice moje blbost koupit takového koně, ale co vím, tak takových koní ještě je. A krom toho pán na nás udělal celkem podraz. zase byly ale holky za slušnou cenu, tak řekněme, že nějaký problém nastat musel. Už jsme kdysi jednoho bez průkazu řešili. Přijel pan Procházka, popsal, načipoval a vše bylo ok. U hříběte to bude nejspíš stejný postup. Ale u mámy nevím, jestli nemám napřed kontaktovat pana Chýle, který ji prováděl kontrolu identity nebo třeba přímo Slatiňany. Nebo rovnou zavolat zase pana Procházky? Děkuji za rady.
andulin
napsal(a):
Obracím se s dotazem. Koupili jsme kobylku s 8miměsíčním hříbětem, ale nemají modré průkazy. V holandském průkazu má kobylka uvedené datum na podzim roku 2014, že proběhla kontrola identity. Znamená to, že jí byl už někdy vystaven modrý průkaz nebo je možné že bude mít úplně nový. Byla to sice moje blbost koupit takového koně, ale co vím, tak takových koní ještě je. A krom toho pán na nás udělal celkem podraz. zase byly ale holky za slušnou cenu, tak řekněme, že nějaký problém nastat musel. Už jsme kdysi jednoho bez průkazu řešili. Přijel pan Procházka, popsal, načipoval a vše bylo ok. U hříběte to bude nejspíš stejný postup. Ale u mámy nevím, jestli nemám napřed kontaktovat pana Chýle, který ji prováděl kontrolu identity nebo třeba přímo Slatiňany. Nebo rovnou zavolat zase pana Procházky? Děkuji za rady.
Moji holandští SHP nemají modrý průkaz, ale červený. Platí stejně jako český modrý. Importovaným koním se průkazy nevyměňují za české.
Zjistěte si, jestli už byl na ústřední evidenci koní nahlášen import těchto koní, nebo alespoň kobylky (třeba telefonicky), pokud nikoli, tak musíte její průkaz zaslat do Slatiňan s hlášenkou o trvalém importu. Poté ÚEK vyznačí v jejich průkazu změnu majitele. Pokud byla provedena kontrola identity, tak možná klisna už v ČR evidována je - pak je nutno vyplnit formulář o změně majitele a tento s průkazem zaslat, i v tomto případě do Slatiňan.
Předpokládám, že hříbě nemá žádný doklad, u něj budete muset nechat modrý průkaz vystavit = hříbě zaregistrovat v ČR.
Klisna by měla mít v červeném průkazu vložené potvrzení o původu, pokud tedy má původ.
Na hříbě by měl být připouštěcí lístek, jinak bude bez původu.
Jak píše aggita, holandské průkazy jsou u nás platné...
taky mám dvě holanďanky, kupovala jsem je sice tady v česku, ale hlášené nebyly. Jedna se mi ohřebila, takže při zapisování hříběte, jen inspektor čtečkou zjistil, který průkaz patří ke které (jelikož popisy v průkazech se nějak neřešily, kobyly měly jen čip), já poslala hlášenku "trvalý dovoz", hříbě už má modrý průkaz se zapsanou matkou.
Hříbě, to bude jednoduché. Ale kobylka nemá krom záznamu o kontrole a nějakého očkování žádné záznamy. Byl přiložený právě lístek hlášení o trvalém dovozu. Tak předpokládám, že pán se na to vybod. Takže je i možné, že tam ještě vůbec majitele hlášeného nemá? To by potom asi bylo nejjednodušší.
Klisna je bez původu. Alespoň tedy nemá nic zapsáno ani přiloženo.
Hříbě je asi vzpomínka na holandskou lásku, takže připouštěcí lístek bych stejně asi neměla. Malá se narodila 29.6.2015 (aspoň doufám že něco je pravdivá informace) a kobylka byla dovežená někdy v září 2014. Když je kontrolovala veterinářka, tak říkala, že ten věk nejspíš souhlasí. Takže možná den sem, den tam. Ale to už by bylo jedno. Krom toho to tak 90% vypadá, že je prý znovu březí.
Děkuji moc.
andulin
napsal(a):
Hříbě, to bude jednoduché. Ale kobylka nemá krom záznamu o kontrole a nějakého očkování žádné záznamy. Byl přiložený právě lístek hlášení o trvalém dovozu. Tak předpokládám, že pán se na to vybod. Takže je i možné, že tam ještě vůbec majitele hlášeného nemá? To by potom asi bylo nejjednodušší.
Klisna je bez původu. Alespoň tedy nemá nic zapsáno ani přiloženo.
Hříbě je asi vzpomínka na holandskou lásku, takže připouštěcí lístek bych stejně asi neměla. Malá se narodila 29.6.2015 (aspoň doufám že něco je pravdivá informace) a kobylka byla dovežená někdy v září 2014. Když je kontrolovala veterinářka, tak říkala, že ten věk nejspíš souhlasí. Takže možná den sem, den tam. Ale to už by bylo jedno. Krom toho to tak 90% vypadá, že je prý znovu březí.
Děkuji moc.
Zavolala bych do Slatiňan (nebo mail), s průkazem v ruce (budou chtít jméno koně a jeho životní číslo), a zeptala se, zda tedy klisna je evidovaná v ČR, že ji máte koupenou od Čecha, ale asi není import dovyřízen.
Ano, nebude to první případ, handláci na to kašlou - a jiný než handlíř koně z Holandska nevozí. Jen ten sáhne po koni za pár euro, který nemá v Holandsku skoro žádnou cenu, protože jich naloží do vleku 6 a tak se mu cena vyplatí.
Kobylky byly levné a pokud je chcete jen jako sekačky na trávu, tak účel splní, i dítko povozí. Ovšem do chovu, na výstavu, do lead rein poháru atd máte dveře zavřené, tam jsou potřeba koně s PP.
andulin
napsal(a):
Do chovu určitě nechci. Jestli je březí, tak odchová ještě jedno hříbě, ale já určitě připouštět nebudu. jsem proti množení všech zvířat. myslím tím množení bez původu.
Sorry, ale pokud jste proti množení zvířat bez původu, tak koupit zvíře bez PP znamená naopak, že toto podporujete! Kdyby handláci neměli na takové koně odbyt, netahali by je sem přes půl Evropy
Hmm, taky pravda :). Jenže si myslím, že to nebyl ani moc handlák. Kobylka u něj byla od podzimu 2014. Handlíři pošlou koně pryč hned. Já si ji dovézt nenechala. Krom toho si myslím, že je zase potom lepší, když už to zvíře tady je, tak když se dostane k někomu, kdo dál připouštět nebude. Dneska by nebyl problém kobylu strhat a prodávat hříbata. Tak to zase vidím já... Taky mám vořecha psa od kamarádky a jsem proti křížení ras. Ale jednou se stalo, tak jsem si ji vzala. Je kastrovaná a dál nemnožím. Jinak děkuji za rady. Paní ze Slatiňan mi už psala, že tady opravdu evidovaná není. Tím jednodušší, pošlu pouze hlášení o trvalém dovozu.
Ještě se rovnou zeptám, kolik tak minishetland může vážit kg? Kvůli odčervování.