Zkušenost se zklidněním koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2016 08:01
xantiko

XXX.XXX.32.69

Dobré ráno, ráda bych požádala o názor nebo o podělení se o zkušenost...
Mám 7mi letou 1/2 quarterku, z A 1/1. Máme ji od odstávčete, pracovalo se s ní ze země, obsedána velmi pomalu a postupně, úplně bez problémů. V pravidelnější práci ( v terénu a u dobytka) od cca 4 let, jízdárna pravidelně od 6ti let. Na ruce naprosto klidná, spolehlivá, jemná, snaživá, chce vyhovět člověku, jde do všeho, ničeho se nebojí, lekne jen opravdu málokdy... Žije poslední cca 2 roky ve velmi vyrovnaném klidném smíšeném stádě, má dost vysokou pozici. Vyšetřena veterinářem, chiropraktičkou, má v pořádku zuby.
Od počátku práce s ní pod sedlem, se řeší stále stejný problém. Při jakémkoliv rychlejším tempu kobyla nerví, jediný její životní cíl je hnát se tryskem cestou necestou... Do trysku se nikdy venku záměrně nepouštěla, ale jakmile se trochu zahřeje, je jak vyměněná.
Za rok pravidelné práce na jízdárně pod velmi zkušenou a citlivou trenérkou jsme udělaly opravdu velký pokrok. Kobyla je klidná, během chvilky uvolněná, prostupná, pracuje velmi ochotně, reaguje na velmi jemné pobídky sedem a holení. Ale pouze v kroku a klusu... Stačí mlasknout a rázem je z uvolněné kobyly opět nervák a rváč. Pracujeme tedy na klidném nacválávání zatím v kruhovce. Loni jsme taky docílily toho, že celou sezonu chodila i venku klidná, uvolněná, ani v klusu se nikam necpala, nenervila. Téměř dva roky nikdy venku necválala. Od začátku zimy jsme ovšem opět tam, kde jsme byly... Kobyla nerví, potí se, blbne... Já se snažím nenechat se vyvést z míry smajlík Trochu lepší situace je, když jde na první pozici, nebo někde hodně vpředu. Nechá se zvládnout, ale z procházky se vrací úplně pod pěnou. Chová se stejně bez ohledu na to, jestli jde ven každý den, či obden, nebo po týdnu...
Pořád přemýšlím, co víc ještě můžu dělat. Pracuju usilovně na sobě i na ní, ale zjevně to nestačí. Napadlo mě, jestli by nemohla pomoci nějaká homeopatika na zklidnění... Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Děkuji za případné odpovědi smajlík

19.2.2016 08:52
keira

XXX.XXX.106.7

Asi bych zkusila začít tímto:
http://www.dromy.cz/57-relax-max-8594416754395.html

U homeopatik doufám, že fungují, aktuálně je ze stéjného důvodu zkouším, ale obecně mě teda zatím homeopatika o funkčnosti nepřesvědčila.

19.2.2016 09:46
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Osobnú skúsenosť moc nemám, dakedy v oddieli boli kone čo vonku nervovali, ale vtedy to nikto neriešil a všetci boli zmierení s tým, že to je kôň blbec miesto toho aby sa s tým dačo robilo. A ten čo si ho vylosoval na vychádzku mal proste smolu
Byť to môj kôň tak postupne skúšam rôzne veci, od zmeny kŕmenia po pridávanie horčíku, či skúšania rôznych foriem výcviku. Ak nefunguje vonku to, že ju cválať nenecháte možno by som skúsila práve opak, nechať ju prebehnúť. Nie bezhlavo samozrejme, ale ak máte so sebou ďalšieho kľudného koňa tak ju nechajte ísť v predu jej tempom a možno sa zbadá že druhý kôň za ňou neletí. A nesnažiť sa ju hneď brať späť do klusu len trocha spomaliť sedom a precválať dlhší úsek. Keď sa trocha unaví tak pokojne prejsť do klusu, pochváliť a po chvíli znova nacválať. A potom znova ale na kratšie, na pár metrov a zas prechod. Aby pochopila, že sa nič nedeje a cválanie je bežné. U nás toto fungovalo na mladú, čo sa nervovala keď musela ísť za koňmi, stále chcela letieť a majiteľka ako ju brala oťažami stále naspäť tak ju to ešte viac znervózňovalo. V predu sa naučila spomalovať na sed a potom keď to pochopila sa s ňou už dalo ísť aj v zástupe.

19.2.2016 09:59
kallisto

XXX.XXX.157.94

Jak se chová na pastvině? Vyblbne se dostatečně? Co lonž, jak cválá na lonži? Kultivovaně, nebo taky lítá, křižuje? Jak probíhá ta cvalová práce? Někteří koně ze začátku výcviku po nacválání utíkají, nožky lítají do stran, po chvilce se jakoby usadí a zpomalí. Bývá to nezkušeností se cvalelm s jezdcem na zádech, bývá dobré jim ze začátku těch pár cvalových jakoby nebránit, jen v klidu usměrňovat. Časem až kůň získá rovnováhu tak cválá kultivovaněji. Nevím jestli pomohou uklidňováky, když v kroku a klusu je kobyla v klidu, zkusit to určitě můžete ale pes bude zakopaný jinde. Možná právě že má toho cvalu pod sedlem málo tak pak pro ni je mlasknutí do cvalu takovou pobídkou že se dělá něco neobvyklého tak ji to víc vzruší. Co dělá po ocválání pár jízdáren dokola, zvolní tempo? To že se zapotí je známka adrenalinu, je to pro ni vzrůšo. Zkusila bych nacválávat sedem nebo holení místo mlasknutí, někteří koně na toto reagují citlivěji než na holeň. Zkusila bych zařadit cval ze začátku jen jako pár cvalových v rámci přechodů na menším kruhu. V době kdy je kobyla uvolněná, zahřátá a poslušná na pomůcky dolů, zařadit kousilínek cvalu, pár cvalových a zase přechod do klusu. Stačí jen jednou za lekci pro začátek. Je důležité aby byla za každý náznak klidu pochválena, aby si to spojovala s příjemným, pamlskem a ne že teď se bude lítat... Případně proložit práci kavaletami, aby se musela po nacválání zase zasoustředit na nohy a zpomalit aby se do nich vešla. Cval v terénu bych nezkoušela, nebude mít smysl, dokud není kobyla klidná na jízdárně.

A ještě jedno. Zkuste při nacválání neztuhnout. Ona to taky cítí, že čekáte fičák, a jezdec pak zatuhne, chytne se podvědomě vším co má... Prostě klid na všech frontách.

19.2.2016 12:12
xantiko

XXX.XXX.32.69

Na pastvině je veselá smajlík Moc si nehraje, ale když má příležitost, ráda lítá, vyhazuje si... Na lonži je taky docela zběsilá ve cvalu, s jezdcem i bez jezdce. Proto jsme začaly s kruhovkou ve volnosti, ( když nemám po ruce trenérku, cválá se jenom pod jejím dohledem a většinou pod ní). Tedˇ už dvě tři kola prosviští skoro po boku a pak se uklidní a cválá hopy hopy, klidně, už ani nebývá zpocená a skoro bych řekla, že po dalších několika málo kolečkách už ji to zas tak moc nebaví, a radši už by šla zas domů smajlík Trvalo to dva měsíce, než jsme se dostaly do tohoto stavu. Možná, že tedy moc jen spěchám a nějaký výsledek se dostaví za další rok... Cval pod jezdcem je celý zběsilý, naprosto přestane dávat pozor na cokoliv, několikrát se jí podařilo v tom amoku i uklouznout a upadnout. Pod trenérkou samozřejmě funguje lépe než pode mnou, ale žádná hitparáda to, ani podle jejího mínění, není, je to spíš soustavný boj, než smysluplná práce. Ani po několika jízdárnách nezklidnuje, spíš jakoby ji to hecovalo.
Samozřejmě, že problém je i ve mě a asi ne malý, třeba možná i rozhodující. Před dvěma roky jsem si na ní, s prominutím, rozbila venku dost hubu a od té doby pracuji na tom, abych i já na ní byla v klidu. Už nejsem zrovna teenager... Do té doby ji jezdil můj dospělý syn. Podle trenérky se ale podemnou za ten rok výrazně zklidnila a uvolnila, tak nevím... Přesto se snažím nedělat nic, u čeho cítím, že bych neměla navrch a neměla ji pod kontrolou. Na jízdárně opravdu klidná jsem. Venku se snažím taky a většinou se mi i daří. Během vyjížděk děláme i nějakou jízdárenskou práci na příhodných místech, v kroku, klusu - ohýbání, ustupování na holen, přechody...

19.2.2016 12:44
liva

XXX.XXX.32.237

Trochu OT
Celý život jsem jezdila ČT a A1/1 a na stará kolena jsem se před několika lety rozhodla, že si na rekreaci pořídím "amerického koně".
Vzhledem k tomu, že mé znalosti o těchto koních byly kusé, objížděla jsem své známé a kamarády kteří mají s APH a QH zkušenosti jak chovatelské tak jezdecké a závodní...
Všichni do jednoho mi koně s 1/2 původem rozmlouvali.
V podstatě mi všichni řekli tohle:
"Majitel má A 1/1 kobylu s nevalnými výsledky na dráze, případně se zdravotním omezením či narušenou psychikou...
Co s ní?
Pustíme na ni američana.
Výsledkem jsou koně, kteří sice vypadají americky, ale v případě stresu... se projevují jako plnokrevníci."
Začala jsem si bedlivěji prohlížet koně s 1/2 původy a zjistila, že někteří fungují bez problémů a někteří se chovají jako výše popisovaná kobyla i přes to, že je s nimi adekvátně pracováno a jsou korektně ježděni...

19.2.2016 13:03
xantiko

XXX.XXX.32.69

:-D :-D :-D vystihla jste to úplně přesně :-D Vzhledem namakaná svalnatá quarterka, u dobytka tady, ale jinak v hlavě plnaska jako řemen :-D.

Target

19.2.2016 14:35
Target

XXX.XXX.104.23

Dobrý den. Kobylka dospěla. Zkuste upravit krmení-jádro. Příp. granulky bez ovsa. Nebo jádro na nějakou dobu vypustit úplně. Pokud koníček každý den nepracuje, není třeba. Na zklidnění se používá hořčík. Koně mám 35 let. Věnuji se plnokrevným a polokrevným koním. Přeji hodně úspěchů. Ať vám koně jdou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2016 17:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

Posadila by som na kobylu niekoho skúseného, takého, čo sa nezľakne hneď pri prvom prudšom cvale, našla kobyle bezpečné miesto-ideálne dlhší úsek a nechala ju cválať. Pokojne, monotónne(mozrejme, asi by to nebolo hneď, ale tak snáď), nech ide sama, bez sparinga. Pmyslím, že čím viac sa kobyle cval odopiera, tým je z neho viac v strese-k tomu vy(obe) viete, že v tom cvale problém má, kobyla môže byť citlivejšia, jazdec stuhne v očakávaní problému, kobyla cíti stres, tak beží a takto ste sa asi zacyklili...

Přidejte reakci

Přidat smajlík