Břízy bych nedoporučila, je to jeden z největších alergenů a hodně koní s tím má problém nebo se časem může vytvořit... Fajn je ořešák, ten specifický "smrad" odhání hmyz, akorát dlouho roste :-/
zkusila bych jabloně, popř. smrky
Ale stejně budete muset stromy ošetřit proti okusu na pár let.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tyjo, mě teda sežerou všechno, když se v zimě nuděj. Takže podle mě se všechny stromy musí ohradit tak jako tak. A pak už je to jedno, co zasadit. Já mám přirozeně ve výběhu vzrostlé akáty - neříkám sázet, ale alespoň je nežerou (jedovaté). Ořešák mi taky sežraly, obludy :(
Je fakt, že břízy jim moc nechutnaj a dobře rostou... akorát zas nemají bohatou korunu, tedy moc stínu neudělají a ohledně toho alergenu je to důležitý aspekt.
Asi bych taky byla pro ořešák - taky docela rychle roste a alespoň je z něj užitek. Na druhou stranu zas by se mělo uklízet listí, protože "ničí" podrost svým výluhem... to si nevyberete :)
Co třešeň?
palas
napsal(a):
Prosím poradíte jaké stromy vysázet do výběhu?aby byl stín atd..děkuji.
Já bych volila javor.Aspoň tady u nás během roku po uříznutí kmene nahnaly pruty, který mají metr.Navíc si myslím, že člověk nemá panikařit, že se hned koně otráví vrtulema, jak tomu bylo.Je to jen vyjímečně a většinou u hříbků, co neznají vše, co se nebaští.Roste rychle, koně je nežerou.Nebo bych volila možnost udělat na 4 stojkách koníkům přístřešek.Jen střechu, třeba pár trámů a na nich silná folie, aby se to dalo snadno rozebrat.Udělá to službu také a než čekat, až stromky narostou a udělají pořádnou korunu, aby koně měli stín za chvíli je jaro a když bude vedro jako vloni, tak hrozí přehřátí a úpal koním, tak bych třeba zatím jednoduchý přístřešek a třeba počkat, až stromy vzrustou a pak to rozmontovat.

To jsou dobré nápady javor mě vůbec nenapadl :) přitom ho máme ve výběhu taky a nevím, jak koně, ale malí ho neožírají. U bříz mám vyzkoušené, že neožírají ani koně (kůru).
A u těch otrav - nebylo to tehdá z habrů?
napsal(a):
To jsou dobré nápady javor mě vůbec nenapadl :) přitom ho máme ve výběhu taky a nevím, jak koně, ale malí ho neožírají. U bříz mám vyzkoušené, že neožírají ani koně (kůru).
A u těch otrav - nebylo to tehdá z habrů?
Kdepak, bylo to z vrtulek, co pouští javory, je tam ten zelenej klíček schovanej a koník to zbaštil, ani nevím jak to tedhy dopadlo.Bylo to v telce a říkali tam, že toho snědl asi hrstku no.Chůdě.Já mám největší obavu z tisu červeného, protože co vím, tak po jeho pozřetí žádný koník nikdy nepřežil, by´t ochutnal 3cm větvičku.
Zdravím, také je dobrý jilm sibiřský. roste fakt rychle a nebo mě napadl ten topol co se používá na štěpku, prý také rychle roste. Z jilmu máme část živého plotu, před loni jsem v březnu zasázela a během prvního roku jsem ho 3x stříhala aby dost zhoustl, má příruetky tak 1m za rok. Už jsme ho letos vysázeli také ke koním. Dá se sehnat za 10, - výhonek, myslím že jsem ho objednávala ze starkla.

Topol určite, rastie ako besný a vstrebe hodnevody. Mám už dlhšie v pláne nejaký do výbehu zasadiť, podľa mňa pomôže aj v zime trochu vysať vodu a aspoň okolo neho bude trochu menej bahna. Na druhej strane, v lete tam zas bude úplna sušina...