edwina

XXX.XXX.40.41
Mně se líbí tenhle: http://zvirata.bazos.cz/inzerat/57901317/Mimoradne-hodny-pony-pro-zacinajici-dite.php, i když je větší a dražší. Kupovali jsme dceři, když jí bylo šest let, ponyho s KVH 129 cm. Podle mě je to ideální výška - na poníka může sednout i starší dítě nebo drobný dospělý a porovnat ho. Do malého poníka bych nešla,6leté dítě ho samo neudrží ve stavu vhodném pro začátečníka. A větší poník vám déle vydrží, nebudete muset za 3 roky shánět dalšího.
edwina

XXX.XXX.40.41
20 tisíc mi přijde na poníka vhodného pro 6leté začínající dítě jako malý rozpočet. My jsme platili taky cca 30 tisíc a nelituji ani koruny (dali bychom klidně i o něco víc). Nejen za sportovní výkonnost, ale i za charakter se platí. Sháněla jsem ponyho, co ho začínající dítě zvládne samo v terénu. A nakonec jsem takového našla, ale byla hrůza, co vám lidé nabídnou jako poníka vhodného pro začínající děcko. Ten náš vypadá podobně jako ten v inzerátu. Říkala jsem si, že kdybych chtěla druhého, určitě se na něj zajedu podívat, byla by z nich hezká pára . Ale jeden nám samozřejmě stačí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Už dlouhou dobu pokukuji po něčem, co hledá zadavatelka. A můžu spolehlivě říct, že sehnat dle zadaných požadavků je skoro sci-fi. Poníci teď frčej a dalo by se říct, že jakýkoli poník nejde pod 20tis. Natožpak ti schopní a spolehliví (navíc zdraví!), po kterých je největší poptávka. Je nesmysl prodávat něco žádaného pod cenou. Navíc - udělat spolehlivého poníka, který už něco umí, je daleko náročnější, než udělat velkého koně. Právě z toho důvodu, že na něj sehnat jezdce, který ho přijezdí (a pak bude ochotný prodat), je velmi nesnadné.
Hipi mam byl sice za víc než požadovaných 20 ale dal bych i víc obvzlášť dnes když jí znam. Ovladatelná i v lotu koní ve všech chodech. Pokud někdo hledá poncla pro začínající dítě měl by spíš řešit charakter a přiježděnost. Pokud jde jen o cenu je spousta kopavejch kousavejch a nejezditelnejch ponclů za pár tisíc, dobrej poník je holt poklad no
edwina

XXX.XXX.40.41
Zase i dobří a zdraví poníci se v inzerci objevují, děti z nich vyrůstají a přecházejí na větší koně. Sehnat velkého, slušně přiježděného koně vhodného charakterem pro začínající starší dítě je podle mě složitější (a nepoměrně dražší). Hodně poníků v nabídce je samozřejmě sportovních, za úplně jinou cenu (nad 70 tisíc, výjimka není ani přes 100 tisíc), ale jsou to zvířata s jiným temperamentem, než jaký potřebujete s děckem v lese. Dost z nich funguje jen na jízdárně, na vyvažovačkách apod. Takže já bych se zaměřila nikoli na cenu, ale na to, co má poník za sebou (nechcete uondaného bolavého provozáka z oddílu, který nemůže děti ani cítit, ani sporťáka, který v terénu lítá jak vystřelený z praku). Měla jsem strop 40 000, -, a to jsem byla ochotná koupit i starší zvíře (do 17 let). Ale chtěla jsem, aby šel z rodinného prostředí a byl spolehlivý v terénu (ve všech chodech), a to za koněm i sám.
No, pokud budu upřímná, mám poníky pro malé děti (i pro menší, než hledá zakladatelka) a pokud budu chtít kteréhokoli z nich prodat, budu za něj chtít o dost víc, než je zde uvedený limit. Obávám se, že za charakterního, vychovaného, zdravého a alespoň základně přiježděného ponyho budete muset nabídnout víc a nebo něco z toho oželit a zapracovat na tom sami. Ačkoli neříkám, že nemůžete mít štěstí a ponyho dle uvedených kritérií sehnat.
Mě osobně fascinuje, že ačkoli za hodného, zdravého a alespoň základně přiježděného koně jsou lidi ochotni vcelku zaplatit (jistě, jak kdo), tak stejně vychovaný poník by podle většiny měl stát pár šupů (nejlépe tak do 10 tis., ale čím méně, tím lépe). Jakoby si lidé neuvědomovali, že pořizují zvíře pro to nejcennější, co mají a že nevhodným výběrem mohou dítě od koní nadobro odradit, v horším případě zmrzačit či zabít - bohužel vím o případu, kdy koupě laciného zkaženého poníka skončila pro dítko (a vlastně celou rodinu) tragicky.
edwina

XXX.XXX.40.41
Souhlasím. I když vychovávat je podle mě nutné průběžně. Ať koupíte dítěti-začátečníkovi ponyho sebehodnějšího a sebelépe přiježděného, když mu ho necháte na starosti a nebudete mu s ním pomáhat, nemůže to dlouhodobě fungovat. Já třeba na toho našeho pravidelně sedám (většinou 1x týdně) a opravuji, co děti "rozbijí" (třeba jim poník přestane plynule zaskakovat do cvalu, pase se s nimi, necouvá plynule). Proto bych domů nechtěla ponyho s KVH 115-120 cm, jak je uvedeno v zadání. Na takové zvíře těžko může sedat dospělý. Takže ano: připlatit, mít šťastnou ruku při výběru a počítat s tím, že práce bude i tak hodně. Udržovat poníka v režimu spolehlivé terénní vozítko bezpečné i pro skoro začátečníka je docela časově náročné.
Jsem zadavatelka.Sami máme poníka o kv 115 cm.Kupovali jsme ho před 10 lety pro dcery 5 a 2 roky.Byl velmi dobře přiježděný, působil v malém jezd.klubu.Sehnala jsem ho za 2 měsíce a dokonce v dostupné vzdálenosti.Cukala jsem se, když jsem měla dát15 tisíc.Nakonec nelituji, že jsme ho vzali.Za tu dobu, co ho máme, musela jsem na něj sednout asi 2x.Nebyl s ním nikdy větší problém.Brali jsme ho na tréninky, a to nejdřív s dětma na lonž, jezdilo se doma, někdy u trenéra.Starší dcera se trochu bála, mladší mu nic zadarmo nedala.Docela se divím, jak jsou nyní poníci drazí-i 25-30 tis, ale ano, je to již 10 let.Holky ho bohužel neprodají a asi se i nedivím.
Přemýšlím, proč by měl být poník levný... Protože je malý? Protože pro malé dítě stačí cokoliv? Přece se cena koně nedá přepočítávat na kila... Malého psa přece taky nekoupím za zlomkovou cenu toho velkého. A pro malé děti by měl jít opravdu jen velmi vychovaný, charakterní poník, s kvalitním výcvikem. Aspon to je tedy můj názor...
Před třemi lety jsem kupovala ročka shetlanda za 10 000, - kč, vlastně mimino, které umělo jen se nechat vodit, vyčistit a nastoupit do vozíku. Kdybych ho prodávala tedˇ, jako že to nehrozí, určitě bych zohlednila to, že je spolehlivý, pod dozorem, pro malé děti ze země, je obsedlý, má základy v zápřeži... Řekla bych, že výběr takového malého koníčka, pro první kontakt dětí s koněm, je vlastně mnohem důležitější a zodpovědnější, než cokoliv dalšího později.
Tak to máte pravdu..I když dřív ti poníci určitě levnější byli, nebo jsme měli štěstí-nevím..Nicméně, s poníky je moc práce a vychovat z nich spolehlivé učitele pro děti stojí něco práce a úsilí..Pokud by se ten čas měl přepočítat na korunky, musel by ten poník stát několik desítek tisíc-50 tis?...Když odbočím.Kámoška dala půlroční hříbě ze své kobyly na pastviny do hřebčince, kolem 3.roku ho obsedli, udělali s ním zkoušky.Koník po zkouškách se super původem jí už stál na 120 tis, další výdaj kastrace..Za tuto cenu by ho ale prodat nemohla ani omylem.
edwina

XXX.XXX.40.41
Proč by měl být levný? Protože kupci to tak chtějí . Samozřejmě že za kvalitu se platí, jen občas někdo nemá moc peněz a chtěl by za to "hodně muziky". Ještě navíc poníci teď jsou žádaní, dětí přibylo a s tím stoupla i poptávka po kvalitních ponících. Kupují je nejen soukromníci, ale i jezdecké kluby. Nemyslím si, že by prodejci měli potíž prodat je i dráže. Co je v nabídce levněji, jsou spíš poníci, kteří někde rok stáli v ohradě a musíte je znovu přijezdit pro dítě, nebo poníci problematičtí na ošetřování ("jen pod dohledem dospělého" - kouše, kope?) či ježdění ("jen pro zkušené dítě, je temperamentní a občas si vyhodí"). Ale tohle nikdo soudný svému dítěti nekoupí. Má ho přece rád.
Využiji, s prominutím, tuto diskuzi.
Máme doma 7mi letou slečnu, co je z koní úplně nemocná. Jsme z vesnice, kde je asi 6 stájí, bohužel žádná nevede jakékoliv kurzy pro děti a někteří mají i podivné chování.
K vánocům dostala knížku o péči o koně a nedá jí z ruky.
Myslíte, že je bláznivý nápad koupit jí poníka, aby se naučila o koně pečovat a měla kamaráda?
Něco jsem načetl v jiných diskuzích a provozně by pony neměl být nijak náročný. Spíš to vypadá, že je něco jako přerostlá koza...taky seřere na co přijde. Pouze mám k dispozici jenom 1500m2 zahrady a jestli má být pony ve dvojici, tak nevím zda by jim to stačilo.
Stáj bych jim postavil, ovládám tesařinu, takže v tom by si nemohli stěžovat.
Reaguji na poslední příspěvek. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda máte s koníky nějaké zkušenosti? Pokud ne, před pořízením koně bych určitě obešla stáje a poptala se, zda by byli ochotní vaši dcerku vše učit, samozřejmě za vašeho doprovodu. Tak se i vy naučíte o koně starat, vodit, lonžovat atd...Nebo pokud máte někoho v okolí, kdo by k vám pravidelně docházel a pomáhal vám, bylo by to fajn. Sama, jako začátečník bych si koníka pro dceru moc nepořizovala, protože poníci bývají pěkné svéhlavičky a na člověka bez zkušeností to brzy začnou zkoušet, např. jak ho odtáhnout, navíc jsou potřeba i zkušenosti, jak dceru učit správném sedu. Takže bez zkušeností bych koně nepořizovala.Ptal jste se na velikost pozemku.Tak pokud byste měli 2 poníky, pastva by jim stačila+přikrmování..Pro poníka a velkého koně takové rozměry nestačí..Sami máme poníka a ČT na 0,5 ha, stačí jim to pouze na 3 týdny v květnu, pak musíme dokrmovat.Počítejte cca 1 velký balík sena na měsíc, možná i víc...Cena balíku cca 500 Kč, na rok vás krmení vyjde na 6000 Kč+sláma, pak drenáže na pozemek, protože u přístřešku budou mít koně v zimě bláto a na pozemku tankodrom-pokud mrznout nebude.
Pokud bych si mohla vybrat sama, nejdřív bych opravdu docházela do nějaké stáje, pak bych si třeba i tam poníka ustájila, či ho měla doma s dalším koněm.
Na druhou stranu třeba zkušenosti máte...Rozepište se.
Lina225

XXX.XXX.131.91
Pořizovat koně malému dítěti je dost rizikové. V tomto věku se velmi snadno pro něco nadchnou, ale stejnětak snadno je to omrzí. Zejména když zjistí, že starání o koníčka je mnohem náročnější, než si představovaly. A vám pak zůstanou dva poníci na krku.
Totéž jsem chtěla trochu naznačit mými radami a 10 letými zkušenostmi s poníkem a 20 letými s konmi..Nejdříve s dcerou chodte ke koním, aby si vše vyzkoušela...Znám případ, kdy známí koupili dětem na zahradu hřebce poníčka...jak to dopadlo?Skončil v jedné stáji, kde mu napravovali hlavinku.
edwina

XXX.XXX.40.41
Určitě poníka nepořizujte. Nedopadlo by to dobře. Zkuste najít v okolí stáj, kde se výcvikem dětí na pony zabývají - nemusí to přece nutně být ve stejné vesnici, kde bydlíte, určitě máte auto. Hodně malých slečen ježdění omrzí, když poprvé spadnou, nebo zjistí, že kůň není roztomilý plyšák, ale živé velké zvíře, které potřebuje péči, a přestane je to bavit. Mnohé s ježděním nadobro přestanou (mám zkušenost, že asi tak 7 holčiček z 10 ve věku do 10 let). Bohatě postačí, když dceři pro začátek zaplatíte jezdecké lekce, případně jezdecký kroužek, aby se naučila o koně i starat. Budou-li ji poníci bavit nejen na obrázcích v knížce a vydrží-li jezdit třeba rok či dva a nenechá se odradit počátečními neúspěchy, můžete o vlastním poníkovi (nejlépe ustájeném v nájemní stáji a ježděném pod dozorem trenéra) začít uvažovat.
Osobně jsem s koňmi nikdy nepracoval, takže nějakou praxi nemám. Nicméně samozdřejmě bych se nejdřív ponořil do problému, než bych něco rozjel.
Ona malá je nadšena už asi dva roky, takže to nevypadá že by jí to opustilo. V což jsem trochu doufal, protože tady prostě žádný kroužek není a kůň není levná záležitost. Jediná možnost, jak se dostat ke koni je u jediného chovatele v okolí ke kterému chodí občas se školou. Akorát za ten "výlet" (hodina)zaplatíme 100kč a když se dcerky zeptám co tam dělali, tak "hladili si koníka". Což je docela vejvar, při 15 dětech ve třídě.
Jinak jsou tu spíš "rozmnožovatelé" podle chování a často mají zaměstnance jenom ukrajince, takže nějaký výklad o péči o koně nehrozí. Nebo je to jenom pro "lepší lidi" a tam my nepasujem.
Tu koupi poníka jsem bral spíše trochu pragmaticky. Tady neseženete ustájení pod 6000Kč/měs. a tak bych ušetřené peníze mohl investovat do vybavení a individuální instruktorky pro dcerku.
Za poníka a ustájko 6 tisíc měsíčně nedáte..Jde se domluvit i na půlce.Nicméně, spočítejte si materiál na stavbu přístřešku, ohradníky, nářadí, koupě sena, nikam nebudete moci vyjet nadýl, pokud neseženete někoho, kdo se vám o koně postará., k tomu počítejte koupi konského kamaráda, jeho náklady na krmení, očkování, vývoz hnoje, souhlas sousedů a nedejbože, když se tomu společníkovi něco stane, pak další výdaje za veterináře...Pokud seženete společníka zdarma, většinou je to koník s problémem, do kterého ještě vrazíte další korunky..Pak potřebujete´jízdárnu, aby se dítě mělo kde učit...Slušný poník pro dítě vyjde na cca 15 tisíc a víc...Nyní kámoška sháněla, tak vím..
stschvojkovicebrod
napsal(a):
Osobně jsem s koňmi nikdy nepracoval, takže nějakou praxi nemám. Nicméně samozdřejmě bych se nejdřív ponořil do problému, než bych něco rozjel.
Ona malá je nadšena už asi dva roky, takže to nevypadá že by jí to opustilo. V což jsem trochu doufal, protože tady prostě žádný kroužek není a kůň není levná záležitost. Jediná možnost, jak se dostat ke koni je u jediného chovatele v okolí ke kterému chodí občas se školou. Akorát za ten "výlet" (hodina)zaplatíme 100kč a když se dcerky zeptám co tam dělali, tak "hladili si koníka". Což je docela vejvar, při 15 dětech ve třídě.
Jinak jsou tu spíš "rozmnožovatelé" podle chování a často mají zaměstnance jenom ukrajince, takže nějaký výklad o péči o koně nehrozí. Nebo je to jenom pro "lepší lidi" a tam my nepasujem.
Tu koupi poníka jsem bral spíše trochu pragmaticky. Tady neseženete ustájení pod 6000Kč/měs. a tak bych ušetřené peníze mohl investovat do vybavení a individuální instruktorky pro dcerku.
Můžete být úplný začátečník a pořídit si psa, kočku, akvarijní rybky nebo exotické plazy - nasekáte chyby, ale dá se toho v dnešní době hodně načíst, zjistit, zařídit se podle toho. Pro koně to ale neplatí. Začátečníci a kůň (poník) bez stálého dozoru - to je recept na katastrofu, promiňte, že to říkám takhle přímo. Kůň je zvíře silné, těžké a rychlé (pro poníka platí totéž - může vám připadat malý, ale pořád má nejmíň čtvrt tuny), s prudkými reakcemi a silným útěkovým instinktem, který je potřeba systematicky výcvikem potlačit. I dobře vycvičený kůń se v rukou začátečníka snadno stane obtížným, neposlušným nebo nebezpečným - bud proto, že nezkušenému člověku nerozumí, má strach a brání se, nebo naopak proto, že ho přečte a začne si ho cvičit k obrazu svému Nemusí chtít ublížit, ale naučí se způsoby, jak docílit svého (tj, stát a žrát a být s koňmi), které mohou být pro vás i dítě nepříjemné nebo nebezpečné.
Najděte raději v okolí stáj, která nabízí výcvikové hodiny, a dojíždějte tam alespoň rok či dva, abyste si udělal lepší představu, jak to s koňmi je. Bude to stát nějaké peníze, ale alespoň vás to připraví na realitu chovu koní - jsou to bezedné kasičky bez ohledu na to, zda je máte doma nebo v ustájení

Ono tady asi moc nadšení a podpory ve směru koupi vlastního poníka nenajdete. Ti, co sem chodí častěji, totiž neustále narážejí na dotazy od laiků, kteří si koupili koně a jsou nešťastní, neví si rady, nemají, kdo by jim v okolí pomohl a zvířata často trpí právě neodborným zacházením, atp.
Poník toho snese dost, ale přeci jen je to zvíře, od kterého něco chcete a měli byste mu dát, co potřebuje. Do toho je třeba velkou měrou započítat i porozumění - které z knih nenajdete. Stejně jako prevenci. Co se týče dítěte v konfrontaci s tak silným tvorem, jakým i malý pony je, prostě není sranda... je prostě dobré mít zkušenosti z praxe, než se do něčeho pustíte.
Rozumím, že jsou prostě oblasti, kde není situace ideální a veřejná stáj na každém rohu, ale zkuste si udělat pár výletů a sjezdit okolí - třeba Vám nějaký koník "přeběhne" přes cestu a Vy najdete soukromníka, který bude ochotný s Vámi spolupracovat a alespoň základy Vám ukázat.
Ono je samozřejmě taky děsně o štěstí, aby to byl člověk, se kterým si sednete i osobnostně a stylem zacházení se zvířetem (ne každý se chová vzorově, bohužel)...ale za pokus to stojí.
Pořízení vlastního poně bych nechala až jako nejzazší možné řešení...

Koukám, jsme se Svatkou psaly v jeden okamžik to samé...tak pardon
edwina

XXX.XXX.40.41
stschvojkovicebrod
napsal(a):
Dámy, děkuji moc za reakce. :) Zkusím najít slušného majitele, co bude rád za nadšené dítě, které nechce sedět u televize.
Dobře děláte, podstatně bezpečnější varianta je nejprve nabýt nějaké zkušenosti v jezdeckém klubu, pak až koupit poníka vlastního. Doporučuji vyhledat jezdecké kroužky speciálně pro děti, kde mají spolehlivé a vychované poníky vhodné pro 7leté dítko. Běžně se nabízí výcvik pro děti od 5 let věku. Místní sedlák s chladnokrevným koněm nebude to pravé ořechové, pony by měl být velikostí k vaší dcerce, když je jí 7 let, měří cca 128 cm, takže hledejte ponyho s KVH 120-130 cm, lépe když má stáj vhodných poníků víc, aby si dcera vyzkoušela postupně koně s různým temperamentem.
Přiměřená cena je 300-400 Kč/hodina ježdění, když se jedné malé jezdkyni věnuje cvičitelka individuálně. U velkých měst to může být i víc (v Praze klidně 700 Kč/lekci), na venkově méně. Levnější jsou pony kroužky, kde se děti o poníky i starají (samozřejmě pod dozorem). Bývá to pak většinou jednou týdně celé odpoledne (cca 3-4 hodiny). Doporučuji být lekcím osobně přítomen a sledovat, co se děje, alespoň zpočátku. Ne všude je chování k dětem a poníkům korektní, ale to určitě rychle odhalíte.
On další malér je, že děti rychle rostou a malým poníkům odrůstají. Takže se určitě vyplatí rok či dva počkat a pak koupit poníka většího, kolem 140-145 cm, který dceři může vydržet až do dospělosti. Děti se svými poníky nerady loučí, a pokud nechcete pojmout ježdění jako sport a chcete vést dítě k zodpovědnosti za svěřené zvíře, je i lepší, když si může poníka nechat a ne ho prodat, když "doslouží", a vyměnit ho za "nový model".
Simona585

XXX.XXX.168.7
Chybí Vám peníze do mateřské, výplaty nebo důchodu? Půjčte si až 8.000KČ na 30 DNÍ ZDARMA!
http://www.penizeprolididneska.cz/a/cb2.