Odmítání nacválat na kruhu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2016 21:09
terezkaa

XXX.XXX.207.97

Dobrý den, mám doma koníka má 11 let a odmítá mi nacválat na kruhu.. a je jedno jestli to je na lonži nebo se sedlem.. Když mi už na te lonži vůbec nacvála tak udělá 3 cvalové kroky a stop. Newím už v čem je problém.. není třeba stuhlý, malo svalstva? Děkuju za odpovědi.

20.3.2016 21:33
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Může ho jednoduše něco bolet, a tak dává najevo svůj problém, když jiné náznaky neakceptujete. Na rovince cválá normálně?

Nebo prostě ho neprotlačíte a tak proč by cválal, těch možností je plno, nelze soudit, nelze radit..

20.3.2016 21:45
terezkaa

XXX.XXX.207.97

Na rovince cválá normálně, ale když mu dám pobídku tak nenácválá rovně ale otočí se vždy na levou stranu a já ho pak musím už nasměrovat tam kam chci.:).

20.3.2016 21:49
hellen

XXX.XXX.172.226

To vypadá na problém se zády. Nechte ho zkontrolovat.

Sophii

21.3.2016 08:12
Sophii

XXX.XXX.205.245

Špatná kopyta, problémy se zády, má vás na háku, může to být třeba i tím, že pokud je velký a dlouhý, a lonžujete například na příliš malém kruhu, tak se koník bojí, že to neucválá...

21.3.2016 08:38
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

terezkaa napsal(a):
Dobrý den, mám doma koníka má 11 let a odmítá mi nacválat na kruhu.. a je jedno jestli to je na lonži nebo se sedlem.. Když mi už na te lonži vůbec nacvála tak udělá 3 cvalové kroky a stop. Newím už v čem je problém.. není třeba stuhlý, malo svalstva? Děkuju za odpovědi.

Jak se píše nademnou-můžou to být špatná kopyta, problém se zády-zavolala bych chiropraktika, aby zkontroloval bolestivost prohmatáním apod.Navíc-proč má 11 letý koník cválat na kruhu?Jak je lonž dlouhá?Jak dlouho koně máš, kdy to začal dělat?Cval na kruhu je dosti náročný přeci.Je nutné, aby na kruhu cválal?Jak je vysoký v kohoutku?Může to být spousta věcí, proč odmítá práci.Je důležité použít většinou vyřazovací metodu, tak se nejlépe dobereš příčině a ukončení trápení vás obou

21.3.2016 08:59
kallisto

XXX.XXX.157.94

gitule vrtule napsal(a):
Jak se píše nademnou-můžou to být špatná kopyta, problém se zády-zavolala bych chiropraktika, aby zkontroloval bolestivost prohmatáním apod.Navíc-proč má 11 letý koník cválat na kruhu?Jak je lonž dlouhá?Jak dlouho koně máš, kdy to začal dělat?Cval na kruhu je dosti náročný přeci.Je nutné, aby na kruhu cválal?Jak je vysoký v kohoutku?Může to být spousta věcí, proč odmítá práci.Je důležité použít většinou vyřazovací metodu, tak se nejlépe dobereš příčině a ukončení trápení vás obou

Promiň ale proč by 11 letý kůň neměl cválat na kruhu? To je jako něco těžkého nebo co? Pokud to není 10ti metrový kruh a syrový kůň tak to je snad základ přiježdění.

Bod číslo jedna, posaď na koně zkušeného jezdce. Pokud bude problém, pak koně nechat prohlédnout.

Lina225

21.3.2016 09:36
Lina225

XXX.XXX.131.91

gitule vrtule napsal(a):

Co to je zas za odpověď? Je nutné, aby 11 letý kůň cválal na kruhu? :D
Ano, umět udělat kroužek ve cvalu je dost nutné pro každého základně přiježděného koně.

21.3.2016 09:52
polárka.15

XXX.XXX.224.36

kallisto napsal(a):
Promiň ale proč by 11 letý kůň neměl cválat na kruhu? To je jako něco těžkého nebo co? Pokud to není 10ti metrový kruh a syrový kůň tak to je snad základ přiježdění.

Bod číslo jedna, posaď na koně zkušeného jezdce. Pokud bude problém, pak koně nechat prohlédnout.

Přesně tak, souhlasím.

21.3.2016 11:50
rencamo

XXX.XXX.224.98

kallisto napsal(a):

Také souhlas s Kallisto.

21.3.2016 12:15
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Lina225 napsal(a):
Co to je zas za odpověď? Je nutné, aby 11 letý kůň cválal na kruhu? :D
Ano, umět udělat kroužek ve cvalu je dost nutné pro každého základně přiježděného koně.

No přesně, udělat kroužek ve cvalu je dost nutné pro každého základně přiježděného koně.Takže je otázka, zda je vůbec základně přiježděný.Proč by to měla být hloupá otázka, když info o přiježdění zadavatelka vlákna nedala

Lina225

21.3.2016 12:22
Lina225

XXX.XXX.131.91

gitule vrtule napsal(a):
No přesně, udělat kroužek ve cvalu je dost nutné pro každého základně přiježděného koně.Takže je otázka, zda je vůbec základně přiježděný.Proč by to měla být hloupá otázka, když info o přiježdění zadavatelka vlákna nedala

Že na kruhu cválat neumí tu nikdo nevylučuje, ale vy jste se ptala, zda je vůbec nutné, aby to uměl. A ano, nutné to je.

21.3.2016 14:46
terezkaa

XXX.XXX.56.230

Na kruhu cválat umí, je to bývalý reiningový kůň (mistr ČR) tak je nám divné že najednou odmítá. V kohoutku má nějak kolem 150. Ještě před náma ho měl jeden pán, který ho uhnal a má podotrochlozu na přední nohy. Nikdo newí přesně co s ním ten chlap dělal... ale tu podotrochlozu ma úplně v prvním stádiu, má speciální podkovy a podkovář říka že kopyta jsou naprosto zdravá, RTG také v pořádku a nijak ho to neomezuje.. Máme ho půl roku a ještě před tím jsme měli problém VŮBEC nacválat.. Ale to se vyřešilo, ale zjistilo se že má úzké sedlo a už cválá normálně na rovince i do kopce.. Jen i nenacvála rovně ale hodně se tlačí na levou stranu. V klusu a kroku mi kroužek udělá krásně velký i maly.. Jen s tím cvalem. Jak jsem říkala udělá 3 cvalové a skončí. Ale v kruhovce to vydrží i dýl ale nikdy nedodělá celé kolečko. A moc děkuju všem co se mi snaží poradit:).

21.3.2016 14:48
terezkaa

XXX.XXX.56.230

A taky nemá skoro žádnou kondičku..

21.3.2016 15:00
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Honem fyzioterapeuta, bude problem nekde v zadech.

21.3.2016 15:10
terezkaa

XXX.XXX.56.230

A neznáte nějakého dobrého? Volali jsme už jednou p.Plaché je až z Prahy bohužel, slibovala že přijede ale nedostavila se. Jsme z Moravskoslezského kraje:).

21.3.2016 15:29
keira

XXX.XXX.106.7

Cválá na rovině obě nohy nebo jen na jednu? Má stejný problém cválat na kruhu na obě ruce?

Podle mě je bolavý a může to být kdekoli a klidně na několika místech najednou. Z reiningu může mít ty nohy dost zrasené a na kruhu jsou ty vnitřní končetiny více zatížené. Samozřejmě ho dále z vícero důvodů můžou bolet i záda - špatným sedlem a ježděním počínaje, přes třeba to, že kvuli bolestem nejen že nechodí rovně, ale ani nestojí rovně, nějakou nohou si více ulevuje a to taky záda křiví.

21.3.2016 15:34
keira

XXX.XXX.106.7

Pokud nemusíte řešit peníze, zkusila bych MVDr.Petra Eima. Díky tomu, že je veterinář, tak by měl objevit, pokud by byl problém někde jinde než "jen" v zádech. A je uznávaný i jako chiropraktik. Je tuším ze Zlína, ale myslím, že patří mezi ty nejdražší..

21.3.2016 15:47
terezkaa

XXX.XXX.207.97

No rovině jede obě:) na kruhu vůbec newim.. neměla jsem zatím možnost to zjistit. Zítra ho beru do haly tak se uvidí:) Je pravda že poslední dobou si nohy ulevuje, ale nejčastěji asi levou zadní:) asi nějak před měsícem cca jsem ho čistila a když jsem trošku přitlačila na místo za zádama a začíná tam zadek tak se jakoby tak prohnul, ale už to nedělá.:) dostává ted i řepné řízky aby ty záda trošku nasvalil. Sedlo už je v pořádku, máme speciální dečku která ten předek sedla nadzvedne:).

21.3.2016 15:51
keira

XXX.XXX.106.7

Terezko, trošku mě děsí úroveň tvých znalostí.
Po řepných řízkách kůň nenasvalí.
A dát do úzkého sedla podložku s vycpávkou vepředu je to nejhorší, co se dá udělat (pevně doufám, že jsi jen chybně nazvala sedlo úzkým).

21.3.2016 16:10
terezkaa

XXX.XXX.207.97

Tak prominte jestli jsem něco řekla špatně nebo se spíš vyjádřila:) vše nám poradil sedlář:) Byl u nás a říkal že má malo nasvalená záda a úzké sedlo. Zada nasvalujem a ty řepné řízky mají pomoct - takhle jsem to myslela:) a to úzké sedlo má vepředu že ho tlačí:) tak jsme koupili dečku kde je nějaká filcová podložka, která mu to sedlo nadzvedne a nebude ho tlačit:) - taky na doporučení sedláře:).

21.3.2016 16:22
keira

XXX.XXX.106.7

Jestli pan sedlář rozumí sedlům tak jako výživě, tak potěš koště.

Proč sedlo nepasovalo? Bylo to proto, že vepředu doléhalo svrchu na kohoutek?

21.3.2016 16:32
terezkaa

XXX.XXX.207.97

Ne to ne, tlačilo na plece.:/ tady je odkaz na tu dečku:)
http://www.sedla-urban.cz/products/contoured-reliefe-pads/.

21.3.2016 16:54
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Pod úzké sedlo rvát dečku? Promiň, ale chudák kůň...

MVDr. Eim působí v Olomouci v tom novém areálu - ESC Olomouc. Jinak třeba dál MVDr. Žežulková, MVdr. Plachá problém nevyřeší.

21.3.2016 17:07
terezkaa

XXX.XXX.207.97

Je to normální dečka a zas tak úzké to sedlo neměl.:) že by ho to nějak extrémně tlačilo, není nad to mít aj.sedlo kde stačí vyměnit komora:D:) Já jsem s tou dečkou spokojená a pomohla nám:) děkuju moc za typy:).

21.3.2016 17:12
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Anglické sedlo a stačí vyměnit komora? Jooo, kééž by to bylo tak jednoduché, zase buďme s nohama na zemi

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2016 20:35

terezkaa napsal(a):
Je to normální dečka a zas tak úzké to sedlo neměl.:) že by ho to nějak extrémně tlačilo, není nad to mít aj.sedlo kde stačí vyměnit komora:D:) Já jsem s tou dečkou spokojená a pomohla nám:) děkuju moc za typy:).

Polárka se snaží naznačit, že úzké sedlo žádná dečka nerozšíří. A speciální "vpředu vycpaná" dečka bude širší než tenká bavlněná. Zkuste si vzít menší botu. Určitě jste to už zažila. Pravděpodobně budete mít po pár kilometrech nohu na některém místě otlačenou a dost možná i sedřenou do krve. A zkuste si představit, že si do takovéto boty vezmete tlustou ponožku. I když tlustou jen na jednom místě, třeba na patě. Botu to nezvětší, že? Naopak se ještě zmenší prostor mezi nohou a botou. Možná noha nebude přes tlusté polstrování odřená do krve. Ale bude tam zase větší pravděpodobnost otlaku. A možná by se na tu otlačenou nohu někdo podíval a řekl: "Nemáš ani odřenou kůži, tak to musí být v pohodě, vždyť máš nohu v měkkém.".

21.3.2016 21:34

Taky bych volala fyzioterapeuta nebo chiropraktika - prostě někoho, kdo toho koně prohmatá a případně i napraví.
Pokud je opadlý ze svalů, je to blbý, ale neměl by to být důvod vůbec necválat na kruhu. Spíš by to ukazoval tou neochotou, ale měl by se nechat nacválat a bylo by na něm vidět, že "mu to nejde".
Sedlo, ikdyž špatně sedí, určitě netlačí na plece. Nejspíš jste myslela lopatku? Popsání použití dečky pod úzké sedlo je již nademnou popsáno krásně (i s pěkným příkladem). Za mě bych doporučila na koně nesedat, než ho někdo prohlédne - tak nebudete potřebovat řešit nepadnoucí sedlo - a až bude kůň fit, zkusit třeba mezitím oslovit někoho z okolí, zda by neměl sedlo líp padnoucí, na půjčení, než se Vám kůň dostane do svalů a bude sedět stávající sedlo.
ALE: ne vždycky je správná úvaha, že sedlo, které člověk s koněm koupí, nutně musí být dobré a tomu koni padnoucí.. Ale pokud to viděl sedlář a nedoporučil výměnu sedla, tak to snad tak špatné není..
Add krmení koně v práci, aby nabral - toho je tu mraky, tak si něco vyhledejte ;) na řepné řízky zapomeňte - ve Vašem případě jsou jen nesmyslný balast. Sáhněte po nějakém komplexním krmení, pokud nechcete volat výživáře na složení konkrétní krmné dávky. Nějaké mussli pro budování svalstva (třeba Spillers Conditions) budou jistě správnou volbou ;) ale to začne fungovat stejně až v případě, že se kůň začne dostatečně a systematicky hýbat ;).

21.3.2016 22:29
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Podle toho, co slečna píše se může jednat o zablokované klouby resp klouby posunuté z místa, kde by měly být, které koně nutí k určité pohybové kompenzaci a tedy možná i neschopnosti vykonat určitý pohyb.

Nejprve je potřeba zkontrolovat kostru koně a případné bloky odstranit a v případě bolesti maximálně šetrnou metodou

Z vlastní zkušenosti doporučuji použití Dornovy metody pro koně. Zadavatelka má štěstí, že je v moravskoslezském kraji, kde působí jedna z nejlepších terapeutek koní u nás, MVDr. Lenka Zemanová, kontakt na http://dornovametoda-zvirata.cz/doporuceni-terapeute/#moravskoslezsky
Osobně jsem si dělala kurz a učím se to na vlastním koni a koních známých a hodně to pomáhá ke zlepšení kvality jejich života, kdo neviděl neuvěří. Tato metoda se používá i u lidí a s velkým úspěchem řeší věci, nad kterými i fyzioterapeuti apod lámou hůl. Lenka je z Opavy, navíc moc milá a má pro koně cit i veterinární odbornost. Zkuste

Jinak, dokud koně nezbavíte pocitu bolesti, tak nemá vůbec smysl řešit jeho nasvalování a cokoli okolo. Do pohybu kůň nepůjde v klidu a s jistotou, a vaše snažení nebude mít správný efekt. Vy byste chtěla dělat fyzicky namáhavou práci (ano, nasvalování zčásti i bolí, to zná každý sportovec), kdyby vás bolela záda? Asi ne... a když tak byste tomu stejně ulevovala a kompenzovala pocit bolesti v jiné části těla a výcvik/trénink by se úplně minul účinkem

Moni33

21.3.2016 23:06
Moni33

XXX.XXX.215.84

Ještě jak tu někdo psal s botou...zkus si vzít malou botu, sice měkce vypolstrovanou (viz úzké sedlo, sice měkké pohodlně vypolstrované ve spodní části k zádům) a zkus si do té už takhle úzké malé boty dát ještě vložku (vložka v malé botě = stejný komfort jako dečka ještě v horším případě silnější dečka pod už tak úzkým sedlem). hotový komfort, co? to věřím, že pro tebe je dečka pohodlná, možná "měkčí" pocit posezení v sedle, ale chudák kůň.
PS: řepné řízky opravdu nepomůžou nasvalit žádného koně! kdo ti proboha tohle poradil a vyplodil z hlavy! Ani k tomu nijak nedopomůžou! Koně nasvalí jen dobře odvedená práce od někoho, kdo ví, jak s koněm pracovat vůči jeho možnostem (zdravotním i úrovní dosaženého výcviku)..
hodně štěstí s poznáním, kde je zakopaný pes!

22.3.2016 09:35
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Moni33 napsal(a):
Ještě jak tu někdo psal s botou...zkus si vzít malou botu, sice měkce vypolstrovanou (viz úzké sedlo, sice měkké pohodlně vypolstrované ve spodní části k zádům) a zkus si do té už takhle úzké malé boty dát ještě vložku (vložka v malé botě = stejný komfort jako dečka ještě v horším případě silnější dečka pod už tak úzkým sedlem). hotový komfort, co? to věřím, že pro tebe je dečka pohodlná, možná "měkčí" pocit posezení v sedle, ale chudák kůň.
PS: řepné řízky opravdu nepomůžou nasvalit žádného koně! kdo ti proboha tohle poradil a vyplodil z hlavy! Ani k tomu nijak nedopomůžou! Koně nasvalí jen dobře odvedená práce od někoho, kdo ví, jak s koněm pracovat vůči jeho možnostem (zdravotním i úrovní dosaženého výcviku)..
hodně štěstí s poznáním, kde je zakopaný pes!

Opravdu kvalitní příspěvek - ctrl+c co tu kdo napsal...

Přidejte reakci

Přidat smajlík