Ahoj, chtěla bych se Vás zeptat, jakou dobu před porodem se začali Vaším klisnám nalívat vemínka?
Mám klisnu A1/1, připuštěnou přirozenou plemenitbou, bohužel nikdo neví kdy(klisnu jsem už březí koupila a bývalý majitelé o její březosti nevěděli)
Jediné co jsem se dozvěděla, bylo, že klisna byla s hřebcem na pastvině už o koncem dubna do cca května.
Klisna už má obrovské bříško, které sesupuje čímdál níž, ale vemínko zatím žádné.
Plus nám přibyl další problém, kdy odmítá žrát musli, které jí normálně...
My meme u a1/1 termin na prvniho kvetna. Uz tri dny pozoruji nalite veminko. Kazdy den je vetsi a vetsi. A to ma jeste mesic cas. Dalsi a1/1 prvnicka bricho sestouple ale zadny extra velky bachor pripustene jsou dva dny od sebe zatim zadne veminko nema. Jen kdyz ji rano poustim jsou nalite ty zlazy ale veminko zatim stale stejne. Dalsi ct porod v breznu mela veminko az den pred porodem. Male zlute kapicky vecer cca v 7 hodin. Rano 3:15 porod.
Je to kun od kone. Za ta leta uz me neprekvapi nic.
No jak rikam je to kun od kone. Kontrolujte pozorujte. Hlavne mejte nekoho zkuseneho poruce a domluvte veta kdyby bylo treba aby v noci prijel. Ja mam vzdy v zaloze alespon tri kdyby se cokoliv stalo. Jinak tesne pred porodem kobyle povoluji svaly na zadi nad korenem ocasu. Jsou jako rosolovita hnota. To je taky dobry ukazatel.
A máte potvrdené sonom že je naozaj žrebná? Podľa toho čo píšete by už mala byť v termíne pôrodu a to by už vemeno naliate byť malo. Každá kobyla to má trocha inak, ale cca mesiac pred ožrebením už sa vemeno začína nalievať, niekedy počas dňa trocha splasne a potom sa zas naleje, že by sa ale nezväčšovalo vôbec je divné.
Hrebec ji mohl skocit prakticky kdykoli. Tudiz termin porodu bude v rozmezi mesice. Take jsem pripoustela prirozene. Kobyla byla u hrebce 4 tydny a az po ctyrech tydnech ho pustila a skakal na ni dalsich deset dni. Majitel hrebce neveril ze zustane a zustala. Takze pokud nevite datum pripusteni nezbyva nez cekat. Pokud tedy vite ze je brezi coz predpokladam ze vite kdyz uz hlidate veminko.
U nás klisna, když byla březí tak se jí veminko zvetsovalo necelý mesic pred porodem ale viditelne se nalilo asi zhruba tak 3 dny pred porodem, v momentě kdy klisna bude mit zadní nohy potrisnene takovou lepkavou hmotou vypada to jako med nebo tak neco někdy se spustí i mléko, tak většinou do 1 az 3 dni porodi u nas to bylo do 24hod.potom co se ji spustila ta hmota z veminka
Ano, vím na 100%, že je klisna březí, jelikož mi to potvrdil veterinář a nyní to potvrzuje i malý, který v ní kope jako blázen.
Nezbývá nám opravdu než čekat, vemínko kontrolujeme každý ráno a večer, zatím ani náznak.
Jediné co jsem se ohledně připuštění dozvěděla, bylo, že klisna jim jednoho hřebce při pouštění málem ukopala, tak jí dali do výběhu s druhým, který údajně nechtěl připouštět.
No, tak do naší se asi zamiloval, dávali jí tam v říji koncem dubna..
Klisnu jsem kupovala v říjnu, v é dobrým výživném stavu, ale jelikož byla jen na seně a na pastevku, tak jsem si říkala, že tak velký pupek má, ž je buďto začervená a nebo má senný břicho.. No a pak přijel veterinář, a ten jen konstatoval, že je to budoucí mamina.
Dali jsme kobylu dohromady nakrmili jí pořádně a můžu říct, že je z ní moc pěkná kobyla.
Inula

XXX.XXX.107.9
Hele, já nevím, jak kobyly, my budem letos (snad) připouštět prvně, ale mám kozu, a taky mě všichni strašili, že vemínko nalévá už měsíc dopředu... a ona nalejvá při porodu... včera měla termín porodu, a vemeno ještě vyprahlý jak Sahara... takže asi nestojí plašit...
Ensin

XXX.XXX.66.125
Ahoj, u nás jedna kobyla měla nateklé vemeno cca měsíc. Ta moje ho měla trochu zvětšené, ale zvětšilo se až tak týden před porodem. Žádné mléko neteklo, nic takového. Jenom pár dní před porodem měla na strukách zaschlé bílé kapičky- ale kdybych se na to nesoustředila, tak si toho nevšimnu
Jinak pár dní před porodem jí neuvěřitelně spadly záda a břicho se propadlo dolů- u té druhé kobyly to nebylo vidět Taky jsem nevěděla datumpřipuštění, takže jsem chodila každý den a ťukala jí do zadku.. Asi dva týdny před porodem měla uvolněnější ocas než bývá zvykem a týden před porodem se ze zadku opravdu stával puding Když jsem do něho prstem ťukla, zadek se pěkně rozklepal Ale největší ukaztel byla teplota.. Večer před porodem jsem ji hladila a zdála se mi opravdu hodně studená. Většinou koně sálají teplo, ale ten večer teda vůbec. Teplota poklesne před porodem a s narůstající teplotou pak porod začíná...
Ale každá kobča to má samozřejmě jinak
Http://www.sporthorse-data.com/d?i=10810632
Koukněte, to je on
Tak to my jsme vyprahlé jak sahara
Je zajímavé jak se kobyla mění před očima. V boxe bývala strašné prase, vyvážel se jí denně celý box, ani stéblo slámy nebolo čisté a nyní. Kobyla už necapluje po boxe jak blbec, je klidná nechá se čistit bez úvazu aniž by mne chtěla sežrat. nechá mě jí jezdit po bříšku, dřív by nenechala a radši by odešla nebo vykopávala.
Tak doufám, že i taková zůstane a nevrátí se do starých bojových kolejí
Přidám jen pár fotek pro srovnání, neb zrovna také jsme v očekávání, my víme termín přesně 8.4.byla loni puštěná z ruky jen jednou, jeden den, ale jak už tu někdo psal každá kobyla je jiná a má jinačí příznaky.tyhle fotky jsou z 1.4.Snad je tam vidět ta opadlá záď, ta jí opadla už 22.2 až vetka měla strach na předčasný porod, ale zatím se drží, vemínko je každý den větší, ale pořád to není na porod.Jen bych dodala z našich zkušeností, že to břicho spadne dolu tak 3 týdny do předu, propadnou se slabiny a naopak před porodem tak týden se zase to hříbo nacpe nahoru a slabiny se zaplní, jinak nám mlíko do předu neteklo nikdy.co jsem měla naší starou chovnou kobylu tak na ní jsem to poznala na den i 12hodin do předu přesně, dala asi 13 hříbat nevím, té jakmile se protlačili ve strucích takové žluté jantárky-večer, bylo jasný že ráno bude hříbo.Tahle kobylka je už její dcera a má teprve druhé hříbě tak uvidíme...snad jsem trošku pomohla...
vattunka
napsal(a):
Přidám jen pár fotek pro srovnání, neb zrovna také jsme v očekávání, my víme termín přesně 8.4.byla loni puštěná z ruky jen jednou, jeden den, ale jak už tu někdo psal každá kobyla je jiná a má jinačí příznaky.tyhle fotky jsou z 1.4.Snad je tam vidět ta opadlá záď, ta jí opadla už 22.2 až vetka měla strach na předčasný porod, ale zatím se drží, vemínko je každý den větší, ale pořád to není na porod.Jen bych dodala z našich zkušeností, že to břicho spadne dolu tak 3 týdny do předu, propadnou se slabiny a naopak před porodem tak týden se zase to hříbo nacpe nahoru a slabiny se zaplní, jinak nám mlíko do předu neteklo nikdy.co jsem měla naší starou chovnou kobylu tak na ní jsem to poznala na den i 12hodin do předu přesně, dala asi 13 hříbat nevím, té jakmile se protlačili ve strucích takové žluté jantárky-večer, bylo jasný že ráno bude hříbo.Tahle kobylka je už její dcera a má teprve druhé hříbě tak uvidíme...snad jsem trošku pomohla...
Presne takto vypada ta nase i veminko je podobne a jak rikam 3 tydny do porodu
My žádné nekrmíme, máme fjordíky, takže březost používáme jako redukční dietu, vyzkoušeno nejlepší stav-jedno hříbě v břiše a jedno pod sebou, pokud fakt nedřou a nezávodí a nebo pak kojit dvě najedou, pokud k tomu pracuje, pak maj postavičku v sexy tričku
Tak jsem se právě vrátila od kobyly a už má ty jantárky, nevím jestli to bude vidět na fotkách, je to focené prehistorickým mobilem.
Ale tohle bylo u staré kobyly pro nás znamení, že máme hlídat a že do 24 hod.bude hříbo, tak jsem zvědavá jak se nám to zadaří u její dcérky
Uživatel s deaktivovaným účtem

vattunka
napsal(a):
Tak jsem se právě vrátila od kobyly a už má ty jantárky, nevím jestli to bude vidět na fotkách, je to focené prehistorickým mobilem.
Ale tohle bylo u staré kobyly pro nás znamení, že máme hlídat a že do 24 hod.bude hříbo, tak jsem zvědavá jak se nám to zadaří u její dcérky
Ty jantárky, není to mlezivo? Nevím, nerozumím.
vattunka
napsal(a):
My žádné nekrmíme, máme fjordíky, takže březost používáme jako redukční dietu, vyzkoušeno nejlepší stav-jedno hříbě v břiše a jedno pod sebou, pokud fakt nedřou a nezávodí a nebo pak kojit dvě najedou, pokud k tomu pracuje, pak maj postavičku v sexy tričku
Muzu se zeptat kdy jste pripoustela?
Tak děcka je to tady, přesná jak její mama, sice je to zase kluk, ale aspoň že je vše cajkpřipuštěna loni 8.5, hříbo letos 7.4.Trošku je mi líto lidí co hlídají třeba 3 neděle, nám stačí 12 hodin
, ale je jasný, že každé plemeno, každý kůň to má jinak, my už to naše máme za těch pár let a několik hříbat trošku přečtený, no.
Šutříku: nevím jak to popsat, prý se tomu říká jantárky, protože to připomíná kamínky jantaru, je to tvrdé, nebo nejdřív gelové, pak to oschne, ne měkké, neteče to, prostě se to protlačí podle mě ven těmi struky a zatím pak jde to mlezivo, až se narodí hříbo, aspoň u nás kobyla spouští mlíko až je hříbo narozené a vstává, aby neplácala zbytečnou drahou tekutinu, co je třeba pro hříbo, ale to je to primitivní plemeno, jsou to takové útvary, krystaly?někdy jsou více žluté, tyhle byli světlejší...stačí?

Stačí Děkuji. Tak mě napadá, jestli to není nějaký špuntík z mleziva a prachu
Budu si muset tuhle problematiku nastudovat.
Hříbek je nádherný. A jak je už teď mohutný!

Týjo, to je krása! Člověka - majitele kobyly, to tak láká, jí připustit. Ale když si vezmu ty negativa, které to má, započítám složitý prodej hříbat, kterých je plno, tak se mi to nejspíš nevyplatí. Sice mám tinkeru, takže mladé by se nejspíš prodalo, ale management kobyly s hříbětem je pro mě tak složitý a neznámý, že si to nedokážu představit. Upřímně - kolem odchovů jsem se moc v životě nenamotala, takže o tom vlastně nic extra nevím, a třeba bychom to v klidu zvládli, ale mám z toho spíš pořád pocit, že to má pro nás víc záporů než kladů... třeba se jednou rozhodnu a pak se budu těšit, jaký je to bezvadný, když se kolem nás motá ještě prcek a roste před očima ...ale zatím ta doba nenastala.
Gratuluji všem novopečeným maminkám! (manžel zrovna rodí jehňata, tak alespoň něco ).
Děkuju všem za pochvalu, mamině to vyřídím, však je to její prácea teda tatínka no, tatínek je nejkvalitnější ze všech v republice a mamina taky není pozadu výborný extreier, titul Model a čekatelka na Ster.
pro Hippie:takových kobyl mám ve stádě více, dvě i ještě původově lepší, ale i tak každý rok pouštíme jednu, max.dvě i když mám plemeníka doma na dvoře...moc lidí to nechápe proč nepustím všechny kobyly, ale jak píšeš není to jednoduchý a ne vždy se vše vydaří tak jak má a oba matka i hříbě přežijí a pak ten prodej, ale to by bylo na samotné vlákno...
díky.
Zdravím, my to máme také za pár. Zítra to bude 333dní od pripouštění. Veminko ale není tak veliké, přitom jantarky jsem dnes na strukach našla... Uf, to jsou nervy zda hlídat či ne. Ještě pár fotek ;)
PS: Terko, mi čekáme také hřibka po Appaloosa hřebci.
napsal(a):
Týjo, to je krása! Člověka - majitele kobyly, to tak láká, jí připustit. Ale když si vezmu ty negativa, které to má, započítám složitý prodej hříbat, kterých je plno, tak se mi to nejspíš nevyplatí. Sice mám tinkeru, takže mladé by se nejspíš prodalo, ale management kobyly s hříbětem je pro mě tak složitý a neznámý, že si to nedokážu představit. Upřímně - kolem odchovů jsem se moc v životě nenamotala, takže o tom vlastně nic extra nevím, a třeba bychom to v klidu zvládli, ale mám z toho spíš pořád pocit, že to má pro nás víc záporů než kladů... třeba se jednou rozhodnu a pak se budu těšit, jaký je to bezvadný, když se kolem nás motá ještě prcek a roste před očima ...ale zatím ta doba nenastala.
Gratuluji všem novopečeným maminkám! (manžel zrovna rodí jehňata, tak alespoň něco ).
Nevyplatí... ono se to opravdu nevyplatí, ale obohatí to člověka jinak než penězi .
Mám kobylu na pastvině, žádný zvláštní management jako březí nikdy neměla, snadjen to, že jsem s ní v druhé polovině březosti nejezdila žádné náročné terény. Jádro jsem přidávala až v zimě, jen trochu s minerálními doplňky pro březí. Rodila už třikrát napastvině a hříbata byla vždy silná, zdravá a korektní. Pak teprve nastávají starosti a práce .

Ale já nemyslela na prvním místě peníze. Vždyť jsem popsala, jak to vnímám.
Koně mám k malým dětem, choděj 3x týdně v kroku po lese s madly + jsou občas v lehkém tréninku s mírně pokročilými. Nedokážu si představit, jak by to mohlo fungovat, když by se kolem kobyl motalo hříbě. Úplně nevím, jestli je to bráno tak, že kobyla v životě strádá, když nepovine mladé..? To by byl pro mě snad jediný důvod, proč bych měla uvažovat o tom, jí nechat připustit.. a jak říkám - tím, že je koní všude tolik a už se nehledí na původ, ale na to, jak kůň vypadá (jestli je strakatý nebo jinak něčím zajímavý), maximálně na charakter (ale ten člověk těžko posoudí u odstávčete), nemám zájem vyrábět dalšího čekatele na Bazoši... pro sebe bych to hříbě neměla - kdybych chtěla dalšího koně, ráda si počkám na něco přesně dle mých představ a koupím už dorostlé. Při čekání na dospělost hříběte je tolik neznámých...
Kdyz se chovateli narodi hribe. Verte ze je to ten nejkrasnejsi pocit. Jste svedkem narozeni noveho zivota a kdyz jsem pred par lety shanela kone a videla ty, hruzy" na bazosi. Radeji jsem zacala velmi poctive studovat rodokmeny a celkove chov. Byla to leta nez jsem se rozhodla pripustit a dalsi vybrat hrebce. Dnes uz vim ze se vyplati pripustit na prcka si pockat. A kdyz kvalitne krmite, strouhate a mate s vycvikem mladych koni zkusenost, za 4 roky mate pod sedlem to nejlepsi co muzete koupit. Zadne vady zadne nedostatky vychovy. Proste vite co vam vyrostlo. Ovsem neni to pro kazdeho. Hribe nebo mlady kun se da tak rychle zkazit a naprava trva potom strasne dlouho.
z ekonomicke stranky se to moc nevyplati respektive vubec. Kdyz spocitate skok, ustajeni, prepravu klisny k hrebci, nebo veta pri inseminaci, pak sono a to je jen zacatek. Krmeni brezi kobyly, pak krmeni pri laktaci, kopytare atd... jste na 50 tis. A to pri dnesnich cenach prodeji hribat jen tak nedostanete.
Ikdyz teda nevim jak je to u jinych plemen ale ja chovam A1/1 a tam je jen cena pripisteni kolem 20 000. A kdyz pak vidim na bazosi jribe za 15 000 klepu si na celo.

Nojo, jenže ono za víc by ho nikdo nekoupil. Lidé, zabývající se dostihy, mají jiné zdroje než Bazoš a pro klasické lesojezdce je hříbě A1/1povětšinou nezajímavé, tedy pokud to není opravdu dobrý rodokmen. Líp prodejné je určitě hříbě zajímavého plemene nebo zbarvení...
Rodím pár desítek zvířat ročně, tedy tuším, o čem mluvíte ;) Na druhou stranu - na koně se čeká opravdu hodně dlouho a je to jedináček, tedy věřím, že je to daleko větší adrenalin než u menších hosp. zvířat...
Já tedy nejsem zastáncem toho s hříbaty moc pracovat. Samozřejmá je péče, aby byl osahaný člověkem, ale když tu slyším, jak ročky lonžují, aby si zvykli na přípravu na obsedání, je mi zle :( tedy kdybych měla hříbě, stejně bych ho chtěla mít ustájené ve hříbárně na pastvinách, aby si užilo dětství a vytáhla bych ho nejspíš až někdy kolem 2,5 roku, abych si s ním mohla začít hrát... úplně stejně si takhle po delším hledání můžu sehnat takového koně, který požadovanému odpovídá a už je dorostlý. Nabídka je nepřeberná.. a pro většinu lidí je daleko lepší varianta, že si koupí koně hotového, než sebe i jeho trápit neporozuměními při výcviku mladého koně. Ono správně si udělat koně, aby byl korektně zaježděn a nebyl (při lepším) jen zvíře pro jednoho jezdce, zas taková prča není...
Mate svatou pravdu. Neni to pro kazdeho. Nastesti to neni nas pripad. Hribky po odstavu odvazim ke znamemu chovateli a1/1na velke pastviny do hribarny. Domu je privazim ve 2,5 -3 letech. Pote se s nimi zacina pracovat. Vetsinou jsou pripravovani pro militari ale i do west. Sportu a tam neni na co spechat. Bohuzel malo kdo ma tu moznost hribeti doprat pocetne stado s vrstevniky.
My stále ještě nic. Veminko je malinké, doufám, že se tedy nalije alespoň před porodem jak tu psala 22verunka. Jinak nám včera otekla levá zadní noha, už je to na kobylu taky dost váha :D Rodiče zapsané nemá takže čistá APPA to nebude.
Aktuální foto z dneška.
Holky, nám se včera nalilo vemínko o dost víc a už nesplaskává, ale zůstává nalité
S těmi nohami i my jsme na tom podobně, klisna v roce 2014 podělala vážný úraz nohy, kdy prokopala stěnu boxu jelikož se zavalila, postupně jí museli sundat celé chodidlo, měla tam děsné zéněty, na rtg později objevena cysta v kopytě. Klisna měla mít rok klidový režim, což měla. Po tom o jsem jí odkoupila já, nekulhala, ale čisté chody nejsou, což mě jako rekre jezdci nevadí. Ale nyní co nosí prcka, tak se rozkulhala jelikož si myslím, že je to na nohu velký nápor. A udělala se nám i boule zevnitř na holeni.
Tak doufám, že bude po porodu v pořádku a až si nožka odpočine, že už kulhat nebudem...
Terka tak jaky je stav. ? Stale cekate jako my?
Vcera se nam udelaly kapicky. Dnes jsou vyraznejsi takze uz drzime pohotovost. Mozna ale mame jeste 14 dni cas.