Co dělat, aby mě kun měl radši?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

luja

30.3.2016 16:03
luja

XXX.XXX.46.206

Ahoj, chtela bych se s vami poradit, mam tri roky 12ti letou kobylku, koupila jsem ji z horsich podminek, ale tyrana nebyla, kdyz jsem ji koupila tak byla zavisla na konich nechtela v klidu stat atd.Ted uz se vse zlepsilo.Ale porad mi prijde ze me nema uplne ráda...napriklad kdyz k ni jdu do vybehu tak musim mit sebou chleba aby se nechala chytit, je porad takova protivna, porad se sklebi, je takova nevnimava..nechce spolupracovat, prijde mi ze kdyz ji hladim ze ji to spis otravuje nez aby byla rada a ani se nechce nechavat pohladit.
Chtela bych aby me mela rada a byla to moje kamaradka...
Co by mohlo pomoct?nejaka prace ze zeme?a abych nezapomela prirozenou komunikaci nedelame
Dekuji za odpovedi smajlík smajlík

30.3.2016 18:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Někteří koně jsou přátelštější, jiní ne.
Jeden na sobě nechá dříví štípat, druhého musí jezdec o spolupráci požádat.
Nepočítejte s tím, že vás bude mít kůň stejně rád, jako třeba pes.
Každý kůň bude raději hladovět s koňmi, než hodovat s lidmi.

Mám podobnou kobylu, zdědila jsem ji.
Vůbec jsme si nerozuměly. Měla jsem z ní přehnaný respekt.
Jenže jsme se nakonec musely domluvit. Zemřel mi můj koník a jiný, než kobyla nebyl.
Snažila jsem se pokaždé poznat, jakou má náladu.
Podle toho jsem s ni něco dělala. Pokud neměla dobrou náladu, tak vše probíhalo přísně prakticky, dle regulí. Je vycvičená ke spolupráci, pokud má ohlávku či uzdečku.
Pokud byla dobře naladěná, bylo hlazení, drbání a pamlsek.

Po půl roce už její nálady a ksichty neřeším, dělám, co je potřeba.
Ale pokud je vstřícná, opět hlazení, drbání a pamlsek.
Rozhodně se jí nevnucuji, nemá to ráda.

Budete se muset smířit s tím, že máte koně na ježdění, nikoli na mazlení.

30.3.2016 20:09
luja

XXX.XXX.46.206

Moc dekuji za odpověď smajlík smajlík smajlík

30.3.2016 20:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

luja napsal(a):
Moc dekuji za odpověď smajlík smajlík smajlík

Budu ráda, pokud vám to trošku pomohlo.

30.3.2016 21:07
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Taky mám kobylu, která není moc kontaktní, nepřijde jako jiní a nenechá se moc hladit, drbat, prostě nechce.Nenutím jí.Pracuje, když potřebuju a to je důležitější, než muchlování.Je pravda, že mě to někdy mrzí, když vidím, jak si jiní koně s jejich páníčky prostě nechají laskat přehnaně apod.Ale pro mě je důležitější, že je kobyla zdravá, pracuje, jak má a že je spokojená, protože není sama, může být stále venku na vzduchu, má pohyb, který využívá dle svých možností apod.Nezoufej, že nepřijde a nemazlí se jako kočka, která se otírá o člověka, když chce pomazlit.Nauč se jí mít ráda takovou, jaká je, pokud na tebe neútočí, neštípe tě a nedělá ti vylomeniny.Důležité je, že jí máš ráda a ona s tebou funguje a neubližuje ti.

30.3.2016 21:22
svatka

XXX.XXX.70.17

Klikr trénink (nebo cokoliv založeného na pozitivním posilování) hodně pomáhá jak s chutí do práce, tak se vztahem k trenérovi (tobě). Než se ale do něčeho pustíš, nastuduj si teorii - když to budeš dělat blbě, nebude to fungovat a ještě si s koněm naděáš problémy.

ff12345

30.3.2016 21:39
ff12345

XXX.XXX.172.226

Pořídila jsem si podobného koně. Od lidí nikdy nic dobrého nezažil, takže od nich ani nic dobrého nečekal a bylo na něm vidět, že je skutečně nemá rád a pracuje jen proto, že nemá na výběr. Ze začátku neměl zájem o žádný kontakt s člověkem, nepřišel ani na pamlsek, ve výběhu utíkal atd, takže jsem na něj netlačila, nevnucovala se, ale jakoukoli snahu z jeho strany o navázání kontaktu či spolupráci jsem se vždy snažila odměnit. Dnes jsme již dospěli do bodu, kdy za mnou ochotně přijde k východu z výběhu, nechá na sebe bez znepokojení kdekoli šahat a při práci usiluje o pochvalu a velmi si ji užívá. Asi to nikdy nebude koník, co si přijde za člověkem pro podrbání, ale i tohle považuju za velký úspěch. Trvalo to skoro rok.

31.3.2016 12:54
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ja mám kobylu ktorá má teraz 11 rokov, mám ju od jej dvoch. Celé roky bola úplne nekontaktná, v stáde je to "šéfka" a s ľuďmi nemala potrebu nič riešiť. Na ošetrovanie a jazdenie bezproblémová, avšak ako domáci miláčik nič moc, prišla maximálne za žrádlo :) postupom času sa však dosť mení, pred 3 rokmi mala aj žriebä a neviem či to bolo tým, ale teraz je ku mne oveľa milšia, príde sa aj pohladkať, po jazdení sa nechá škrabkať na hlave a hneď neodchádza tak ako predtým. Som zvedavá či sa tá povaha bude ešte meniť, ale za tie roky si už rozumieme aj bez slov a dotykov ako starí manželia a mám ju rada takú aká je

Přidejte reakci

Přidat smajlík