Za kolik se aktuálně pronajímají koně? Například velmi dobře přiježděný, hodný, chodivý, pohodlný koník, na ošetřování spolehlivý s veškerou výstrojí (skokové, drezurní sedlo) v Praze v ustájení s výborným zázemím včetně špičkové haly. Na hobby ježdění včetně nízkého hupkání? Od hodiny nebo ideálně s příspěvkem na ustájení.
Děkuji.
Hmm tak to třeba Císařský ostrov ustájení 8000, - box 3500, - krmeni házení. Takže kdyby se měl člověk podílet na ustájení. Taky nevím jestli by někdo svého velmi dobře přiježděného koně nekomu půjčoval. Záleží jestli už máte něco vyhlídnutého, tak se zeptat rovnou. Já osobně bych chtěla polovinu ustájení + podíl na kování atp. a musel by to být opravdu dobry jezdec na mého velmi dobře přiježděného koně Někdo třeba nechá za 200, - na hodinu no kdo ví že..
Nanny

XXX.XXX.199.180
Tak když nezkusíte ani dát inzerát, tak to nezjistíte, jestli se pohrnou nebo ne.
Lina225

XXX.XXX.131.91
Reálně se pronájmy pohybují zhruba do 2 tisíc měsíčně. V případě častého ježdění možná i okolo 3 tisíc. Nad tuto částku můžete jít jedině pokud nabízíte sportovně využitelného koně - a najít schopného a slušného zájemce bude samozřejmě těžší, protože takoví mají obvykle možnost jezdit někde zdarma.5 tisíc vám za hobby koníka nikdo nedá, to by si mohl rovnout pořídit vlastního.
Když to vezmu podle toho, kolik jsem ochotná platit já, tak to je to tak, aby se mi to vyplatilo proti klasickým jízdárenským hodinám.
Např. kolem Prahy je lekce na jízdárně řekněme 450 Kč za 45 nebo 60 minut, jezdím v průměru 10x za měsíc. Takže za částečný pronájem bych byla ochotná dát do těch 4500 včetně kováře a pokud by na mě 1x týdně majitel juknul na jízdárně, bylo by to OK.
Já osobně bych tohle neuplatila, mám poloviční pronájem za 3000 + půl kováře s tréninkem 1x-2x týdně v ceně s tím, že se za koněm dostanu asi tak 11x v měsíci a mám to jako výzvu, jestli ho na důchod naučím chodit venku v klidu. V porovnání s placenýma lekcema v dané stáji mi to vychází +- stejně, jenom si můžu s koněm dělat skoro co chci a nikomu nepřijde divné, když ho hodinu mazlím Mimochodem mazlivějšího koně jsem neviděla, opravdu ta hodina není nic mimořádného a když odcházím, tak se ještě vyčítavě kouká, že jdu pryč (chodí normálně s koněma do výběhu na celý den).
Lina225

XXX.XXX.131.91
kapička
napsal(a):
Když to vezmu podle toho, kolik jsem ochotná platit já, tak to je to tak, aby se mi to vyplatilo proti klasickým jízdárenským hodinám.
Např. kolem Prahy je lekce na jízdárně řekněme 450 Kč za 45 nebo 60 minut, jezdím v průměru 10x za měsíc. Takže za částečný pronájem bych byla ochotná dát do těch 4500 včetně kováře a pokud by na mě 1x týdně majitel juknul na jízdárně, bylo by to OK.
Já osobně bych tohle neuplatila, mám poloviční pronájem za 3000 + půl kováře s tréninkem 1x-2x týdně v ceně s tím, že se za koněm dostanu asi tak 11x v měsíci a mám to jako výzvu, jestli ho na důchod naučím chodit venku v klidu. V porovnání s placenýma lekcema v dané stáji mi to vychází +- stejně, jenom si můžu s koněm dělat skoro co chci a nikomu nepřijde divné, když ho hodinu mazlím Mimochodem mazlivějšího koně jsem neviděla, opravdu ta hodina není nic mimořádného a když odcházím, tak se ještě vyčítavě kouká, že jdu pryč (chodí normálně s koněma do výběhu na celý den).
Pronájem se s placenými lekcemi nedá úplně srovnávat. Těch 450 korun sice platíte za omezený čas na koni, ale je to regulerní jezdecká hodina, kde se vám věnuje profesionál. Já jakožto majitel koně přece nemůžu účtovat stejnou částku jen za půjčení koníka nebo za "juknutí" na jízdárně
Já neříkám, že se to má srovnávat, jen ukazuju na to, kolik jsem ochotná platit já jako nájemce, prostě tak aby pro mně bylo finančně výhodnější mít koně v částečném pronájmu než si platit lekce. Když do toho nezapočítám extra tréninky s trenérem, ale tam už se finančně dostáváme úplně jinam jak na "vlastním" tak cizím koni...
Nanny

XXX.XXX.199.180
Lina225
napsal(a):
Pronájem se s placenými lekcemi nedá úplně srovnávat. Těch 450 korun sice platíte za omezený čas na koni, ale je to regulerní jezdecká hodina, kde se vám věnuje profesionál. Já jakožto majitel koně přece nemůžu účtovat stejnou částku jen za půjčení koníka nebo za "juknutí" na jízdárně
No někdy mi dá víc, když se na mě koukne majitelka koně na jízdárně, než hodina s x dalšími jezdci s "trenérem", který taky není vždy úplně profesionál a koně, co jsem měla v pronájmu aspoň nebyli okopaní, životem otrávení provozáci. Já za pronájem platím polovinu ustájení a chodím tak třikrát týdně, často i víc + mám možnost přivést si vlastní trenérku (tu si samozřejmě platím sama). A jsem mnohem spokojenější, než na jízdárnách, kde se střídalo na jednom koni hodně lidí, trenér na nás neměl čas nebo ho to ani nebavilo.
Lina225

XXX.XXX.131.91
Nanny
napsal(a):
No někdy mi dá víc, když se na mě koukne majitelka koně na jízdárně, než hodina s x dalšími jezdci s "trenérem", který taky není vždy úplně profesionál a koně, co jsem měla v pronájmu aspoň nebyli okopaní, životem otrávení provozáci. Já za pronájem platím polovinu ustájení a chodím tak třikrát týdně, často i víc + mám možnost přivést si vlastní trenérku (tu si samozřejmě platím sama). A jsem mnohem spokojenější, než na jízdárnách, kde se střídalo na jednom koni hodně lidí, trenér na nás neměl čas nebo ho to ani nebavilo.
To také záleží, kde si ty hodiny platíte. Zdá se mi, že popisujete spíše systém výcviku v jezdeckých klubech. Za 400-500 korun si lze zaplatit individuální hodinu pod velmi dobrým trenérem na koni odpovídajícím vašim schopnostem. Ono u toho trenéra se neplatí jen za licenci, ale hlavně za zkušenosti, protože kvalitnímu trenérovi projde měsíčně pod rukou desítky koní a jezdců, zatímco té vaší majitelce jen ten jeden její :).
Lina225
napsal(a):
To také záleží, kde si ty hodiny platíte. Zdá se mi, že popisujete spíše systém výcviku v jezdeckých klubech. Za 400-500 korun si lze zaplatit individuální hodinu pod velmi dobrým trenérem na koni odpovídajícím vašim schopnostem. Ono u toho trenéra se neplatí jen za licenci, ale hlavně za zkušenosti, protože kvalitnímu trenérovi projde měsíčně pod rukou desítky koní a jezdců, zatímco té vaší majitelce jen ten jeden její :).
No jo, ale já se bavila o Praze, v Praze je cena nad 400 za hodinu na okopaném provozákovi standard.
100 km od Prahy mám za 300 luxusní skokovou hodinu na koni, co skáče i s pytlem brambor a nemusím kromě sebe a tempa nájezdu na skok řešit vůbec nic... Sice to není sporťák, ale obyčejný provozák s přiježděností končící na ustupování na holeň, ale fakt tam ti koně dělají to, co se po nich chce. V Praze by taková stáj brala za hodinu min.500. Jen škoda, že mě se opravdu nevyplatí jezdit 2x týdně na otočku 200 kiláků a tak se musím spokojit se svým částečným pronájmem v Praze...
ff12345

XXX.XXX.172.226
nutelka
napsal(a):
400 za okopaného provozáka? Nabízím luxusní kobylu, která téměř vůbec nezná holeň, chodí na hlasové pobídky a nacválává ze zastavení. A to vše i na provazové ohlávce. Opečovávaný, zdravý, přítulný koníček chovaný v bavlnce? Tak teď nevím...
Nutelko, kdyby jste ji nabízela do sportu, nebo alespoň jako zaručeného koníka na zzvj, tak se zájemci jistě pohrnou, ale za hobby ježdění vám nikdo velké peníze platit nebude. I přesto, že je koník určitě skvělý.
Dámy o jakých stájích tu mluvíte? My bydlíme na vesnici 30km od Prahy a tady je lekce na koni za 600Kč a to je kolikrát majitel nepříjemnej, jak kdybych mu toho koně kradl. Sháněl jsem lekce pro dcerku a proto jsme to taky vzdali. Teď by se chtěla učit na poníkovi, ale ty tu zase nemají.
Kolik je slušná cena za hodinu na poníkovi s trenérem?
Díky.
Platím kamarádovi za pohodového hobby koně kousek od Prahy 300 Kč za vyjížďku a jezdím zhruba 3-4x měsíčně. Majitel by mě nechal asi jezdit i zadarmo (a rád, že vezmu koně ven), ale za tuhle částku jsem si v té stáji půjčovala předtím koně "komerčně", tak mi přijde fér platit to i teď.
Co jsem poslední dobou koukala, pronájmy koní se v okolí prahy pohybují kolem 1500-2500 při ježdění 2-3x týdně. Víc asi nikdo moc nedá, to už si koupí spíš svého koně. Proto není ani úžasný přiježděný kůň nějaká extra přidaná hodnota - kdo jezdit umí tak, abyste mu takového koně svěřila a chce jezdit na sporťákovi, obvykle už má koně svého, kdo má koně jen jako vedlejší koníček (jako třeba já), nevyžaduje zas dokonalé přiježdění (nebo je to 13letá holka, které koně nesvěříte).
Řekla bych, že většina lidí od sporťáků brzy hledání druhého jezdce vzdá, protože finanční přínos u kvalitního koně nestojí za ty komplikace a rizika společné péče.
"Řekla bych, že většina lidí od sporťáků brzy hledání druhého jezdce vzdá, protože finanční přínos u kvalitního koně nestojí za ty komplikace a rizika společné péče."
Finanční přínos ale není jediné, co člověk od druhého jezdce může mít. Zvláště temperamentnější koně potřebuji pravidelné ježdění a majitel sám, zvláště pokud má více koní, nemusí mít na denní práci s koněm čas. Díky "Béčku" pak může mít vypohybovaného a uklidněného koně, který se bude na práci se svým majitelem lépe soustředit.
ff12345

XXX.XXX.172.226
keira
napsal(a):
"Řekla bych, že většina lidí od sporťáků brzy hledání druhého jezdce vzdá, protože finanční přínos u kvalitního koně nestojí za ty komplikace a rizika společné péče."
Finanční přínos ale není jediné, co člověk od druhého jezdce může mít. Zvláště temperamentnější koně potřebuji pravidelné ježdění a majitel sám, zvláště pokud má více koní, nemusí mít na denní práci s koněm čas. Díky "Béčku" pak může mít vypohybovaného a uklidněného koně, který se bude na práci se svým majitelem lépe soustředit.
To máte pravdu, i já bych takového jezdce ocenila. Bohužel je ale jen málo jezdců, kteří jezdí skutečně dobře a kterým můžete svěřit temperamentního koně. A nedej bože, když máte mlaďocha, nebo citlivého sporťáka, který by se mohl snadno zkazit.
Jednu dobu jsem hledala a velmi rychle mi došlo, že zkušení jezdci za ježdění platit nepotřebují, protože jich je jak šafránu.
ff12345
napsal(a):
To máte pravdu, i já bych takového jezdce ocenila. Bohužel je ale jen málo jezdců, kteří jezdí skutečně dobře a kterým můžete svěřit temperamentního koně. A nedej bože, když máte mlaďocha, nebo citlivého sporťáka, který by se mohl snadno zkazit.
Jednu dobu jsem hledala a velmi rychle mi došlo, že zkušení jezdci za ježdění platit nepotřebují, protože jich je jak šafránu.
Tak to si pak člověk musí ujasnit priority, jestli chce zkušeného jezdce nebo peníze. Možná prostě nejde mít obojí.
Já nepotřebuji zkušeného jezdce, kůň není do sportu a mladý už vůbec ne. Venku to tedy kobyla valí, to už je na zvážení, na co si člověk troufá. Potřebuji příspěvek na ustájení, toť vše. Jinak si časem koně nebudu moci dovolit. Myslím, že řada z vás to dobře zná. Ale děkuji za odpovědi, už jsem si nějakou představu udělala.