Dogmat

XXX.XXX.168.5
Ahoj všem,
četla jsem tady mnoho diskuzí o tom, jak přikrmovat koně, ale jednou to byl kůň dušný, potom kůň bez práce... prostě nic, co by odpovídalo nám.
Mám 6ti letou kobylku A1/1, jsem s ní každý den, pravidelně pracujeme, má dvakrát denně seno a 24/7 pastvu. Bohužel elodenní přístup k senu majitelka ustájení nedovoluje. Nikdy nebyla zvyklá na dokrmování, minulá majitelka ji měla v tomto stavu, ale mě se to takhle nelíbí, lezou jí žebra, kyčle, prostě je hubená. Přesto svalstvo zůstává.
Tak se chci zeptat, čím a kolikrát denně dokrmovat, aby přibrala. Kamarádka říká, že je to plňas, a že takový plnokrevníci jsou, nicméně viděla jsem mnoho vykrmenějších plnokrevníků.
Budu ráda za odpovědi, díky všem
Ahoj,
mám pětiletou plnokrevníci. Dovezla jsem jí v horším stavu.
Seno dostává dvakrát denně, pak celý den chodí po pastvině.
Ráno a večer jsem jí dokrmovala otrubami, lněným semínkem, musli, a granule Standart od Eergys, za měsíc už na ní bylo vidět, jak se krásně opravila, chodila k tomu pracovat i na lonž.3 krát týdně.
Nyní dostává už jen musli, jak začala růst už tráva tak jí toho tolik nedávám.
Myslím, že většina plnokrevných koní a ještě denně pracujících nedokáže vypadat dobře bez jádra.A navrch s omezenou dávkou sena.
Ustajovatelka, když nedává seno, vám bude ochotná kobylu alespoň dvakrát denně dokrmovat?
Výběr krmiva záleží na vás.
Jaký způsob je pro vás výhodnější.
Existuje spousty granulí, které prostě nasypete v doporučené dávce a máte vystaráno.Jen musíte vychytat, které koni budou vyhovovat.
Statková krmiva jsou podle oblastí různě dostupná.A některá musíte vlhčit, máčet, kombinovat apod.Tak aby vám ustajovatelka byla ochotná tohle provádět.
Z těch byste mohla zkusit různé druhy otrub či šrotů, sladový květ, mačkaný oves, nebo třeba cukrovarské řízky.To jsou povětšinou dostupná a osvědčená krmiva.
Také lněné semínko či pomaličku přidávaný olej do krmiva je dobrý.
Nezapomínat na solný liz z dispozici.Případně nějakou minerální směs.
Také existují krmiváři, kteří by vám po konzultaci sestavili konkrétní krmnou dávku.
Lina225

XXX.XXX.131.91
Obecně se doporučují otruby, cukrovarské řízky, sladový květ, vojtěškové granule, ale u těchto krmiv pozor - je potřeba sestavit dávku dle poměru obsažených látek, aby byla strava vyvážená. Takže pokud se vydáte touto cestou, budete potřebovat radu krmiváře.
Jednodušší (ale i dražší) je samozřejmě koupit hotové granule nebo musli, kde jsou všechny tyhle věci už optimálně namíchané. Spousta značek dělá i speciální řady pro špatně krmitelné koně apod. Mně se kůň hodně obalil po Spillers Conditioning, ale to je spíš pro podporu nasvalení než vyloženě na přibrání, takže nic konkrétního asi neporadím. Hlavně neberte levné věci typu Energys, to je fakt blivajz.
Dokrmovat je nutné 2x denně.
Otruby se doporučují chybně, jsou vhodné max.pro vyvážení poměru Ca:P
Mám pracujícího plňase pěkného na seně, votěšce, řízcích, lněném semínku a ostropestřeci. Ovšem začíná nyní více makat a tak musím také přemýšlet, co přidat, aby nezhubl. Bohužel obiloviny nelze, je extra temperamentní. Nějaký nápad? Nejlepší by bylo seno na výběh, ale bohužel to u nás také nelze, naopak jak jsou koně s prodlužujícími se dny na hladovém výběhu déle, tak fakticky žerou méně
keira
napsal(a):
Mám pracujícího plňase pěkného na seně, votěšce, řízcích, lněném semínku a ostropestřeci. Ovšem začíná nyní více makat a tak musím také přemýšlet, co přidat, aby nezhubl. Bohužel obiloviny nelze, je extra temperamentní. Nějaký nápad? Nejlepší by bylo seno na výběh, ale bohužel to u nás také nelze, naopak jak jsou koně s prodlužujícími se dny na hladovém výběhu déle, tak fakticky žerou méně
Olej. A zkusit přidat při větší zátěži i ty obiloviny, by taky nebylo na škodu, když ne oves, tak ječmen nebo kukuřici nejlépe extrudované (aby se toho dáválo, co nejméně, když to leze do hlavy).
keira
napsal(a):
Extrudace rapidně zvyšuje glykemický index, takže bych spíš čekala, že po tom kůň bude lítat spíše více. Zatím stále krotím divokou zvěř, takže to nepadá v úvahu. Olej bych raději dávala v nějaké potravě než vylisovaný, ale nevím, jestli hrst slunečnice něco spasí.
Tak je vidět, že teorii máte přečtenou a teď ještě tomu koňovi dát nažrat, že? Tak pak už snad jen přemístit někam na pěknou pastvinu nebo tolik nepracovat. Samozřejmě ho můžete cpát rýžovýma otrubama a semínkama, ale jádro je jádro.
No a na horkou hlavu je nejlepší přiježďovat, nejlíp jízdárna s trenérem a pravidelně.
Lina225

XXX.XXX.131.91
keira
napsal(a):
A bezovesné musli s nízkým obsahem cukru taky nezvládáte?
Ono má rebeks asi pravdu v tom, že bez pastviny to nepůjde.
Bezovsové musli zpravidla obsahuje ječmen nebo kukuřici. Nebo kdyžtak hoďte odkaz jaký výrobek máte na mysli. Jelikož mam ale vojtěšku a řízky v ceně ustájení, raději bych k tomu přihazovala jen další položky a ne to zcela nahrazovala namíchaným produktem.
Dogmat
napsal(a):
Ahoj všem,
četla jsem tady mnoho diskuzí o tom, jak přikrmovat koně, ale jednou to byl kůň dušný, potom kůň bez práce... prostě nic, co by odpovídalo nám.
Mám 6ti letou kobylku A1/1, jsem s ní každý den, pravidelně pracujeme, má dvakrát denně seno a 24/7 pastvu. Bohužel elodenní přístup k senu majitelka ustájení nedovoluje. Nikdy nebyla zvyklá na dokrmování, minulá majitelka ji měla v tomto stavu, ale mě se to takhle nelíbí, lezou jí žebra, kyčle, prostě je hubená. Přesto svalstvo zůstává.
Tak se chci zeptat, čím a kolikrát denně dokrmovat, aby přibrala. Kamarádka říká, že je to plňas, a že takový plnokrevníci jsou, nicméně viděla jsem mnoho vykrmenějších plnokrevníků.
Budu ráda za odpovědi, díky všem
Nie ani plnokrvník nemusí byť hubený :)
Keď u teba pravideľne pracuje a nikdy si neprikrmovala tak možno to s tými obilovinami nebude až taký "prúser".. kľudne by som to vyskúšala, liter ovsa + liter jačmeňa, možno k tomu aj trocha kukurice, či ľanové semeno, prípadne repné rezky a o chvíľku sa začne guľatiť.
V dnešnej dobe sa ľudia tých obilovín boja ako čert kríža, problém je však na 85% v tom, že keď kone nič nerobia (typickí dnešní hobby jazdci čo sedlajú 2x za týždeň) tak im tie kone potom samozrejme lezú aj po stene. Za celý život som sa stretla možno s piatimi koňmi ktorým ovos naozaj nevyhovoval a skľudnili sa po jeho vysadení, všetky ostatné kone ho prijímali úplne v pohode pokiaľ pracovali.
A ak chceš hotové krmivo tak siahni po musli alebo granulách, tu budeš možno musieť vyskúšať toho viac kým prídeš na to čo tomu tvojmu sadne. Ak pracuje naozaj sa netreba báť tie kone prikrmovať, pri dennej práci máloktorému stačí seno, dobrá (!) pastva niekedy áno.