Zdravím, už mě tu mnozí, co se tohoto tématu týče, znají až moc dobře Dlouho jsem se tomuto tématu vyhýbala, i přesto, že to stále řeším jako téma aktuální.
Ve zkratce: Mám klisnu pony, KHV 130 cm, nikdy neměla hříbě, letos 16 let. Od jejích 14-ti let neúspěšně připouštěná. První rok inseminačně chlazeným spermatem, bohužel byl velmi špatný veterinář a omezené finance, druhý rok přirozená plemenitba, též neúspěšně.
Tento rok jsme jeli(protože to na tento rok máme ještě zaplacené) za stejným hřebcem. Jedná se o nově uchovněného hřebce strakatého hucula Enrik(foto níže). Minulý rok byly u hřebce 4 klisny i s naší maličkostí, z toho zůstala březí pouze jedna kobyla, která by letos v květnu měla porodit. Což ve mě vyvolalo dost špatný pocit, že hřebec asi není tak plodný, jak by asi měl být. Samozřejmě vím, že je to hodně i o klisně, ale přece jen...majitel hřebce si myslel, že je hřebec unavený, protože i co se týče chuti skákat na kobyly, nebyl moc říčný či jak to napsat . Takže letos jsme za hřebcem byli již teď v březnu, moje kobyla tam byla jediná na připouštění, Připouštěli jsme obden(minulý rok každý den, byli spolu v ohradě), jeden den dopoledne, za dva dny odpoledne a za další dva dny zase dopoledne. pak už kobyla hřebce nechtěla. Ale teď k tomu, co tu chci řešit. Hřebec i když tu měl jen mojí kobylu, když ho majitel vyvedl(nemá zkoušecí stěnu), hřebec se na kobylu okamžitě vrhl, skákal po ní jako pitomý(majitel ho nemohl udržet), aniž by měl ztopořený penis. Až asi po 10 minutách se vzrušil, ale to už ho kobyla sotva na zádech unesla, úplně se jí podlamovali nohy, takže výsledná ejakulace byla tak 50% do klisny a 50% ven z kobyly, když hřebec vyklouzl. Takhle se to opakovalo každý skok, úplně stejný scenář. Poprosila jsem majitele hřebce, aby na něj vzal uzdečku, aby hřebce udržel, než se vzruší, aby kobylu zbytečně nevysiloval skoky, když není vzrušený...na to mi majitel řekl, že mu nechce ztupit hubu, že proto ho má na ohlávce. Te´d bych prosím poprosila o Vaše názory, co si o tomto myslíte?Má cenu jezdit ke hřebci, po kterým je březí zatím jen jedna klisna a který není schopný se pomalu ani vzrušit? Může to mít vliv na jeho plodnost? Kvalitu spermatu?
Dnes jsem tu měla vetku se sonem, kdy zjistila, že kobyla březí zase není. Opět ji vyšetřila vaječníky, dělohu, žluté tělísko...vše řekla, že je v pořádku, jen že je divné, že kobyla se na další říji očividně nechystá. že ji mám za týden dovést ke hřebci a že pokud se nerozříjí, zkusí jí píchnout hormony. Do toho se mi moc nechce, ale ujistila mě, že v mnoha případech to pomáhá a pro kobylu to prý nebude nic zlého, že se nemusím bát. Vůbec tedy nevím, co dělat..
Prvně nutno podotknout, že jsem v životě u hřebce nebyla s kobylou a ani nemám na svém kontě žádné hříbě.
I tak mi přijde, že se majitel hřebce nechoval moc profi... Podle mne by mělo mít připouštění nějaký postup a zde je takový postup, že téměř žádný není. Myslím si, že stěna má svůj důvod přeci jenom. A pak že nechá hřebce po kobyle rajtovat, že se téměř neudrží na nohách jak zmiňujete.. No pardon, ale vubec bych k němu ani nepáchla. A procento klisen, které po něm zůstalo březí by mě též odrazovalo.
Možná bych teď dala kobyle pokoj a zkusila to za rok. Já vím, že věk zde hraje proti Vám a to výrazně. Ale za ten rok můžete přišetřit pořádnou kačku, kobča si odfrkne, třeba pak taky lépe zůstane březí a vydala bych se například do Písku nebo kamkoliv jinam, ale do prověřených středisek.
Možná, že vám tak něco shora signalizuje, aby jste se v životě soustředila i na něco jiného.Než mermomocí dokola připouštět a pozorovat prvničku poměrně vysokého věku.
Vy tímto žijete už dva roky, zkoušíte všemi způsoby, jistě vás to už docela dost stálo.
A nic.To už by mohlo i něco znamenat.Třeba by se akce nezdařila a při porodu byste přišla o hříbě, nebo i o kobylu...
Zkuste se přepnout, kobylu si užívejte dokud můžete a peníze ušetřené za zbytečné připouštění můžete použít na cokoli jiného.
Dobrý den, také bych se poohlédla po jiném hřebci..Tady je pěkný hřebec na připouštění a za dobrou cenu:
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/59396352/Pripousteni-Quarter-horse-
A nebo tento nádherný hřebec :
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/59512989/Pripousteni-klisen-plemennym-hrebcem-Welsh-Cob.php.
lunin
napsal(a):
Dobrý den, také bych se poohlédla po jiném hřebci..Tady je pěkný hřebec na připouštění a za dobrou cenu:
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/59396352/Pripousteni-Quarter-horse-
A nebo tento nádherný hřebec :
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/59512989/Pripousteni-klisen-plemennym-hrebcem-Welsh-Cob.php.
Pardon za OT!
cituju z druhého inzeráru:
"Nabízíme připouštění klisen všech plemen (i bez PP) plemenným hřebcem Welsh Cob..."
to je u koní normální, že takového údajného superkoně pustí na všechno co má... samičí pohlavní orgány?
Děkuju za odpověď!
Dasvo
napsal(a):
Pardon za OT!
"Nabízíme připouštění klisen všech plemen (i bez PP) plemenným hřebcem Welsh Cob..."
to je u koní normální, že takového údajného superkoně pustí na všechno co má... samičí pohlavní orgány?
Děkuju za odpověď!
Bohuzel vetsine majitelu hrebce jde predevsim o penize nez o povest hrebce a cistotu chovu. Takze ano je to normalni.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Canko, jsem úplně s příspěvkem Koně - vykašli se na to. Pokud tolik hodně toužíš po tom vychovávat prcka, tak se porozhlídni po něčem dvouletym, ať netaháš odstávče od vrstevníků a začni si hrát s ním...rozumím, že je to jen záplata na to, vidět svojí lásku ve chvílích nejintimnějších, mateřských, ale zase je spousta neznámých, které by se do toho mohly vložit, že kdoví, zda by nezůstaly jen oči pro pláč. Nelámej to přes koleno
Dasvo
napsal(a):
Pardon za OT!
Děkuju za odpověď!
Ano, lze, hříbě bude WPBr (po otci zdědí 50% velšské krve).
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, jednak teda, uřcite je chyba, že majiteľ púšťa hocijako žrebca, to nie je dobrý nápad. Obvkylke, keď aj žrebec na kobylu skočí, treba mu trochu asistovať, či už pridržať, aby z nej predčasne nespadol, alebo mu nasmerovať náradie, aby všetko nevyšpliechal von. Ori tomto pripúšťaní by som sa aj celkom obávala hygieny a možného prenosu chorôb.
Skúste nájsť iného žrebca, ktorý je ovládateľný a má dobré výsledky zabrezávania. Ak to nevyjde, už by som sa o to viac nepokúšala, ako píšu dámy vyššie. Niekedy to tak proste má byť. Známa takto veĺmi chcela žriebä z podobne starej kobyly, zostala žrebná po dvoch rokoch, narodil sa malý koník a kobyla nemala absolútne žiadne mlieko, vyrastal na flaške.
Děkuji všem za příspěvky...musela jsem se na to vyspat, protože jsem večer měla v hlavě tisíce myšlenek a ne a ne přijít na nějaké rozuzlení...rozhodla jsem se tohoto hřebce úplně vypustit, protože ten přístup majitele a celkově chuť a plodnost hřebce není to, co v našem případě potřebuji. Dnes ráno mi volala ještě kamarádka, byla si ráno koupit granule pro koníky v jedné prodejně, vylíčila jim tam mojí situaci, a že zůstala jen jedna kobyla březí, a když prý řekla jméno hřebce, tak jí paní v obchodě odpověděla:, Ono je po něm taky něco březí?,. Tak to asi mluví za vše. Kdybych nebyla tak pitomá a věděla to dřív. Mohla jsem ušetřit trápení mě i kobyle a zaplatit třeba toho hřebce v těch Teplicích, protože je opravdu hezký.
Teď jsem ve fázi, kdy se musím rozhodnout, jestli se na to vykašlat úplně, jak píše Koně a Hhippie, nebo se rozhodnout pro jiného hřebce. Upřímně je pro mě nejdůležitější zdraví a blaho kobyly, to je priorita, ne hříbě. Jenže hříbek byl takový můj sen, prostě mít prcka od mého miláčka...jenže další hřebec, to by bylo nový připouštěcí poplatek, nová vyšetření, ustájení, přeprava...už se kvůli tomu dohadujeme i doma, že všechny peníze dávám do připouštění..ale zase to můj chlap chápe, že po tom prckovi toužím...prostě nevím...další rok už to zkoušet nebudu, buď se tento rok rozhodnu pro jiného hřebce(a měla bych si asi pospíšit), nebo to odpískám celé a budu se radovat z kobyly a ostatní nechám být..jen mi stále vrtá hlavou to, že mi veterinářka řekla, že se do další říje očividně nechystá...jak to, že se teda kobyla neříjila po tom připouštění vůbec? A ani se do další nechystá?
malioren

XXX.XXX.26.117
Znala jsem kobylku, která nezabřezla 3 roky za sebou, byla u 4 různých hřebců. hřebci se jí líbili, připouštění vypadalo dobře, a přesto měla za 3 týdny znovu říji. doktor u ní nic nenašel. tak si kobylka sama rozhodla o tom, že hříbátko nebude, i když majitelé chtěli...
doufám, že to není váš případ, jen chci říct, že ne vždy jde vše podle plánu.
ohledně stylu připouštění se mi zdá, že ani majitel hřebce není zkušený. nemyslím, že by to hned musela být známka špatného chovu, rizika nákazy klisny atd., jen je to prostě možná mladý hřebec, který ještě neví, jak na to, a pan chovatel možná taky ještě neví. u mladých koní může ještě plodnost kolísat, jak jsem četla, třeba se časem upraví.
viděla jsem naživou připouštět několik hřebců a nikdy jim nikdo nijak nepomáhal, byli ale již zkušení a byli na uzdečce - nejprve každý po svém klisnu "otestoval", jestli je svolná, obvykle to zkouší na krku a tak, jeden taky klisně žmoulal ucho, jeden vypadal, jako by se s ní líbal. předehra chvíli trvá, oba se trochu zkouší, hřebec se hlavně musí bát o své "zdraví", takže nejspíš pokud už za život potkal klisny ne zrovna svolné, takhle bezhlavě po žádné rajtovat nebude, ono klisny se umí dost jasně vyjádřit.
neviděla jsem moc hřebců, jen pár, jak jsem psala výše, obvykle čistě náhodou, ale vždycky teda skočili nahoru už připravení a dost šikovně, nepotřebovali pomoc. ale každý se učí a mladý hřebec ty zkušenosti musí taky asi nabrat, no...
přeji vám, ať se vydaří, co si přejete, třeba bude hříbek odjinud. a hřebci i jeho pánovi přeji, ať se to brzy upraví, jak zkušenosti, tak plodnost... na obrázku vypadá docela sympaticky...
hezký den
m.