Zastavování už postopadesátéosmé

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2016 11:46
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Zdravím, chtěla bych poradit, četla jsem zde hodně příspěvků o zastavování koně ale žádný z nich mi nepomohl a ani trenér mi moc nepomáhá. Zastavování na ruce na hlas máme naučený ale jakmile jsem v sedle a jdeme třeba na jízdárně jen krokem a ja chci zastavit nereaguje mi absolutně na nic... jak na hlas, tak na sed a ruku. vždy ho prostě zastavím až tou otěží. Je možné že tomu prostě nerozumí? Bývalý majitelé ho měli krátce asi necely rok a nepodarilo se jim ho to naucit. Predtim běhal údajně barell race a předtím dostihy... když mi zastaví pochválím chvíli nechám být ale udělá to asi 1 z 10 a stejně je ta otěž stále výrazná. Trenéra mám jednou týdně ale ta mi tvrdila že něco dělám zle já tak jsem ji na něj posadila a stejně to bylo stejné...nechtěla na sed zastavit až na otěž... úpté mi bylo řečeno že kobyla to nikdy nedělala a že se to musí naučit napřed... co myslíte vy?

Dogmat

13.4.2016 11:56
Dogmat

XXX.XXX.168.5

DoubleBouble napsal(a):
Zdravím, chtěla bych poradit, četla jsem zde hodně příspěvků o zastavování koně ale žádný z nich mi nepomohl a ani trenér mi moc nepomáhá. Zastavování na ruce na hlas máme naučený ale jakmile jsem v sedle a jdeme třeba na jízdárně jen krokem a ja chci zastavit nereaguje mi absolutně na nic... jak na hlas, tak na sed a ruku. vždy ho prostě zastavím až tou otěží. Je možné že tomu prostě nerozumí? Bývalý majitelé ho měli krátce asi necely rok a nepodarilo se jim ho to naucit. Predtim běhal údajně barell race a předtím dostihy... když mi zastaví pochválím chvíli nechám být ale udělá to asi 1 z 10 a stejně je ta otěž stále výrazná. Trenéra mám jednou týdně ale ta mi tvrdila že něco dělám zle já tak jsem ji na něj posadila a stejně to bylo stejné...nechtěla na sed zastavit až na otěž... úpté mi bylo řečeno že kobyla to nikdy nedělala a že se to musí naučit napřed... co myslíte vy?

Já jsem kobylku naučila zastavovat až když mi někdo pomáhal ze země. Vůbec nám nechtěla zastavovat. V první řadě jsem uplně pustila otěž, aby mě to nelákalo si tím pomoci. Hodně se soustředit na sed a dávat jasné hlasové signály. Pokud kobyla nezastavila, ten, kdo mě lonžoval ji lehce "vycukal" za lonž a ona zastavila. Poté následovala velká pochvala. Takhle se to zopakovalo snad jen třikrát a kobylka stojí jen na písknutí... Možná jsem to špatně napsala, ale snad to pochopíte. smajlík

ff12345

13.4.2016 11:59
ff12345

XXX.XXX.172.226

Koně nejsou hloupí a rádi se vyhnou všemu, co je jim nepříjemné, když jim k tomu dáte příležitost. Postupujete při zastavení opravdu fázovaně? Nejdříve hlasová pomůcka (samozřejmě vždy stejné slovo a tón hlasu) - vyčkám několik sekund, nereaguje -> zádrž sedem - vyčkám několik sekund, nereaguje -> zádrž rukou - vyčkám několik sekund, nereaguje -> postupně se zvyšující tah otěží. Jakmile zastaví, okamžitě povolit veškerý tlak, chválit, nechat chvíli odpočívat a znovu. Každému koni nejpozději do 10 pokusů docvakne, že když zastaví už na zádrž, nepotaháte ho v hubě.

13.4.2016 12:07
kallisto

XXX.XXX.157.94

Postupovala bych tak, že zastavování dělej na jízdárně vždy ve stejném místě (ve stejném písmenu např.) Dáš ji tak možnost předvídat s každým příštím pokusem, co po ní chceš a bude mít více šancí ti vyhovět. Zastavuj tak, že několik kroků dopředu před tím zastavovacím místě, s klidným hlubokým hlasem stále stejné slovo (hou, stát, stůj... atd) tiskni pěkně (silněji) kolena a stehna, dej pozor aby ses nezakláněla a pomož si teď ze začátku i tou rukou když nic jiného nezná. Po zastavení pochvala, dala bych i pamlsek. Pokud je nutné rukou zadržet opravdu hodně, ať ti kobylku ze země lehce přidrží za otěž pomocník. Opakuj několikrát za sebou vždy v tom stejném místě. Po pár lekcích by se měla zádrž rukou zmenšovat a kobylka bude reagovat již na ten sed, bude vědět co to znamená, časem bude reagovat již jen na přenesení váhy. Pohlídej si, abys u toho netiskla paty do břicha koně, abys seděla klidně, rovně, uvolněně. Ber to tak, že ji to učíš a ona ti nerozumí, buď trpělivá ale taky důsledná i na sebe. Za každý náznak kdy ti chce vyhovět ji pochval.

13.4.2016 12:25
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

ff12345 napsal(a):
Koně nejsou hloupí a rádi se vyhnou všemu, co je jim nepříjemné, když jim k tomu dáte příležitost. Postupujete při zastavení opravdu fázovaně? Nejdříve hlasová pomůcka (samozřejmě vždy stejné slovo a tón hlasu) - vyčkám několik sekund, nereaguje -> zádrž sedem - vyčkám několik sekund, nereaguje -> zádrž rukou - vyčkám několik sekund, nereaguje -> postupně se zvyšující tah otěží. Jakmile zastaví, okamžitě povolit veškerý tlak, chválit, nechat chvíli odpočívat a znovu. Každému koni nejpozději do 10 pokusů docvakne, že když zastaví už na zádrž, nepotaháte ho v hubě.

Ano mám pocit že ví ale že je prostě takovej pokušitel... A ano fázovaně jak říkáte... i trenérka mě to takhle učila právě. Budu to zkoušet prostě dál.

JL

14.4.2016 10:14
JL

XXX.XXX.202.173

Možnosti jsou dvě - buď nerozumí, nebo nemá důvod to udělat, případně tedy obojí smajlík
Většinou lidi tvrdí "zastavování ze země jen na hlas máme naučené" ale reálně to znamená jen to, že jdou, při zastavení dají hlasový pokyn a kůň zastaví.
Naučené zastavení "jen na hlas" vypadá tak, že kůň zastaví, i když jdu před ním, vedle něj, za ním, nebo dokonce pokračuju v chůzi.
Důvod pro zastavení je buď odměna (když kůň zastaví), nebo trest (když kůň nezastaví) zde může jít každý cestou, která je mu bližší.
Učím to koně dřív, než na ně lezu, protože pokud umí kůň spolehlivě zastavit, umí většinu důležitých věcí, aby byl pro jezdce bezpečný smajlík

Ensin

14.4.2016 11:42
Ensin

XXX.XXX.105.13

Já, jelikož mám nehorázně žravou kobylu, jsem zastavení učila prvně na ruce ze země na hlas, mám pro to povel výrazné "sssss" a vždy když úplně zastavila, dala jsem jí něco dobrýho =) Tak jsem to začala dělat i ze sedla.. Když zastavila (na tu pomůcku, na kterou jsem chtěla, aby normálně zastavovala), naklonila jsem se k její hlavě a dala jí ze sedla pamlskem.

Nedělám to pokaždý, spíš tak na 1 případ z 5, jenomže tady je hodně velký riziko, že někteří koně ten pamlskem můžou až moc očekávat a při zastavení cukat hlavou a hledat ho. Tady už opravdu musí člověk vědět, co si s koněm může dovolit, aby to nemělo nějaký následek =)

U nás se nic takovýho nestalo, pouze se kobča naučila bravurně zastavovat =D

Samozřejmě jinak je to asi jedna z nejblbějších metod učení zastavení, co znám =D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík