Stěhování na pastevko - rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2016 09:29
Terezín

XXX.XXX.45.5

Zdravím všechny, řadím se mezi zastánce "ubytování" pro koně přes den venku na noc nastlaný box (tedy alespoň přes zimu, přes léto je mi to jedno), budu se stěhovat a koníky si beru s sebou :). V novém bydlišti mám zařízené "pouze" pastevko, tedy 3 ha pozemky a dřevěný přístřešek 6x3 m. Minulé léto jsem je tam měla cca 3 týdny na dovolené a až po 5ti dnech mi přišlo, že si zvykli.Předtím si ani nelehli v přístřešku i když v boxe každou noc leží, když jim přišlo, že jsou nažraný tak stáli u východu, že už jdou jako domů, no byla jsem zoufalá a po dvou dnech je chtěla odvézt zpátky domů, ale pak se to ze dne na den vyřešilo samo a když jsem je odvážela po dovolené domů, tak byli ve strašně dobré kondici, břicha se stáhly, zadek více zakulatil, srst naprosto bez prachu, takže jsem uznala, že to pastevko přece jenom není tak špatný. Letos už se tohoto nebojím, jenom mám na majitele koní, kteří jsou na pastevku celoročně, nějaké dotazy.

Jak je to přes zimu? děsím se bláta, že koně budou furt na mokru a nedej bože ten vítr. Je možné, že si zvyknou do zimy na jiné podmínky než měli do teď, kdybych je tam chtěla nechat (např. nasrstění)? nebo bude lepší je na zimu odvézt ještě letos na boxy? V zimě nosí při nepřízni počasí pláštěnky.

A ještě teď na jaře - stěhovat se budou na přelomu duben/květen, na trávu doma chodí každý den na hektarovou pastvinu několik hodin už asi 4 týdny a na schvácení netrpíme, ale přece jen se chci zeptat jak postupujete na pastevkách na jaře? pustíte je rovnou do celého nebo ohraničujete kousek, do kterého je zavíráte na nějakou část dne, aby byli třeba jen na seně?

Trošku jsem se rozepsala, ale nechci nic pokazit, protože za celý život mám s pastevkem zkušenosti akorát ty 3 týdny v loňském roce :)

Děkuji všem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2016 10:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

Začnu tím přechodem na trávu: na konci dubna už ta tráva není tak nebezpečná, jako když začíná lézt a pokud jsou na ní zvyklí, vůbec bych se toho nebála. Můžete jim k trávě nabídnout i seno, ale pokud je nebudete napevno oddělovat od trávy (třeba na noc), sena se nejspíš ani nedotknou..
Pokud je dáte na pastvu na jaře, do podzima budou mít maximlání dostatek času si zvyknout. Ne všichni koně jsou schopní žít v tomto režimu, ale to už musíte posoudit sama dle jejich aktuální kondice. Pokud máte chuť dávat pláštěnku při obzvlášť hnusném počasí, tak myslím nemůže být řeč o jejich nekomfortu. A pokud budou mít co žrát (od podzima příkrm sena, resp. dostatek pastvy), neměl by být problém.
Co se bláta týče - to je jedna z nejnepříjemnějších věcí na pastevku. Jak už je tady dávno potvrzené ve všelijakých vláknech, koně se s tím vyrovnávají líp než jejich lidi... neuznávám pastevka, kde koně stojí nekrytí uprostřed výběhu s nohami zabořenými po karpy v bahně, ale v rozumném ustájení mají koně možnost se skrýt pod střechu a v nejexponovanějších místech jsou zpevněné plochy. Tak koně sice taky mají nohy od bláta, ale není to tak, že by celodenně stály s mokrými nohami.. samozřejmě koně, kteří např. trpějí na flegmony, v takovémto ustájení stát nemohou - díky neustálé špíně by hrozilo při jakékoli oděrce riziko návratu nemoce, a jistě se najdou i další výjimky (např. hniloby kopyt), ale obecně koně pastevko snášejí velmi dobře, pokud se jim dá čas na adaptaci a alespoň minimální možnost úkrytu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík