Lonžovací postroj pod sedlem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2016 13:37
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Dobrý den, mám takový nejspíš hloupý dotaz ale viděla jsem to teď nedávno a docela mě to zarazilo viděl někdy někdo z vás tento lonžovací postroj na koni společně se sedlem? Slečna mi tvrdila že jí to poradil trenér a prý to funguje...já tomuhle moc neholduji a ani to na koně dávat nechci je to svazování spíš mě zajímají vaše názory...?

18.4.2016 13:42
kallisto

XXX.XXX.157.94

Tento postroj samotný je prasárna a pod sedlem je to prasárna na druhou.

Sophii

18.4.2016 14:11
Sophii

XXX.XXX.205.245

Tuhletu kulišárnu jsem si koupila v mladistvé nerozvážnosti. Je levnější než pessoa, ale teoreticky funguje stejně. Abych to uděla aspoň trochu funkční vyměnila jsem elastické díly na přídfělání k udidlo za pevné vázání, protože hnusárna tohoto výrobku je hlavně v tom, že jak to pruží a má to vůli, tak to koně nedonutí mít hlavu jen na určitém místě, ale může si s ní prakticky dělat co se mu zlíbí a stále ho to tahá za hubu a tupí ji.
Navíc to musím používat s obřišníkem, který má hodně ok k provlečení.
Jezdit na tom je blbost. Ano, tento výrobek se chlubí tím, že je vhodný i pod sedlo, ale minimálně teprve v případě, kdy by slečna taktéž vyměnila ty elastické díly. Trenéra by měl někdo vyrazit, protože je to hnusárna z jezdeckého hlediska to používat takhle. Jak to pruží a stále to tahá koně za koutky, tak jakákoliv práce s otěží zaniká! Kůň tak maximálně bude reagovat na doleva, doprava, na zastavení reaguje sedem, ale prostě nikdy mu nepřijde uvolnění v huběm protože guma stále pruží.
Stejnou ale mnbohem lepší práci než tyhle provazy, co se hodí max na lonžování, udělaj naprosto jednoduché, základní kavaletové řady.

varli

18.4.2016 14:15
varli

XXX.XXX.41.2

Souhlasím s příspěvkem nade mnou - kallisto. Postroj jsem si na svého valacha kdysi koupila, měl ho na sobě asi třikrát, ale takovou prasárnu jsem dlouho neviděla. Okamžitě šel k prodeji.
V životě by mě nenapadlo, že by byl někdo schopen to dát ještě pod sedlo. Když už, tak jsem viděla a znám kolem sebe lidi, kteří vyvazují koníky pod sedlem a na vyjdy vyvazovacími otěžemi, ale většinou spíše pod začátečníkami, kteří nedokáží správně dát koníkovi hlavu.
Postroj jsem teda - naštěstí - nikdy pod sedlem neviděla.

19.4.2016 15:07
lexi7892

XXX.XXX.168.4

Lonžujte na vyvazovačkách zapnutých do obřišníku, tam nění co zkazit. Výmysly moderní doby mě přivádí k šílenství. Polovina lidí ani neví k čemu to vlastně je. A ještě to nesmyslně kombinují.

19.4.2016 17:28
scylla

XXX.XXX.150.32

DoubleBouble napsal(a):
Dobrý den, mám takový nejspíš hloupý dotaz ale viděla jsem to teď nedávno a docela mě to zarazilo viděl někdy někdo z vás tento lonžovací postroj na koni společně se sedlem? Slečna mi tvrdila že jí to poradil trenér a prý to funguje...já tomuhle moc neholduji a ani to na koně dávat nechci je to svazování spíš mě zajímají vaše názory...?

To je ale svinstvo.

19.4.2016 18:45
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Budu se opakovat ale co moc lidí hledá udělátka což je pro ně jednodušší než se naučit jezdit holt kde končí umění začíná řemení vživotě bych to na svího koně nedal to bych se radši naučil chodit pěšky na vyjížďky

Sophii

19.4.2016 18:57
Sophii

XXX.XXX.205.245

tony-jcb napsal(a):
Budu se opakovat ale co moc lidí hledá udělátka což je pro ně jednodušší než se naučit jezdit holt kde končí umění začíná řemení vživotě bych to na svího koně nedal to bych se radši naučil chodit pěšky na vyjížďky

Ti koně se to taky někde musí naučit...
tyhlety s prominutím kecy mě někdy vytáčí doběla. Jasně, že přiježděnej kůň kterej tu práci zná tu hlavu dolů dá snadno a zabalí, ale i kdybyste na kobylu tady u nás posadil drezúrní jedničky, tak jí její palici dolů dobrovolně nedají, protože to kobyla nezná a celý život si mohla jezdit s hlavou v oblacích... no jo, jenže kdybyste takového koně chtěl přijezdit aby jezdil s hlavou dolů, a on vám ji dolů nedá tak co? Pokrčíte rameny a budete jezdit s kobylou co protáčí krk k výšinám? A nebo ztase budete mít v puse ten kec o řemení a umění? To bych tipovala spíš.
Mojeho valacha taky nevyvazuji a jezdí 100% tak jak já chci, a jel by tak i pod jakýmkoliv začátečníkem, kterého bych na něj posadila, ale to právě pro to, že ho jako malého učili na lonži za pomoci vyvázání.

19.4.2016 19:37
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Sopi lonžovací postroj pod sedlo neni normální aspon podle mě !

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.4.2016 20:36

Sophii napsal(a):
tyhlety s prominutím kecy mě někdy vytáčí doběla. Jasně, že přiježděnej kůň kterej tu práci zná tu hlavu dolů dá snadno a zabalí, ale i kdybyste na kobylu tady u nás posadil drezúrní jedničky, tak jí její palici dolů dobrovolně nedají, protože to kobyla nezná a celý život si mohla jezdit s hlavou v oblacích... no jo, jenže kdybyste takového koně chtěl přijezdit aby jezdil s hlavou dolů, a on vám ji dolů nedá tak co? Pokrčíte rameny a budete jezdit s kobylou co protáčí krk k výšinám? A nebo ztase budete mít v puse ten kec o řemení a umění? To bych tipovala spíš.
Mojeho valacha taky nevyvazuji a jezdí 100% tak jak já chci, a jel by tak i pod jakýmkoliv začátečníkem, kterého bych na něj posadila, ale to právě pro to, že ho jako malého učili na lonži za pomoci vyvázání.

Práca s neprijazdeným koňom nie je o jednej hodine a o tom, že skočím na neho, niećo poštelujem a bude šlapať ako Skový drezurák. To možno dokáže špičkový drezúrny jazdec.
Bežný smrteľník vie, že správne jazdenie nie je o polohe hlavy a nebude sa tým vôbec zaoberať, bude pracovať na ohýbaní, prechodoch, na dobrom tempe a hlavne pohybe od zadu. Časom sa dopracuje aj k tomu, že podsadeného koňa na kolmicu dostane, ale nebude to dôsledok balenia hlavy, ale správneho jazdenia.

19.4.2016 20:51
liva

XXX.XXX.32.237

Chodit s hlavou dole by měl koně naučit jezdec a ne nějaké vyvazovací udělátko.
Je pravda, že s udělátkem to asi půjde rychleji...
V mládí jsem začínala v klasickém jezdeckém oddíle, kde nás učili jezdit a pečovat o koně na tehdejší dobu výborní jezdci a koňaři.
Všichni mladí koně se v té době připravovali na obsednutí lonžováním a následně byli lonžováni s vývazem právě proto, aby se naučili nosit hlavu dole a osvalili si záda.
I já jsem si kdysi svého mladého koně připravovala tímto způsobem...
Před cca 5 lety mě zasvětil kamarád do kouzla přípravy mladého koně ze země...
Ukázal mi, co všechno můžu koně naučit pomocí hlasové pomůcky aniž bych na něj sedla.
Po obsednutí jen stačilo kombinovat hlasovou pomůcku s pobídkou případně lehkým pohybem ruky a postupně hlasové pomůcky vypouštět.
Źádný z mých koní už nikdy vyvázání nezažije, protože to jde i bez něj. I když to možná déle trvá.

19.4.2016 21:07
DandaL

XXX.XXX.112.4

Sophii napsal(a):

Pokud si myslite ze kun se nemuze naucit chodit s hlavou dole bez vyvazani tak o jezdeni nevite vubec nic. O cemz svedci i fakt ze pouzivate vyrazy jako sbalena hlava. Predpokladam ze postroj na lonzovani vam taky prijde v poradku. Chtelo by to nastudovat jak funguje konske telo a jak maji ktere svaly pracovat aby se kun uvolnil a nic ho nebolelo pak mozna svuj nazor prehodnotite.

19.4.2016 22:04

Hele, a třeba sem se bude hodit moje zkušenost. Mám kobylu, která moc nemá ráda plac, ale občas holt "musí". Pode mnou chodí v pohodě, je naježděná na sed a lehké sedové pomůcky, umí základní jízdárnu na lehké otěži, umí chodit s týlem dole, kavalety. Víc jí netrápím a pracuji, když to jde, spíš na volných prostranství než na písku. Není to kůň na pilování proježděnosti. Tím, že je velmi klidná, používám jí pro občasnou výuku začátečníků. Mám holčinu se kterou začínáme cválat. Vypilovaly jsme klidný sed, nezávislou jemnou ruku, pružný kříž. Jenže kobylu nedostane pod sebe - chodí natažená dolů na lehkém přilnutí, poslouchá na holeně. Ale - jakmile dojde na cval, tak jí prostě nezaskočí. Kobyla je na předku, neochotná naskočit. Sednu si na ní já, udělám cak cak, kobyla má hlavu "na místě", nohy taky, a zaskočí na lehkou pobídku. Ona se může snažit, jak chce, ale nezaskočí, ikdyž kobyle nijak nepřekáží. Proto - jsou případy, kdy má smysl sáhnout po "udělátkách" - v tomto případě nějaké vyvazovací otěže, resp. vidličky, které pomohou koně dostat do polohy, kdy je ochotnější zapojit záď a tedy i pod málo pokročilým jezdcem fungovat správně.. alespoň na ty chvíle, kdy je třeba tu záď podpořit a zaktivnit.

Sophii

20.4.2016 01:29
Sophii

XXX.XXX.205.245

DandaL napsal(a):
Pokud si myslite ze kun se nemuze naucit chodit s hlavou dole bez vyvazani tak o jezdeni nevite vubec nic. O cemz svedci i fakt ze pouzivate vyrazy jako sbalena hlava. Predpokladam ze postroj na lonzovani vam taky prijde v poradku. Chtelo by to nastudovat jak funguje konske telo a jak maji ktere svaly pracovat aby se kun uvolnil a nic ho nebolelo pak mozna svuj nazor prehodnotite.

Ká nic přehodnocovat nebudu... vytahujte si slovní výrazy a otáčejte si je ku svému užitku jak chcete.
Ohledně postroje na lonžování jsem se na začátku vyjádřila... i když chápu že vzhledem k přístupu některých jako vy ste se příliš nesnažila si tu diskuzi pročíst... proč taky žejo, vytrhávání z kontextu stačí.
Můj kůň šlape tak jak má a šlape tak už 6 let a za celou tu dobu jsem ho pod sedlem ani jednou nevyvázala aby šlapal tak jak má. Maximálně na závody martingal.
Na lonžování jsem zkusila plno serepetiček, které se na trhu vyskytly, ze zvědavosti, na doporučení. Tenhle lonžovací postroj není marný, stačilo jen pár drobných úprav počínaje odstraněním pružících popruhů a oddělením zadní části od udidla a přidělat na obřišník.
Tyhle vyvazovací věci fungují jednoduše a každý chytrý kůň na to přijde. Každá vyvazovací otěž má mít správnou délku, příliš volná se mine účinkem, příliš krátká bude koně stále tahat, délka tak akorát má koni ukázat, že se nemá rvát a když dá hlavu do požadované polohy (vynechme prosím řeči o nezkušených lidech co s tím zacházejí), tak se lonž prověsí a koně následně nijak netahá- pokud se bavíme o té kvalitní a pevné... jak jsem již výše psala elastické otěže jsou zlo samo o sobě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík