hanulinka

XXX.XXX.17.204
Pouzivate nekdo pouta na kone?
jake mate zkusenosti?
pripadna rizika?
podkladate jeste podlozkami pod bandaze, nebo se spolehate pouze na nasity filc, pripadne beranek?
dekuji za jakekoliv info, rady, zkusenosti.
hanulinka
napsal(a):
Pouzivate nekdo pouta na kone?
jake mate zkusenosti?
pripadna rizika?
podkladate jeste podlozkami pod bandaze, nebo se spolehate pouze na nasity filc, pripadne beranek?
dekuji za jakekoliv info, rady, zkusenosti.
Nepoužívám, viděla jsem to jednou a kůň se nehezky zranil.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Muzete popsat blize-jak se zranil a co vyvadel, ze se zranil?
Kamarádka používala pouta u haflinga. Důvod - chronický opouštěč pastviny. Nezastavila ho ani ohrada v kombinaci s ohradníkem. Vždycky nějak podlezl...
Nikdy si s pouty neublížil, ale postupně se s nimi naučil i cválat...
Pastvinu s nimi opustit nedokázal, ale jako omezení pohybu by nefungovali a navíc musel být ve výběhu sám, protože nikdo nechtěl riskovat, že se do pout při nějakých hrátkách zamotá další kůň, protože koně jsou zvířata všehoschopná...
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Duvod pouziti?
aby s konik mohl popasat na vandru.
a take jsou mista, kde skutecne neni k cemu uvazat.
samozrejme se kun na to musi naucit-to je logicke, ale v podstate se kun musi naucit skoro na vsecko.
na zapade se pouta uzivaji casto a bezne.
a prekvapilo mne take, ze ve spouste obchodu v cechach jsou pouta v nabidce-tedy-asi to nekdo kupuje -s nulovou poptavkou nebude tak prehrsela nabidka.
spousta obchodu nabizi pouta v hned nekolika provedenich.
to mne docela prekvapilo a vedlo k tomu, ze se poptam, jake s tim ma kdo zkusenosti.
zajiste jsem toho nazoru, ze se to nehodi pro ledajakeho kone, nybrz ze by mel Temperament daneho kone trochu odpovidat.
nedam to silenemu koni, ktery by s sebou zacal mlatit o zem a vztekat se.
ani koni, ktery se neumi podvolit tlaku.
proste mne zajima kdo jake udelal zkusenosti.
ale ne to, jaky ma na to kdo nazor a pritom jen videla chudacka spoutaneho konicka na obrazku.
myslim, ze kazdy prostredek dokaze koni ve spatnych rukach a pri spatnem pouzivani ublizit.
ale s rozumem a uvazenim je taky spousta prostredku opravdovym pomocnikem.
hanulinka
napsal(a):
Muzete popsat blize-jak se zranil a co vyvadel, ze se zranil?
Koni se nelíbilo omezení, neboť pouta neznal, lekl se psa, který po něm vystartovat a postavil se na zadní, při opětovném dopadu na předek, kde měl pouta mu na nezpevněném povrchu podjely nohy přední a dopadl na kolena.Měl rozštípnuté kopyto-prasklina až ke korunce, obě kolena roztrhaná o beton, který na nezpevněný povrch navazoval, přitom hlavou uhodil o štont a měl stehy i na hlavě a pyskách.Nebylo to hezké a hlavně strašně bolestivé, neboť přední nohy nesou většinu váhy a obě měl pohmožděné a dlouho se léčil.Pouta letěly ten den do popelnice.Je to hovězina koně svazovat, kor, když je omezený a nekoordinuje své pohyby díky omezení pouty.Nedala bych je největšímu kopavýmu zmetkovi.Tohle nebylo hezké a člověk pak měl slzy na krajíčku.Naštěstí mý koně se nemusí bát takového hloupého nápadu, já si je srovnala vždy na ohlávce.A to velká kopala a nechtěla se nechat ani vystrouhat.Chce to trpělivost.Je třeba odstranit příčinu, ne omezovat důsledek. Jestli na vnadrech není k čemu koně přivázat, proč si nenecháš udělat u nějakého šikovného chlapa hák, který se zavrtá ručně do země?K němu se dá přivázat kůň.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
To je smutne, ale nehledala bych chybu v poutech ale v lidech, kteri nedokazali odhadnout situaci.
jednak na to kone musim navyknout, a take nebudu poutat kone na betone.
a o psovi, ktery vystartuje ani nemluvim.
cela situace nebyla pod kontrolou.
nevim, kolik vytrhne i silnejsi nemecky ovcak, ne tak kun.
a je daleko vetsi nebezpeci, ze se zrani o Kolik, popripade se zamota do voditka-nebo lonze, nez ze se zrani pouty na zelene louce, pokud je samozrejme na pouta navykly, a s jejich ucinky dostatecne seznamen.
zatim, co jsem videla reakce koni, kteri pouta znaji, docela se mi to libilo.
popasali se, byli hodni a pokud se objevil rusivy element, zustali stat jako prikovani, nepokouseli se ani o utek.
sama vlastni zkusenosti nemam.
ale postup je jasny-kone na to musim naucit, v klidu, domacim prostredi a na zelene louce nebo na jizdarne-kdyz by si nahodou sam sobe podrazil nohy, aby se nic neprihodilo.
urcite bych si dala praci a ucila napred jednu nohu po druhe-dat na ni pouto a druhe drzet v ruce a cekat na reakce...atd...
jak zu to normalne chodi.
Vy nepotřebuje radu.
Vy chcete, abychom Vám tu schválili používání pout.
Obávám se, že tohoto se Vám tu nedostane.
Čeští koně nejsou na takové manýry zvyklí, na rozdíl od koní kovbojských, kteří jsou takto vedeni od mládí.
A opravdu neznám v ČR místo, kde není k čemu koně uvázat.
Lépe si puťák naplánujte a jeďte od jednoho vhodného místa k druhému. To snad pro své koně udělat můžete, když vás celý den ponesou na zdech, ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žádní koně nejsou na spoustu lidských nápadů zvyklí, je celkem jedno, jestli řehtají emericky nebo česky. Hovězina není koně omezovat / to ho uždění nebo úvaz omezí taky/, hovězina je podle mého na koně jakýkoli nový cajk rovnou upevnit nafest a čekat, že to projde bez maléru.
Není to rovněž o "vedení od mládí", k novým věcem se dá vést i kůň po dvacitce, jen se prostě musí od A přes B do C a být u všeho opatrný raději dvakrát, nespěchat, koukat, co on na to.
Omezování pohybu nohou chce po koni každý, který jim vybírá z kopyt a kopyta upravuje- taky vám nemůže vytrhávat "ohroženou fixovanou" nohu, kdy si zamane, učí se to hříbata, ale i syroví staří koně.
zadavatelce: zkušenosti s pouty nemám, ale s přivykáním koně na omezení ano, amatérsky tahám lehké věci, takže koně učím i nepanikařit při ovíjení se čehokoli kolem nohou v jakékoli výšce jakkoli těsně, náhle vzniklému tahu kontra, couvání přes bidla nebo jiné břemeno a nerovnosti, cinkání rozporky, svištění plastových bobů - nikdo soudný něco takového na koně poprvé nafest nepřiváže a nečeká, že to bude fungovat. Horsana z EQ ví o hříběti, které se zabilo, protože v panice vlítlo do zdi- majitel mu přivázal na krk rolničky. Spoustu koní v Čechách i na Slovensku rolničky na postroji nosí včetně našich, ale začínala jsem prosím tím, že jsem jednou rolničkou lehce rytmicky potřásala cca 2m od koně, který byl volný na rozlehlé pastvině, kterou dobře zná, ve společnosti ostatních koní- a i tak jsem mu nestála v cestě vpřed, raději.
Zkušenosti s pouty má jedny z největších jistě karol, na EQ už nepíše- takže sežeňte knihu Jezdecká turistika-Karol Holý / začínal na Slovensku s turistickým ježděním a endurance v době, kdy jsme nepochybně my všichni tahali kačera/. V knize má i veselé historky, jak pouta nebo úvazy určitě NEdělat. Pořádával letní týdenní tábory, v Hronovciach- jeďte se podívat a zeptat.
A pokud vám jde o puťáky víc než konkrétně o pouta, sbírejte rady u endurančních jezdců, mají hodně zkušeností s "kempováním" na místech startů i mezi koly i s dlouhými trasami a improvizacemi v přírodě/ mobilní "ohrady" z lan a další možnosti/.
Pro svého koně, který vás nosí na zádech, uděláte možná líp, když ho v klidu postupně seznámíte s různými nezvyklými situacemi, které společně úspěšně překonáte, než když mu budete plánovat cestu, kde nic nepříjemného určitě nepotká / ono to zaručit úplně nejde/. To nemyslím konkrétně na pouta, ale na rozmanitosti života obecně.
Celkem se mi líbí, jak chcete postupovat. Podoteky: dbejte na kvalitní povrch/ kdyby došlo na pád, nemusí se bolestivě uhodit, ideální by mi přišla písková kruhovka s omezeným prostorem/, dejte pozor i na stádový pud, ideálně zajistěte alespoň jedno flegmatické zvíře, která se nebude moci vzdálit z blízkého okolí učeného koně, i kdyby ostatní na pastvině nedaleko začali cválat v dál /ale bude nejlépe bezpečně fixované vně té kruhovky, třeba bezpečně uvázané u žrádla/.Po úplném začátku/ různé typy dotyků a sevření na různých místech nohou/ bych nejspíš začínala přiložením "pouta" na nohu jednu, druhou, obě-ale zpočítku snadno setřepatelně- jen pozor, abyste si nenaučila, že setřepáním je "nepříjemnost" vyřešena- sundat s velkou pochvalou po chviličce, než by začal "sklepávat", na začátku vlastně jen naložit-sundat, nezapínat. A samozřejmě někdy ke konci výcviku je nutné nacvičit i "chůzi", prostě pohyb s pouty, aby si kůň postupně ohmatal, co lze a co naopak nejde nebo vede k problému.
Dle meho nazoru je to opravdu hloupost. Vzdy je kone kam privazat a pokud ne tak popojedete par metru atam urcite uvaz najdete. S tim kolikem ma pani pravdu.mame ho taky drzi jako fik a staci lonz a ohlavka. Nedovedu si predstavit ze bych svemu milackovi ktery me cely den nese na zadech a ochotne vykonava veskera ma prani nasadila pouta aby neutekl. Kun si potrebuje odpocinout. A ne ho sesnerovat do pout
pokud mate sveho ctyrnoheho kamarada rada tak na pouta zapomente i na zelene louce se muze vynorit bubak a kum prchajici s pouty na nohou asi nedopadne dvakrat nejlepe.

Proč myslíte, že si kůň odpočine lépe na úvazu než v poutech? Krátký úvaz- nemůže si lehnout, dlouhý úvaz- může se do něj zamotat se všemi možnými důsledky.
Karol píše i historku se zraněním koně, který kolík vytrhl a utekl i s ním / pomlátil si o něj řádně nohy/.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Nevidim na poutech nic strasneho
samozrejme pokud je kun tomu naucen postupne a jak zu jsem uvadela.
a ze konika omezuji v pohybu?
ano, ale kdyz jej privazete za ohlavku-je v podstate take spoutany-a za hlavu..
navic v poutech se muze popasat, vyklenout hrbet a odpocinout.
privazany nekde u stromu nic z toho nema.
a ze mnohdy vidam kone privazane na parelce, na metrovem voditku, ze ani nemohou sehnout hlavu, aby si nahodou nestrcili nohu do voditka-to vam prijde komfortni pro kone?
a nebo ti chudaci, co jsou uvazani na lonzi, do ktere se po chvili zamotaji a v dusledku je to totez, nebo horsi, nez pouta-protoze kun to ma nejen omotane kolem nohou, ale je k tomu privazana i hlava.
ne, nechci radu..chci zkusenosti...zatim mam pocit ze pisi hlavne ti, co pouta v ruce ani v zivote nemeli, ani nevideli na koni.
reakce od zofre si vazim, je k veci a mluvi z ni zkusenost.
navic, nechci kone poutat na dlouhe hodiny, spis na kratke svacinkove prestavky, kdy kone odsedlam, napojim a necham popast, odpocinout pred dalsi cestou.
od kone se o prestavkach nikam nevzdaluji, tedy by nebyl v poutech ani chvili sam.
a mam v planu pouta spojit panik karabinou, v pripade potreby, bych mohla okamzite jednu nohu od druhe odpojit.
zcela jiste by pred pouzivanim pout byl proveden dukladny vycvik s timto zamerenim.
navic, pouzivala bych je u kone, jehoz Charakter tomu bude odpovidat-tedy u kone rozumneho a klidneho.-poddajneho.
reakce tady mne docela prekvapuji.
jak rikam, urcite to pouziva vice lidi, kdyz se to tak prodava, ale ti asi nechodi diskutovat na ifaunu.

Už jsem viděla pár pořezaných koní o lonže a vazáky, když se "nepovedl" úvaz. Já bych rozhodně volila při pobytu na místě na několik hodin radši pouta než úvaz. Nejlepší je si domluvit doprovodné vozidlo a přenosný ohradník - považuji to za nejbezpečnější mobilní ohradu.
Jinak bych se určitě držela postupu, co nabídla žofre. A přihlédla k charakteru koně.
U svých dvou kobyl vím, že jedna by s tím neměla problém a druhou bych velmi nerada učila něčemu takovému - ikdyby vypadala, že se s tím srovnala a zvládá se pohybovat bez amoku, nedala bych ruku do ohně za to, že jí snadno něco vyleká a zrakví se s tím
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Zofre-prosim-jsou knihy od holleho jeste k sehnani?
mam od nej jen jednu brozuru-takajici se vyuky -nebo spis samovyuky anglickeho jezdeni..
-jezdectvi pro samouky, ale jinak o nicem nevim.
docela bych si rada pocetla a vzdelala se.
jestli o necem vis-prosim o odkaz.
Ja jsem teda u koni 20 let ale nikdy jsem nevidela ani neslysela o tom ze by nekdo na vadrech poutal kone. Asi je to vec nazoru a nerikam ze kdyz to nedelam ja je to spatne ale tohle se mi proste prici. Videla jsem pouta na klisne co kopala a nechtela se nechat pripustit a kone takto kovaneho protoze ho nikdo jinak neudrzel a oba pripady byly tragicke a pro prihlizejiciho dosti nepekne ale at si se svymi konmi dela kazdy co chce. Treba je vazte do kozelce
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Verunko, ja mam pocit, ze se bavime o voze a o koze
nechci pouta na zneuziti a znasilneni kone
ano, pracovala jsem v nekolika hrebcinech, casto se klisnam davala pouta kvuli bezpecnosti pro hrebce, ale v podstate to vetsinou nebylo ani treba
ale take jsem jiz byla sedkem, ze byla pouta zneuzita vyslovene ke znasilneni klisny, ktera prestoze mela i ultrazvukem overenou riji a i vnejsi projevy rije, hrebce proste nechtela a bala se ho-byla, jak pisete spoutana do kozelce, a vyslovene znasilnena.
ve sve panice s sebou triskla na zem, vymlatila si predni zuiby o prubistont, a poradne se dobouchala-
tak takove pouzivani-zneuzivani pout opravdu nemam na mysli
u kuti si spoutaneho kone neumim ani predstavit a v zivote jsem to nevidela.
ale ani jedno z tohoto vyuziti pout nemam na mysli a nehodlam pouzivat.
jedna se mi o jinou vec a jiny ucel.
coz jsem ale myslim dostatecne popsala.
pro hhippie-bohuzel doprovodne auto nemam, samozrejme mobilni ohradnik by bylo nejlepsi reseni
ale to by bylo skutecne tak na to auto a doprovod.
myslim vsak, ze mam nelekaveho kone, rozumneho klidase, ktery nikdy s nicim nebojuje a okamzite se podvoli a v tom pripade mi pouta pripadaji lepsi, nez vazani.
kor, kdyz bude pod dozorem.
zacnem to pomalu trenovat a uvidime, jak se na to bude tvarit.
asi pod to dam jeste radeji bandazove podlozky, aby se konik nekde neodrel, ve sve podstate ho muzu kdekoli pustit navolno, a on se drzi pri mne-pouta by byla jen takova pojistka.
pro jistotu-v cizim prostredi.
Doma KDYBY mi nahodou prchnul, tak trefi bezpecne domu, ale na vylete by to mohlo byt komplikovane, a v zajmu bezpecnosti to ani nechci zkouset.
duvera je dobra vec, ale tahat se s pojistovnami v pripade ze by se preci jen neco stalo-ne dekuji.
to ty pouta radeji nejakou tu chvilku snese.

Člověk, co je u koní leta, taky ledacos zažil. Kování třeba taky tak, že ve spěnce zadní nohy ovázaný provaz byl hozený jako přes kladku kolem sloupu u domu a drželi ho 2 chlapi na napnutém laně... koně se kovaly 2x do roka - na zimní a letní podkovy Sice nejsem žádnej pamětník, ale i takový věci před 20 lety byly na vsi ještě k vidění (pak bylo možné taky nalézt ve výběhu půlku kopyta s podkovou s ozuby - protože se to prostě jednou utrhnout muselo...).
Hanulinko, rýpla jste tu tímhle tématem prostě do vosího hnízda - mezi všemi lesojezdci s doma ňuchňanými miláčky najdete těžko porozumnění v takovéhle pomůcce. Asi to není o tom si tu něco obhajovat. Pár rad jste dostala, tak snad Vám to k něčemu bude. Je fakt, že to není extra bezpečné udělátko, ale u typu koně, jakého jste popsala, by neměl být problém ho na to zvyknout. A pokud se nepřihodí něco nečekaného (návštěva divokého prasete v tábořišti, noční bojovka dětí z tábora v blízkosti koně, atp.), mělo by to fungovat dle Vašich potřeb.

Omlouvám se všem, zejména Karolovi, za upření jednoho "l".
hanulinka: seznam knih zde, jsou vyprodané, ale abyste věděla, co shánět po bazarech nebo aukro nebo v e-versi:
http://www.martinus.cz/knihy/autor/Karol-Holly/
A myslím, že měl ještě něco jen v e-versi...za starých časů psával pro KE.
Býval vždy k obyvatelům Rohanu dost vstřícný- asi bych mu zkusila i napsat /víc by o aktuální situaci možná věděla HelaS/.
http://tabory.sk/katalog-organizacii/organizacie/ck-aesculap-49/intenzivny-kurz-jazdenia-i-ii-id994
http://www.equichannel.cz/navstivili-jsme-karola-holleho
K poutům, roubíku a náhubku se často vyjadřují negativně lidé, co to v životě nedrželi v rukou, jen z názvu mají /mylnou/ představu mučícího nástroje..
JL

XXX.XXX.13.110
Trochu OT... Pokud kůň respektuje ohradník, přijde mi nejlepší verze 25 metrů pásky a ze suchých větví "sloupky". V noci zezačátku kontroly a případně přesouvání na novou trávu.
U pout bych se bála, že během noci kůň odkráčí - pohyb to sice zpomalí, ale nezastaví. Ale to je o individualitě koně, my máme asi moc kreativní zvířátka :-D
A též si myslím, že někteří lidé by měli místo hysterického oklopení se na záda a chudinkokonýškování zapojit mozek a dovzdělat se. Kdyby nebylo kulturní tradicí přivazovat koně za hlavu, úplně stejně by reagovali na to - "To je úplně blbý nápad, omezit koni pohyb hlavy, kdo to kdy viděl? Zažila jsem nepěkný úraz, kdy místo normálního vázání za nohu přivázali koně za hlavu a on si srazil vaz! Takovou blbost bych nikdy neudělala!"
Ad navykání na cokoli, podepisuji žofré.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Dekuji za reakce
pouta bych uzivala jedine ve dne a za me pritomnosti.
na noc rozhodne ne.
vandruji pres den, v noci konim vzdy najdu nejake prespani, dorazime vetsinou pozde vecer a vyrazime brzy rano, ale to si vzdy najdu nejakou staj, nebo pristresek a oradu, kde je za poplatek necham prespat.
preci jen jsou zvykli a maji takovy rezim, tak Jim to nebudu brat jen proto, ze chci vandrovat.
vzdy se da neco najit a domluvit.
kone odpocinou, jsou spokojeni a pak je nic neotravuje-tedy jsou ochotni a vyrovnani.
nechci Jim delat velke zasahy do rezimu.
chci si s nima uzivat -tak, aby to i pro ne bylo unosne, nebo dokonce prijemne.
bezne jsou cely rok na noc ve staji, v ohrade od brzskeho rana do pozdniho vecera, tak Jim to nebudu brat.
urcite by Jim to neublizilo-ale proc...kvuli par dnum Jim zmenit cely rezim.
pouta jsem myslela spis, ze udelam delsi prestavku-kone napojim, odsedlam a necham popasat, a ja si zatim treba uvarim v kotliku obed-budu se kochat prirodou-treba 3 hodinky posedime a pujdeme dal.
to je cele.
kone zatim spocinou a napasou si trosku briska -a pak se vydame o kus dal.
i kdyz teda letos je to vandrovanim necim zhnusene-a to-je Silene moc klistat.
tolik jeste zadny rok nebylo, co letos.
popravde-trochu mi to dela starosti.
a repelenty nezabiraji vzdycky-nejak jsou ty potvory uz imunni, nebo co.a to letos zacaly opravdu brzy.
pes uz Dostal 2x kapku, ma i obojek, a stejne ma kazdou chvili nejake kliste.
asi musim zmenit znacku.
take se pry dostanou nejake tablety, a ma to zabirat proti klistatum-musim se bliz informovat.
napsal(a):
Proč myslíte, že si kůň odpočine lépe na úvazu než v poutech? Krátký úvaz- nemůže si lehnout, dlouhý úvaz- může se do něj zamotat se všemi možnými důsledky.
Karol píše i historku se zraněním koně, který kolík vytrhl a utekl i s ním / pomlátil si o něj řádně nohy/.
No dle mě si v poutech taky nemůže lehnout.Nejlepší by bylo, kdyby si zadavatelka opravdu naplánovala trasu s časovou rezervou, aby vždy dojeli někam, kde se dá kůň přivázat ke stromu apod.

Tady nejde o to, aby si kůň lehnul - to může v noci, pokud to je zařízené takto optimálně, že přespávají někde "ve výběhu". Jde o to, aby se mohl v klidu popást bez sedla a úvazu, odpočinout si.

gitule vrtule
napsal(a):
No dle mě si v poutech taky nemůže lehnout.Nejlepší by bylo, kdyby si zadavatelka opravdu naplánovala trasu s časovou rezervou, aby vždy dojeli někam, kde se dá kůň přivázat ke stromu apod.
A to máte ověřené nebo je to ryzí spekulace jako u té modré skalice, kterou jste myslím vy navrhovala vařit, až zbělá?
Moje odpověď na pouta a jejich možnosti je: já nevím, ale vím o lidech, kteří psali, že používají, některé z nich považuji za vysoce věrohodné / jako MUDr Karol Hollý, první metodiku turistického ježdění vydal 1989 a najezdil na huculoarabech a dalších koních po slovenských horách asi víc, než my jsme všichni načetli/
I na EQ v archivu je poměrně hodně příspěvků a některé zdroje/ diskutující/ též hodnotím jako vysoce věrohodné- protože je čtu už 10 let a ani v tomto čase si neprotiřečí a působí konsistentně a mnoho jejich tvrzení jsem měla možnosti ověřit, na výzvu jsou schopni argumentovat a tvrzení doložit, naopak jsem nezažila, že by hlásali rezolutně blbost.
link na mraky diskuzí o poutech zde, je tam i tvrzení, že kůň s pouty lehne i vstane-stejně neověřitelné jako vaše, že to nejde:
http://www.equichannel.cz/forum/vyhledavani/?q=pouta
Trvám si na názoru, že pouta nejsou apriorně krutá /stejně jako není apriorně krutý pastevní náhubek nebo roubíkové udidlo/, ale zneužít nebo hloupě a riskantně použít se dá jistě všechno, vědomě nebo častěji prostě jen z nevědomé blbosti, kdy se nechápe uzpůsobení koňských reakcí na podněty a na koně se cokoli zrovna napevno namašlí a pak se žasne.
napsal(a):
A to máte ověřené nebo je to ryzí spekulace jako u té modré skalice, kterou jste myslím vy navrhovala vařit, až zbělá?
Moje odpověď na pouta a jejich možnosti je: já nevím, ale vím o lidech, kteří psali, že používají, některé z nich považuji za vysoce věrohodné / jako MUDr Karol Hollý, první metodiku turistického ježdění vydal 1989 a najezdil na huculoarabech a dalších koních po slovenských horách asi víc, než my jsme všichni načetli/
I na EQ v archivu je poměrně hodně příspěvků a některé zdroje/ diskutující/ též hodnotím jako vysoce věrohodné- protože je čtu už 10 let a ani v tomto čase si neprotiřečí a působí konsistentně a mnoho jejich tvrzení jsem měla možnosti ověřit, na výzvu jsou schopni argumentovat a tvrzení doložit, naopak jsem nezažila, že by hlásali rezolutně blbost.
link na mraky diskuzí o poutech zde, je tam i tvrzení, že kůň s pouty lehne i vstane-stejně neověřitelné jako vaše, že to nejde:
http://www.equichannel.cz/forum/vyhledavani/?q=pouta
Trvám si na názoru, že pouta nejsou apriorně krutá /stejně jako není apriorně krutý pastevní náhubek nebo roubíkové udidlo/, ale zneužít nebo hloupě a riskantně použít se dá jistě všechno, vědomě nebo častěji prostě jen z nevědomé blbosti, kdy se nechápe uzpůsobení koňských reakcí na podněty a na koně se cokoli zrovna napevno namašlí a pak se žasne.
S tou skalicí je to ale pravda a znám hodně lidí, kteří ji používali a jsou to i staré školy, které jsou u koní 50let, prostě jí daly vařit do vody a po vyvaření vody zůstal bílý prášek, bílá skalice a ta se pak aplikovala na kopyta.
Jinak si neumím představit, jak si kůň lehne a vstane s pouty na předních, když k tomu potřebuje určitý prostor i pro nohy a pouta, která jej omezují v kroku klidném na sotva poloviční krok mu nebudou vadit?Já netvrdím, že jsou pouta krutá, ale po tom, co jsem viděla bych je nedala svým koním.I ten sebehodnější kůň, který není útěkář, se může nepředvídatelně leknout-v lese a na loukách nejsou jen srnky a zajíčkové apod. a může dojít k úrazům ošklivým.Dle mého názoru záleží stejně na každém majiteli, zda to, či ono bude na svého koně aplikovat a následky, které z toho mohou bohužel vzniknout si bude muset pořešit sám.
malioren

XXX.XXX.43.133
Stejně tak se může leknout kůň uvázaný ke stromu, vyrazit a zastavit se až o tu ohlávku, na níž je přivázaný. hezká představa to taky není...
pokud tím zahřátím modré skalice myslíte výrobu anhydridu, ten je v organickém prostředí silně hygroskopický, takže nejspíš v těch kopytech zase nasaje vodu. a bude fungovat podobně jako pentahydrát. ale že by se toho dosahovalo vařením, se mi úplně nezdá, spíše bych ho hřála nasucho... možná že se rozpouštěl ve vodě jen z nějakých praktických důvodů, protože ta voda tam vlastně vadí a musí se nejprve odstranit, než anhydrid vznikne.

OT pro gituli: poraďte starým koňákům, že pokud modrou jako prášek nasypou na starou lžíci nebo ešus a přežíhají nad plamínkem/ pozor prská, chránit oči/, budou mít tu bílou hned, intermezzo s odpařováním nejprve dolité vody je zbytečné, proč to dělat složitě? Modrá je vodnatý kysličník, bílá bezvodý, takže pak prostě víc vysušuje/ zas absorbuje tu odpařenou vodu/.Taky ji používám, kde chci hodně sušit.
A až ten zázrak uvidí, možná bude možné pohovořit s nimi i o poutech..