Zranění pronajatého koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2016 09:05
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Dobrý den, mám pronajatého koně, který se zranil ve výběhu u majitele. Pár měsíců bude "mimo provoz", nájem budu samozřejmě platit dál, ale majitel mě nechal uhradit i veterinární péči. Budu rád za každý názor, hlavně od pronajímatelů koní. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2016 09:15

Na to bych nikdy nepřistoupila.

analogicky:
když si půjčím auto a cokoliv se rozbije (samovolně, ne při nehodě), nic neplatím.
když si pronajmu byt a bude potřeba vyměnit okna, tak to platí majitel, pronajímatel tak max dělá malé opravy, jako nové splachovátko u záchoda, nebo vyměňuje prasklé žárovky.

28.4.2016 09:23
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Jsem stejného názoru, jen nevím, jak je to po právní stránce. Nemám totiž smlouvu a s majitelem není řeč

Nanny

28.4.2016 09:26
Nanny

XXX.XXX.199.180

No a co Vám brání majiteli prostě říct, že to platit nebudete? Když nemáte smlouvu, tak platí pouze ústní dohoda a nemusíte řešit žádné právní věci. On Vás majitel určitě žalovat nepůjde, jenom zkouší, co si může dovolit.

28.4.2016 09:29
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Tak zas jestli nemáte smlouvu, nemá ani majitel v ruce nic, na základě čeho by mohl ty peníze vymáhat po vás. Jde o plný nájem nebo částečný?

Pokud by se kůň zranil třeba se mnou na vyjížďce, samozřejmě bych to hradila, ale pokud to bylo ve výběhu, tedy v majitele péči, a pokud nemáte možnost zasahovat například do stavu výběhů nebo do složení koní tam, náklady bych asi neplatila.

28.4.2016 09:32
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Mám koně v plném nájmu. Bohužel, protože jsem si dopředu nezjistil svá práva, už jsem zaplatil. Ale jak jsem se dočetl z jiné diskuze, neměl bych platit asi ani za pronájem, pokud je kůň vzhledem ke zranění dočasně vyřazen z provozu.

28.4.2016 09:40
liva

XXX.XXX.32.237

Mám několik názorů, podle druhu pronájmu..
Pokud máte koně pronajatého plně, tzn. platíte kompletní ustájení, náklady na kováře, očkování, odčervení a využíváte koně k ježdění pouze vy, měl byste nést plnou finanční zodpovědnost i v případě úrazu.
Pokud koně využívá i majitel, nebo máte dohodnuté ježdění pouze v určitý počet dnů a jste ochoten platit pronájem i nepojízdného koně a koni se v době léčení a rekonvalescence věnovat, bylo by nefér, chtít úhradu léčebných výloh.
Nejzazší možnost, je říct majiteli koně "vlez mi na záda" a pronájem ukončit...

Lina225

28.4.2016 09:44
Lina225

XXX.XXX.131.91

Co přesně platíte? Ustájení? Nebo jeho část? Či máte koně ve vlastní stáji? Nebo platíte za ustájení + k tomu ještě poplatek majiteli za pronájem koně? Nerozumím, jak jste mohl za plný nájem koně zaplatit dopředu, v takovém případě se obvykle platí pouze výhrady za koně, tzn. ustájko.

28.4.2016 09:47
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Liva: platí první část. Nesu všechny náklady, ovšem tento úraz se koni stal díky nedůslednosti majitele (nepořádek v jeho vlastním výběhu).

28.4.2016 10:05
liva

XXX.XXX.32.237

Raďa27 napsal(a):
Liva: platí první část. Nesu všechny náklady, ovšem tento úraz se koni stal díky nedůslednosti majitele (nepořádek v jeho vlastním výběhu).

Tady je každá rada drahá...
Smlouvu nemáte...
Já osobně, pokud by mi na koni záleželo a pokud bych kvůli úhradě veterináře nemusela být zbytek měsíce jen o chlebu a vodě, bych veterináře uhradila /což už jste učinil/, dále bych neřešila a ještě bych se pokusila postarat o to, aby se to nemohlo opakovat / pokusila bych se vlastními silami uklidit výběh nebo bych se snažila přimět ke spolupráci s úklidem majitele koně /, protože bych to pojala ve smyslu, že to vlastně dělám nejen pro sebe, ale i pro dobro toho koně...
Ale můj názor je poněkud zkreslený, protože 2 chlupaté příživníky vlastníme a dnů kdy byl některý z nich nepojízdný /zcela vlastní či vzájemnou vinou/ a úhrad za veterináře bylo mnoho...

Lina225

28.4.2016 10:07
Lina225

XXX.XXX.131.91

Aha, takže koník je ustájený ve stáji majitele a vy mu platíte poplatek za náklady. A na jak dlouho jste mu zaplatil dopředu?

28.4.2016 10:15
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Lina225: Neplatím ustájko dopředu, platím měsíčně. Teď jsem jen zaplatil veterináře. Jinak pro liva: výběhy uklízíme, ale vždy se něco přehlédne, přece jen je to dost velký pozemek. Za tohle by snad měl nést plnou odpovědnost majitel?

28.4.2016 10:17
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Částka za veterináře je dosti vysoká.

28.4.2016 10:28
liva

XXX.XXX.32.237

Kvůli opakovaným zraněním ve výběhu jsem před x lety opustila jednu stáj.
Ustajovatel se o výběhy nestaral a hradit veterináře samozdřejmě také nechtěl.
Díky jeho šlendriánství skončil jeden z mých koní v předčasném důchodu...
Pokud nechcete, aby se tato situae opakovala, nezbude vám než si najít jinou stáj a jiného koně k pronájmu...

Lina225

28.4.2016 10:31
Lina225

XXX.XXX.131.91

Rozhodně bych neplatila pronájem za nevyužitelného koně, když ho má majitel doma. Pokud byste ho měl ve své stáji, je to samozřejmě něco jiného, ale takto v žádném případě. Nájem je oboustranná záležitost, vy platíte, majitel poskytuje svůj majetek k využití. Pokud majetek není možno využít, není možno jej pronajímat, bohužel.
Pokud jste už veterináře zaplatil, skočil jste majiteli na špek a těžko po něm peníze vyžádáte zpátky, dále už ale rozhodně neplaťte.

28.4.2016 10:34
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Liva: takže jste veškerá ošetření hradila ze svého? Na koníka jsem si zvykl, mám ho rád. Jedině ho odkoupit, pokud bude nějaká slušná cena a ustájit jinde. Jinak díky za názory

28.4.2016 10:48
liva

XXX.XXX.32.237

Samozdřejmě, byl to můj kůň a bez ošetření jsem ho nechat nemohla...
Ze stáje jsem odešla ve "zlém" a dodnes o mě majitel tvrdí, že jsem pixx.
To, že se na svého nepojízdného koně jezdím dívat ke známým na pastviny, mu vrásky nedělá...

28.4.2016 10:55

Mala som koňa v plnom nájme, odvezeného do druhej rrepubliky, platila som absolútne všetko, ani by mi nenapadlo niečo od majiteľa požadovať.
Vaša situácia však je iná, nemáte zmluvu, takže je to vlastne iba na vašej dobrovoľnosti, či majiteľovi tie peniaze dáte, alebo nie.
Momentálne môžete spraviť iba toľko, že majiteľovi narovinu poviete, že končíte s prenájmom, že si to po zaplatení veterinára nemôžete dovoliť. On by si mal spočítať, či sa mu vyplatí viac jednorázový poplatok za veta, alebo dlhodobo platený kôň. Ale tiež by som mala problém zaplatiť za niečo, čo v podstate spôsobil majiteľ sám.

28.4.2016 13:15
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Liva: to je opravdu smutné Někteří rádoby koňáci by potřebovali nakopat zadek.

28.4.2016 13:17
Raďa27

XXX.XXX.13.35

Baarbora: Díky za váš názor, bohužel už jsem veterináře zaplatil, takže to těžko dostanu zpět. Celá situace mi totiž byla prezentována jinak a já holt uvěřil.

28.4.2016 14:20
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Pokud je kůň v rámci pronájmu ustájen u majitele koně a zraní se v jeho výběhu, neuhradila bych za zranění ani halíř a jeho majitel by se mohl klidně stavět na hlavu.
Jakožto nájemce koně nemůžete nést odpovědnost za to, že má majitel neupravené a koním nebezpečné výběhy. Peníze už jste zaplatil a pochybuju, že vám je ten jouda vrátí, ale já bych je normálně žádala zpět jako z vaší strany neopodstatněný výdaj. Jestliže to nebude chtít vrátit, ukončila bych pronájem, protože bych předpokládala, že se to bude opakovat a navíc platit pronájem za nepoužitelného koně by mi bylo silně proti srsti, kór když se odstavil ne mojí vinou. Pokud to není tajemství, zajímalo by mě o jak vážné zranění šlo a kolik jste dal za léčení.

Osobně mám od jednoho majitele koně smluvně ve výcviku a pro účast na závodech. Když jsem se k tomu odhodlala, všichni, co s cizími koňmi jakýmkoli způsobem pracují, mě varovali právě předtím, abych do smlouvy v žádném případě nezahrnula svoji fin.odpovědnost v případě zranění koně. Pokud majitel koně nějakým způsobem dává někomu cizímu do práce, musí počítat s tím, že může dojít k jeho zranění. Léčebné výlohy jsou následně řešeny buď čistě majitelem koně nebo spoluúčastí, pokud by bylo pochybení naprosto jasně na vaší straně, což zde není. Kdyby se nedejbože chtěl majitel koně napakovat, může nafingovat nějaké jeho fatální zranění a po vás pak chtít celou a dost pravděpodobně nadhodnocenou cenu koně. Tohle bych fakt neriskovala.

28.4.2016 17:57
ryzáček

XXX.XXX.131.134

Mám taky koně v plném pronájmu, respektive nějakou tu dobu už v bezplatném pronájmu. Musím zaklepat, že se za celou dobu nic kobyle nestalo. Ve smlouvě mám uvedeno, že kováře si platím sama, veterináře platí majitelka, tudíž mám zpětně zaplacené i menší výdaje jako je očkování i odčervení. V případě, že by se kobyla zranila ve výběhu, rozhodně bych nic neplatila, především, když to "zadupal" majitel koně! Pokud bych kobylu zranila svou nedůsledností a nezodpovědností, je to můj problém. Pro vaše dobro uzavřete s majitelem smlouvu, kde bude všechno ošetřené. Líbí se mi však váš přístup, koňák se správným srdcem, kéž by takových lidí bylo více :).

29.4.2016 00:33
j.mynarova

XXX.XXX.5.138

Jsem pronajímatelka, koně mám u sebe doma. Pokud by se jim něco stalo ve výběhu, za který si ručím, tak bych určitě nic nepožadovala. Za to si můžu sama...A pronájem bych přerušila po finanční stránce, neboť to vzniklo mou chybou...

29.4.2016 09:11
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Je ale otázkou, zda si majitel opravdu myslí, že ke zranění došlo ve výběhu a je si toho plně vědom. Pokud máte koníka rád a nechcete s pronájmem skončit, pak bych se pokusila s majitelem domluvit takto: zaplatila jsem léčení, i když se kůň v jeho majetku zranil v jeho výběhu. Pokud v pronájmu chci pokračovat, tak majiteli navrhuji:
Do úrazu jsem platila např.3000, -/měsíčně, zaplatila jsem náklady za léčení, které je/není ještě ukončené.
Do úplného uzdravení koně budu platit třeba jen 1000, -/příspěvek na žrádlo/ nebo nebudu platit teď pár měsíců nic a majitel mi tím postupně vykompenzuje hrazení léčebných výloh jeho koně.
Vlastně bych to brala tak, že jsem mu ty peníze jakoby půjčila, a pronájem koně mám tím pádem předplacený. Myslím, že rozumný majitel, kterému jste jako rozumný pronajímatel vyhovoval, by měl na takovou dohodu přistoupit. Teď už máte také lepší představu, co vše se může stát, takže sednout ke kafíčku a sepsat smlouvu o pronájmu:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík