Změna barvy u hnědáka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2016 08:52
NikolaUhlirova

XXX.XXX.159.18

Dobrý den mám dotaz. Přivezli jsme v létě z nevhodných podmínek skoro 3-letou klisnu WPBR a teď po zimě začala tmavnout. Je to světlá hnědka s uhořím pruhem a začala na hlavě, krku a zádi černat. Už jste se s tím setkaly? Já jsem z toho jelen :-D Předem dík za komenty smajlík Přidám foto z léta ze zimy a později dopošlu aktuální smajlík

3.5.2016 10:31
polárka.15

XXX.XXX.224.232

Dle fotek nevidím nic zvláštního, v létě světelější, v zimě tmavší. Až na to, že to není žádná světlá hnědka, ale plavák

3.5.2016 11:14
NikolaUhlirova

XXX.XXX.159.18

Podle modreho prukazu je to svetly hnedak. ja vim ze na zimu tmavnou ale ona zacala zmavnot az ted po prelinani.coz je podle me divne a jeste jsem se s tim nesetkala. jinak dik za vas nazor..

3.5.2016 11:25
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Hnědák nemá nikdy úhoří pruh, ten má buckskin (plavák) nebo dun.
Můj dun paint je taky hnědý s nádechem do šedočerna a jen kousek léta po opálení ze slunce září jako staré zlato

3.5.2016 11:26
NikolaUhlirova

XXX.XXX.159.18

Jinak ještě abych dodala.. foto u sena není aktuální. Aktuální foto dodám. smajlík

3.5.2016 11:30
NikolaUhlirova

XXX.XXX.159.18

Blackmyday - Děkuji za příspěvek, teď mi pro změnu vrtá v hlavě jestli musím nechat přepsat barvu v průkazu? :-D.

3.5.2016 11:41
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Přepsání vůbec neřeš, můj kůň je dun, jeho taťka buckskin, děda buckskin, praděda dun. Takhle jsou zapsaní v průkazech, ale z genetického hlediska je to nesmysl, z jednoho nemůže být druhý, ale při popisu se na genetiku bohužel nehledí (což je špatně). Někde jsem tady četla, že i haflošku zapsali jako plavačku, taky nesmysl, hafloši jsou jenom ryzáci. Já bych to neřešila, nemá to smysl

3.5.2016 12:36
22verunka

XXX.XXX.133.1

Na tom neco bude blackmyday
me zapsali poncla jako smiseneho simla. Pritom ma cerne nohy a uhori pruh. Prikladam foto.

3.5.2016 12:37
22verunka

XXX.XXX.133.1

Navic neni ani bily jen trosku na hlave. Je spis sedo-zluty.

3.5.2016 12:39
vattunka

XXX.XXX.129.153

Tak to slyším prvně, že hafloši jsou ryzáci...nám vždy říkali isabely tedy žluťák...a ne ryzák.

3.5.2016 12:55
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Myslím, že máš tzv. rose grey, není to nic jiného než fáze vybělení, kdy má na sobě zbytky hříběcí základové barvy, u nás se to posuzuje jako smíšený bělouš, ale geneticky je to normální bělouš (grey).

3.5.2016 13:03
NikolaUhlirova

XXX.XXX.159.18

Haflos je svetlohrivy ryzak. to mate recht nebudu to tedy menit. jsem ale zvedava jak tedy zmeni barvu.Necham se prekvapit. smajlík

3.5.2016 13:28
22verunka

XXX.XXX.133.1

Blackmyday
je mu 7 let navic otec fjord. Takze myslim ze nevybela. Ikdyz mozne je vse.

3.5.2016 13:33
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Nemusí vybělit, nevybělující právě vypadají jako kdyby se zasekli v určité fázi, je jedno, že byl otec fjord, stačí jeden z rodičů, který byl bělouš ( ať už vybělující nebo ne), co jeho matka?

3.5.2016 13:52
22verunka

XXX.XXX.133.1

Svetla hnedka s odznaky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2016 13:55

Ano hnědák může mít, úhoří pruh, ale není to ten, co mají koně s genem dun. Jelikož tmavne i na hlavě, může i na krku, jak by od zhora dolů, mohou se objevit i, groše, , jedná se o gen sooty/ smuty. je to přírodní maskování.

3.5.2016 14:00

Plavák bucskin nemá úhoří pruh, pokud se nejedná o výše zmíněné. sooty/smutty.

3.5.2016 14:02

Pokud otec nebo matka u vašeho koně byl v barvě izabela nebo plavák...

3.5.2016 14:11
blackmyday

XXX.XXX.73.230

vattunka napsal(a):
Tak to slyším prvně, že hafloši jsou ryzáci...nám vždy říkali isabely tedy žluťák...a ne ryzák.

Hafloši jsou čistě ryzáci, nic jiného, zesvětlání na žlutou mají na starosti vedlejší geny, ale základem jsou to ryzáci.

3.5.2016 14:21
blackmyday

XXX.XXX.73.230

22verunka napsal(a):
Svetla hnedka s odznaky.

Fjordi jsou homozygotní duni, takže ten tvůj ponclík má jeden dun gen což by na tělo více méně mohlo sedět, ale ten světlý ocas a hlava bělouše do toho prostě nesedí, protože jestli tohle má být dun (bay dun) tak hlavu má mít stejné barvy jako tělo nebo tmavší. Nemáš letní fotku? v létě je barva přece jenom jasnější.

3.5.2016 14:30
22verunka

XXX.XXX.133.1

Tady ale to taky asi nebude nic moc.

3.5.2016 14:31
22verunka

XXX.XXX.133.1

Foceno dnes rano.

3.5.2016 14:37
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Týýýý jo, tak to je nádhera, hele dun by to mohl být, můžou mít tak světlé tělo, pořád mi tam ale nesedí ta hlava, může to být i jinými minoritními geny, holt genetika je složitá.

3.5.2016 14:40
22verunka

XXX.XXX.133.1

No on je takova krizovatka.
Shetland arab a fjord a tohle je vysledek.

3.5.2016 15:36
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Co je divného na tom, že kůň "mění barvu"? Samozřejmě divné by bylo, kdyby se z hnědáka stal bělouš, ale změna odstínu je oukej.
S popisem barev v průkazech je bordel asi všude, naši jsou jeden tmavý hnědák a druhý černý hnědák, přitom ten "černý" je víc hnědý jak ten druhý A celkově je to totální chameleon, v létě když je každý den skoro celý den venku na sluníčku je úplně jiný než v zimě, kdy je venku hnusně a ven jdou jen na dvě tři hoďky

foto červen a září (2011)

3.5.2016 21:18

22verunka napsal(a):
No on je takova krizovatka.
Shetland arab a fjord a tohle je vysledek.

A matka hnědák nezačala vybělovat? Jestli má v sobě araba, tak je možné, že geneticky je matka bělouš, jen může začít vybělovat později než je obvyklé. Protože mně taky připadá, že Váš koník začíná vybělovat.

Já to mám podobné - fjord byla matka, otec lipicán. Kobylka má celoročně smíšené chlupy světlounce béžové a bílé. První zimu, co jsem ji měla, ale už výrazně zesvětlala hlava, hlavně pravá polovina. Pak na léto hlava zase trochu ztmavla, to mě zmátlo. Nebo tělo zesvětlalo a tím se smazal výrazný rozdíl oproti hlavě?. Tuhle zimu hlava zase zesvětlala, oproti tělu působila podle momentálních slunečních podmínek až bíle.

I když počet smíšených béžových a bílých chlupů po těle se mi zdá jinak stejný. Ale těžko se to porovnává, když béžové mají jen o trochu tmavší odstín než bílé chlupy. A na fotkách kobylka mění odstín podle sluníčka i během jednoho dne focení... Každopádně se loni na jaře objevila na hřbetě bílá skvrnka (ještě před prvním nasedláním v životě koylky), zdá se mi, že se letos zvětšila.

Hrozně jsem se rozepsala - ale hlavy Vašeho a mého koně jsou si podobné a moje kobča s největší pravděpdobností pomalu a nenápadně vyběluje. Viz fotka z podzimu - na jiných fotkách ale není rozdíl tak patrný, prostě hraje roli nasvícení té a oné části těla. Je i znát, že pravá strana hlavy je světlejší.

3.5.2016 21:39
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Dnes by kobyla měla mít aspoň 11, takže by měla být vybělená, navíc vybělení začíná s prvním línáním, takže už u dvouletka spolehlivě poznáte, že to prostě není hnědák. A hlavně není řečeno, že arab byl bílý (nebo shetland). Bílý kůň vzejde jen z bílého koně, dva barevní nemůžou mít bělouše.

3.5.2016 21:55

blackmyday napsal(a):
Dnes by kobyla měla mít aspoň 11, takže by měla být vybělená, navíc vybělení začíná s prvním línáním, takže už u dvouletka spolehlivě poznáte, že to prostě není hnědák. A hlavně není řečeno, že arab byl bílý (nebo shetland). Bílý kůň vzejde jen z bílého koně, dva barevní nemůžou mít bělouše.

Ano, souhlasím. Já to myslela tak, že je velká šance, že arab v původu byl bělouš. Prostě se u nich ta barva vyskytuje kvůli dominanci předávání výrazně častěji než další barvy. PS: znala jsem koně, který začal vybělovat až tak v 9 letech.

3.5.2016 21:59

blackmyday napsal(a):
Https://www.google.cz/search?q=b%C4%9Blou%C5%A1+2+roky&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwigzLf_0b7MAhXDWhQKHSE2BBAQ_AUIBygB&biw=1366&bih=638#tbm=isch&q=dun+going+gray&imgrc=u2my5h-Cytvd1M%3A

pořád ale myslím, že koník vybělí, mám chuť zavést povinné genetické rozbory zbarvení

Ta druhá v odkazu je přesně jako moje smajlík

3.5.2016 22:43
22verunka

XXX.XXX.133.1

Jo tak urcite je mozne ze arab byl belous. Mozna i shetland. Bohuzel konik nema puvod a tezko se to dohleda. Vim jen od majitele kde se narodil ze je to krizenec techto tri plemen. Je mozne ze vybela. Kdyz se narodil byl 100% plavak. Pak zesednul a zlutej je jen v zime. Ve staji mu holky rikaj chameleon.

4.5.2016 07:34
chex

XXX.XXX.209.69

Hříbátka jsou co se týče barev taky zajímavá... tohle senarodilo úplně rezavé...

4.5.2016 07:36
chex

XXX.XXX.209.69

A takhle vypadalo po přelínání... dospělák.

4.5.2016 08:55

blackmyday napsal(a):
Fjordi jsou homozygotní duni, takže ten tvůj ponclík má jeden dun gen což by na tělo více méně mohlo sedět, ale ten světlý ocas a hlava bělouše do toho prostě nesedí, protože jestli tohle má být dun (bay dun) tak hlavu má mít stejné barvy jako tělo nebo tmavší. Nemáš letní fotku? v létě je barva přece jenom jasnější.

Genotipová konstituce alel na lokusu D u fjordů může být homozygotní i HETEROZYGOTNÍ (DD, Dd)...kříženec fjorda tudíž nemusí nést alelu pro zesvětlení (jednoduchá dominance)..

Jelikož poníček má černou hřívu a ocas, na které by dominantní alela lokusu D působila zesvětlením, se domnívám, že poník pouze vyběluje.

4.5.2016 09:01
chex

XXX.XXX.209.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Genotipová konstituce alel na lokusu D u fjordů může být homozygotní i HETEROZYGOTNÍ (DD, Dd)...kříženec fjorda tudíž nemusí nést alelu pro zesvětlení (jednoduchá dominance)..

Jelikož poníček má černou hřívu a ocas, na které by dominantní alela lokusu D působila zesvětlením, se domnívám, že poník pouze vyběluje.

Myslíte, že kombinace D/d u hnědáka může být i hůř viditelná? Např. jen slabě viditelný úhoří pruh a nevýrazné zebrování na nohách (jen předních), žádný oslí kříž? Netušíte, zda v ČR se dají udělat testy na Dun gen? Díky.J.

4.5.2016 09:02

Teď koukám znova na fotky, dobře, má světlé žíně, i kdyby měl dun gen, bude bílý...fotky nejsou focené venku při normálním světle...
Šutřík má opravdového white duna.

4.5.2016 09:04
22verunka

XXX.XXX.133.1

Vyfotim ho dnes jeste venku. Na svetle.

4.5.2016 09:06

chex napsal(a):
Myslíte, že kombinace D/d u hnědáka může být i hůř viditelná? Např. jen slabě viditelný úhoří pruh a nevýrazné zebrování na nohách (jen předních), žádný oslí kříž? Netušíte, zda v ČR se dají udělat testy na Dun gen? Díky.J.

A má váš hnědák je kříženec fjorda? nebo je to, westernové plemeno?,

4.5.2016 09:09
chex

XXX.XXX.209.69

Je to Qh.

4.5.2016 09:15

Beru zpět působení D genu na hřívu a ocas ti bývají většinou tmavší... než zbytek těla...

4.5.2016 09:23
blackmyday

XXX.XXX.79.102

Tak tohle si ale pletešs krémovým genem, který fjordi mohou taky mít, ale všichni fjordi jsou DD! proto jsou všichni "plaví", kdyby u nich byli i heterozygoti, tak by fjordi existovali i v základní barvě... Tzn. poník má Dd ať už vybělí nebo ne. Viděla jsi vůbec někdy bay dun? variace odstínů žíní je široká, můžou být černé i tmavě hnědé.

4.5.2016 09:30

4.5.2016 09:49

blackmyday napsal(a):
Tak tohle si ale pletešs krémovým genem, který fjordi mohou taky mít, ale všichni fjordi jsou DD! proto jsou všichni "plaví", kdyby u nich byli i heterozygoti, tak by fjordi existovali i v základní barvě... Tzn. poník má Dd ať už vybělí nebo ne. Viděla jsi vůbec někdy bay dun? variace odstínů žíní je široká, můžou být černé i tmavě hnědé.

To se omluvuju, má tam být u kříženců fjordů (že něco vypadá jako fjord, ještě být nemusí fjord-fjorhucul)...
geneticky hnědý dun je převalák v zoo.

4.5.2016 10:50

chex napsal(a):

Http://www.laboklin.cz/pages/html/cz/About/o_nas_cz.html
já nevím, to si musíte vygooglit, já si nechávám dělat testy jen z trusu , váš vet by vám poradil...
podle barvy rodičů musíte zjistit, zda oni byli dun...někde se to dun vzít musí, jen tak tam neskočí...že má nějaký kůň, úhoří pruh, neznamená, že je dun. vygooglete sooty/smutty
, ale jste Qh tak je to víc pravděpodobné, (dun).

4.5.2016 13:43
blackmyday

XXX.XXX.73.230

chex napsal(a):

Není hůř viditelná, DD a Dd jsou si rovny, úhoří pruh je viditelný vždycky, ostatní znaky se nemusí vůbec objevit. Jaké barvy jsou rodiče, možná to z toho vyčtete.

5.5.2016 13:47
22verunka

XXX.XXX.129.123

Tady vcera jsem na to zapomela. Je trosku ovalenej ale barva snad poznat je.

6.5.2016 14:32
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Já bych řekla, že vybělující bělouš..

13.5.2016 09:15
NikolaUhlirova

XXX.XXX.159.18

Úplně jsem na to zapoměla dodávám foto jak ztmavla smajlík jinak díky všem za reakce smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík